Halvsäsongssummering 2006-07: Del 2, Flopparna
Nej, nej, nej...

Halvsäsongssummering 2006-07: Del 2, Flopparna

Redaktionen fortsätter tycka till och den halva säsong som nu gått. Besvikelserna och flopparna radas upp, men även en All Star-femma tas ut.


* Största besvikelsen, lag

Niclas Viberg: Philadelphia Flyers
Vid den här tidpunkten i fjol toppade Philadelphia Flyers hela NHL, men är i år sämst i hela ligan. Peter Forsberg går skadad i var och varannan match och är inte ensam i rehabiliteringsrummet. Flyers har de senaste säsongerna haft oerhörda skadeproblem och saknar hela tiden nyckelspelare, då är det inte lätt att leverera och när det samtidigt bara är en handfull spelare som spelar på normal nivå är det ohållbart. Flyers får rikta in sig på ett riktigt bra draftval den här säsongen och reparera det sjunkande skeppet under sommaruppehållet.

Carl Nilsson: Philadelphia Flyers
Okej, utan Foppa så ser inte deras laguppställning särskilt bra ut men man kan trots allt kräva mer. Det finns bra unga spelare i organisationen som Pitkanen, Gagne, Umberger, Richards och Carter som inte har levt upp till förväntningarna. Flyers har i princip redan nu missat slutspelet. Det blir golf redan i april för laget. Redan nu kan de alltså beställa sin golfresa.

Mattias Larsson: Philadelphia Flyers
Omöjligt att plocka någon annan. Att man skulle vara tvärsist i NHL halvvägs och ha 18 poäng upp till slutspel trodde väl inte de värsta pessimisterna. Det finns lag som är beroende av vissa spelare, men detta är på gränsen till löjligt.

Jonas Gustavsson: Philadelphia Flyers
Kan man plocka något annat lag än Philadelphia Flyers här? Även om laget enligt mitt tycke kanske såg något tveksammare ut än fjolåret, så är man absolut ett lag som borde ligga på slutspelsplats. Nu är man jumbo i NHL.

Martin Jarl: Philadelphia Flyers
Jag tyckte att Flyers såg lite tunna ut, men jag tänkte att de förmodligen hade en positiv utveckling av spelare underifrån och att detta var säsongen då Carter, Richards, Umberger skulle visa upp det nya flyers. Så blev det ju inte riktigt.

Claes Nordqvist: Philadelphia Flyers
Laget med NHL’s trögaste backar har redan spelat bort sig från slutspel. Skador, inte minst på ”Foppa”, har ryckt sönder säsongen. Kanske kan nye tränaren John Stevens lyckas med vad Ken Hitchcook misslyckades med, nämligen att utveckla de unga spelarna.

Rasid Becirovic: Philadelphia Flyers
Det här var ett ganska självklart val, och lär nog bli det för många. Ingen trodde nog att Philadelphia skulle floppa så mycket som de gjort den här säsongen. Peter Forsberg har varit olycksdrabbad hela säsongen och så har även hela laget. Bobby Clarke avgick, Ken Hitchcock sparkades, John Stevens tog över, men ingenting har fungerat för Philly. Säsongen är inte över, men Philadelphia har nog bara draften 2007 att se fram emot ser det ut som.

Niclas Schaub: Carolina Hurricanes
Ligger förvisso på en slutspelsplats, men regerande mästarna har spelat mer än ojämnt hittills den här säsongen. En förklaring kan vara Cory Stillmans frånvaro. Han är lite av Hurricanes ”glue man”, alltså den spelare som håller ihop laget, och utan honom har det gått trögt. Av de 12 matcher Stillman spelat har laget vunnit 7, och han är en erkänd ”team player”. Centern Doug Weights betydelse för Carolinas power play kan också ha spelat in. Laget har ”slippat” till 16 % i år, och har inte riktigt hittat rytmen än. Mästare förra året, en svårtippad outsider i år.

Patrik Nilsson: Philadelphia Flyers
SvenskaFans tippade Flyers som 5:a, just nu ligger de sist i hela NHL. Forsbergs skadeproblem har nått nya höjder, likaså Derian Hatchers långsamhet, även om den sistnämnde hånats lite väl mycket. Petr Nedved klarade som väntat inte av att ersätta Michal Handzus roll som "shutdown center " och Kyle Calder har inte alls kommit till sin rätt i Philadelphia-tröjan.

Daniel Park: Philadelphia Flyers
Förra årets säsong med Flyers tycks vara som en kollektiv önskedröm vi alla drömt. Nu är vi alla klarvakna och inser att humlan inte kan flyga. Skadorna är en sak men den bistra verkligheten kvarstår: Dåligt målvaktsspel, tunga backar och en svajig offensiv blir inte ett vinnande lag.

Peder Björn: Philadelphia Flyers
Kommentarer överflödiga. Allt är redan sagt och tyckt.

Stefan Persson: Philadelphia Flyers
Precis som att ta ut den positiva överraskningen är det svårt att ta ut besvikelsen. Serien ser ut ungefär som jag trott. Ett lag står dock i egen klass –Philadelphia! Laget har spelat allt annat än bra hockey och jag tror inte det krävs någon djupare motivering till varför mitt val är Philadelphia.

Niklas Rosholm: Tampa Bay Lightning
Jag trodde att man skulle få ordning på defensiven då man inhandlat Marc Denis som keeper. Men istället ser det värre ut än någonsin och trots att man har ligans mest produktiva radarpar ser chanserna till slutspel små ut.

Stefan Hacker: Philadelphia Flyers
Rätt tråkigt val då det är soppas givet, men måste ändå gå med det som känns rätt. Att laget lagt alla ägg i samma skadebenägna korg var förvisso ingen överaskning, men att det är så pinsamt dåliga som de är är ändå makabert... Laget har löner precis runt maxgränsen av cappen, och är 13 poäng efter näst sämsta lag i eastern conferance. Misslyckade värvning, underpresterande spelare och en organisation som inte anpassat laget efter NHL:s nya regler.

Andreas Holm: Philadelphia Flyers
Kommentarer överflödiga. Nej, seriöst, det är katastrofalt. Ett lag innehållande spelare som Simon Gagne, Mike Knuble med flera och även en skadedrabbad Peter Forsberg, måste prestera bättre. Det har varit kaos och den dåliga början kommer att bli anledningen till att ingen slutspelsplats ger, trots tränarbytet.

Linus Hugosson: Philadelphia Flyers
Kommentar är väl egentligen överflödig. Kaoset verkar totalt i Philly och laget kan helt enkelt inte vinna i år. Men de får ett schysst draftval i sommar…

Johan Andersson: Philadelphia Flyers
Här behövs ingen kommentar. Spana i tabellen och säg Philadelphia Flyers högt för er själva. Det är något som är ruttet i klubben.


***

* Största besvikelsen, spelare

Niclas Viberg: Markus Näslund, Vancouver Canucks
Markus Näslund har inte varit i samma klass sedan ångvälten och vännen Todd Bertuzzi försvann från hans kedja. 13 mål och 30 poäng på 43 matcher är inte acceptabelt för en spelare av Näslunds kaliber. Vancouvers lagkapten visade stundtals sin klass när han spelade med tvillingarna Sedin men glider mest runt på isen och frågan är vad som är jobbigast för honom – C:et på bröstet eller Bertuzzis frånvaro. Jag tror att Näslund skulle må bäst av en trade till ett annat lag, ett lag med en riktig powerforward i laguppställningen.

Carl Nilsson: Sergei Samsonov, Montreal Canadiens
Samsonov borde vara klippt och skuren för det nya NHL. Han har enorm fart, målkänsla och teknik. Nu har han varit skadefri dessutom och spelat 41 matcher, men det har bara blivit 6 mål i ett lag som går bra. Trodde att Samsonov skulle kunna ösa in poäng men så har det inte blivit.

Mattias Larsson: Daniel Alfredsson, Ottawa Senators
34 poäng på 38 matcher. Nog hade vi trott på mer från Alfies klubba. Har dock visat framfötterna på slutet när Sens spelat upp sig.

Jonas Gustavsson: Markus Näslund, Vancouver Canucks
Att en spelare som Jonathan Cheechoo inte skulle följa upp fjolårssuccén inte var speciellt överraskande så här blir det svenskt, och jag måste säga Markus Näslund. Visserligen var det väntat att Näslund skulle sakna vapendragaren och tillika stridsvagnen Todd Bertuzzi vid sin sida, men att det skulle bli så här uppenbart är en överraskning. Är Näslund verkligen kaptensmaterial?

Martin Jarl: Mark Bell, San José Sharks
Ingen tvekan. Anade ugglor i mossen när han två veckor innan premiären blev tagen av polisen för fyllekörning. Synd att de inte kunde behålla honom mer än övernatten. Spelare i finkan kan väl inte räknas emot lönetaket?

Claes Nordqvist: Markus Näslund, Vancouver Canucks
Näslunds tid som superstar förefaller vara över. Han har aldrig levererat när det gäller men är denna säsong medelmåttig redan i grundserien. Blir det Modo nästa säsong eller chockar Vancouver och tradar till sig ”Foppa” till slutspelet för att väcka Näslund?

Rasid Becirovic: Jonathan Cheechoo, San Jose Sharks
Chechoo har en statistik som får många andra NHL spelare att avundas honom, men Cheechoo är inte vem som helst i NHL. Han var NHLs bäste målskytt förra säsongen med sina 56 i mål, men i år är han inte ens i närheten av de siffrorna. Hans -10 är inte heller så imponerande.

Niclas Schaub: Brad Richards, Tampa Bay Lightning
35 poäng och -9 av annars utmärkte Tampa-forwarden Brad Richards är inga fina siffror, inte med tanke på att han förra säsongen snickrade ihop 91 poäng. Richards, med en Conn Smythe i bagaget, har inte lyft alls i år. Han har haft en ständigt stigande poängskörd sen debuten 2000, men har den här säsongen halkat ner ett par snäpp. Måste rycka upp sig om Lightning ska till slutspel. Han är tillsammans med St. Louis och Vincent Lecavalier lagets absolut viktigaste spelare.

Patrik Nilsson: José Théodore, Colorado Avalanche
Det var tänkt att "Théo" skulle revanschera sin svaga fjolårssäsong genom att visa upp samma spel som han hade 2001/2002 då det blev både Hart och Vezina Trophy. Istället har vi fått se ett riktigt ojämnt och svagt målvaktsspel från fransk-kanadensaren som haft en förmåga att släppa in oförklarliga mål i nästan varenda match. Hans osäkra spel har skadat laget och till slut fick även coachen Joel Quenneville nog och lämnade över förstaspaden till unge Peter Budaj som går från klarhet till klarhet.

Daniel Park: Markus Näslund, Vancouver Canucks
För att vara ansedd som en av NHL:s stora målskyttar så är denna säsong ett riktigt bottennapp för Näslund. Han har haft riktigt svårt att få till målskyttet och de poäng han har gjort har kommit när han fått spela med Sedinarna.

Peder Björn: Jeremy Roenick, Phoenix Coyotes
Förväntningarna var väl inte skyhöga men ju kaxigare man är desto mer skit får man räkna med om det går dåligt. Roenicks sätt att hantera motgångarna kastar skuggor över fornstora dar.

Stefan Persson: Kyle Calder, Philadelphia Flyers
Calder värvades för att ge Philadelphia ett bättre målskytte. Calder blev rikligt belönad med 2,95 miljoner i årslön. Bortkastade pengar, minst sagt. Fem mål på 34 matcher är vad Calder lyckats åstadkomma, han är även -24. Trots detta var det inte solklart att Calder var årets besvikelse, hård konkurans ges från Dan Cloutier, som för sitt kontrakt på 2,55 miljoner gett Los Angeles allt annat än ett bra målvaktspel (3,98 i gaa). Martin Gerber som för sina 3,7 miljoner presterat allt annat än bra (3,29 i gaa). Jeff Friesen som för sina 1,6 miljoner i årslön fortfarande inte lyckats göra mål. Vem som egentligen stått för den sämsta insatsen av de ovannämnda är svårt, för att inte säga omöjligt, att säga. Gemensamt för alla fyra nämnda är att de är nya i sin respektive lag.

Niklas Rosholm: Shane Doan, Phoenix Coyotes
Doan måste snart visa att han är spelaren som skall lyfta Phoenix till högre höjder. Åtta raka poänglösa matcher i december är inte godkänt men vi får hoppas att han kan fortsätta den fina form han skaffat sig de senaste veckorna.

Stefan Hacker: Eric Staal, Carolina Hurricanes
Jag trodde storebror Staal skulle fortsätta på den mycket imponerande inslagna vägen efter den mycket imponerande Stanley-cup säsongen 05/06 och utvecklas ytterligare, men han utstrålar snarast dåligt självförtroende och ligger bara femma i interna poängligan med 35 poäng på 44 matcher. Detta i ett klart sämre presterande och svagt mästarlag. Tredje sämst i laget med -7 är inte heller särskilt smickrande siffror.

Andreas Holm: Henrik Tallinder, Buffalo Sabres
Hade stora förhoppningar på Tallinder inför denna säsong efter att ha spelat så bra i fjol. Dessvärre har han bilvit skadedrabbad gång på gång, bland annat brutit samma arm som i slutspelet. Vi får hoppas att han frisknar till och bildar det perfekta backparet med Toni Lydman igen.

Linus Hugosson: Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
Besvikelse handlar om brustna förväntningar och jag hade höga förhoppningar om att få se Zäta kämpa mot Crosby och co i poängligans topp i år. Men där är han inte. Zäta har inte varit dålig, men hans statistik lider av att Red Wings har kämpat med produktionen i Power Play. Förhoppningsvis kan han putsa till siffrorna under andra hälften av säsongen. 

Johan Andersson: Dwayne Roloson, Edmonton Oilers
Jag är tyvärr tvungen att nämna en spelare från mitt "eget" lag. Dwayne Roloson storspelade i slutspelet för Oilers. Han var en av de stora anledningarna till Edmonton tog sig till final. Denna säsong har han tyvärr värvat bottennapp med pantherräddningar. Tyvärr har det varit sämre med den senare varan, med tanke på hans fjolårsmeriter och sin förhållandevis höga lön är det rimligt att utse honom utifrån ett Edmontonperspektive som den största besvikelsen. 


***

* Ta ut en All Star femma

Niclas Viberg:

Martin St. Louis – Sidney Crosby – Jarome Iginla 
Nicklas Lidström – Sheldon Souray 
Martin Brodeur


Carl Nilsson:

Marian Hossa - Sidney Crosby - Alexander Ovechkin 
Chris Pronger - Nicklas Lidström 
Martin Brodeur


Mattias Larsson:

Alexander Ovechkin - Sidney Crosby - Martin Staka 
Chris Pronger - Lubomir Visnovsky 
Martin Brodeur


Jonas Gustavsson:

Marian Hossa – Sidney Crosby – Teemu Selänne 
Chris Pronger – Nicklas Lidström 
Jean-Sebastian Giguere


Martin Jarl:

Marian Hossa-Sidney Crosby-Jarome Iginla 
Chris Pronger-Nicklas Lidström 
Martin Brodeur


Claes Nordqvist:

Marian Hossa - Sidney Crosby - Jarome Iginla 
Chris Pronger - Sheldon Souray 
Nikolai Khabibulin


Rasid Becirovic:

Alexander Ovechkin - Sidney Crosby - Jarome Iginla 
Chris Pronger - Nicklas Lidström 
Martin Brodeur


Niclas Schaub:

Marian Hossa – Sidney Crosby – Jarome Iginla 
Nicklas Lidström – Chris Pronger 
Martin Brodeur


Patrik Nilsson:

Martin Straka - Sidney Crosby - Marian Hossa 
Chris Pronger - Anton Volchenkov 
Martin Brodeur


Daniel Park:

Alexander Ovechkin – Sidney Crosby – Jarome Iginla 
Chris Pronger – Scott Niedermayer 
Jean-Sebastien Giguere


Peder Björn:

Alexander Ovechkin - Daniel Briere - Marian Hossa 
Niklas Lidström - Dan Boyle 
Marc-Andre Fleury


Stefan Persson:

Alexander Ovechkin - Sidney Crosby - Jarome Iginla 
Chris Pronger - Sheldon Souray 
Dominik Hasek


Niklas Rosholm:

Martin Straka-Sidney Crosby-Jarome iginla 
Nicklas Lidström-Chris Pronger 
Roberto Luongo


Stefan Hacker: 

Dany Heatley-Sidney Crosby-Marian Hossa 
Chris Pronger-Scott Niedermeyer 
Martin Brodeur


Andreas Holm: 

Thomas Vanek - Sidney Crosby - Marian Hossa 
Nicklas Lidström - Chris Pronger 
Kari Lehtonen


Linus Hugosson: 

Marian Hossa – Sidney Crosby – Jarome Iginla 
Nicklas Lidström – Chris Pronger 
Dominik Hasek

Johan Andersson:

Martin St. Louis-Sidney Crosby- Ilya Kovalchuk 
Scott Niedermayer-Nicklas Lidström 
Martin Brodeur


###

Kuriosa:

Inför säsongen tippade ett antal skribenter NHL-lagens placeringar.
Sebastian Larsson (Florida-skribent) var den som tippade Philadelphia längst ner, på en 10:de plats. Han var den enda som hade dem utanför slutspel. Sebbe har dock missbedömt St. Louis Blues, sist i West så här långt och placerat dem på fjärde plats i West.

Carl Nilsson, Peder Björn och Mattias Larsson förutsåg Atlanta Thrashers succé och alla hade dem bland topp 5 i East.

Peder Björn har Anaheim som etta i West medan ingen har Buffalo som etta i East.













Redaktionencom.larsson@gmail.com2007-01-09 11:35:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast