Versus: Nicklas Bäckström – stjärna eller dussinlirare?
Nicklas Bäckström han har inlett säsongen svagt i Washington. Har han redan stannat av i utvecklingen, är det en klassisk sophomore slump eller helt enkelt en kortare formsvacka? 20-åringen anses vara en av de största talangerna inom svensk hockey, men blommar han ut till en storstjärna eller blir han en dussinlirare?
Under sin tid i Brynäs visade Nicklas Bäckström att han har något speciellt som hockeyspelare. Som ung spoling dominerade han matcherna i Elitserien och stod för en klart godkänd rookiesäsong i Washington under den gångna säsongen. Han spelade samtliga 82 matcher och gjorde 14 mål och sammanlagt 69 poäng. Men den här säsongen har han inlett svagt och verkar inte ha hittat sin plats i laget. Hur kommer det sig – och vad kommer egentligen att ske med Bäckström i framtiden? Blir han Sveriges nästa superstjärna eller en dussinlirare?
SvenskaFans Niclas Viberg och Ken Söhrman gör upp i en ny Versus angående Bäckström.
---
Nicklas Bäckström anno 2008/09 – sophomore slump eller en inledande formsvacka?
NV: Bäckström är ingen dålig spelare, utan han kan mycket väl gå en fin framtid till mötes. Men han måste inse att man inte får någonting gratis här i livet – och framförallt inte i NHL. Efter en framgångsrik rookiesäsong är det snarare regel än undantag att spelare hamnar i en så kallad sophomore slump. De märker att de duger för NHL och har fått lagkamraternas, coachernas och fansens respekt – och då börjar de av någon anledning att tumma på de fundamentala bitarna av spelet.
Med ett kanske för bra självförtroende och lite övertro på sig själv slappnar de av lite ute på isen och tappar fokus, vilket gott och väl räcker för att du ska framstå som en besvikelse. Fram till dess av Bäckström börjar spela och kriga som om varje match är den sista så kommer han att framstå som en besvikelse den här säsongen. Ju tidigare han själv inser att det inte finns några genvägar till framgång, desto bättre kommer både han själv och Washington att bli.
KS: Bäckström är en bra spelare även om hans siffror så här långt denna säsong indikerar annorlunda. Bäckström precis som Washington har haft en relativt tuff inledningen på säsongen efter de höga (uppblåsta?) förväntningarna från fjolårssäsongen. Washington har till exempel bara 16 poäng på 13 matcher och mot den bakgrunden så ska man ha tålamod med Bäckström. Förutom Alexander Semin och Mike Green så har ingen egentligen övertygat i Washington.
Bäckström har tålamod både på och utanför rinken. Det är ett av hans adelsmärken och det ska han utnyttja. Han är en av de kommande dominerande playmakers i ligan och då ska han inte låta en temporär formsvacka undergräva hans självförtroende. Han behöver bara en lucky bounce för att det här ska vända – och det lär ske snart.
---
Bäckström har fått kritik för sitt bristande fysiska spel och det faktum att han skjuter för lite – hur påverkar de bristerna hans utveckling?
NV: Man kan komma långt utan något fysiskt spel att tala om och man kan komma långt trots att man skjuter alldeles för lite – men då måste man ha en exceptionell talang och högklassiga spetskompetenser. Det har inte Nicklas Bäckström. Än så länge är han inte jättebra på något, men förutom det bristfälliga spelet och hans oförmåga att skjuta mer så har han inga egentliga svagheter heller.
Om Bäckström vill bli en av de bästa – som jag förutsätter att hans mål är – så måste han anpassa sig än mer till den Nordamerikanska spelstilen. Hans 83 kilo är minst tio kilo för lite och ska han klara av att forcera in mot mål måste han lägga på sig ännu mer muskler. Dessutom väger han alldeles för lätt i närkamperna och kan utmanövreras relativt enkelt av stora och stygga försvarare. Om han inte lägger på sig mer muskler och börjar skjuta mer så kommer han aldrig få ut max av sin potential.
KS: Bäckström skulle må bra av att få lite mer muskler så att han skulle kunna hålla i pucken mer och dominera tillställningarna än mer. Men han är bara 20 år och har tid att växa till sig. Han kommer aldrig att bli en spelare som tacklar motståndarna frekvent men det behövs inte fler dussinlirare i NHL som kan smälla på – vad NHL vill ha är lirare och spelare som kan lägga avgörande passningar. Det kan Bäckström och det är väl en spetskompetens om något?
Skottmässigt så tycker jag de flesta har fel. Han skjuter ju i snitt två skott på mål per match. Ifjol sköt han exempelvis 153 skott på mål medan han i år är på väg mot 196 skott på mål. Det kan givetvis bli fler skott men som center så ska han ta defensivt ansvar och lägga mackor till sina yttrar.
---
Endast fem assist och mållös efter 13 matcher – hur kommer det sig?
NV: Nicklas Bäckström har fått ett för stort självförtroende efter rookiesäsongens framgångar och fuskar – medvetet och omedvetet – med grunderna i spelet. Det saknas energi i skridskoåkningen, kraft i närkamperna och beslutsamhet i puckbehandlingen. När Bäckström inte går för det fullt ut är han en högst medioker spelare som egentligen inte bidrar med någonting.
Att Alexander Ovechkin – Bäckströms kedjekamrat under de inledande matcherna – dessutom var, och fortfarande är, i en enorm formsvacka gör inte saken bättre. Bäckström måste hitta tillbaka till grunderna i sitt spel och börja kriga ännu hårdare än under sin rookiesäsong – för nu börjar motståndarna även lägga allt mer fokus på honom.
KS: Tillfälligheter – Bäckström kommer att registrera mer poäng. Det handlar lika mycket om det faktum att Washington inte går så pass bra som förväntat som att Bäckström har fått mer bevakning på sig. En lyckad rookiekampanj i ett av ligans mest hypade lag går inte obemärkt förbi. Motståndarna har blivit smartare när de tar sig an Washington och har lyckats stävja energin och entusiasmen från fjolåret till viss del.
Så länge som Bäckström har tålamod och har fokus på ett bra passningsspel så kommer han gå stärkande ur den här svackan. Även de bästa går in i svackor emellanåt – det är en naturlig del i att växa som spelare.
---
Bäckström har hoppat upp och ner på Washingtons depth chart och spelar ena matchen med superstjärnor, för att i nästa match spela med begränsade energispelare – hur påverkar det hans spel och utveckling?
NV: Självklart är det inte bra att hela tiden byta kedjekamrater. Det påverkar både kemin mellan spelarna och självförtroendet – och utan självförtroende kan även den bäste framstå som ordinär. Men en hög position inom kedjehierarkin är något som man förtjänar – det är inte något som man får. Och för tillfället så förtjänar inte Bäckström en topplacering på Washingtons depth chart utan hör hemma i tredjekedjan.
Men då kommer vi genast till problemet hur man får igång honom igen – för en spelare med Bäckströms talang och kvalitéer utvecklas inte ett dyft tillsammans med spelare som Brooks Laich, Eric Fehr eller Matt Bradley. Å andra sidan så gör bra spelare sina kedjekamrater bättre, men det kan man inte säga om Bäckström i det här fallet. Bäckström måste spela med Ovechkin eller Alexander Semin på regelbunden basis för att utvecklas full ut – men han förtjänar det inte i dagsläget.
KS: I NHL måste man som spelare vänja sig vid att en tränare kan korrigera kedjekonstellationerna för att ta ett lag in i matchen. Därför är det inte konstigt att Bäckström får spela med olika kedjekompisar. Det behöver inte vara en nackdel utan under rätt förutsättningar så kan det bli lärorikt och skapa ny kemi som laget vinner på i längden.
Men Bäckström ska inte vara i en tredjekedja på en mer permanent basis, det är slöseri med hans talang. En spelare som Bäckström måste ha förtroende även i svackor så tränare Bruce Boudreau borde sätta upp honom i förstakedjan och låta honom och även underpresterande Ovechkin komma tillbaka i form.
---
Nicklas Bäckström – Sveriges nya Peter Forsberg eller en ny Kristian Huselius?
NV: Att Nicklas Bäckström skulle nå upp till Peter Forsbergs nivå finns inte på kartan. Foppa hade enorma spetskompetenser och när han var som allra bäst så spelade han inte bara en, utan två eller till och med tre dimensioner bättre än vad Bäckström någonsin kommer att kunna göra. Peter Forsberg är tillsammans med Mats Sundin Sveriges bästa forward genom tiderna – och Bäckström kommer aldrig att nämnas i samma andetag som den duon.
Om Bäckström å andra sidan bygger på sig mer muskler, spelar som om varje match är hans sista och når upp till sin fulla potential så kommer han att bli en klart bättre spelare än Kristian Huselius – om det nu är någon större bedrift i sig. Om han får fortsätta att spela med Ovechkin så kommer han också att samla på sig många gratispoäng och att Bäckström kommer att bli en duktig spelare är det inget snack om. Men en superstjärna? Glöm det.
KS: Jag håller med Viberg i det avseendet att Bäckström inte kommer bli en ny Forsberg men det är ju extremt att hävda att han ska bli lika bra som Foppa – Foppa har vunnit det mesta man kan inom hockeyn och var en unik spelare. Det är bara orättvist att påstå att Bäckström kommer att bli en ny Foppa – vi kommer aldrig få se en ny Foppa.
Mer realistiskt så ser Bäckström ut att kunna bli en bättre variant än Nylander. Nylander är en bra och etablerad NHL-spelare som får ses som underskattad. Han har alltid presterat oavsett var han har spelat. Dessutom är de båda passningsgenier och har bra med tålamod. Jag tror att Bäckström blir en Nylander deluxe och det är inte illa det.