Stadio Brianteo, 2023-12-22 20:45

Monza - Fiorentina
0 - 1

Stabil vinst borta mot Monza

Fiorentina visar på mognad efter att man försvarar sig till 1-0 borta mot Monza. En stabil insats återigen avgjord av Lucas Beltrán.

En väldigt tuff motsåndare väntade i bortamtachen mot Monza. Tränade av Palladino har laget tagit sig till nya nivåer efter uppflyttningen till Serie A förra säsongen. Säsongens spelare Bonaventura och Gonzalez saknades återigen för Fiorentina vilket gjorde att detta skulle bli en svår match.

Matchen startades hårt av Fiorentina som redan i den sjunde minuten lyckades ta ledningen, efter att målvakt Di Gregorio passar bollen på Beltráns fot som enkelt stöter in bollen. Några minuter senare lyckades Ikoné på något sätt missa ett friläge där han rundar målvakten, väntar med avslut och sedan skjuter så sent att Monzas försvarare hinner komma tillbaka och rensa på mållinjen. Årets miss av fransmannen som fortsätter att stå för dåliga prestationer. Efter detta fortsatte matchen at bölja fram och tillbaka. Monza lyckades skapa chanser men inte tillräckligt bra för att lyckas testa Terracciano i mål. Fiorentina stod inte för en superhalvlek spelmässigt men känslan var efter Beltráns mål att detta var Fiorentinas kväll.

Tidigt in i andra halvlek bytte Italiano ut Barak mot Yerry Mina. Detta innebar en övergång till fembackslinje och en tydlig signal från Italiano, han vill försvara ledningen. Även halvtidsbytet där Nzola kom in till förmån för Beltrán antydde detta, då Nzola är mer av en kontringsspelare. Två smarta byten av Italiano som gjorde att Fiorentina kunde stänga Monzas anfall ytterliggare och samtidigt såra dem i omställningarna med en riktigt snabb frontrio.

Tack vare Italianos byten och en stabil insats av spelarna räcker återigen Beltráns mål till en seger. Det fanns många positiva saker att ta med sig från matchen utöver tre poäng. För det första fick unge mittfältstalangen Lorenzo Amatucci viktig speltid, för första gången sedan förlusten mot Inter i september. Detta är en spelare som verkligen kan ta sig in i startelvan i framtiden, så det är otroligt kul att han får spela. Sedan var det viktigt för Italiano och laget att man lyckades hålla nollan trots ett tidigt ledningsmål. Detta visar att Italiano har lärt sig att det är viktigt att kunna spela på ett resultat. Bravo Italiano.

Överlag en fin vinst mot ett starkt Monza på bortaplan. Fiorentina visar att man kan hänga på i toppen och kanske kan man drömma om en plats i en större cup än Conference League.

Man of the match: Christian Kouamé