Detroit Red Wings v. 46 - Grus i maskineriet
Veckan som gick räddades endast av Johan Franzéns avgörande i straffläggningen i veckans sista match mot Blue Jackets. En vecka som annars bara kan sammanfattas med ett ord. Bedrövlig.
Att förlora gör i och för sig alla lag för eller senare. Men det var sättet man förlorade på som ingen – varken spelare, ledare eller supportrar – kan vara nöjda med.
I matchen mot Chicago – där Red Wings vann skotten med 42-17 – släppte man in tre (!) mål i numerärt underläge. Då räddade ändå Hasek ett friläge i just numerärt underläge, det kunde alltså varit fyra. Ett nytt bottenrekord för klubben.
Det enda positiva att ta med sig från matchen var att Zäta och Datsyuks storspel fortsätter. Varje gång duon är på isen gör dessa två herrar mycket bra ifrån sig, Datsyuks briljanta framspelning till Zätas 3-3 var matchens behållning sett med Detroit-ögon.
I veckans första match släppte Hasek in fyra mål i andra perioden när Red Wings föll mot ännu en divisionsrival – St. Louis – trots att laget som vanligt vann skotten överlägset (30-16).
Även om The Dominator faktiskt inte har varit jättedålig, så har att inte varit särskilt bra heller. Han räddar det han ska men inget mer, och det gör honom just nu till vilken annan halvbra målvakt som helst. Fast Hasek kommer ju alltid att ha högre förväntningar än så på sig.
Spelade matcher
13/11 – Detroit Red Wings @ St. Louis Blues 3-4 (2-0, 0-4, 1-0)
Första perioden:
1-0 (04:30) Pavel Datsyuk (3) (Valtteri Filppula, Niklas Kronvall)
2-0 (16:04) Dan Cleary (6) (Jiri Hudler, Niklas Kronvall)
Andra perioden:
2-1 (05:09) Ketih Tkachuk (Lee Stempniak, Eric Johnson) PP
2-2 (13:14) David Perron (Steve Wagner, Eric Brewer)
2-3 (14:47) David Perron (Steve Wagner, Keith Tkachuk) PP
2-4 (15:51) Jamal Myers (Martin Rucinsky, Eric Johnson)
Tredje perioden:
3-4 (15:13) Valtteri Filppula (3) (Jiri Hudler, Brian Rafalski)
Skott: 30-16
Utvisningar (min): 12-10
Kommentar
En väldigt dålig andra period blev Detroits fall och St. Louis rookie forward David Perron fördubblade sin målskörd mot en svag Dominator i Red Wings målet.
Det ska dock tilläggas att två av målen kom i numerärt underläge samt att ett Perrons första mål kom till på ett friläge, så Detroits spelare kunde ju onekligen ha gjort det lättare för sin veteranmålvakt.
Att på bortais kunna dominera en motståndare – något som återigen syntes i skottstatistiken – är dock starkt, även om Detroit nu kanske bör börja ifrågasätta sin egen effektivitet. Match efter match vinner man ju skottstatistiken men förlorar trots det poäng för att man inte sätter sina chanser. När nu Hasek inte spelar på topp blir det ännu viktigare att man inte släpper in motståndarna i matcherna genom att inte avgöra dem tidigare.
17/11 – Chicago Blackhawks @ Detroit Red Wings 5-3 (1-1, 1-2, 3-0)
Första perioden:
1-0 (01:16) Rene Bourque (Patrick Sharp) SH
1-1 (05:47) Brian Rafalski (3) (Kris Draper, Dan Cleary)
Andra perioden:
2-1 (12:49) Rene Bourque (Jim Vandermeer, Brent Sopel) SH
2-2 (13:25) Tomas Holmström (10) (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström) PP
2-3 (19:29) Henrik Zetterberg (14) (Pavel Datsyuk, Tomas Holmström)
Tredje perioden:
3-3 (04:30) Patrick Sharp (Rene Bourque, Robert Lang)
4-3 (13:04) Patrick Sharp (Brent Seabrook, Yanic Perreault) SH
5-3 (19:30) Patrick Sharp (Duncan Keith, Brent Sopel) Empty Net
Skott: 17-42
Utvisningar (min): 10-6
Kommentar
Att Red Wings borde ha vunnit matchen förstår en blind höna med fjädrar i öronen.
Men en match som innehöll en hel del slarvigt backspel från Red Wings sida och en Hasek som åter spelade under sin förmåga slutade med att Chicago kom undan från The Joe med alla poängen.
Att släppa in tre mål i numerärt underläge är vansinnigt dåligt och inget som ska få förekomma när det bästa laget i Western Conference spelar ishockey.
Det ska tilläggas att Khabibulin i Chicago-målet spelade som i trans i stora delar av matchen, men det förklarar ju som sagt inte varför Red Wings släppte in fyra mål på endast 16 skott innan Hasek lämnade kassen och Patrick Sharp satte spiken i kistan med genom att fullborda sitt hat trick.
18/11 – Detroit Red Wings @ Columbus Blue Jackets 5-4 (2-1, 1-2, 1-1, 0-0, 1-0) SO
Första perioden:
0-1 (10:29) Duvie Westcott (Ron Hainsey, Rick Nash) PP
1-1 (14:56) Nicklas Lidström (3) (Pavel Datsyuk, Brian Rafalski) PP
2-1 (15:22) Tomas Holmström (11) (Nicklas Lidström, Brian Rafalski) PP
Andra perioden:
2-2 (00:40) Sergei Fedorov (Nikolai Zherdev, Ron Hainsey) PP
3-2 (01:42) Brett Lebda (2) (Valtteri Filppula, Tomas Holmström)
3-3 (14:26) Rick Nash (Nikolai Zherdev, Pascal Leclaire) PP
Tredje perioden:
3-4 (13:51) Nikolai Zherdev (Rick Nash, Jiri Novotny)
4-4 (15:10) Pavel Datsyuk (4) (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström)
OT:
-
SO:
5-4 Johan Franzen
Skott: 35-40
Utvisningar (min): 10-8
Kommentar
Detroit lyckades undvika att förlora en fjärde match i rad när Johan Franzén slog in lagets femte straff.
Chris Osgood var tillbaka mellan stolparna och visade att han inte tänker nöja sig med att vakta båsdörren hela säsongen. Segern var hans nionde för säsongen – med bara en förlust – och han avslutade snyggt med att plocka David Vybornys straff för att ge Red Wings två viktiga poäng i slaget om Central Division.
Kapten Lidström klev även han fram och hade en stormatch – tre poäng (1+2) totalt – när det som bäst behövdes.
Mike Babcock ville dock efter matchen inte prata om lagets relativt dåliga form utan valde att fokusera på att man faktiskt har vunnit 14 av 20 matcher så här långt och leder Western Conference, som ju ser starkare ut än på länge gentemot Eastern Conference.
Båda lagen var mycket effektiva med en man mer på isen – Red Wings var 2-för-4 och Columbus 3-för-5 – innan Pavel Datsyuk snyggt sprätte upp kvitteringen till 4-4 i Leclaires nättak med fem minuter kvar av ordinarie tid.
Kommande matcher
Äntligen – med tanke på hur bra samtliga Central lag spelar – så är Detroit snart klara med sina nio matcher i rad mot divisionsrivalerna.
Efter fyra förluster på de sex senaste matcherna behöver laget nu hitta tillbaka till den form som gjorde att de ryckte i toppen på Western Conference. Kanske kan man göra det när man nu möter lite fler lag i öst än tidigare som inte spelar lika snålt och tillknäppt som lagen Detroit får tampas med i väst.
24/11 @ Columbus Blue Jackets
27/11 vs. Calgary Flames
29/11 vs. Tampa Bay Lightning