Svenskkollen v 5: Comeback av Kronwall
Andreas Lilja gjorde sitt första mål; Mattias Norström fick puck i ansiktet; Detroit lanserar ny svenskkedja; Peter Forsberg friskförklarad; Douglas Murray registrerade sin första NHL-poäng; Niklas Nordgren målskytt igen och mycket mer…
Niklas Kronwall gjorde en efterlängtad debut den här veckan efter att ha missat hela säsongen på grund av avslitet korsband. Det talades först om spel i AHL med Grand Rapids Griffins för svensken för att hitta matchtempot och tajmingen men av det blev intet. 25-åringen, som för övrigt utsågs till AHL:s bäste back ifjol, kastades istället direkt in i hetluften mot St Louis Blues, och den före detta Djurgårdaren visade omedelbart att han kommer att bli en stor tillgång för Detroit under resten av säsongen.
Redan i sitt första byte delade han ut en snygg tackling på öppen is som fick Blues Jay McClement att gå i isen. Just de effektiva tacklingarna är ett av Niklas signum, och under fjolårets VM fick bland annat Joe Thornton känna på svenskens fina tajming i tacklingsspelet. Kronwall, som tackade nej till OS härom veckan, var också högst delaktig i det offensiva spelet mot St Louis. Det började dock inte bra, Blues tog en tidig ledning med 2-0.
Efter det var det dock svenskarnas kväll, med den nykomponerade kedjan med Henrik Zetterberg, Mikael Samuelsson och Johan Franzen i spetsen. Samuelsson skickade in 1-2, efter långa öppnande passningar av Zetterberg och Kronwall. Sedan assisterade Nicklas Lidström Brendan Shanahan till 2-2 innan Zetterberg återigen klev in i handlingen. Andreas Lilja stötte fram i efter att precis ha kommit ut från utvisningsbåset och Zetterberg skickade in returen efter Liljas skott och avgjorde matchen. Även Kronwall noterades för en passningspoäng på det målet. Succé i comebacken är det minsta man kan säga.
Svenskarna var också högst delaktiga i segern mot Minnesota tidigare i veckan, och då sköt också Lilja sitt första mål för säsongen. Det var också backens första mål i NHL på 71 matcher.
– Han har varit bra defensivt, men idag gjorde han bra saker med pucken, det var härligt att se, berömde tränaren Mike Babcock efter matchen. Hans spel med pucken har blivit mycket bättre.
– Robert Lang bara gav mig pucken och jag försökte få den på mål, Steve Yzerman skymde målvakten, kommenterade Lilja själv målet.
Liljas mål betydde 5-3 i mitten av den tredje perioden och avgjorde matchen. Tidigare hade Mikael Samuelsson och Henrik Zetterberg varit med och gett Detroit en ledning med 4-0, och trots Minnesotas upphämtning lyckades man alltså hålla undan. Zetterberg och Samuelsson hade också en varsin assistpoäng, liksom stjärnbacken Nicklas Lidström och den numera OS-aktuelle Thomas Holmström.
Poängplockaren Daniel Alfredsson fortsätter sin jakt på tjecken Jaromir Jagr i poängligan. Svensken blev poänglös mot New Jersey men blixtrade till i bortamatchen mot Pittsburgh. Penguins, utan Sidney Crosby i laget, ledde med 2-0 innan Ottawa med tre mål i numerärt underläge kunde vända matchen och vinna med klara 7-2. Den 33-årige lagkaptenen avslutade målskyttet i numerärt underläge genom att enkelt sprinta ifrån Mark Recchi och kallt lägga in pucken bakom en chanslös målvakt. Tidigare i matchen hade högerforwarden också gjort ett mål i dålig vinkel som studsade på målvakten och in. Svensken ligger nu fem poäng bakom Jagr med sina 73 poäng. En imponerande säsong, och fjolårsrekordet på 80 poäng kommer att ryka all världens väg.
Jagrs New York Rangers hade en ny bra vecka med två segrar och en övertidsförlust mot Philadelphia. Henrik Lundqvist spelade två av matcherna, och räddade 37 av 40 skott mot Philadelphia, slutresultat 3-2, och 24 av 25 skott mot Pittsburgh, slutresultat 3-1. Den svenske rookiemålvakten har nu bäst räddningsprocent i hela NHL, och släpper in minst mål per match näst efter Dominik Hasek. 23-åringen fortsätter att imponera och väcker drömmar om OS-guld i Sverige. Michael Nylander, som alltså inte fick chansen i OS efter Markus Näslunds nej tack, registrerades för två nya passningspoäng under veckan.
Dick Tärnström hade en bra debut i Edmontons tröja när hans lag kunde besegra Phoenix med 4-3 efter straffar. Segern satt dock långt inne då Chris Pronger gjorde 3-3 med blott 0,3 sekunder kvar av matchen. Tärnström, som kom ifrån Pittsburgh under förra helgen, spelade dryga sexton minuter, och hela sju minuter i numerärt överläge.
Andra matchen blev dock inte lika rolig när det blev strafförlust mot Columbus. Den 31-årige före detta AIK-spelaren blev grundlurad av tekniske Nikolai Zherdev när Blue Jackets kvitterade till 1-1. Tärnström hade inför matchen både bytt backpartner och tröjnummer. Mot Phoenix spelade han med nyförvärvet Jaroslav Spacek i tröja nummer i 33, men mot Columbus var backpartnern utbytt mot nykomlingen Matt Greene och tröjnumret ändrat till 23. Inget av det blev uppenbarligen någon succé.
Rutinerade Mats Sundin har vaknat till på sistone och har gjort ett mål och fyra passningspoäng på de tre senaste matcherna. 34-årigen måste producera då Toronto bara har en vinst på elva matcher. Vinsten kom också mot Florida med 4-2 då Sundin steg fram med tre passningspoäng, men mer krävs av centern. Den före detta Djurgårdaren gjorde tröstmålet i förlusten mot Washington, 1-4, men sådana matcher har inte Maple Leafs råd att förlora om man vill till slutspel.
Tunge och tuffe Douglas Murray har imponerat under sin första NHL-säsong och trots att 25-årigen bara spelat drygt halva antalet matcherna under säsongen ligger han på 27:e plats i NHL:s tacklingsliga. Istiden har dock sjunkit något på sistone, men det hindrade inte backen från att göra sin första NHL-poäng mot Minnesota. Passningen gick till Scott Thornton som gjorde 1-1 men Sharks förlorade på straffar, trots att Nils Ekman också hade en passningspoäng. Ekman hade tidigare under veckan varit inblandad i segern mot Anaheim då han definitivt avgjorde matchen med sitt 6-4 mål i öppen kasse med bara en sekund kvar att spela.
Tiden i AHL verkar ha gjort nykomlingen Niklas Nordgren gott. 26-åringen gjorde sitt fjärde mål för säsongen då han avslutade målskyttet i segern mot Montreal med 8-2. Svensken har fått mer istid på sistone, och mot New Jersey fick den före detta Modo- och Timråspelaren till och med speltid i numerärt överläge. Nordgren gjorde rätt i att stanna i Nordamerika trots Timrås lockrop när AHL blev verklighet.
Trion med Daniel Sedin, Henrik Sedin och Anson Carter har överglänst Vancouvers toppformation med Näslund i spetsen den här säsongen. Den här veckan var inget undantag. Mot Phoenix blev det seger med hela 7-4 sedan Henrik stått för ett mål och tre assists och Daniel för ett mål och en assist. Dessutom blev både Näslund och Mattias Öhlund målskyttar för Canucks.
Tvillingarna låg sedan helt själva bakom segern mot Calgary med 3-1. Jarome Iginla sköt visserligen 1-0, assisterad av Kristian Huselius, och Alexandre Burrows missade en straff för Vancouver men sedan vände det. Först spelade tvillingarna, något turligt, fram Carter till 1-1, sedan spelade Daniel fram Kessler till 2-1 innan Henrik avslutade målskyttet med ett slagskott efter fin framspelning av Daniel.
Övrigt att notera i målväg från veckan är att Marcus Nilson och Michael Holmqvist blev målskyttar för Calgary respektive Chicago. Båda målen kom i matcher mot St Louis, men båda slutade också med förlust på straffar för svenskarna. Per-Johan Axelsson lyckades missa en straff i första perioden mot Montreal, men det gjorde inget då Boston till slut vann med 3-1.
Henrik Tallinder steg av matchen mot Atlanta med imponerande +4 i statistiken, och Tommy Albelin steg av med +3 i 3-0 vinsten mot Carolina. Svenska backar som vet hur man spelar defensivt med andra ord. Mindre roligt är det för Jonathan Hedström och Mattias Weinhandl som gått poänglösa av isen i sju respektive sex raka matcher. Weinhandl fortsätter att få dåligt med förtroende av Islanders, även om han nu får spela istället för att sitta på läktaren.
Värt att notera är också att Magnus Kahnbergs rättigheter skickades från Carolina till St Louis då stjärncentern Doug Weight gick den motsatta vägen. Svensken, som nu spelar i Frölunda och vann poängligan i Elitserien för ett par år sedan, kommer säkert att få ett kontraktsförslag från bottenlaget i vår men måste skriva under innan den förste juli. Efter det är Kahnberg nämligen fri att gå till vilken klubb han vill. 25-åringen nobbade i somras ett kontraktsförslag från Hurricanes.
Talangen Nicklas Bergfors hade elva poänglösa matcher i AHL innan han sköt två förlösande mål mot Manchester. Det blev dock förlust för hans Albany, och svensken får troligen inrikta sig på AHL-spel den här säsongen för att försöka ta en plats i NHL nästa säsong.
Veckans snackis i AHL var annars Robert Nilssons tekniska uppvisning mot Wilkes-Barre/Scranton. 21-åringen lade upp pucken på bladet bakom mål och svepte in den bakom en förvånad målvakt. Ingen förstod först att det var mål, bara målvakten och Nilsson själv.
- Jag har sett andra göra det, och ville testa själv. Det var en kul grej, berättar Nilsson för newyorkislanders.com om sitt mål.
Syracuse Crunch forward Joakim Lindström skrev under fredagen kontrakt med Columbus Blue Jackets, klubben som valde svensken i NHL Entry Draft 2002. Varför 22-åringen inte skrivit kontrakt innan är oklart, men är nu alltså tillgänglig för NHL-spel. På 34 matcher i AHL har svensken gjort nio mål och 26 poäng.
Veckans tre stjärnor
3 Henrik Zetterberg (2 GP, 2 G, 2 A, 4 P)
Den nykomponerade svenskkedjan i Detroit med Zetterberg, Johan Franzen och Mikael Samuelsson imponerar stort. Kedjan har stått för fyra mål framåt sedan den sattes samman. Zetterbergs spelintelligens, Samuelssons högerbössa och effektivitet tillsammans med Franzens hårdhet och defensiv verkar vara en bra kombination.
2 Daniel Alfredsson (2 GP, 2 G, 1 A, 3 P)
Poängen fortsätter att trilla in för Ottawas lagkapten, och det blev två nya mål mot Pittsburgh i veckan. Det avslutande var en vacker prestation som visade vilja och kämparandra när svensken helt enkelt besegrade Recchi i en åkduell.
1 Henrik Lundqvist (2 GP, 1 W, 1 L-SO)
Superlativen öser över Henrik Lundqvist, och den svenske målvakten förtjänar varje ord. Alla väntar på svackan som inte kommer och två nya bra insatser den här veckan gör Lundqvist till en allvarlig utmanare i kampen om Calder Trophy.
Skador
Peter Forsberg undersökte sin ljumske hos en specialist och har fått bekräftat att det inte handlar om en allvarligare skada. Nu har skadan läkt och svensken kan vara redo för comeback redan i mitten av den kommande veckan. Således kan både Philadelphia, som bara har en vinst på de fyra senaste, och Tre Kronor pusta ut. Den 32-årige centern hade inga problem när han tränade under torsdagen.
– Allting kändes väldigt bra, berättar Forsberg för Aftonbladet. Jag hade inga problem alls, även om jag inte tog i för fullt i skridskoåkningen.
Philadelphia har tre matcher kvar att spela innan OS-uppehållet så matchtempot lär inte heller bli något problem för stjärnan.
Backen Mattias Norström gick ner för att täcka ett skott mot Anaheim men fick Ryan Getzlafs skott rakt i ansiktet.
– Pucken träffade underkäken, berättar Norström för Aftonbladet. Hela tandraden trycktes in, och bara en tand blev kvar. Så nu har jag tandställning.
Den tuffe backen har dock inga tankar på att vila för detta, utan spelade redan matchen efter, 50 stygn rikare i ansiktet. OS är alltså inte i fara på något sätt.
Kim Johnsson, som redan tackat nej till OS, blir inte kvitt sina huvudvärksproblem och kan nu tvingas vila en längre tid. Svensken försökte förra veckan göra comeback mot Tampa Bay men fick kliva av efter att ha känt sig yr.
En back som däremot är aktuell för OS, Christian Bäckman, fick kliva av matchen mot Chicago i den andra perioden efter att ha fått en smäll på höften. Det ska dock inte vara några större problem för 25-årigen, som snart väntas vara i spel igen.
Markus Näslund, som tackade nej till OS och ersätts av Thomas Holmström, missade en match i veckan på grund av sina ljumskar. Det blev dock mål direkt i comebacken mot Phoenix, och svensken lär behöva OS-uppehållet till rehabilitering för skadan som stört vänsterforwarden stora delar av hösten.
Skadelista
Christian Bäckman (höft). Dag till dag.
Peter Forsberg (ljumske). Dag till dag.
Kim Johnsson (hjärnskakning). Dag till dag.
Markus Näslund (höft/ljumske). Dag till dag.
Statistik
# | Name | Team | GP | G | A | P |
1 | Daniel Alfredsson | Ottawa | 47 | 34 | 39 | 73 |
2 | Peter Forsberg | Philadelphia | 42 | 15 | 47 | 62 |
3 | Henrik Zetterberg | Detroit | 51 | 24 | 31 | 55 |
4 | Markus Näslund | Vancouver | 53 | 24 | 31 | 55 |
5 | Henrik Sedin | Vancouver | 54 | 14 | 39 | 53 |
6 | Michael Nylander | NY Rangers | 53 | 12 | 37 | 49 |
7 | Nicklas Lidström | Detroit | 53 | 10 | 39 | 49 |
8 | Daniel Sedin | Vancouver | 54 | 13 | 34 | 47 |
9 | Mats Sundin | Toronto | 40 | 10 | 28 | 38 |
10 | Thomas Holmström | Detroit | 53 | 18 | 17 | 35 |
11 | Fredrik Modin | Tampa Bay | 51 | 22 | 12 | 34 |
12 | Mikael Samuelsson | Detroit | 52 | 18 | 16 | 34 |
13 | Nils Ekman | San Jose | 47 | 13 | 19 | 32 |
14 | Kristian Huselius | Calgary | 50 | 13 | 19 | 32 |
15 | Alexander Steen | Toronto | 46 | 13 | 16 | 29 |
16 | Per-Johan Axelsson | Boston | 53 | 10 | 16 | 26 |
17 | Kim Johnsson | Philadelphia | 47 | 6 | 19 | 25 |
18 | Mattias Norström | Los Angeles | 54 | 3 | 19 | 22 |
19 | Mattias Öhlund | Vancouver | 54 | 8 | 14 | 22 |
20 | Jonathan Hedström | Anaheim | 50 | 11 | 7 | 18 |
21 | Niclas Hävelid | Atlanta | 53 | 3 | 15 | 18 |
22 | Marcus Nilson | Calgary | 52 | 6 | 9 | 15 |
23 | Niklas Sundström | Montreal | 47 | 6 | 8 | 14 |
24 | Christian Bäckman | St Louis | 25 | 3 | 10 | 13 |
25 | Fredrik Sjöström | Phoenix | 48 | 3 | 9 | 12 |
26 | Henrik Tallinder | Buffalo | 51 | 5 | 7 | 12 |
27 | Daniel Tjärnqvist | Minnesota | 36 | 2 | 9 | 11 |
28 | Michael Holmqvist | Chicago | 42 | 6 | 5 | 11 |
29 | Samuel Påhlsson | Anaheim | 52 | 3 | 8 | 11 |
30 | Dick Tärnström | Edmonton | 35 | 5 | 5 | 10 |
31 | Johan Franzen | Detroit | 51 | 8 | 1 | 9 |
32 | Andreas Lilja | Detroit | 53 | 1 | 8 | 9 |
33 | Robert Nilsson | NY Islanders | 25 | 2 | 4 | 6 |
34 | Mattias Weinhandl | NY Islanders | 48 | 2 | 4 | 6 |
35 | Niclas Wallin | Carolina | 32 | 2 | 3 | 5 |
36 | Niklas Nordgren | Carolina | 39 | 4 | 1 | 5 |
37 | Tommy Albelin | New Jersey | 20 | 0 | 3 | 3 |
38 | Niklas Kronwall | Detroit | 1 | 0 | 2 | 2 |
39 | Mathias Tjärnqvist | Dallas | 21 | 1 | 1 | 2 |
40 | Douglas Murray | San Jose | 27 | 0 | 1 | 1 |
41 | Staffan Kronwall | Toronto | 29 | 0 | 0 | 0 |
# | Name | Team | GP | GAA | SVS | SO |
1 | Henrik Lundqvist | NY Rangers | 37 | 2,09 | 92,7 | 2 |
2 | Mikael Tellqvist | Toronto | 14 | 2,79 | 90,6 | 1 |
3 | Johan Hedberg | Dallas | 12 | 2,71 | 88,8 | 0 |