Stadio Artemio Franchi, 2022-05-09 20:45

2 - 0

Roma utspelat i Florens
Jonathan Ikoné snurrar upp Roma-försvaret. Fiorentina vann övertygande med 2-0.

Ligasjuan Roma mot ligaåttan Fiorentina drabbade samman på Artemio Franchi i Florens i en kamp om europacupsplatser nästa säsong.

Fiorentina chocköppnade mot Roma och satte full fart framåt direkt efter avspark. Ikoné dribblade sig ner till Romas straffområde redan i den första matchminuten. Tyvärr tog han aldrig något avslut. Men redan minuten efter kom Fiorentina i ett nytt anfall där Nico Gonzalez stod upp vid den första tacklingen men fälldes i den andra i straffområdet av nederländske mittfältaren Rick Karsdorp. Efter VAR-granskning fick de lila straff. Nico tog den själv. Roma-keepern Rui Patrício gick åt höger och Nico la straffen behärskat intill vänstra stolproten. 1-0 till hemmalaget. I tionde minuten drev Bonaventura bollen framåt på höger sida. Alla väntade på att han skulle släppa ut bollen till Venuti som kom på utsidan men Giacomo gick själv och satte en markare med vänstern i bortre burgaveln. 2-0 efter endast tio minuter! Efter 2-0-målet tog Roma successivt tag i taktpinnen och i den 20:e minuten fick de en frispark i bra läge efter obefintligt ruff från Amrabat på Fiorentina-bekante Jordan Veretout. Terraciano kunde elegant teverädda frisparken. I 36:e minuten testade Milenkovic Patrício med ett distansskott utmed marken. Roma hade bollinnehavet i första halvlek då Fiorentina fullt förståeligt blev försiktigare efter drömöppningen.

En bit in i andra halvlek blev Nico omkullvräkt i straffområdet men efter VAR-granskning så blev det ingen andra Fiorentina-straff. Kort efter hade Tammy Abraham en kraftfull nick som studsade framför mållinjen. I 55:e minuten hade Amrabat ett fint direktskott på pass från Venuti, men Patrício tippade till hörna. I 58:e minuten kom Fiorentina i ett strukturerat anfall som avslutades med en hygglig nick från Cabral utanför höger stolpe. I 62:a drev Ikoné bollen förbi fyra Romaspelare men sistapassen blev för nätt och det blev aldrig någon målchans men det var en vacker dribblingsattack med utsökt bollbehandling. I mitten av halvleken hade Fiorentina ett par bolltapp på egen planhalva men man hann hela tiden tillbaka och avstyrde innan det gick till målchanser. I 82:a kastade sig Terraciano och avstyrde Zaniolos låga inlägg. Det var ett av många få besök i Fiorentinas straffområde.

Roma blev fullständigt utspelade i andra halvlek och hade inte ett enda avslut på mål. Bollinnehavet i andra halvlek var 62-38 i våra lila hjältars favör. Avslut på mål vann La Viola med 7-1. Hela laget spelade bra men Ikonè gjorde sin absolut bästa match för oss. Han och Nico fick Roma att se trögt och stabbigt ut. På mitten gjorde Amrabat en förstklassig insats. Duncan var grym hela matchen och Bonaventura gjorde en fin comeback. Backlinjen var tajt och Terraciano hade knutit skosnörerna. Roma hade inte en chans ikväll.