Stadio Artemio Franchi, 2022-08-14 18:30

Fiorentina - Cremonese
3 - 2

Seger i sista minuten
Tidigare Real Madrid-spelaren Luka Jovic gjorde hårt uppvaktad 2-1 mot Cremonese. Det var Jovic första kasse i en tävlingsmatch för Fiorentina.

Fiorentina besegrade Cremonese med 3-2 hemma på Artemio Franchi efter mycket möda och stora besvär. Segermålet kom på en målvaktstabbe i 95:e minuten.

Fiorentina-tränaren Vincenzo Italiano överraskade med att inte ställa Terraciano i mål, som i genrepet mot Betis, utan att ge nyförvärvet Pierluigi Gollini chansen. På kanterna blev det Kouamé och Sottil, så Fiorentinas mest värdefulla spelare Nico Gonzalez fick starta på bänken.

Fiorentina öppnade som förväntat med en frejdig offensiv mot nyuppflyttade Cremonese. Sottil utmanade flera gånger på vänsterkanten och inspelen kom i en strid ström men inga kom med tillräcklig ackuratess för att generera mål. I den 10:e minuten hade Sottil själv ett hyggligt avslut en knapp meter utanför höger stolpe.

Fiorentinas bästa chans kom på en nick på hörna precis utanför stolproten. Det blev Bonaventura som fick öppna säsongens målgörande med en fin vänster bredsida, fint framspelad av Kouamé som tog sig förbi tre man. Glädjen blev kortvarig för i 18:e minuten kontrade Cremonese in 1-1 efter ett vackert anfall där David Okereke satte en distinkt nick på Paolo Ghigliones perfekta inlägg. I 27:e hade Cremonese en halvchans i Fiorentinas straffområde efter en hel del hönsgård i det lila försvaret. Sottil drog iväg en fint högerskott i 30:e som mycket väl hade kunnat ge Fiorentina ledningen ännu en gång. I den 34:e minuten var det dags för Jovic att göra sitt första mål i en tävlingsmatch för Fiorentina när han vände och vred i straffområdet, ensam mot fyra Cremonese-försvarare, och satte en högerbredsida utmed marken mitt i mål vid en skymd Andrei Radu i Cremonese-målet. I 43:e minuten blev Gonzalo Escalante utvisad efter att ha gjort ner Kouamé med dubbla dobbar. Radu skapade själv en dubbelchans i slutet av halvleken med två huvudlösa ingripanden, tyvärr lyckade inte La Viola straffa gästerna från Lombardiet.

Sottil och Kouamé gjorde en riktigt inspirerande första halvlek. Amrabat var också resolut och bra.

I inledningen av andra halvlek tvingades Gollini till en kvalificerad dubbelräddning. Där och då såg det ut som om underskattning efter utvisningen skulle kunna straffa hemmalaget. I 59:e minuten borde Jovic ha stängt matchen när han sköt lågt på en täckande Cremonese-back. Bonaventura fick tyvärr inte heller till skottet på returen. Där hade Fiorentina en toppchans att stänga matchen. Istället skulle gästerna i 67:e minuten lyckas tråckla in en kvittering efter en hörna direkt på mål som Gollini juniorsumpade. Efter lite flipper var det antagligen Jovic som petade in bollen i eget mål, men officiellt fick Cremonese-kaptenen Matteo Bianchetti målet. Här visade Fiorentina upp ett rent uselt försvarsspel. I 79:e gjorde Radu en fenomenal räddning på Biraghis fina frispark som annars hade suttit fint i höger kryss. Bonaventura hade kort efter ett hyggligt avslut med vänstern på ett inspel från Saponara men Radu  räddade åter. I 84:e skapade Cremonese en farlighet på en utspark där Martinez Quarta schabblade och Gollina stod väl långt ute men Cyriel Dessers lobb gick tack och lov över mål. Fiorentina pressade hårt sista kvarten men Cremonese försvarade sig behjärtansvärt. I 94:e slog Fiorentina-inhopparen Rolando Mandragora, som i fjol spelade i Torino, ett högt inlägg som Radu i fångade bättre än att trillade bakåt in i egen burgaval. 1-1 i dåliga målvaktsingripanden gav till slut en 3-2-seger till Fiorentina.

Segern var rättvis. Fiorentina hade bollinnehavet 75-25, chanserna 28-13 och skotten på mål 12-4. Fiorentina borde ha gjort fler än tre mål och de borde ha släppt in färre än två.