Free Agent Frenzy-analys ur Detroits perspektiv
Marian Hossa (bilden) valde till mångas förvåning att fortsätta sin karriär i Detroits röd-vita tröja.

Free Agent Frenzy-analys ur Detroits perspektiv

Precis som förra året trodde många att lagets general manager Ken Holland skulle ta det ganska lugnt under de inledande dagarna av galenskap som går under namnet Free Agent Frenzy. Precis som då gick samme Holland ut och plockade den kanske bästa av alla tillgängliga spelaren på marknaden. Förra året hette han Brian Rafalski. I år heter han Marian Hossa.

När lagets supportrar satt och hoppades på att det skulle gå att re-signa Brad Stuart och kanske plocka in någon erfaren veteranmålvakt att täcka upp bakom Chris Osgood om nu inte Jimmy Howard är redo att ta steget fullt ut upp till NHL, gladde lagledningen återigen alla Red Wings-supportrar.

Här nedanför fäljer nu en presentation av hur Ken Holland & Co. förstärkte laget under början av juli samt en kort analys av nämnde Hollands agerande. 


Marian Hossa som free agent från Pittsburgh Penguins
29 år, högerforward, 185 cm, 88 kg

 07-08 (Grundserie)  GP  G  A  TP  +/-  PIM
 Atlanta Thrashers  60  26  30  56  -14  30
 Pittsburgh Penguins  12  3  7  10  0  6

GP=spelade matcher, G=mål, A=assist, TP=poäng totalt, PIM=utvisningsminuter

 07-08 (Slutspel)  GP  G  A   TP   +/-   PIM
 Pittsburgh Penguins  20  12  14  26  +8  12

Kommentar

Att lyckas stjäla den mest eftertraktade av sommarens alla free agents rakt under nosen på finalmotståndaren Pittsburgh kan inte ses som något annat än en jättekupp.
Hossa motiverade sitt klubbval - och det faktum att han endast signerade ett ettårskontrakt när han hade betydligt fetare erbjudanden på bordet - med att han ser Red Wings som ett lag med en mycket bra chans att plocka hem Stanley Cup-bucklan även kommande säsong samt att klubbens spelstil bör passa honom väldigt bra.
Nu 29-årige Hossa gjorde under grundserien 2007-2008 sin överlägset sämsta säsong poängmässigt sedan lockouten för tre år sedan. I slutspelet visade han dock åter igen prov på sin klass med 26 poäng på endast 20 matcher för Pittsburgh och gav samtidigt svar på tal till de kritiker som under hans karriär sagt att han inte kunde prestera även under säsongens senare del.
Med Hossa i laget lär man nu till slut dela på lagets två stjärncentrar, Zetterberg och Datsyuk, och låta dem centra varsin kedja. Något som provades redan under fjolårets säsong med blandad framgång.
Med Hossa i laget har man dock två sylvassa högerforwards i slovaken och Johan Franzén som ingendera lär vara sena att förvalta de passningar som serveras av herrarna Zetterberg och Datsyuk. 


Ty Conklin som free agent från Pittsburgh Penguins
32 år, målvakt, 182 cm, 82 kg 

 07-08 (Grundserie)  GP  W  L  O  SO  GAA  Save%
 Pittsburgh Penguins  33  18  8  5  2  2.51  92.3

GP=spelade matcher, W=vinster, L=förluster, O=övertidsförluster, GAA=goals against avarage, Save%=räddningsprocent

Conklin spelade ej under slutspelet.

Kommentar

Conklin, 32, rankades inför första juli som den tredje bästa free agent-målvakten av kanadensiska TSN.
De enda burväktarna som den 32-årige amerikanen hade framför sig var Cristobal Huet och Jose Theodore, som båda fick kontrakt långt över vad Detroit var villiga att betala när man nu bara behövde en back-up till förstemålvakten Chris Osgood.
Så att få Conklins underskrift på ett ettårskontrakt värt endast $750.000 var det klart bästa som man kunde hoppas på från Detroit-håll.
Om Conklin nu lyckas komma upp till samma nivå som han gjorde hos Pittsburgh under fjolårets säsong kan även detta komma att ses som ett litet kap när säsongen 08-09 ska summeras.
Amerikanen förväntas dock inledningsvis få slåss med landsmannen Jimmy Howard om platsen bakom Osgood. Den av de två - Conklin och Howard - som får inleda säsongen i AHL lär dock få sina chanser även i Red Wings tröja under säsongens gång. 


Återvändande backar

Holland och hans stab gjorde även innan fönstret öppnade klart med lagets Stanley Cup-vinnande backar Brad Stuart och Andreas Lilja.
Stuart, 28, som gjorde stor succé i 2:a backpar tillsammans med Niklas Kronwall efter att ha anlänt från Los Angeles vid trade dealine i februari fick ett fyraårskontrakt värt $14 miljoner (cap hit på $3.75 miljoner).
Lilja, 32, fick nöja sig med mer blygsamma $2.5 miljoner över två år (cap hit på $1.25 miljoner).


Sammanfattningsvis

Så för att sammanfatta Red Wings-ledningens agerande under Free Agent Frenzy-perioden får man väl ändå säga att de gjorde precis vad de skulle...och lite till.

Man uttalade sig redan innan den första juli om att man var ute efter en top 6-forward för att spetsa offensiven ytterligare, en veteranmålvakt som kunde agera back-up bakom Osgood och även en top 4-back om man inte lyckades behålla Stuart (något som ju alltså aldrig behövdes).

Att lyckas göra allt detta utan att överbetala någon kan givetvis endast få allra högsta betyg (Stuarts $3.75 miljoner om året i fyra år kan möjligtvis ses som en överbetalning om man tänker på att backkollegan Kronwall tjänar $3 miljoner under samma tid, men är det knappast om man jämför med vad klart sämre backar som Commodore, Finger och Hainsey kammade hem).

En kul detalj är att Hossa - enligt nhl.com - först erbjöds ett längre kontrakt av Detroit, men sedan genom sin agent kontaktade Red Wings-ledningen och bad om ett kortare kontrakt. Detta passade givetvis Holland alldeles utmärkt, som själv sa i en intervju då han tillfrågades på ämnet att han inte hade erbjudit Hossa ett kontrakt med den längden eftersom han inte trodde att det skulle vara möjligt att knyta till sig slovaken med något annat än ett långtidskontrakt. 

Då både Henrik Zetterberg och Johan Franzén efter nästa säsong ser ut att få rejäla lönehöjningar och man lär behöva så mycket utrymme som möjligt under lönetaket för att kunna behålla sina två svenska stjärnor, blev Holland naturligtvis väldigt glatt överraskad.

Robert Bjurström2008-07-07 23:52:00
Author

Fler artiklar om Detroit