NHL-Tempen: Vecka 20

NHL-Tempen: Vecka 20

SvenskaFans fortsätter även under 2008/09 att ta tempen på NHL. Spelare, lag, matcher, coacher, domare, organisationer, NHL-bevakning och dylikt hyllas eller sågas. Allt som rör NHL kan med andra ord ta en plats på listan.

Brännhet:

”New Jersey Devils”

Fyra matcher – fyra segrar. New Jersey är i en sanslös form och för första gången på länge har de nu en dimension extra i sitt spel. Devils har gått från ett äckligt disciplinerat och effektivt defensivt lag till ett lag med både klockren defensiv och farlig offensiv. När defensiven inte fungerar tillfredsställande för Devils den här säsongen kan de istället vinna matcher tack vare sin offensiv – det kunde man inte tidigare.

Veckan inleddes med en klar 3-0-seger mot divisionsrivalerna New York Rangers, som sedan följdes upp med 4-2 mot New York Islanders. Därefter kom två meriterande segrar mot först Boston (1-0) och under söndagen mot San José (6-5).

Man vågar inte tänka på vad den här upplagan av Devils kan åstadkomma när Martin Brodeur är tillbaka från skada och hittar tillbaka till sin gamla form.

---

Het:

”Ilya Kovalchuk”

Atlantas ryss Ilya Kovalchuk har fått mycket kritik den här säsongen – befogad kritik – men under den senaste veckan visade han fin form. 25-åringen stod för fem mål och en assist på tre matcher och hade som vanligt en stor roll i Thrashers segrar – som blev två under den gångna veckan.

Han inledde med ett mål mot Tampa Bay, upprepade bedriften dagen efter mot Chicago och avslutade sedan veckan med att smälla in ett hattrick mot Anaheim, där han även fick med sig en assist. Dessutom stod han för det matchvinnande målet mot Ducks.

Kan det nu vara så att Kovalchuk börjar sniffa trading deadline och därmed börjar kriga lite i förhoppning om att kunna komma bort från hopplösa Atlanta?

---

Varm:

”Calgary Flames”

Bakom San José och Detroit i Western Conference ångar Calgary på och Mike Keenans gäng har hämtat sig från formsvackan i början av månaden, då man förlorade fyra raka matcher. Under den gångna veckan plockade man sju av åtta möjliga poäng och enda plumpen i protokollet blev en övertidsförlust mot Anaheim. Veckan inleddes annars med att säker 6-2-seger mot Montreal och efter förlusten mot Ducks tog man två raka segrar mot Los Angeles och Phoenix.

Flames har ett spännande lagbygge på gång. Keenan har fått igång arbetsmoralen och vinnarskallen hos spelarna och utvecklingen eller den fina formen hos flera spelare gör att Jarome Iginla inte behöver dra hela lasset i Flames. Mike Cammalleri, Daymond Langkow, Todd Bertuzzi, Rene Bourque och David Moss har alla imponerat och Flames har till och med haft råd med en svag säsong från Dion Phaneufs sida.

Dessutom är Miikka Kiprusoff tillbaka i gammalt gott slag med ett 33-15-4-facit, fyra hållna nollor och godkända 90,6 i räddningsprocent och i snitt 2,80 insläppa mål per match.

---

Ljummen:

”Boston Bruins”

Ligans dominanter Boston är inne i sin första riktiga formsvacka den här säsongen och har fyra raka matcher utan seger, men positivt för Bruins del är att man i alla fall har tagit två av matcherna förbi ordinarie tid.

Veckan inleddes med en övertidsförlust mot Philadelphia, där Boston tappade en 3-1-ledning till förlust med 3-4. Därefter tog formsvaga San José en 5-2-seger mot Bruins, New Jersey nollade dem och veckan avslutades sedan med 2-3-förlust efter straffar mot Nashville.

För Bostons del gäller det nu att hitta formen igen för både San José och Detroit hotar dom numera på allvar om Presidents Trophy, och i Eastern Conference smyger Devils och Washington sakta men säkert närmare.

---

Kall:

”Pittsburgh Penguins”

Pittsburgh har endast två spelare som producerar. Det finns ingen arbetsvilja i laget, inga ledartyper och vid motgång viker laget konstant ner sig den här säsongen. Vi såg det nu senast mot Toronto där Penguins gick upp till en tidig 2-0-ledning, men fullkomligt vek ner sig när Leafs fick lite flyt. Att släppa in fem mål i tredje perioden mot Toronto anno 2008/09 är pinsamt. Pinsamt.

Dessförinnan hade Penguins förvisso besegrat San José med 2-1 efter straffläggning, men det var mot ett Sharks i en rejäl formsvacka och man blir inte klok på Pittsburgh. Ena dagen spelar de en fartfylld, underhållande och effektiv hockey, men nästa viker de ner sig fullkomligt.

Hjälper det att kicka Michel Therrien och plocka in en ny coach? Ytterst tveksamt.

Ray Shero borde se över sin egen anställning som general manager för Penguins istället. Han har byggt upp Pittsburgh genom draftval som vilken lekman som helst skulle ha kunnat mäkta med, men visar gång efter annan bristfällig fingertoppskänsla när det gäller trader eller free agent-signingar.

---

Iskall:

”Colin Campbell & CO”

Likhet inför lagen? Det finns inte i NHL.

Att Colin Campbell och hans hejdukar är ett stort skämt är sedan länge hugget i sten. Campbell & CO behandlar spelare olika beroende på vem det är, vilket lag han tillhör och om det är en stjärna eller ej. Alexander Ovechkin har klarat sig undan flera gånger om enbart på grund av det faktum att han är just Ovechkin. Klassiska och ”fina” lag som Detroit, Montreal, Toronto, New York Rangers och till viss del nya gullepluttslag som Pittsburgh och Washington kan allt som oftast komma undan med saker som andra lag skulle bestraffas för.

Nu kan även Dion Phaneuf och Calgary räknas in där. Att Phaneuf är en mästerlig tacklare och stenhård i kroppen vet vi – att han dessutom kan dela ut småfula eller fula tacklingar då och då vet vi också. Och det är ingenting med det, så fungerar det och han är långt ifrån ensam.

Men man blir frustrerad när Phaneuf tack vare sitt namn och status klarar sig undan avstängning efter en sanslös armbågstackling mot Anaheim i veckan. Vad är det för skillnad på Phaneufs tackling här (drygt tre minuter in i klippet), Denis Gauthiers tackling här, eller Jarkko Ruutus tackling här?

Skillnaden är namnet på tröjan.

Likhet inför lagen? Jovisst.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2009-02-16 12:04:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast