Stadio Artemio Franchi, 2023-12-29 18:30

Fiorentina - Torino
1 - 0

Vinterstarkt Fiorentina tog tredje raka
Luca Ranieri från Fiorentinas ungdomsakademi gjorde sitt första Serie A-mål mot Torino. Fiorentina vann med 1-0.

Ifjol förlorade Fiorentina hemma mot Torino i ligan med 0-1 efter att Samuele Ricci dominerat mittfältet och varit bäst på plan. Skulle det lila hemmalaget få stopp på Torinos mittfältsdynamo på årets sista match?

Torino öppnade piggt och offensivt. Fiorentina spelade mer försiktigt. Fiorentina hade ett par omställningar när Kouamé drog iväg på vänsterkanden men han fick inte med sig bollen hela vägen till avslut. Första kvarten gick till Torino på poäng, de hade mest boll och de enda avsluten. I 22:a minuten sköt Duvan Zapata tätt utanför efter att mer eller mindre ha träffats av Terraccianos slarviga utspark. Det hade kunnat sluta illa. I 24:a gjorde Terracciano en riktig teveräddning på Zapatas språngnick, han hade inte kunnat fira sin hundrade serie A-match bättre än så. Fiorentinas mittfält var fortsatt passivt och Torino fortsatte att dominera matchen, men försvaret stod pall, framför allt Ranieri var alldeles utmärkt. I 29:e minuten hade Beltram, som varit i stort sätt osynlig, ett nästan läge inuti boxen men tånaglarna var lite för välklippta och Torino-försvaret kunde rensa undan. I den 38:e minuten gör Terracciano ännu en toppräddning, den här gången lågt på Valentino Lazaros avslut från nära håll. I slutet av halvleken tog Fiorentina över spelet och skapade en del halvchanser. Men halvleken i stort till gästerna från Turin. I 42:a var Ikoné fri i straffområdet med Vanja Milinkovic-Savic men han lyckades inte lirka in avslutet förbi Torino-keepern. Lite som vanligt med Ikoné, som varit mycket kritiserad på senare tid i Florens.

Inget av lagen gjorde några byten i halvtid. Fiorentina började andra halvlek kraftfullt, pressade högre och spelade med ett bättre fokus. De lila skapade ett kompakt tryck mot Torino som sjönk djupare och djupare. Ricci byttes ur redan i 61:a minuten efter en blek insats i jämförelse med fjolårets match på Artemio Franchi. Sista kvarten plågades av långsamma byten som ryckte sönder spelrytmen. Målsnåla Torino, som tillsammans med Juve och Inter är ensamma om att släppa in mindre än ett mål per match den här säsongen (hittills), täppte till. I alla fall ända till den 82:a minuten då Ranieri, från vår egna ungdomsakademi, gjorde sitt första serie A-mål för Fiorentina på en fin nick invid bortre stolpen på ett inlägg från höger från 19-årige Kayode. Ytterst rättvist. Torino brände allt krut i första halvlek och Fiorentina visade sig återigen starka. Det här var åttonde matchen i rad utan förlust och tredje raka 1-0-vinsten för de lila hjältarna.