Stadio Artemio Franchi, 2023-10-02 20:45

Fiorentina - Cagliari
3 - 0

Toppen slog botten

Fiorentina hade vunnit de två senaste hemmamatcherna mot gästerna från Sardinien. Skulle Serie A:s jumbo Cagliari, som spelade i Serie B i fjol, kunna stoppa florentinarna från en tredje hemmaseger på raken?

Redan i den tredje minuten rakade Nico Gonzalez in 1-0 efter en trasslig situation i Cagliaris straffområde. Duncans frispark från vänster nickades in i målområdet av Milenkovic och där dök Nico upp som gubben i lådan. Fiorentina behöll initiativet efter målet och tvingade före detta Fiorentina-tränaren Claudio Ranieris mannar på defensiven. I den sjunde minuten slarvade Milenkovic när han passade för löst tillbaka till Terracciano. Den uruguayanska Cagliari-mittfältaren Nahitan Nández snappade upp bollen och rundade Terracciano men Fiorentinas 19-åriga Dodo-ersättare Michael Kayode hann ikapp det lösa avslutet någon decimeter framför mållinjen och räddade vad som någon sekund dessförinnan sett ut som en säker kvittering. Tack Kayode! Ytterst påpassligt av det unga backlöftet. I 12:e minuten hade Nico ett bra läge i slottet men hans skott blockerades till hörna. I den 17:e så var han nära igen när han drev bollen från höger, vek in mot mål och drog till med vänstern, endast ett par decimeter utanför vänster stolpe. Nico, som nyligen förlängde med Fiorentina till 2028, var het i första halvlek och klart bäst på plan. I den 20:e minuten kom Fiorentina i ett bra anfall på högerkanten där Kayode och Artur vägspelade och Kayode slog ett hårt och lågt inlägg som Cagliaris Alberto Dossena glidtacklade in i eget mål. Helt klart Kayodes mål. I den 25:e minuten var Nico nära att nicka in 3-0 på ett vänsterinlägg från Bonaventura. Bollen smet återigen snöpligt förbi nära vänster stolpe. I 28:e minuten försökte Cagliaris uzbek Eldor Shomurodov curla in ett skott vid Terraccianos vänstra stolpe men skottet gick utanför.

Fiorentina ägde första halvlek, 70-30 i bollinnehav, 9-4 i avslut men 1-4 i avslut på mål.

Cagliari gick direkt till anfall efter avsparken i andra halvlek och tvingade fram en hörna som nickades tätt över ribban. Sen kom sarderna av sig och Fiorentina återtog bollinnehavet. I den 61:a kom Cagliaris anfallare Andrea Petagna loss till vänster i straffområdet men Terracciano kom ut snabbt och täckte bra så Petagnas lyftning gick över ribban. I 89:e hade Nzola ett jätteläge att göra sig första Serie A-mål för Fiorentina när han kom fri med Boris Radunovic i Cagliari-målet, men Nzola fick bollen för nära målvakten och misslyckades med rundningen. Men Nzola skulle få revansch, i den 94:e kom han fri igen efter en rensning av nyligen inhoppade Mandragora och den här gången gjorde han inget misstag utan chippade behärskat över en utrusande Radunovic.

Fiorentina hade god kontroll över den här matchen och behövde aldrig förta sig. Toppen slog botten när Fiorentina besegrade Cagliari med 3-0 och gick upp på delad femteplats i serietabellen tillsammans med Juventus och Napoli.