Preview: Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets
De regerande mästarna inleder försvaret av Lord Stanleys-buckla med att ta sig an en nykomling som gör sitt första besök någonsin i slutspelet. En nykomling som dessutom har en rookiemålvakt och sin kanske bästa center på LTIR-listan. Denna matchserie kan väl ändå bara sluta på ett sätt. Eller?
Red Wings och Blue Jackets har efter många års Detroit-dominans i år spelat väldigt jämnt när man mötts.
Lagen har vunnit tre matcher var och innan mars månad så såg allt väldigt ordentligt ut. Båda lagen vann sina två hemmamatcher i alla relativt jämna matcher.
Sedan kom dock en ordentlig stjärnsmäll för Detroit när man för andra gången på kort tid förlorade stort mot en divisionsrival - den första var mot Nashville veckan innan.
Slutsiffrorna skrevs till slut till hela 8-2 och nu började man i motorstaden att på allvar ifrågasätta sitt lag, något som inte hör till vanligheterna i den vanligtvis väldigt självsäkra Red Wings-organisationen. Rick Nash gjorde sitt andra hat trick för säsongen mot Detroit och man började nu inse att allt kanske inte var frid och fröjd, trots en framskjuten ligaplacering.
När det åtta dagar senare åter var dags för match mot Blue Jackets så verkade dock all osäkerhet som bortblåst. Red Wings gjorde här istället en av sina allra bästa matcher för säsongen och spelade ut hela sitt register.
Sedan dess så har det dock varit lite si och så med spelet igen och under de sista veckorna av grundserien så såg spelet skrämmande omotiverat och trögt ut.
Detta har man nu inte råd att ta med sig in i slutspelet mot ett Blue Jackets som alltså gör sitt första framträdande i detsamma.
Efter fler års besvikelse över missade slutspel så kan man i Ohio nu alltså glädja sig över att få fortsätta att spela hockey utöver grundseriens 82 matcher. Man gör det med ett lag som general manager Scott Howson och head coach Ken Hitchcock äntligen lyckats få ihop till en ungt och mycket gediget lagbygge som bara kommer att fortsätta att bli bättre och bättre.
Därför är det extra glädjande för dessa båda herrar att i år få se hur deras spelare klarar sig under de pressade situationer som man bara hittar i slutspelet.
Man har visserligen även en hel del slutspelsrutin i laget med herrar som Mike Commodore, Fredrik Modin och Mike Peca m.fl. Men att lagets unga stjärnor som Nash, Steve Mason och Jakub Voracek får lära sig vad som krävs i slutspelet är av yttersta vikt för att klubben i framtiden ska kunna fira några framgångar.
Med detta sagt så tänkte vi nu ta en närmre titt på lagen och bjuda på lite info kring själva matchserien.
---
Nyckelspelare
Red Wings
- Pavel Datsyuk - Lagets poängkung och en av ligans bästa spelare kan på egen hand avgöra matcher. Fick ifjol sitt stora genombrott i slutspelet där det tidigare hade funnits frågetecken kring hans spel.
- Nicklas Lidström - Lagkaptenen har inte varit sitt vanliga, säkra jag och bör höja sitt spel om man ska ha någon chans att försvara sin mästartitel. Har dock gjort sig känd för att höja sitt spel under säsongens senare del och är den som ska se till att defensiven funkar som den ska.
- Chris Osgood - Har egentligen en ganska tacksam uppgift bakom ligans mest talangfulla lag. Ozzie behöver inte ens överglänsa sin betydligt yngre och avsevärt mycket mindre rutinerade konkurrent Steve Mason. Han behöver faktiskt bara vara "ok" och låta lagets offensiv sköta resten.
Blue Jackets
- Steve Mason - Rookiessuccen måste fortsätta sitt storspel och brukar vara som bäst när det gäller. Det har han visat på juniornivå med klubblag och landslag.
- Rick Nash - Gör alltid bra ifrån sig när det drar ihop sig till viktiga matcher och måste leda laget i denna serie. Om inte Nash får till det så är Columbus helt borta.
- Mike Commodore - Rutinerad back som bildar ett av ligans bästa backpar med Jan Hejda. Har vunnit Stanley Cup tidigare och har gjort en kanonsäsong - han måste fortsätta så. Har extra tändvätska då Detroits tränare Mike Babcock höll på att sabba Commodores karriär när de var i Anaheim.
---
Så avgörs matchserien
Detroit vinner om …
...Osgood inte är riktigt dålig i mål. Detroits veteranmålvakt inledde säsongen väldigt svagt men har spelat upp sig sedan han tog sin 10 dagar långa "mentala time out" för en tid sedan. Som vi redan konstaterat så behöver inte Osgood nödvändigtvis "stjäla" några matcher åt sitt lag, han behöver bara vara tillräckligt bra för att ge dem en chans att vinna.
...man inte låter sig stressas av Columbus förväntat hårda forecheckande. Som så ofta så är de snabba uppspelen från Detroits backar nyckeln till lagets vägvinnande spelstil. Att man därför kan håller huvudet kallt och spelar sitt spel på sedvanligt, kontrollerat manér kan därför bli helt avgörande.
...man fortfarande är hungriga på fler titlar. När man har förlorat matcher under säsongen - och särskilt under slutspurten inför slutspelet - så har det nästan uteslutande berott på att man spelat oinspirerat och haft svårt att hitta rätt motivation. Förhoppningsvis så löser sig detta automatiskt när man nu spelar slutspel. I värsta fall så kan det betyda en alltför tidig semester.
Columbus vinner om…
...man får ordning på sina special teams. Spelet i boxplay måste vara mycket bättre än det var i grundserien då det lär bli mycket tid i den spelformen mot ett Detroit som ofta skaffar sig numerära överlägen. Sedan måste Columbus power play komma igång då det för tillfället är fruktansvärt dåligt och inte generar mycket. Utan special teams vinner man inte denna matchserie.
...man forcheckar hårt och sliter i sarghörnen. Columbus har en tung forwardsbesättning som man måste se till att få ner djupt i offensiv zon och nöta i sarghörnen så att det blir slitigt för Detroits backar. Då kan Columbus förhoppingsvis trötta ut motståndet och stoppa anfallen redan under uppbyggnadsfasen.
...man visar att man är ett hungrigare lag med en hel del spelare som aldrig deltagit i ett slutspel och hoppas på att Detroit som segrare blir lite bekväma och mätta. Tränare Ken Hitchcock vet exakt hur han ska mana på sina mannar for att utnyttja hungern på bästa sätt.
---
Laguppställningar
Red Wings
Tomas Holmström - Pavel Datsyuk - Marian Hossa
Dan Cleary - Henrik Zetterberg - Johan Franzén
Jiri Hudler - Valtteri Filppula - Mikael Samuelsson
Kirk Maltby - Darren Helm - Tomas Kopecky
Nicklas Lidström - Brian Rafalski
Niklas Kronwall - Brad Stuart
Jonathan Ericsson - Brett Lebda
Chris Osgood
Ty Conklin
Skador: Andreas Lilja och Kris Draper
Blue Jackets
Rick Nash - Manny Malhotra - Kristian Huselius
R.J. Umberger - Antoine Vermette - Jakub Voracek
Raffi Torres - Jason Williams - Jared Boll
Jason Chimera - Michael Peca - Fredrik Modin
Mike Commodore - Jan Hejda
Fedor Tyutin - Rostislav Klesla
Kris Russell - Marc Methot
Steve Mason
Wade Dubielewicz
Skador: Derick Brassard och Ole-Kristian Tollefsen
---
Möten under säsongen 2008-09
Datum | Inbördes möten | Resultat |
28/11 | Blue Jackets @ Red Wings | 3-5 |
6/1 | Blue Jackets @ Red Wings | 0-3 |
27/1 | Red Wings @ Blue Jackets | 2-3 (OT) |
13/2 | Red Wings @ Blue Jackets | 2-3 |
7/3 | Blue Jackets @ Red Wings | 8-2 |
15/3 | Red Wings @ Blue Jackets | 4-0 |
---
Spelschema
Match 1: Torsdagen den 16:e april
Blue Jackets @ Red Wings
Match 2: Lördagen den 18:e april
Blue Jackets @ Red Wings
Match 3: Tisdagen den 21:a april
Red Wings @ Blue Jackets
Match 4: Torsdagen den 23:e april
Red Wings @ Blue Jackets
Match 5:* Lördagen den 25:e april
Blue Jackets @ Red Wings
Match 6*: Måndagen den 27:e april
Red Wings @ Blue Jackets
Match 7*: Onsdagen den 29:e april
Blue Jackets @ Red Wings
*Spelas endast vid behov