Halvsäsongssummering

Halvsäsongssummering

Svenskafans NHL-experter gör halvårsbokslut och listar positiva och negativa överraskningar samt tar ut varsinn All Star-femma.

  • Bästa spelaren 
Mattias Larsson: Ilya Kovalchuk, Atlanta Thrashers
Inledde knackigt efter strulet om vart han skulle spela men är nu, trots att han missade några matcher i början, på väg mot ett nytt mål- och poängrekord. Ingen förutom en viss Herr Jagr har det målsinnet och absolut ingen har den skridskoåkningen.

Sebastian Söhrman: Jaromir Jagr, New York Rangers
Jaromir Jagr har efter ett par mindre lyckade säsonger i Washington visat att han åter är en spelare av yppersta världsklass. Tjecken med de gyllene handlederna har ett spelsinne som få och har förvandlat New York Rangers till en segermaskin. Jagr har varit en njutning att skåda hittils.

Niclas Schaub: Jaromir Jagr, New York Rangers
Han har tagit ett helt utdöende Rangers mot toppen av East med spelare som Prucha, Nylander och Kevin Weekes vid sin sida. Har som ingen annan dominerat i match efter match och har varit överlägset mest jämn av alla spelare den här säsongen. Jagr kommer att sikta på att avliva Art Ross-racet innan april hunnit frosta fram ur marstjälen trots att Atlantas Kovalchuk flåsar honom i hans avklippta hockeyfrillsnacke.

David Josephson: Joe Thornton, San José Sharks
Boston Bruins gjorde ett av de största misstagen i klubbens historia när man tradade bort Thornton. Den 26-årige centern var bra i Boston, men har genomgått en mindre metamorfos i San José. Thornton är stor, stark, smart och har även börjat göra mål. Helt klart ligans bästa center i dagsläget.

Pelle Bengtsson: Peter Forsberg, Philadelphia Flyers
Världens bästa ishockeyspelare är fortfarande Världens bästa ishockeyspelare. Fantastiskt samarbete med Simon Gagne och hinna med 56 poäng på 35 matcher är starkt. Man vet aldrig vad Foppa hittar på. Spelaren som hittar de omöjliga passningsytorna som tack till det överlägset bästa spelsinne i hela NHL.

Ken Christoffer Söhrman: Manny Fernandez, Minnesota Wild
Det är många spelare som varit bra i år, men det är ingen som har haft så stor betydelse för sitt lag som Wilds målvakt Manny Fernandez. Wild kämpar fortfarande om en slutspelsplats och det finns en enda anledning till det – Fernandez. 31-åringen har på sina 25 matcher en GAA på 1,98 och en räddningsprocent på 93,2 vilket är vida överlägset alla andra målvakter - han har helt enkelt varit bäst hittills! 

Jonas Gustavsson: Dominik Hasek, Ottawa Senators
När ska man sluta förundras över Dominik Haseks storhet? Tjecken, med fantastiska sex Vezina Trophy på meritlistan, spelade ingen hockey ifjol men har inlett sejouren i Ottawa strålande. 40-åringen har visserligen ett av ligans bästa försvar framför sig, men har när han testats varit lugnheten själv. Tillsammans med poängmakarna Peter Forsberg, Eric Staal, Ilya Kovalchuk och Jaromir Jagr har Hasek varit ligans bäste spelare så här långt. 

Jimmy Graf: Daniel Alfredsson, Ottawa Senators
Han är inte bara en bra spelare utan även en ledare för sitt lag och har stor del i Ottawas framgångar hittills i år, han gör mål i powerplay fem mot fem och även i numerärt underläge. Hans arbetsinsats är alltid 110% och han kan lyfta vilket lag som helst.



  • Största positiva överraskningen, Lag.
Mattias Larsson: Carolina Hurricanes
Rankades sist av mig inför säsongen och ligger för närvarande på fjärde plats i hela NHL. 21-årige Eric Staal har dragit med sig hela laget med veteranerna Rod Brind´amour och Cory Stillman i spetsen. Är inte säker på att det håller hela vägen, men slutspel lär det bli och väl där har historien lärt oss att allt kan hända.

Sebastian Söhrman: Carolina Hurricanes
Peter Laviolette har gjort underverk med ett bottentippat Hurricanes. Såväl försvar som anfall har spelat på toppen av sin förmåga och målvaktsposten som var ett stort frågetecken inför säsongen har utvecklats till ett utropstecken i form av Martin Gerbers stabila spel. Mest har dock Eric Staal imponerat.

Niclas Schaub: New York Rangers
Hur många experter trodde innan säsongen att Manhattans slagpåse nummer ett skulle vara med i toppen av hela ligan efter halva kampanjen? T o m defensiven håller upp bra (Kaspar, allt är förlåtet) och i mål har en viss Henrik Lundqvist spelat magnifik hockey. Att Michael Nylander bevisligen trivs är väl ingen högoddsare direkt med tanke på att han får tillbringa slutet av karriären i en stad som för en gångs skull är nöjda med vad laget
i deras hjärtan presterar på isen. Harmoni - Det ordet sammanfattar nog bäst läget på "Manahata".

David Josephson: Buffalo Sabres. 
Sabres har förvisso inte haft ett supersvårt schema så här långt och får prövas hårdare under vintern, men Sabres är i dagsläget säsongens Calgary Flames 

Pelle Bengtsson: Carolina Hurricanes
Laget var bland de uslaste i ligan de två senaste säsongerna och nu, är dom bland de bästa i hela ligan. Grymma nyckelspelare i Eric Staal, Rod Brind'Amour, Ray Whitney, Cory Stillman, Erik Cole, Justin Williams och den fanstastiske Martin Gerber mellan stolparna. Samt de har kanske denna säsongs bästa Head-Coach, Peter Laviolette. Dom kan mycket väl göra en repris i denna säsongs slutspel som dom gjorde 2001-02 när dom tog sig till Stanley Cup-final.

Ken Christoffer Söhrman: Los Angeles Kings
Visst, laget värvade in Pavol Demitra, Craig Conroy och Jeremy Roenick inför årets säsong. Men med tanke på att backbesättningen bestod av bland annat Lubomir Visnovsky och Joseph Corvo, samt att förstamålvakten som skulle stoppa puckarna var Mathieu Garon så trodde jag att Kings skulle bli ett lag som bjöd på målrika matcher men desto mindre segrar. Likväl kämpar laget om divionstiteln i Pacific Division. Det kan ni tillskriva Corvo, Visnovsky och Garon!  

Jonas Gustavsson: Buffalo Sabres
Visst är Hurricanes och Rangers stora överraskningar den här säsongen men ett lag som inte får glömmas bort är Buffalo Sabres. Laget som tappade senaste årens stöttespelare Miroslav Satan och Alexei Zhitnik innan säsongen trodde jag skulle få stora problem, men det har blivit tvärtom. En skadefri Tim Connolly börjar äntligen leva upp till sin potential och laget kommer att bli en ”dark horse” i årets slutspel. 

Jimmy Graf: New York Rangers
Det var inte många som hade förväntat sig att New York Rangers skulle vara en slutspelskandidat, men man har visat att detta nya unga Rangers med mindre stjärnglans än på mycket länge kan spela riktigt bra hockey om man spelar efter sin förmåga. Laget skulle kanske vackla om Jaromir Jagr skulle bli skadad men han håller än både fysiskt och spelmässigt och det är nog inte många som lyckats undgå hur bra det har gått för Henrik Lundqvist som också haft stor del i lagets framgångar hittills. Ett flertal av klubbens äldre spelare är även på väg mot sina bästa säsonger på mycket länge.



  • Största positiva överraskningen, Spelare
Mattias Larsson: Brian Gionta, New Jersey Devils
Dyker upp i Devils poängprotokoll i match efter match och har efter halva säsongen slaktat sitt tidigare poängrekord i NHL. Hans framfart under slutet av 2005 fixade honom en biljett till Turin för Team USAs räkning.

Sebastian Söhrman: Eric Staal, Carolina Hurricanes
Eric Staal svarade för en medelmåttig rookiesäsong men har den här säsongen överraskat mycket positivt. Staal är en komplett center med fart, spelsinne och aggressivitet. Hans magnifika säsong har inneburit ett stort lyft för Hurricanes.

Niclas Schaub: Pierre Turgeon, Colorado Avalanche
Att gamla Turgeon skulle nosa på en poäng/match efter att ha haft svårt att göra mål ens på träning i Stars de senaste tre åren måste ses som den enskilt mäktigaste uppryckningen i år. Snart gör väl Kirk Muller comeback med en 90-poängssäsong. Turgeon, som jag trodde skulle ha svårt att hänga med i det nya tempot, har verkligen dragit nytta av den nya bedömningen. Nu får "Surgeon" ostört operera med skalpellen runt motståndarnas mål.

David Josephson: Dion Phaneuf, Calgary Flames. 
Phaneuf är bara tjugo år men har som back gjort 10 mål och 24 poäng så här långt. Rookien Phaneuf spelar över 20 minuter per match och är plus 2. Kan kandidera till Calder Trophy 

Pelle Bengtsson: Jason Williams, Detroit Red Wings
Killen som gjorde som mest 13 poäng tidigare säsonger har fullkomligt exploderat i det nya, offensiva NHL. Han har gjort hitills 36 poäng på 41 matcher för en spelare som tidigare säsonger fick harva i de lägre kedjorna och i farmarlaget Grand Rapids.

Ken Christoffer Söhrman: Ales Hemsky, Edmonton Oilers
Hemsky har talang, det visste vi sedan tidigare. I år har han dock visat prov på fantastisk skridskoåkning och strålande spelsinne vilket genererat nästan en poäng per match. Hemsky är den största anledningen till varför Oilers återhämtade sig efter den svaga säsongsupptakten och nu ligger på en säker slutspelsplats.  

Jonas Gustavsson: Rod Brind’Amour, Carolina Hurricanes
Här går det att lyfta fram väldigt många spelare men frågan är om inte Carolinas pånyttfödde ålderman Rod Brind’Amour är en av de största överraskningarna den här säsongen. Centern, som verkade vara på väg utför i karriären, är på väg att fördubbla förra årets poängskörd men det är i rollen som ledare och farfar i Carolina som Brind’Amour ska berömmas. Han är motorn i laget, och hans uppoffrande slit och starka tekande har varit en av de största anledningarna till Carolinas fantastiska höst. 

Jimmy Graf: Marc Savard, Atlanta Trashers
Tycker att hans poäng hittills denna säsongen talar sitt eget språk, märkte själv hans framfart sent och blev väldigt imponerad när jag insåg hur bra han varit hittills i år. Redan efter halva säsongen är han på god väg att slå sitt rekord på 65 poäng från säsongen 00-01 i Calgary.



  • Största besvikelsen, Lag
Mattias Larsson: Boston Bruins
I enormt tuff konkurrens med St. Louis Blues och Pittsburgh Penguins så blir det trots allt Boston Bruins. Trodde personligen att Bruins skulle kunna utmana om titeln i år, men laget från bönstaden har vikit ner sig som ett korthus. Hjälplöst sist i den förvisso stentuffa Northeast Division, och med sin franchise-spelare bortbytt lär inte mycket ändras under återstoden av säsongen.

Sebastian Söhrman: Pittsburgh Penguins
Visserligen har Pittsburgh inte gått till slutspel sedan säsongen 00-01 men förväntningarna var höga inför säsongen. Signingen av ”nye Mario Lemieux” Sidney Crosby och värvningar av flera storstjärnor skulle innebära lyftet för Penguins. Men i stort sett alla värvningar har underpresterat och med en defensiv lika ihålig som valfri femårings tandrad har Penguins varit den största besvikelsen hittils.

Niclas Schaub: Pittsburgh Penguins
Det här var ju Penguins år var det sagt. En lycklig general manager stod och log brett vid draften och proklamerade att det nu minsann skulle spelas om Lord Stanleys pokal framåt maj månad. Inte för att de skulle skörda framgång med en tight defensiv (vi snackar Penguins här) men att de lyckats göra minst(!) mål i vidöppna Atlantic måste ses som ett totalt fiasko. Kapten Lemieux har besvärats av hjärtat och borde lägga av, men spelare som Recchi, Palffy och Gonchar har varit en besvikelse så här långt. Och vem står i mål egentligen. Är det inte Jean-Claude Van Dammes nuna man skymtar bakom den där masken? Snart glider väl "Brad Tolliver" in på isen. Tur att en viss Sidney Crosby levererar i alla fall.

David Josephson: Pittsburgh Penguins
Mest för att man som nostalgiker hoppats mer på att återigen få se Super-Mario i ett slutspel. Men åldern har kommit i kapp både Lemieux, Recchi och Leclair. Kända floaters som Zigmund Palffy och Sergei Gonchar har inte bidragit nämnvärt. Sidney Crosby och publiksiffrorna är enda ljuspunkterna i Steel City så här långt

Pelle Bengtsson: Boston Bruins
Laget som hade det klart bästa utgångsläget efter lockouten med bara tre spelare signade gjorde allt fel. GM O'Connell valde att satsa på gamla, trötta spelare som Zhamnov, McEachern, Brian Leetch m.fl. Det blev en total fel satsning och nu ligger dom och harvar i botten av serien med de övriga bedrövliga lagen som St Louis Blues och Washington Capitals. Visst man kunde ta St Louis men jag anser dock att Boston har ett klart bättre lag än vad St Louis förfogar över och det är därför Boston blir utnämnd till säsongens största besvikelse.

Ken Christoffer Söhrman: Tampa Bay Lightning
De regerande Stanley Cupmästarna har ett alldeles för bra lag för att behöva kämpa om en slutspelsplats. Dessutom så borde de nya regeländringarna ha passat spelare som Martin St. Louis, Vincent Lecavalier och Brad Richards perfekt. Ändå så är det nyförvärvet Vaclav Prospal som leder den interna poängligan. Tampas största problem är dock att spelare som till exempel Tim Taylor har varit alldeles för mätta och oinspirerade för att stå för den uppoffrande checkingen. Tampa får se upp så att de inte blir de tredje Stanley Cupmästarna som missar slutspelet. Montreal Canadiens och New Jersey Devils har gått i den fällan tidigare.  

Jonas Gustavsson: Florida Panthers
En genomläsning av Floridas nyförvärv inför säsongen skapade förväntningar hos mig, men verkligheten har blivit en helt annan. Joe Niuwendyk, Gary Roberts och Josef Stumpel bidrar inte med den rutin och poängproduktion som man kan kräva av dem, och de utvecklingsbara skandinavierna Niklas Hagman och Kristian Huselius skickades bort. Nej, Mike Keenan och Jacques Martin har en del att tänka på för målsättningen om slutspel kan man snart glömma. 

Jimmy Graf: Boston Bruins
Hade förväntat mig mycket mer av Boston Bruins i år, men laget har haft svårt att vara bäst när det gäller och förlorat många matcher med uddamålet, jag tror fortfarande detta lag har mycket mer att ge än dom visat hittills i år.



  • Största besvikelsen, Spelare
Mattias Larsson: Sergei Fedorov, Columbus Blue Jackets
2 mål och 8 assists, driver du med mig Sergei?? $ 6.08 miljoner tjänar Fedorov denna säsongen. Sällan har epitetet "Slut som artist" varit med befogat än nu. Enough said.

Sebastian Söhrman: Nikolai Khabibulin, Chicago Blackhawks
Förväntningarna på Khabibulin var stora inför säsongen. Han gick som en världsmålvakt och Stanley Cup-vinnare från Tampa Bay till Chicago. Men i Chicago har han långt ifrån infriat de höga förväntningarna. Visserligen har han inte mycket hjälp av ett klent försvar men Khabibulin har på intet sätt hjälpt laget i motgång. Räddningsprocenten på 88 % och 3.34 i GAA säger det mesta.

Niclas Schaub: Mattias Weinhandl, New York Islanders
Jag bryr mig inte om han så bara får spela ett byte per match. Att ha gjort sex poäng på 40 matcher som forward är sjukt uselt. Och jag som trodde att bröderna Sedin gagnades av att spela med Weinhandl. Nu har ju inte Mattias fått någon istid att tala om, men en andra assist kan han väl klämma fram var tredje match. Han har ju talangen. Mike Milbury måste ha börjat undra om inte Sverige bara skeppar över sina sämsta spelare till Islanders

David Josephson: Jarome Iginla, Calgary Flames
Trots nästan 22 minuters istid per match har Iginla, som varit en av världens bästa de senaste åren, bara mäktat med 33 poäng så här långt. Iginla måste spela bättre om Calgary ska lyckas. Sex mål de senaste 22 matcherna är oroväckande. En spelare av Iginlas kaliber ska i det "nya" NHL göra MINST en poäng per match.

Pelle Bengtsson: Robert Esche, Philadelphia Flyers
Innan säsongen så tippade jag Robert Esche till att kamma hem Vezina Trophy som NHLs bästa målvakt för säsongen. Efter halva säsongen så har han varit katastrofal bedrövlig i det nya NHL och snittar ett GAA på 3.14. Man har högre förväntningar på Esche!

Ken Christoffer Söhrman: Sergei Fedorov, Columbus Blue Jackets
Denna är given! Han tjänar mycket pengar och gör lite poäng. Åldern har tagit ut sin rätt och motivationen har fullständigt försvunnit – troligt att det blir hans sista säsong.  

Jonas Gustavsson: Nikolai Khabibulin, Chicago Blackhawks
Chicago såg ut att ha värvat smart defensivt inför säsongen med färske mästaren Nikolai Khabibulin som ny sista utpost men ryssen har varit en stor besvikelse den här säsongen. Den något lynnige målvakten har inte alls kommit upp i sin normala kapacitet och är absolut den största besvikelsen i år, trots att många storstjärnor som Jarome Iginla, Todd Bertuzzi och Martin St Louis har underpresterat. 

Jimmy Graf: Martin St.Louis, Tampa Bay Lightning
Trodde att han skulle prestera betydligt mer i dagens NHL, trots nästan 21 minuters speltid per match så har han inte mäktat med mer än 32 poäng hittills denna säsong. Han är fortfarande en viktig spelare i sitt Tampa och ligger fyra i den interna poängligan men har helt klart underpresterat denna säsongen.



  • Bästa rookien
Mattias Larsson: Henrik Lundqvist, New York Rangers
Visst, visst. Crosby och Ovechkin i all ära. Men det Lunkan har gjort för årets upplaga av Rangers skall ej underskattas. Solklar etta i Rangers och trea totalt i ligan över räddningsprocent. Lundqvist är vår nya superstar där borta.

Sebastian Söhrman: Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins
Underbarnet Crosby har stundtals visat varför man jämför honom med Lemieux och Gretzky. De stunder han glimtar till med backhandpassar och geniala dragningar tyder på att en ny storstjärna är i antågande. Den ende som håller världsklass i ett blekt Penguins.

Niclas Schaub: Alexander Ovechkin, Washington Capitals
Lundqvist har varit outstanding, och alla vet vad Crosby har gjort, men att komma som vilsen ryss utan språket i bagaget till NHL:s sämsta lag och göra omedelbar succé är inget annat än helt fenomenalt. Ovechkin påminner om en ung, hungrig Mario Lemieux. Blir han lika bra?

David Josephson: Alexander Ovechkin, Washington Capitals
Inget snack om saken. 25 mål och 49 poäng i ett lag där en kille som Jeff Halpern ligger tvåa i interna poängligan. Ovechkin påminner om en ung Mario Lemieux. Henrik Lundqvist får ursäkta, men Ovechkin är redan en superstjärna.

Pelle Bengtsson: Alexander Ovechkin, Washington Capitals
Han har allt för att bli en megastjärna med Crosby. Han gör mål, han spelar fram, han är totalt orädd och ger 100% i varje närkamp. Att hitills göra 47 poäng på 39 matcher på sin debutsäsong i ett genomuselt Washington Capitals och ingen hjälp på isen är starkt.

Ken Christoffer Söhrman: Brent Seabrook, Chicago Blackhawks
Det är mycket snack runt Crosby och Ovechkin. Jag är dock mest imponerad av den killen som håller ihop Blackhawks försvar, Brent Seabrook. Seabrook har visat prov på en sällsynt kombination av storlek och spelsinne hos en back som är 20 år, visst skulle han kunna smälla på ännu mer, men att han har gjort 16 poäng på 33 matcher samt har +8 i +/- i ett bedrövligt Blackhawks – ha utkik på Seabrook han kommer att bli en ny storback!

Jonas Gustavsson: Alexander Ovechkin, Washington Capitals
Det är ingen tvekan om att ryska underbarnet Alexander Ovechkin är den vassaste nykomlingen i en ovanligt stark skara av rookies. 20-åringens acceleration, genombrottsstyrka och skott är av yppersta klass och Ovechkin är oerhört kylig och distinkt när han väl får en chans. 

Jimmy Graf: Alexander Ovechkin, Washington Capitals
Visar underbar speed och vilja och producerar poäng på löpande band i NHL´s sämsta lag, ser inte ut som en rookie när man ser honom spela utan som ett fullfjädrat proffs. Han är stor och stark men även snabb och smidig.



  • All star-femma







Mattias Larsson: 
Ilya Kovalchuk - Peter Forsberg - Dany Heatley

Wade Redden - Lubomir Visnovsky

Henrik Lundqvist


Sebastian Söhrman: 
Ilya Kovalchuk – Eric Staal - Jaromir Jagr

Bryan McCabe - Lubomir Visnovsky

Miikka Kiprusoff


Niclas Schaub: 
Ilya Kovalchuk - Joe Thornton - Simon Gagne

Nicklas Lidström - Bryan McCabe

Dominik Hasek



David Josephson:
Ilya Kovalchuk - Joe Thornton - Jaromir Jagr

Bryan McCabe - Nicklas Lidström

Miika Kiprusoff



Pelle Bengtsson:
Alexander Ovechkin - Sidney Crosby - Marek Svatos

Andrej Meszaros - Dion Phaneuf


Henrik Lundqvist


Ken Christoffer Söhrman:
Ilya Kovalchuk - Marc Savard - Dany Heatley

Lubomir Visnovsky - Tomas Kaberle

Manny Fernandez


Jonas Gustavsson:
Jaromir Jagr – Joe Thornton – Daniel Alfredsson

Nicklas Lidström – Dion Phaneuf

Dominik Hasek 


Jimmy Graf:
Ilya Kovalchuck – Joe Thornton – Daniel Alfredsson

Wade Redden – Bryan McCabe

Henrik Lundqvist









Redaktionen2006-01-10 07:00:00

Fler artiklar om NHL-podcast