2018-12-16 15:00

Sampdoria - Parma

Sampdoria - Parma: Stentufft kompismöte
Utan sin fina Gervais ska Parma försöka segra.

Sampdoria - Parma: Stentufft kompismöte

Det blir en tuff utmaning för Parma under söndagen när de kliver ut på Luigi Ferraris i jakt på poäng mot vänskapsklubben Sampdoria.

Det ska bli mycket trevlig match att bevittna. Det blir ofta det när Sampdoria och Parma drabbar samman. Två klubbar som har en liknande dragningskraft till sig och under åren som gått så har vänskapsbanden mellan klubbarnas supportrar bara växt och växt. Tidigare under veckan gick Parma ut och meddelande att de Parmasupportrar som ville åka och se matchen i Genua skulle kunna göra det för ett kraftigt reducerat pris och detta för att symbolisera de känsloband som existerar. Det är vackert på något sätt att det inte bara existerar hatfylld rivalitet mellan klubbar utan även kärleksfylld respekt. 

För mig personligen så är Sampdoria en omöjlig klubb att tycka illa om. De har den ställningen tillsammans med Torino i Italien, två klubbar man bara inte kan låta bli att inte önska lycka åt. Sedan skolar Sampdoria hela fotbollsvärlden gällande tröjmodet med varje år, deras matchtröjor befinner sig alltid på en helt egen nivå högt över alla andra. 

Läget hos I Crociati

Parma kommer till Genua med en tveksam form och dystra skadeproblem. Den något orättvisa förlusten mot Milan följdes upp av en jobbig slit och kamp match mot Chievo där endast en drömfrispark från Bruno Alves räddade poäng för männen med det svarta korset på bröstet. Avsaknaden av stjärnesset Gervinho gjorde sig påmind under matchens gång. Gervinho måste man klara sig utan även denna gången. Alberto Grassi är långtidsskadad. Den hyperviktige försvarsgeneralen Bruno Alves åkte på en muskelskada mot Chievo strax efter sitt drömmål senast men ska ha hunnit återhämtat sig vilket är en väldigt god nyhet för D'Aversa. Den stenhårde portugisen är väl den sortens spelare som skulle spela med kryckor om inte annat.  

Förmodad startelva: 4-3-3: Sepe; Iacoboni, Alves, Bastoni, Gagliolo; Barilla, Scozzarella, Rigoni; Di Gaudo, Inglese, Sprociati.


Läget hos I Blucerchiati

Sampdoria har rent resultatmässigt stått för en medioker höst. Det är inget misslyckande direkt men känslan är att det finns mer att kräma ur det här gänget och Marco Giampaolo enligt en hel det rapporter går sin sista säsong till mötes i klubben. Man befinner sig en poäng bakom Parma i tabellen men har en bättre form för stunden. Man gav Parmas Emilia Romagna rival, Bologna en rejäl utskåpning i förförra omgången och senast stod man för en kvittering i matchens sista sekund mot Lazio. De främsta scenerna från den matchen var glädjejublet som bröt ut efter Saponaras sena kvittering. Sampdoria är ett lag man inte riktigt vet var man har någonstans. Många begåvade spelare men prestationerna är väldigt mycket upp och ned. Man har en bättre trupp än Parma dock, hemmaplan och inte en enda spelare skadad så man har ett stort favoritskap över sig i den här matchen, den saken står klar. Den enda spelaren som Giampaolo saknar är polacken Bartosz Bereszynski som är avstängd. 

Förmodad startelva: 4-3-1-2: Audero; Sala, Tonelli, Andersen, Murru; Praet, Ekdal, Linetty; Ramirez; Quagliarella, Defrei. 


Det stora hotet: Fabio QuagliarellaNär man ser Quagliarella vara såpass dominant när han snart är närmare 40 än 30 får en att tänka tillbaka på hans karriär. Hur bra hade han varit i sina yngre dagar om det inte vore för den här horribla stalkershistorien? Quagliarella har alltså stått för 8 mål och 5 assist på 14 matcher i ett Sampdoria  som inte riktigt fått det att fungera i år. Låt det sippra in. Mancini överväger att ta med honom i landslaget igen och rätt vore det för antalet spelare som sitter inne på Fabios naturliga fotbollsbegåvning är lätträkneliga, i världen alltså och ännu mer så i Italien. En spelare som gör som han vill när solen skiner i Genua och han kan eller kommer avgöra den här matchen om möjligheten presenterar sig. 


Gamle Fabio spelar i en helt egen liga. 


Tankar kring matchen

Det är inte mycket som talar för Parma idag. Vilket är den stora anledningen till att tre poäng känns möjliga för Parma har en överjävlig förmåga att prestera som bäst när de känns lite uträknade. Utan Gervinho i offensiven och med en halvskadad Bruno Alves i försvaret med en Quagliarella i motståndarlaget. Det ska ju inte gå, eller? D'Aversa pratade om flera möjliga approacher han skulle kunna tänkas ta i den här matchen. Det mesta tyder nog på att det blir den något mer defensiva av de alternativen men det sade jag mot Torino och Sassuolo med och då gjorde laget tvärtom och körde fullt race redan vid avspark. Men jag har en positiv känsla i magen, Parma trivs bättre mot lag som är något mer spelskickliga än en själva och Sampdoria passar in i den kategorin. Men om det ska gå så kan inte Inglese pricka stolpen när han får bollen på straffpunkten inne i boxen som senast. 

Martin Eliasson 2018-12-16 10:50:00
Author

Fler artiklar om Parma