Inför NHL Winter Classic: Chicago vs. Detroit
Nicklas Lidström förväntas göra comeback i kvällens utomhusmatch efter att ha missat de två senaste matcherna på grund av en lättare fotskada.

Inför NHL Winter Classic: Chicago vs. Detroit

Ikväll vid klockan 19:00 svensk tid är det återigen dags för NHL Winter Classic. Den här nyårsdagen spelas utomhusmatchen på Wrigley Field i Chicago mellan de klassiska Original Six-lagen Chicago Blackhawks och Detroit Red Wings.

För precis ett år sedan inledde NHL vad som får ses som en ny tradition – NHL Winter Classic. På nyårsdagen spelas en utomhusmatch mellan två rivaliserande lag och den här säsongen har turen kommit till Chicago Blackhawks och Detroit Red Wings, tvåan respektive ettan i Central Division. De två Original Six-lagen möts i Chicago på baseball-laget Chicago Cubs hemmaarena Wrigley Field, där man har byggt upp en hockeyrink.

Nedsläpp sker klockan 19:00 svensk tid och matchen direktsänds i Canal+ Sport1. Vi får då se spelare som puckkonstnären Pavel Datsyuk, fartvidundret Patrick Kane, smarte Jonathan Toews, den svenske försvarslegenden Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg, förra årets Conn Smythe Trophy-vinnare. Dessutom finns det som bekant mängder med svenskar i Detroit, och Chicago har en hel drös med spännande unga spelare.

Lagen möttes i tisdags i Detroit och då klev Red Wings fram som vinnare med klara 4-0 efter två mål av Johan Franzén. Hemmalaget saknade Nicklas Lidström och Mikael Samuelsson på grund av lättare skador, men duon förväntas vara med på isen i kvällens match.

Noterbart från matchen är också Dan Clearys tackling på Patrick Kane, som ledde till att Kane fick lämna matchen med en benskada. Ungtuppen kom dock tillbaka senare i matchen, men Chicago blev märkbart tagna när han utgick skadad och laget återhämtade sig inte. Kane tränade inte under onsdagen, men kommer att finnas med i Blackhawks laguppställning ikväll.

Säsongen hittills:

Chicago:

Efter flera säsonger i NHL:s botten med missat slutspel i nio av de tio senaste säsongerna så har Chicago den här säsongen förvandlats till ett av ligans hetaste lag. De många årens låga draftande ger nu utdelning och Blackhawks har en av ligans mest talangfulla trupper, kryddade med några högklassiga veteraner.

Chicago ligger för tillfället tvåa i Central Division med 47 inspelade poäng efter 34 matcher, sex poäng bakom ledande Detroit men med två matcher mindre spelade. Med 88 insläppta mål är man ligans fjärde bästa lag i defensiven, och bara fem lag har gjort mer mål än Blackhawks.

Laget har gått fram som tåget den senaste tiden och har vunnit nio av sina tio senaste matcher – men den enda förlusten under den sviten kom mot just Detroit häromdagen.

Detroit:

Om Chicago representerar ungdomlig entusiasm så är Detroit raka motsatsen. Laget består till största delen av etablerade veteraner, varav flera har passerat 35 år. Därefter fylls truppen sedan ut med spännande yngre förmågor, som man har lyckats hitta trots ett konstant högt draftande under det senaste decenniet.

Åldersstigna – eller rutinerade beroende på hur man ser på saken – Detroit parkerar på förstaplats i Central Division med 53 poäng efter 36 matcher. Det gör dem också till ligans tredje bästa lag och Red Wings 132 gjorda mål är näst bäst i NHL. De regerande Stanley Cup-mästarna fortsätter att leva upp till de högt ställda förväntningar laget har på sig, men har inte sett lika säkra ut i defensiven som under tidigare år.

Red Wings har vunnit sex av sina tio senaste matcher, men laget har ännu inte förlorat två raka matcher den här säsongen.

---

Nyckelspelare:

Chicago:

Poängkungen: Patrick Kane

[34 GP] [16 G] [25 A] [41 P] [+/- 5] [26 PiM]

Speedige Patrick Kane är en av ligans mest talangfulla offensiva spelare, men kan som alla yngre förmågor förbättra defensiven. 20-åringen kan däremot både avsluta själv och spela fram sina lagkamrater i offensiven, men för att han ska bli än mer effektiv så krävs det att han lägger på sig några kilo muskler till.

Målkungen: Patrick Sharp

[34 GP] [19 G] [11 A] [30 P] [+/- -1] [30 PiM]

Patrick Sharp var i början av sin karriär en energispelare i Philadelphia Flyers fjärdekedja, men sedan flytten till Chicago har han utvecklats till en målskytt och tvåvägsforward av klass. Förra året blev det 36 mål och hans 19 gjorda mål hittills den här säsongen ger honom en sjätteplats i NHL:s skytteliga.

Försvarsgeneralen: Brian Campbell

[34 GP] [6 G] [20 A] [26 P] [+/- 6] [2 PiM]

Brian Campbell var med om NHL Winter Classic redan i fjol, då som spelare i Buffalo. Tvåvägsförsvararen bidrar med en hel del rutin och får ett stort ansvar i Chicagos unga backbesättning. Han är en av ligans poängstarkaste försvarare och kan både leverera snabba uppspel eller säkra pucktransporter.

Kaptenen: Jonathan Toews

[34 GP] [9 G] [19 A] [28 P] [+/- 8] [25 PiM]

Redan under sin debutsäsong blev Jonathan Toews utsedd till assisterande kapten i Chicago och när han i somras blev utsedd till lagkapten blev han den tredje yngste lagkaptenen i ligans historia. 20-åringen är en klok center som sällan gör några misstag i någon av de tre zonerna och han jämförs redan med Detroitlegenden Steve Yzerman.

Grovjobbaren: Andrew Ladd

[34 GP] [7 G] [16 A] [23 P] [+/- 16] [14 PiM]

Andrew Ladd var en viktig kugge för Carolina när de vann Stanley Cup 2006, men det är inte förrän den här säsongen som han har hittat tillbaka till slutspelsformen. 23-åringen är en stor och tung energispelare som i rätt omgivning även kan bidra med en hel del viktiga mål. När Ladd är het är han som en bulldozer, men å andra sidan kan han även försvinna helt ur matchbilden ibland.

Doldisen: David Bolland

[34 GP] [7 G] [14 A] [21 P] [+/- 8] [18 PiM]

Vore det inte för Patrick Kanes och Jonathan Toews framfart så skulle den 22-årige centern David Bolland få än mer uppmärksamhet. Å andra sidan är det kanske tack vare Kanes och Toews insatser som Bolland har fått utrymme. Med tunge Andrew Ladd och finliraren Martin Havlat vid smarte Bollands sidor har Chicago en hyperfarlig – och av någon anledning underskattad – tredjekedja.

Detroit:

Poängkungen: Pavel Datsyuk

[36 GP] [15 G] [26 A] [41 P] [+/- 15] [8 PiM]

Den ryske pucktrollaren Pavel Datsyuk har inte bara en av ligans bästa klubbtekniker, han tillhör även toppskiktet bland ligans defensiva forwards. Man vet aldrig vad som händer när centern har pucken under kontroll i offensiv zon och han hittar passningsmöjligheter från alla möjliga och omöjliga vinklar. Datsyuk går dessutom in till matchen med 13 poäng på de senaste sex matcherna.

Målkungen: Johan Franzén

[31 GP] [17 G] [9 A] [26 P] [+/- 7] [24 PiM]

Både Johan Franzén och Marian Hossa har mäktat med 17 mål för Detroit – men svensken har spelat fem matcher mindre och har dessutom gjort mer matchvinnande mål än slovaken. Store Franzén har växt ut till en fruktad powerforward och visar upp en förvånansvärt bra klubbteknik. Med bra fart under skridskorna kan han dessutom ta sig förbi försvarare på alla möjliga sätt.

Försvarsgeneralen: Nicklas Lidström

[34 GP] [5 G] [19 A] [24 P] [+/- 13] [10 PiM]

38-årige Nicklas Lidström har inte varit lika dominant som vanligt den här säsongen. Däremot inte sagt att den svenske legenden har varit dålig – han har bara varit mindre dominant. Han är fortfarande oerhört säker i samtliga tre zoner och är som vanligt oerhört viktig i Detroits powerplay med sitt lugna spel och precisa skott. OS-hjälten har missat de två senaste matcherna med en lättare fotskada, men är tillbaka på isen ikväll.

Kaptenen: Nicklas Lidström

[34 GP] [5 G] [19 A] [24 P] [+/- 13] [10 PiM]

I lagkaptensrollen har Nicklas Lidström få övermän i ligan, men det är inte så konstigt då han har fått lära av en av de bästa kaptenerna genom tiderna – Steve Yzerman. Med fyra Stanley Cup-titlar, sex Norris Trophys, en Conn Smythe Trophy, tio All Star-matcher och ett OS-guld har han rutin som få. En bättre ledare och större föredöme än Nicklas Lidström får man leta länge efter.

Grovjobbaren: Dan Cleary

[28 GP] [6 G] [12 A] [18 P] [+/- 4] [18 PiM]

Dan Cleary kunde ha fått ett långt och välbetalt kontrakt någon annanstans, men valde en lägre lön för att få chansen att stanna i Detroit. Den 30-årige veteranen har ett stort hjärta och offrar alltid precis allting för lagets bästa. Dessutom har han en förmåga att kliva fram och göra viktiga mål för Red Wings. Cleary kan dessutom användas i flera olika roller i samtliga kedjor.

Doldisen: Mikael Samuelsson

[35 GP] [7 G] [18 A] [25 P] [+/- 3] [22 PiM]

Mikael Samuelsson är en smart spelande forward med ett oerhört tungt skott, och det kommer man långt på i NHL. Trots begränsad speltid i spel fem-mot-fem har han en viktig roll i Red Wings powerplay, där han ofta står skottberedd på backplats eller i målvaktens högra tekningscirkel. 32-åringen missade den senaste matchen på grund av sjukdom, men ska kunna medverka ikväll.

---

Målvaktsmatchen:

Cristobal Huet vs. Ty Conklin

I Chicago kommer Cristobal Huet få chansen mellan stolparna efter att Nikolai Khabibulin släppte in fyra mål senaste. Huet gjorde stor succé i Washington efter att de värvade honom från Montreal inför trade deadline förra säsongen, men lämnade Capitals i somras. Han skrev på för Chicago, men dålig inledande form i kombination med Nikolai Khabibulins pånyttfödelse gjorde att han fick agera back-up vid fler tillfällen än vad han troligtvis hade tänkt sig.

Under de senaste veckorna har Huet däremot hittat tillbaka till den formen han hade i Capitals och har vunnit sina fem senaste matcher. Sammanlagt den här säsongen har han ett 9-5-3-facit med en räddningsprocent på 91.7 och i snitt 2.30 insläppta mål per match.

Hos gästande Detroit dras Chris Osgood med ljumskproblem och har missat de sex senaste matcherna. I hans frånvaro har Ty Conklin visat fin form och vunnit fyra av de matcherna, hållit nollan vid två tillfällen och startar självklart ikväll. Conklin kommer därmed ha spelat i samtliga tre utomhusmatcher i NHL:s grundseriehistoria. 2003 vaktade han Edmontons kasse när de förlorade mot Montreal och förra året förde han Pittsburgh till seger över Buffalo.

Conklin har den här säsongen ett 12-5-1-facit med en räddningsprocent 91.6 och släpper i snitt in 2.43 mål per match. Han har hållit nollan vid tre tillfällen och hans rutin från utomhusmatcher ger honom ett klart övertag i målvaktskampen.

---

Tre nycklar till seger:

Chicago:

– Det gäller för Chicago att hålla huvudet kallt och inte ge sig ut på ogenomtänkta hämndaktioner efter Dan Clearys tackling på Patrick Kane i tisdagens match. Chicagospelarna har själva sagt att de försökte jag Cleary för mycket i tisdagens match, och tappade därmed fokus på spelet.

– Chicago måste trumma på med sin höga fart och snabba pucktempo. De har flera spelare som måste utnyttja sin fart för att bli så effektiva som möjligt, bland andra Patrick Kane och Martin Havlat. Drar de ner på tempot och försöker spela säkert på grund av de yttre förutsättningarna så blir de sårbara, både offensivt och defensivt.

– Chicago har ett djup i sin forwardsbesättning som väldigt få lag kan konkurrera med. De har tre kedjor som alla egentligen kan anses vara deras förstakedja och skulle Detroit exempelvis lyckas plocka bort stjärnorna Patrick Kane och Jonathan Toews så kan Chicago ändå hota med spelare som Patrick Sharp, Martin Havlat och Kris Versteeg.

Detroit:

– Specialteams är alltid viktiga kuggar i ett framgångsrikt lag och Detroit har, precis som vanligt under de senare säsongerna, ett av ligans bästa powerplay. Nicklas Lidström och Brian Rafalski är kanske ligans säkraste försvarsduo på blålinjen i powerplay och med Tomas Holmström framför kassen räcker det långt.

– Ty Conklins rutin från utomhusmatcher kommer bli guld värd. Yttre förutsättningar som väder och vind kan ställa till stora problem för den bäste – men Conklin vet precis vad som väntar honom. Chicagos Duncan Keith och Adam Burish spelade visserligen en utomhusmatch under sina år som collegespelare, men målvaktens position är så pass utsatt att Conklins rutin väger tyngre.

– Detroit har bättre och farligare toppspelare än vad Chicago har. Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg, Marian Hossa och Johan Franzén är numret större än Blackhawks toppspelare, och det kan mycket väl fälla avgörandet.

Förmodade laguppställningar:

Chicago:

Dustin Byfuglien – Jonathan Toews – Kris Versteeg
Patrick Kane – Patrick Sharp – Troy Brouwer
Andrew Ladd – David Bolland – Martin Havlat
Ben Eager – Colin Fraser – Craig Adams

Brian Campbell – Aaron Johnson
Brent Seabrook – Duncan Keith
Matt Walker – James Wisniewski

Cristobal Huet (Nikolai Khabibulin)

Detroit:

Tomas Holmström – Pavel Datsyuk – Johan Franzén
Dan Cleary – Henrik Zetterberg – Marian Hossa
Tomas Kopecky – Kris Draper – Kirk Maltby
Jiri Hudler – Valtteri Filppula – Mikael Samuelsson

Brian Rafalski – Nicklas Lidström
Brad Stuart – Niklas Kronwall
Andreas Lilja – Brett Lebda

Ty Conklin (Chris Osgood)

Skador:

Chicago: Cam Barker, Adam Burish, Brent Sopel

Detroit: Darren McCarty

---

Senaste mötet lagen emellan:

30/12 Detroit – Chicago 4-0

Ty Conklin stod för säsongens tredje nolla när han spikade igen i tisdags och som så många gånger förr var det Detroits powerplay som visade vägen i matchen. Pavel Datsyuk och Franzén gjorde 1-0 respektive 2-0 när Chicago hade en man i utvisningsbåset. Det var dock Chicago som började bäst, och ledde exempelvis skottstatistiken med 12-1 halvvägs in i den första perioden.

Den stora snackisen efter matchen var dock Dan Clearys tackling på Patrick Kane. Chicagos unga stjärna fick lämna isen med en benskada, men återvände senare till matchen. Blackhawks tappade dock helt fokus när Kane utgick och började rikta in sig på att hämnas istället för att spela hockey – och då gick det som det gick.

Matchfakta:

Första perioden:

1-0 (15:51) Pavel Datsyuk (15) (N Kronwall, B Rafalski) PP

Andra perioden:

2-0 (06:58) Johan Franzén (16) (B Rafalski, N Kronwall) PP

Tredje perioden:

3-0 (00:37) Johan Franzén (17) (T Holmström, P Datsyuk)
4-0 (12:05) Tomas Kopecky (2) (V Filppula)

Skott: 39-36
Utvisningsminuter: 12-12

Matchens stjärnor:

1. Ty Conklin, Detroit
2. Johan Franzén, Detroit
3. Pavel Datsyuk, Detroit

---

Inbördes möten den här säsongen:

25/10 Chicago – Detroit 5-6 (SO)
6/12 Detroit – Chicago 5-4 (SO)
30/12 Detroit – Chicago 4-0

Chicagos fem senaste matcher:

19/12 Calgary – Chicago 2-3 (OT)
20/12 Vancouver – Chicago 1-3
26/12 Chicago – Philadelphia 5-1
28/12 Minnesota – Chicago 1-4
30/12 Detroit – Chicago 4-0

Detroits fem senaste matcher:

20/12 Detroit – Los Angeles 6-4
23/12 Detroit – St. Louis 4-1
26/12 Nashville – Detroit 3-2
27/12 Colorado – Detroit 4-3 (SO)
30/12 Detroit – Chicago 4-0

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2009-01-01 14:04:14
Author

Fler artiklar om NHL-podcast