Torino – Sampdoria 2-1: Tillbaka i topp

Torino är tillbaka som serieledare i Serie B efter att för andra gången denna säsong besegrat Sampdoria med 2-1.

Prestigemötet mellan Torino och Sampdoria levde upp till de förväntningar man hade på matchen. Det var tufft, jämnt och underhållande och ur Torinoögon avslutades den på bästa sätt. Efter att ha missat den ena klara målchansen efter den andra, under tidigare matcher, kunde inte Meggiorini missa denna gång när läget dök upp i den 86:e minuten.

Tufft på mitten
Ventura gick tillbaka från 4-3-3 till sin favorittaktik 4-2-4. Dock hade yttrarna Oduamadi och Stevanovic lite defensivare utgångspunkter så det liknade mer ett klassiskt 4-4-2.

Sampdoria körde 4-3-1-2 vilket inledningsvis var en framgång. Man satte bra press på Torinos uppspel och man fick Iori ur spel. Men i Ioris frånvaro klev en annan av Torinos bästa spelare denna säsong fram. Alan Stevanovic lyser verkligen av självförtroende och gjorde åter en riktigt fin insats.

Stevanovic hade först Toros första målchans med ett skott strax utanför men det man kommer minnas ifrån Stevanovic efter denna match är förarbetet till Torinos ledningsmål. Efter att först vunnit boll på mittplan satte han full fart på Sampdorias planhalva. Han sprang slalom emellan två Sampförsvarare och vann fri mark att slå ett inlägg. Inlägget nådde Antenucci som tryckte till direkt, skottet fastnade på Bianchi men blev istället till en perfekt pass tillbaka till Antenucci som inte hade några problem att överlista Romero i andraläget, 1-0.

Målet fick matchen att komma igång på allvar. Spelet flöt på fram och tillbaka och båda lagen vaskade fram målchanser innan paus. Torino var nära att utöka ledningen när Bianchi nickade i ribban. Sampdorias bästa chans kom med minuterna innan paus. Renan testade skott vid en omställning där Benussi kunde styra undan men returen hamnade hos en framstormande Bertani som dock inte fick hela foten under bollen utan bollen rullade utanför målet.

Varsitt byte ger varsitt mål
Torino tog över matchen helt i inledningen av den andra halvleken. Man satte upp ett bra tryck mot Sampdoriamålet och varr nära flera gånger om att utöka ledningen. Iori testade från distans, Bianchi blev hårfint avvinkad för offside men den bästa chansen fick Antenucci efter att Bianchi, vid en pass från Oduamadi, hoppat över bollen vilket gav Antenucci fritt skottläge. Men Mirko fick en dålig träff och bollen seglade ut en bra bit från mål. Torinos spel avtog tyvärr när spelet inte gav utdelning och Stevanovic fick utgå med känningar i knäet, Surraco ersatte.

Andra halvlek blev även en tuff tränarkamp. För båda tränarna visade bra bytes förmåga med att ändra på matchbilden. Iachini var först när han bytte in Juan Antonio som inte behövde lång tid på sig att visa varför han ska starta i Samp. Med sina kvicka fötter trampade han igång utanför Torinos straffområde och mot ett passivt hemmaförsvar kunde han få springa till sig ett fritt skottläge och prickskjuta in kvitteringen, 1-1.

Venturas svar blir att byta in Sgrigna och Meggiorini mot Oduamadi och Bianchi.  De nyinsatta bildade nytt anfallspar när Antenucci flyttades ut på vänsterkanten.  Just ifrån vänsterkanten tog sig sedan Torino igenom när segermålet kom. Toro vann bollen på mittplan och Iori fick äntligen lite tid på sig med boll. Han sökte en framstormande Antenucci längs vänsterkanten och Mirco tog med sig bollen perfekt in i straffområdet. Väl där försökte han hitta Meggiorini med en passning men en Sampdoria back hann emellan med en fot. Dock inte tillräckligt bra då bollen tillslut hamnade hos en liggande Meggiorini som dryga metern från mål inte kan missa, 2-1 och Olimpico i extas.

De kvarvarande minuterna kontrollerade Torino. Sampdoria fick ingen chans att sätta tryck för en kvittering och efter tre minuters övertid blåste domare Massa av matchen.

Sammanfattning
Ny tung 2-1 seger mot Sampdoria ger gott självförtroende. För efter att helgens resultat också gått Torinos väg innebär det nu att laget har tagit tillbaka förstaplatsen i Serie B och leder ligan med två poäng före Sassuolo och Verona.

Om vi ska titta på spelarprestationerna i matchen gör ingen någon dålig insats. Iori gjorde en blek första halvlek men spelade upp sig ordentligt i andra. Bäst i laget var Ogbonna, Stevanovic, Basha, och Antenucci. Meggiorini ska även han ha plus för sitt inhopp och avgörande, som han tillägnade den skadade Coppola.

Samarbete är något som ser allt bättre och bättre ut i Toro. Ogbonna och Di Cesare är klockrena som good cop, bad cop. På mitten hade Basha – Iori det lite tufft i första men växte ut ordentligt i andra. Framåt ser Bianchi och Antenucci bättre och bättre ut. De börjar äntligen förstå varandra på planen och hade flera fina kombinationer i matchen. Bianchi behöver måla men man känner att de kommer vilken match som helst nu.

Nästa match spelas nu på söndag då den uppskjutna matchen mot Brescia spelas 12:30. En match jag hade hoppats att Brescia fått lite sämre självförtroende till efter att den blivit uppskjuten. Men man har fortsatt gå riktigt starkt och är uppe i 720 minuter utan insläppt mål. Ett perfekt tillfälle alltså för Bianchi att döda två långa nollor.

Statistik

TORINO (4-4-2): Benussi; D'Ambrosio, Di Cesare, Ogbonna, Parisi; Stevanovic (st 15' Surraco), Iori, Basha, Oduamadi (st 33' Sgrigna); Bianchi (st 31' Meggiorini), Antenucci. A disp.: Morello, Glik, Darmian, Vives. All. Ventura.

SAMPDORIA (4-3-1-2): Romero; Berardi, Gastaldello, Rossini, Costa (st 23' Laczko); Munari, Obiang (st 44' Fornaroli), Renan; Foggia (st 14' Juan Antonio); Bertani, Pozzi. A disp.: Da Costa, Volta, Rispoli, Krsticic. All. Iachini.