En titt på de egna talangleden inför draften – Del I
Även detta år så kommer Detroit-redaktionen här på SvenskaFans att i tre delar ladda upp inför årets Entry Draft som i år går av stapeln den 26:e och 27:e juni. Här är den första av dessa tre delar där vi kommer att gå igenom lagets målvakts- och backtalanger.
För de som följer Red Wings och som kanske även läste den liknande artikel som presenterades i fjol, så är Detroit ett lag som på grund av sina framgångar sällan eller aldrig väljer spelare tidigt i varje runda och därför inte heller har möjligheten att välja spelare som direkt kan kliva in i NHL.
För att då istället komma fram till vad man bör lägga sitt krut på under helgens Entry Draft så kommer vi här att gå igenom de talanger som redan finns i klubben.
Då undertecknad gick igenom organisationens målvakts- och backtalanger redan förra säsongen så känns det inte som någon större idé att göra samma sak igen eftersom det mer eller mindre är samma spelare som det handlar om. Därför kan de som missade fjolårets genomgång så går det att hitta en länk till den lite längre ner.
Först kommer här istället att presenteras en uppdatering där man kommer att kunna läsa om hur de spelare som presenterades i fjol har presterat under säsongen.
Lite längre ner i artikeln så kommer sedan undertecknad att ge en närmare beskrivning av de spelare (idag målvakter och backar, på onsdag forwards och centrar) som är nya i organisationen jämnfört med i fjol.
Avslutningsvis så kommenteras lagets defensvia talanger som en helhet och hur man är rustade i den aspekten inför framtiden.
De spelare som man har tänkt en dag ska ta patrullera lagets blålinje har ju nämligen minst sagt stora skor att fylla då både Nicklas Lidström och Brian Rafalski nu börjar nå pensionsåldern. Att de backar som idag finns i organisationen får lära av dessa två mästare under en kortare tid kan dock säkerligen visa sig vara ovärderligt i framtiden.
22 juni: Målvakter och Backar
24 juni: Forwards och Centrar
26 juni: Bjurströms önskespelare i Draften 2009
En titt på de egna talangleden inför draften – Del I (2008)
Uppdateringar
Jonathan Ericsson, 25 år, back (tingades av Red Wings som nummer 291 i draften 2002)
Ja vad ska man säga om Ericssons utveckling. Har på några år gått ifrån att vara ”Mr. Irrelevant” (den titel som tilldelas de spelare som väljs allra sist i varje draft) till att vara en av ligans mest spännande unga försvarare.
Kommer att inleda säsongen 2009-10 i Detroit och lär om inget oförutsett händer spendera en ansenlig framtid i motorstaden då man nu i över ett år har uttryckt hur mycket man tror och hoppas på svensken. Är om han fortsätter sin utveckling i det närmaste garanterad en plats i lagets top-4 på sikt.
Jimmy Howard, 25, målvakt (tingades av Red Wings som nummer 64 i draften 2003)
Howard inledde säsongen mycket svagt i AHL, men ju längre och längre denna led så började Howard prestera på den nivå som man hade hoppats.
År i nuläget huvudkandidat till back-up positionen bakom Osgood när NHL-säsongen väl drar igång i höst och denna säsong är det verkligen nu eller aldrig om Howard någonsin ska lyckas etablera sig i NHL. Att sköta en NHL-organisation är dock i grund och botten en affärsverksamhet och det lär inte finnas mycket utrymme för sentimentalitet. Därför lär Holland & Co. snabbt plocka in en ersättare om man nu inte anser att Howard håller måttet.
Jakub Kindl, 22, back (tingades av Red Wings som nummer 19 i draften 2005)
Kom tillbaka starkt efter en katastrofal fjolårssäsong och var poängbäst bland backarna i Grand Rapids, även under tiden som Ericsson spenderade där.
Kommer med allra största sannolikhet stå på tillväxt i minst ett år till, men skulle kapten Lidas bestämma sig för att lägga skridskorna på hyllan när hans kontrakt går ut efter kommande säsong så lär den talangfulle tjecken snabbt finna sig i en röd och vit tröja till säsongen 2010-11.
Daniel Larsson, 23, målvakt (tingades av Red Wings som nummer 92 i draften 2006)
Tog direkt förstaspaden från Howard i Grand Rapids och höll den länge innan amerikanen kom tillbaka starkt på slutet, något som ledde till att svensken vaktade båsdörren i slutspelet.
När Howard nu ser ut att försvinna till NHL så lär Larsson få en ny chans att agera förstemålvakt där han främst lär utmanas av antingen Thomas McCollum eller nysignade Jordan Pierce. Larsson har även alla möjligheter att kallas upp till NHL under säsongen om någon av Osgood eller Howard blir skadade, eller om Howard helt enkelt sviktar som Ozzies back-up.
Logan Pyett, 21, back (tingades av Red Wings som nummer 212 i draften 2006)
Hade det mycket tufft under sin rookiesäsong i AHL och behöver fortfarande förbättra det som varit hans akilleshäl under hela sin karriär: hans defensiva spel.
Gjorde en fullt godkänt offensiv säsong, men misstagen i defensiv zon är helt klart något som i nuläget gör att han är långt ifrån att få göra sin NHL-debut. Med många liknande spelartyper redan på plats i Detroit (Brian Rafalski, Brett Lebda, Derek Meech) så behöver man heller inte stressa Pyett som kommer att få all den tid han behöver för att jobba på sina brister.
Brendan Smith, 20, back (tingades av Red Wings som nummer 27 i draften 2007)
Före detta förstarundevalet Smith har fortsatt att utvecklas på University of Minnesota under säsongen som gick. Draftades som nummer 27 totalt 2007 och är ett långtidsprojekt men har stor potential att bli en duktig puckförande power play specialist.
Visar stundtals dålig disciplin och behöver fortfarande dra ner på misstagen i egen zon, men Smith har fortfarande alla förutsättningar att utvecklas till den en mycket kapabel NHL-spelare så småningom.
Nya spelare
Sergei Kolosov, 23, back (tingades av Red Wings som nummer 151 i draften 2004)
Tuff, fysiskt spelande vitrysk back som plockades över till AHL av Griffins nye head coach Curt Fraiser som tidigare hade tränat Kolosov i det vitryska landslaget.
Har flera likheter med Red Wings Andreas Lilja och hittade så småningom tillrätta i just den rollen i AHL efter ett par tuffa första månader. Efter den anpassningsperioden så var dock vitryssen helt ordinarie i Grand Rapids och lär även kommande säsong få rollen att stänga ner motståndarnas bästa spelare.
Är fortfarande väldigt oslipad och har en väldigt lång väg att gå för att en dag kunna hävda sig i NHL. Men eftersom man för ett drygt år sedan mer eller mindre hade gett upp hoppet om att vitryssen skulle ha någon chans överhuvudtaget att spela hockey i Nordamerika så får man bedöma läget som det ser ut just nu som positivt.
Brian Lashoff, 18, back (kom till organisationen som free agent hösten 2008)
NHL-spelande Matt Lashoffs lillebror spelade till sig ett kontrakt efter att ha blivit inbjuden till lagets träningsläger förra hösten efter att ha passerat igenom draften utan att tingas.
Lashoff förvånade många då han genomförde en närmast succéartad säsong - i både OHL och senare också med ett kortare inhopp i AHL - och förstärkte lagets redan mycket imponerande defensiva bredd.
Amerikanen har väldigt bra storlek (190 cm lång och drygt 95 kilo tung) och lär få fortsätta att utvecklas i AHL i några år innan det kan bli aktuellt med NHL-spel - även om han nästa säsong kommer att fortsätta sitt spel i OHL. Hans utveckling sedan i höst bådar dock mycket väl för fortsättningen och är i alla fall lite upprättelse - om det nu behövdes någon sådan i första läget - för Ken Holland efter att han tvingades släppa Kyle Quincey till Los Angeles i början av säsongen.
Thomas McCollum, 19, målvakt (tingades av Red Wings som nummer 30 i draften 2008)
När Detroit ifjol för första gången sedan 1992 valde att inte ta en back i första rundan, så signalerade man med all önskvärd tydlighet att man ser McCollum som Osgoods arvtagare när lagets trefaldige Stanley Cup-vinnare väljer att lägga plockhandsken på hyllan.
Just plockhandsken är för övrigt en av McCollums allra mest framstående attribut, tillsammans med hans positionering och framförallt hans lugn och självsäkerhet. Något som Ken Holland som gammal målvakt själv alltså tror kan göra McCollum till en framtida förstemålvakt.
Amerikanen inledde säsongen 2008-09 i Guelph Storm men tradades till ett Brampton Battalion där han tillsammans med stjärnor som Cody Hodgson, Matt Duchene och Evgeni Grachev förlorade OHL-finalen mot eventuella Memorial Cup-vinnarna Windsor Spitfire.
In i mellan detta så klämde McCollum in en närapå katastrofal insats i Junior-VM, något som han dock reparerade omgående genom sitt spel i OHL där han efter säsongen var etta i ligan i shutouts (7), tvåa i GAA (2.11), tvåa i räddningsprocent (92,7%) och tvåa i antal vinster (34). Han belönades för detta genom att utnämnas till ligans näst bästa målvakt.
Lär som det ser ut nu inleda säsongen i AHL och Grand Rapids där han i så fall kommer att få dela målvaktsysslan med Daniel Larsson.
Max Nicastro, 19, back (tingades av Red Wings som nummer 91 i draften 2008)
Tingades i tredje rundan av fjolårets draft och inledde säsongen som gick sitt andra och sista år hos Chicago Steel i USHL
Beskrivs som en back som kan lite av allt men som inte är jättebra på något särskilt. Något som Red Wings nu hoppas att man ska kunna justera och att Nicastro ska utveckla en väldigt fysisk spelstil eller jobba hårt med sin offensiv. Man hoppas helt enkelt att amerikanen ska hitta sin "niche".
Rör sig dock väldigt bra på isen och bör kunna lägga på sig lite vikt för att kunna hävda sig lite bättre i det fysiska spelet då han har alla förutsättningar att bli en väldigt duktig shutdown back. En framtid tredje eller möjligtvis andra backpar ser för tillfället ut som en ganska realistisk förhopning
Kommer efter en lyckad nyss avslutad säsong nu att ta sig till Boston University och spel i NCAA och lär knappast heller spela sig in i Red Wings någon gång snart utan är mer av ett långtidsprojekt.
Kommentar om målvakts- och backtalangerna överlag
Om det i fjol såg bra ut så ser det numera nästan oförskämt bra ut bland lagets defensiva talanger.
Man har nu fått in en målvakt i McCollum som har alla förutsättningar för att bli en stabil förstemålvakt i NHL, något som man inte har haft under en väldigt, väldigt lång tid. Man satt innan visserligen på både Howard och Larsson men det är minst sagt tveksamt om någon av de två har vad som krävs för att bli förstemålvakt på NHL-nivå.
På backsidan så har Jonathan Ericsson nu slutligen tagit steget upp till Red Wings och det är väl bara att konstatera att han lämnar ett ganska stort hål efter sig i lagets så kallade "prospectpool".
Vad som dock är glädjande är att Jakub Kindl, som man hoppas väldigt mycket på, hade en väldigt bra säsong i AHL. Dessutom fick man in både Lashoff och Kolosov från mer eller mindre ingenstans, och tillsammans med nydraftade Nicastro så gav de organisationen en väldigt bra bredd på försvarssidan som gör att man nu bör kunna koncentrera majoriteten av sina draftval i de främre rundorna av årets Entry Draft på offensiva förmågor.
---
Källor:
http://www.redwingscentral.com
http://www.hockeysfuture.com
http://www.nhl.com