NHL-panelen: Sundin måste flytta!
Expertisen är enig; Mats Sundin måste lämna Toronto om det skall bli någon Stanley Cup.

NHL-panelen: Sundin måste flytta!

Fem aktuella frågor skickades ut till några av Sveriges främsta NHL-tyckare.

Några av Sveriges främsta NHL-journalister och tyckare säger sitt om aktuella frågor som rör NHL. Vi kallar det NHL-panelen.

Denna omgångens panel består av:
-Magnus Nyström, bloggare och mångårig NHL-expert. Numera i Expressen. 
-Uffe Bodin, Aftonbladet och Hockeysverige.se
-Niclas Schaub, krönikör, SvenskaFans
-Linus Hugosson, Pro Hockey och SvenskaFans
-Niclas Viberg, SvenskaFans
 
---

Detroit går mot ännu en Presidents Trophy. Vad är det som gör att Detroit kan hålla så hög standard säsong efter säsong trots att man tappar spelare som Shanahan, Yzerman, Larionov, Fedorov m.fl? 

MN:
"Kompetent klubbledning. Man har scoutat bra - både spelare och ledare. Man bygger verkligen lag (Maltby och Draper är spelartyper många andra lag inte alltid fattar värdet av). Spelare som inte fungerar i laget plockar man bort snabbt. Och veteraner man behåller är unika vinnarskaller som är fantastiska föredömen för omgivningen. Lidström, Hasek, Chelios är blivande Hall of Famers."

UB:
”Kontinuitet. Detroit vågar satsa långsiktigt på spelare, något som gett dem en stark kärna av pålitliga veteraner. Det slussas i regel inte in mer än ett par nya spelare per säsong, men när de väl kommer in får de chansen på allvar. Vi kan se hur det har burit frukt i år när spelare som Valtteri Filppula och Jiri Hudler getts chansen att blomma ut.”

NS
"För det första har man en stark vinnartradition i klubben, vilket gör att man vet vad som krävs för att vinna matcher och Stanley Cup. Från materialförvaltaren upp till Ken Holland har man gedigna, kunniga personer med erfarenhet. Lägg till en outstanding scoutinggrupp (med bl a Håkan Andersson) och man har kapital att vinna under många år framöver. Sist men inte minst har man världens bästa defensiva back på isen i vartannat byte. Det bådar för framgång."

LH:
"Det handlar om två personer - Jim Devellano och Ken Holland. Deras stratetiska lagbygge sedan mitten av 80-talet har varit det överlägset bästa under den perioden. Sen kan man gå in och analysera exakt vad de gör så bra, men det har vi inte utrymme till här. Låt mig dock nämna tre nyckelfaktorer.
1. Stomme i laget (de har sett till att nyckelspelare stannat länge)
2. Lyckad satsning på scouting (Red Wings har ofta tradat bort höga draftval men ändå lyckats hitta storspelare sent i rundorna) 
3. Bibehållandet av vinnarkulturen. (Spelare vill till Detroit på grund av den stolta vinnarkultur som frodas där.)

NV:
"Red Wings har ett av NHL:s absolut bästa scoutingstall. Man har lyckats hitta de riktiga guldkornen sent i draften tack vare ett ihärdigt scoutande i framför allt Europa. Exempel på det i dagens trupp är ju Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg, Tomas Holmström och Nicklas Lidström – och det är ju inte direkt några dussinlirare. Än mer imponerande blir det när Red Wings endast har utnyttjat sitt förstaval i draften vid fem av de senaste tolv åren. 

Dessutom är man ett aktat namn ute på free agent-marknaden och flera spelare väljer att spela i Red Wings trots att de kanske skulle kunna få bättre betalt någon annanstans. När man dessutom har chansen att lira tillsammans med spelare som Lidström, Chris Chelios och Dominik Hasek – som alla är levande legender – tar man den. När klubben dessutom är ett av Original Six-lagen lockar det lite extra för utomstående spelare att ansluta.

Genom åren har man även haft mycket kompetenta ledarstaber, vilket är A och O. Legenden Scotty Bowman höll ju i tyglarna under nio säsonger under 90-talet och början av 2000-talet och vann tre Stanley Cup-titlar. Dessutom har man en väldigt engagerad, lojal, respekterad och satsande ägare i Mike Ilitch och en mycket kompetent general manager i Ken Holland. Utan en väl fungerande ledarstab med kontinuitet på positionerna lyckas man inte hålla så hög klass som Detroit har kunnat göra under de senaste 15 åren."

###

Det är ett nytt NHL vi ser där klubbarna väljer att skriva rekordlånga kontrakt med sina spelare. Lönetaket gör att traderna som involverar toppspelare i princip upphört. Är dagarna slut när det gäller så kallade Blockbuster trader i NHL?

MN:
"De långa kontrakten är idioti. Lagen binder upp spelare man inte har en aning om vad de kan göra om fem år. Och spelarna får inte samma tryck på sig. Som Riku Hahl sa till mig: Det är bra att inte ha kontrakt för nästa säsong, då pushar man sig själv ännu mer. Fråga bara Islanders hur nöjda man är med sin långa deal med Yashin och Washington betalar väl fortfarande lön till Jagr, fast han spelar i Rangers."

UB:
”Mer eller mindre. Det kommer säkert att genomföras en större trade då och då, men matematiken har utan tvekan gjort det svårare för klubbarna att förbättra sig genom bytesaffärer. Nu är det i stället, som Detroit visat, långsiktighet och kontinuitet som blir viktigast. Och det känns mer rättvist, för nu får vi verkligen se vilka general managers som kan bygga ett lag från grunden.” 

NS:
"Blockbuster-trader har genom åren oftast förknippats med desperation, och inte sällan har de varit av fiaskoartad karaktär, inte minst för det lag som varit "i behov" av den där stjärnan. Undantag finns dock, framförallt gjorde Craig Patrick två makalösa trejder 1991 och 1992 när han först knöt till sig Ulf Samuelsson och Ron Francis, och sedan Kjell Samuelsson och Rick Tocchet. Dessa tredjer gav mer eller mindre Penguins Stanley Cup. Att bygga upp ett lag långsiktigt är alltid bättre om man vill vara med och kriga i många år. Men personligen älskade jag att vakna upp till en blockbuster när det begav sig."

LH
"Jag tror att det bara är en tillfällig dipp på det området.. De senaste fem åren har vi sett bytesaffärer involverande spelare som Joe Thornton, Marian Hossa, Dany Heatley, Roberto Luongo, Chris Pronger och Peter Forsberg. Dessutom har ju aktiviteten kring Trading Deadline bara ökat med åren. Men så kallade rental trades (där Stanley Cup-törstande lag byter till sig veteraner som är inne på sista året på kontraktet från avhängda lag) kanske inte ska räknas som blockbusters…"

NV:
"Personligen gillar jag inte lönetaket. Visst, det blir rättvist för samtliga klubbar om alla har samma begränsningar – men har man genom åren lyckats jobba ihop en stark och stabil ekonomi och ett starkt varumärke så måste man få utnyttja det till max. Som det är nu så kan flera lag inte utnyttja hela sin potential och för att spara ännu mer pengar plockas spelare upp från farmarlagen enbart över dagen, vilket i sig är absurt.

Dessutom har vi under de senaste åren sett flera etablerade veteraner som har fallit offer för lönetaket. Med sina lukrativa kontrakt krävs det att man levererar i stort sett non-stop, annars sätts man upp på waivers och skickas ner i farmarligan. Utan lönetaket skulle de ha fått chansen till en uppryckning i en tredje- eller fjärdekedja eller i tredje backpar, men i och med lönetaket har man inte råd att sätta en högavlönad, underpresterande veteran i exempelvis en fjärdekedja.

Blockbusters kommer aldrig att försvinna, men det har blivit allt mindre vanligt med dem nu. Tidigare år kunde man nästan räkna med minst en blockbuster som chockade ligan per säsong, men med dagens lönetak blir det allt svårare då de ekonomiska faktorerna har fått en allt större roll. Man vill inte ta emot en högre sammanlagd lön än den man gör sig av med – och vips har hela ligan hamnat i en ond cirkel."

###

Toronto ser ut att gå mot ännu en fiaskosäsong. Vad bör Mats Sundin göra om han vill vinna en Stanley Cup? 

MN:
"Kräva att bli bortbytt, förstås. Det har jag tyckt att han ska göra i flera år." 

UB:
”För både Toronto och Sundin vore en trade bästa lösningen. Toronto är i skrikande behov av en renovering och nystart medan Sundin är värd en slutgiltig chans att vinna det ultimata priset. Saken kompliceras av att Torontos general manager John Ferguson jr. skriver under sin egen avskedsansökan om han tradar Sundin. För då är allt hopp om slutspel borta och Ferguson får lämna klubben.” 

NS:
"Be om en trade till ett lag med ambition att vinna Stanley Cup. Maple Leafs verkar bara ha i ambition att sälja ut ACC."

LH:
"Han har kommit dit i karriären att alla unnar honom en SC-ring. Därför kan han riskfritt lämna Toronto vid trading deadline utan att få de egna fansen emot sig. (Detta förutsatt att Toronto är avhängt och att han inte byts bort till Montreal eller Ottawa.) Sen kan han lugnt återvända till lönnlöven som UFA i sommar."

NV:
"Mats Sundin ska ha all respekt för att han stannar i värdelösa Leafs i år efter år. Det är ett under att han har lyckats leverera varje säsong trots att han under sina 13 säsonger i klubben aldrig har haft någon riktigt högklassig forward jämte sig. Som lagkapten ska man ju aldrig överge klubben, men i vissa fall, som när en mångårig veteran utan en Stanley Cup-ring ber om en trade, så är det acceptabelt. Någon gång måste egoisten i honom ta över och han måste inse att han aldrig kommer att vinna Stanley Cup i Toronto och flytta.
Mitt tips är att han hamnar i Detroit Red Wings omkring trading deadline och sedan återvänder till Leafs nästa säsong eller lägger skridskorna på hyllan."

###

Martin Brodeur noterades nyligen för sin 500:e seger i NHL och går mot Terry Sawchuks rekord med flest hållna nollor. Är han världens bäste målvakt genom tiderna? 

MN:
"Bättre och större än Patrick Roy? Nja, inte riktigt än. Men han kommer att bli."

UB:
”Nej, topp tio, möjligtvis topp fem. Brodeurs siffror är svårare att bortse från, men han har haft fördelen av att ha en Berlinmur framför sig hela karriären. Någon Stanley Cup-titel till krävs det innan han kan hota kungen, Patrick Roy.” 

NS:
"Brodeur och Patrick Roy håller jag högst, med en liten fördel för Roy i egenskap av tre Conn Smythe Trophies. Hade mitt liv varit på spel i en sjunde och avgörande match i overtime hade jag velat har St. Patrick mellan mina stolpar. Han kunde psyka bort spelare ur matcher och serier, t ex Jeremy Roenick i playoffs 1996."

LH
"Jag ska ärligt säga att jag inte kan svara på den frågan. Har inte sett någon av de gamla storheterna spela nämnvärt mycket. Låt oss även komma ihåg att precis som Gretzky hjälptes av den offensivlusta som präglade hockeyn under 80-talet, så har Brodeur hjälpts mycket av det defensiva tänkande som präglat NHL sedan dess. Men visst har karln imponerande statistik att luta sig mot..."

NV:
"Martin Brodeur tillhör definitivt de bästa målvakterna genom historien, men till skillnad från hans konkurrenter (Sawchuk, Patrick Roy och Dominik Hasek) så har han bara presterat i en klubb. Visst är det respektgivande att spendera hela sin karriär i en och samma klubb, men man kan inte låta bli att fråga sig hur mycket New Jersey Devils defensiva taktik har hjälpt Brodeur till framgång. Eller är det kanske så att det är Brodeur som har hjälpt Devils defensiva taktik till framgång? Det är en fråga som vi aldrig kommer att få svar på.

I mina ögon är Patrick Roy historiens bästa NHL-målvakt, det är trots allt han som har vunnit mest matcher genom tiderna – vilket ju i grund och botten är det viktigaste. Brodeur närmar sig dock det rekordet med stormsteg och han har definitivt potentialen att knuffa ner Roy från tronen om han fortsätter hålla samma höga klass i ytterligare några säsonger."

###

Grundserien har nått halva säsongen. Vilket lag har överraskat dig mest positivt och negativt hittills? Och vilken spelare har överraskat dig mest positivt och negativt? 

MN:
"Positiv överraskning lag: Montreal Canadiens, förstås. Att klassiska Canadiens är bra gör mig glad. Alla som älskar hockey måste någon gång i sitt liv se en match i Montreal. 

- Negativ överraskning lag: Tampa Bay. Obegripligt att TB inte är bättre. 

- Positiv överraskning spelare: Kristian Huselius har dåren Keenan som coach, men Huselius är ändå på 13:e plats i NHL:s poängliga. 

- Negativ överraskning spelare: Anton Strålmans gnäll om att han snart ska åka hem. Sluta tjura och gör ditt bästa, då blir du NHL-stjärna."

UB:
”En positiv överraskning för mig är Montréal Canadiens. Jag trodde inte att de skulle ha material för en slutspelsplats, men de har visat sig vara ett resistent lag med bra balans.
Mest negativ har Tampa Bay Lightnings kräftgång varit. Om man sätter dem i motsats till exempelvis Montréal, har de varken någon balans eller något målvaktsspel att tala om. Bara tre superstjärnor som är alldeles för ensamma.

På spelarsidan vill jag gärna framhålla Philadelphias center Mike Richards. En suverän tvåvägsspelare som snart kommer att bära ett ”C” på bröstet. Han har en hel del likheter med Rod Brind’Amour, men är mer fysisk i sitt spel. Största floppen för mig är Jason Blake, Toronto. Hans målproduktion har varit alldeles för klen i ett klent lag.” 

NS:
"Helt klart Phoenix, som gjort det med den äran. Mest negativt naturligtvis Tampa Bay, som inte ska kunna ligga sist med den arsenalen.

Den spelare som överraskat mest positivt för mig är nog Ilya Kovalchuk, som jag trodde var lite halvslut. Tänk vad ett coachbyte kan göra. Mest negativa överraskningen har nog Jaromir Jagr varit, en spelare som inte varit så här medioker sedan dagarna i Captials. Skyll inte på att Nyllet är borta, den spelaren är den mest överskattade genom tiderna. Han har lirat i tio olika lag, och aldrig vunnit någonting. Att ha spelat i så många olika klubbar tyder på någonting. Jag tar Gomez vilken dag som helst i veckan. Nej, det är i Jagrs hjärna det spökar emellanåt."

LH:
"Detroit har överraskat mig mest positivt, i hård kamp med Phoenix. Trodde aldrig att unga Red Wings skulle dominera såsom de gjort och inte heller att Gretzky redan i år skulle kämpa om en slutspelplats med Phoenix.
Toronto är den största besvikelsen.
Mats Sundin och Pascal Leclaire är de spelare som överraskat mest positivt,
medan Brad Richards och James Blake överraskat mest negativt."

NV:
"Positiv överraskning, lag: Montreal Canadiens

Guy Carbonneau och Bob Gainey har verkligen lyckats med Montreal Canadiens begränsade trupp i år. Under sommaren tappade man viktiga spelare som Radek Bonk och Sheldon Souray och har den här säsongen haft skadeproblem och formsvackor på flera av sina veteraner, men lagets unga talanger, som inte borde vara redo för NHL-spel den här säsongen, har tagit ligan med storm.

De viktiga offensiva kuggarna Saku Koivu och Michael Ryder har i långa stunder haft det oerhört svårt på isen, exempelvis har Ryder – med två raka 30-målssäsonger – enbart gjort sex mål hittills. Men å andra sidan så har Alexei Kovalev vaknat till på allvar och i vissa matcher är han så bra som bara han själv kan vara.

Frånvaron av Bonks defensiva, uppoffrande spel och av Sourays powerplay-insatser trodde jag skulle ha en enorm påverkan på Canadiens, men laget har snarare blivit ännu starkare. Sourays ersättare Roman Hamrlik är klasser bättre i defensiven och har i offensiven stått för klart godkända 17 poäng, dessutom har Andrei Markov verkligen förtjänat startplatsen i All Star-matchen.

NHL:s mest klassiska lag är återigen där de ska vara – i toppen. Och de har sina ungdomar att tacka för det. Canadiens går en spännande framtid till mötes, kanske till och med mot en ny stor framgångsera.

Negativ överraskning, lag: Buffalo Sabres

Att frånvaron av Daniel Briere, Chris Drury och Teppo Numminen skulle påverka Buffalo Sabres spel den här säsongen var inför säsongen uppenbart. Men att de skulle vara så här saknade trodde jag inte. När dessutom de förväntade poängplockarna Thomas Vanek och Maxim Afinogenov har totalfloppat gör det ju inte saken bättre.

Lagets tidigare så oklanderliga defensiv har inte sett lika säker ut den här säsongen. Defensiva kuggar som Henrik Tallinder, Toni Lydman och Brian Campbell har inte sett lika säkra ut som de gjorde under förra säsongen och målvakten Ryan Miller har varit en besvikelse så här långt.

Sabres har varvat jättematcher med rena plattmatcher och ligger inte ens på slutspelsplats – vilket får ses som ett rejält misslyckande för ett lag som vann Presidents Trophy förra säsongen och som har varit i conferencefinal de senaste två säsongerna.

Positiv överraskning, spelare: Pascal Leclaire, Columbus Blue Jackets

Columbus Blue Jackets har gått bra den här säsongen och ligger och krigar om de sista slutspelsplatserna i Western conference. Målvakten Pascal Leclaire har en stor roll i det med sitt enorma spel. 25-åringen har tidigare haft skadeproblem och trots en enorm talang har han inte lyckats slå sig in på allvar i NHL – förrän den här säsongen.

Leclaire har spelat 28 matcher och har vunnit 13 av dem – men det som imponerar allra mest är hans sju hållna nollor. Med en räddningsprocent på 92,8 och i snitt 1,97 insläppta mål tillhör han ligans bästa målvakter och skulle han ha spelat i ett topplag skulle siffrorna säkerligen vara ännu bättre. Pascal Leclaire har framtiden på sin sida, det är bara synd om honom att den finns i Blue Jackets.

Negativ överraskning, spelare: Thomas Vanek, Buffalo Sabres

Med tio miljoner dollar i årslön under de kommande sju säsongerna och bara ett dussin gjorda mål hittills har Thomas Vanek varit en jätteflopp den här säsongen. Österrikaren skulle bära Buffalo Sabres på sina axlar den här säsongen när Daniel Briere och Chris Drury försvann, men istället verkar han ha grävt ner sig i ett hål och försöker gömma sig.

Förra säsongen gjorde han imponerande 43 mål och 84 poäng och kunde stundtals sysselsätta ett helt försvar med sin makalösa klubbteknik och spelkänsla. Den här säsongen ser han mest ut att njuta av sitt lönekonto. I flera matcher har han sett helt ointresserad ut om vad som pågår i matchen och anstränger sig inte allt för mycket, men i vissa matcher sliter han som om det vore säsongens sista match. Oavsett vad han gör så lyckas han dock inte göra mål.

Sabres kanske skulle ha släppt honom till Edmonton Oilers trots allt och roffat åt sig en hel hög med draftval. Plus att man skulle ha haft hela tio miljoner dollar att spendera under free agent-marknaden."

---

Stort tack till samtliga medverkande!

---

Vad bör Sundin göra? Omröstning på startsidan.

Mattias Larssoncom.larsson@gmail.com2008-01-16 07:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast