Stadio Artemio Franchi, 2023-09-17 18:00

Fiorentina - Atalanta
3 - 2

Rättvis 3-2 seger i Florens
Christian Kouamé vet värdet av att inte klippa tånaglarna för kort. Han avgjorde med att glidtackla in 3-2 mot Atalanta.

Fiorentina och Atalanta hade inte spelat 0-0 sen 2017 men att det skulle bli hela fem mål i ett sommarvarmt Florens hade inte många räknat med.

Matchen öppnade i hyggligt tempo i den 31-gradiga seneftermiddagssolen i Florens. Lagens spelare låg nära varandra och spelade taktiskt medvetet. Första tio minuterna spelades i huvudsak på Fiorentinas planhalva och det enda avslutet var Atalantas. I 11:e minuten hade tidigare landslagsmannen Davide Zappacosta ett vasst högt avslut som Terracciano tippade till hörna vid första stolpen. Det var först i den 18:e minuten som Fiorentina hade ett första lite längre anfall. I den 19:e fick Atalantas nederländske landslagsman Teun Koopmeiners en bredsidespassing från vänsterkanten och drog till direkt med vänstern centralt vid straffområdeslinjen, Parisi var lite sen i blockförsöket och bollen touchade på honom och slank in vid höger stolprot där Terracciano inte han hela vägen ned. I 27:e kom Atalanta i en kvick kontring som mynnade ut i en dubbelhörna där den senare såg lömsk ut, i alla fall fram till att Dodo rensade. I 34:e minuten fick Bonaventura bollen centralt i straffområdet på nick från Nico Gonzalez som nådde högst i en tuff nickduell. Jack drog till på volley och vi hade 1-1 efter Fiorentinas första skott på mål. Målet tände hemmalaget som redan minuten efteråt bet sig fast i Atalantas straffområde och skapade nya farligheter, bland annat hade Martinez Quarta ett hyggligt distansskott högt på Marco Carnesecchi i Atalanta-målet. Och det skulle komma mer från Quarta. På stopptid nickade han stenhårt in ett inlägg från ett väl skruvat vänsterinlägg från Duncan. Ett vackert mål och ledning för hemmalaget som efter kvitteringsmålet hade tagit över matchen.

59-41 i bollinnehav efter första halvlek till Fiorentina, 4-2 i avslut på mål och 2-1 på resultattavlan.

I 47:e minuten hade Atalantas nigerianske anfallare Ademola Lookman ett par tre skottlägen när han drev bollen genom Fiorentinas straffområde utan att testa bössan och till slut så gick målchansen om intet. Men Atalanta fortsatte att trampa på i gott tempo. I 50:e minuten hade Nico Gonzalez ett lågt distansskott lite utanför Marco Carnesecchi högra stolpe, ungefär fyra decimeter för långt åt vänster. I 52:a minuten drämde Lookman till med högern hårt nere vid Terraccianos högra stolpe efter ett par fina passningar i ett anfall från vänsterkanten. 2-2 och gästerna hade utjämnat.

I 59:e minuten hade Nico ett jätteläge när han kom fri på högerkanten, men ur dålig vinkel träffade hans avslut bara burgaveln. Efter den inledande kvarten tog Fiorentina märkbart över och matchen kom att utspelas i huvudsak på Atalantas planhalva på samma sätt som det var i första halvlek. I 72:a minuten vek Brekalo in från vänsterkanten och drog iväg ett hyggligt distansskott med högern men Carnesecchi gjorde en fin räddning. I 74:e minuten drog Fiorentinas nya argentinske anfallare Lucas Beltran, som nyss bytt med M’Bala Nzola, upp ett anfall centralt och la ut bollen till Parisi på vänsterkanten. Parisis inlägg träffade klacken på Atalantas franske inhoppare Michel Ndary Adopo som bara varit på planen någon minut och bollen studsade från klacken bakåt mot Atalantas straffpunkt och där var Kouamé snabbast i tanken och glidtacklade in 3-2 i kamp mot tre Atalantaförsvarare. Kouamés första mål sen april. Fiorentina behöll initiativet och Atalantas skapade inga riktigt vassa kvitteringslägen. Fiorentina vann rättvist, man hade bollinnehavet 59-41, skotten på mål 8-4 och fler vassa chanser.