NHL-Tempen: Vecka 29

NHL-Tempen: Vecka 29

Grundserien är avslutad och innan slutspelet tar vid känner vi av läget i världens bästa hockeyliga ännu en gång. Den rafflande slutspurten, en ärrad veterans avsked och en stackars självmålsskytt uppmärksammas när NHL-Tempen är tillbaka.

Brännhet:

”Boston Bruins”

Bostons säsong har inte direkt varit fullt av glädjeämnen. Bruins gick från 116 poäng, vinnare i Eastern Conference och näst bästa laget i ligan förra säsongen till att precis lyckas spela till sig en slutspelsplats den här säsongen. Phil Kessels 36 mål har saknats, Marc Savards och Milan Lucics skadeproblem har drabbat laget hårt, Zdeno Chara har inte varit lika mäktig som förra säsongen och längst bak har Tim Thomas inte lyckats hålla samma höga nivå.

Under den gångna veckan imponerade dock Bruins. Man gick in i slutspurten av grundserien för att försöka säkra upp en slutspelsplats – och lyckades. Faktum är att Boston lyckades klart bäst av de fyra lagen – Boston, Philadelphia, Montreal och New York Rangers – som var inblandade på allvar i Eastern Conference.

Veckan inleddes med en poäng mot Washington och därefter blev det segrar mot Buffalo, Carolina och Washington, där den sista avgjordes efter straffläggning. Bruins sju poäng på de fyra avslutande matcherna kan man dessutom tacka Tuukka Rask för. Den unge finländska målvakten vaktade kassen i de tre första matcherna och hade en väldigt stor del i att Boston avslutade starkt och säkrade slutspelsplatsen före sina konkurrenter.

---

Het:

”Slutspurten”

Det krävdes samtliga 82 omgångar innan den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference säkrades – och slutspurten i övrigt var även den fascinerande. I Western Conference tampades Chicago och San José in i det sista om förstaplatsen. Kampen om plats fem, sex och sju pågick även den in i det sista.

I Eastern Conference krigade Pittsburgh och New Jersey om segern i Atlantic Division och andra, alternativt tredje, platsen. Men det var två andra lag från Atlantic som förde den största kampen – nämligen Philadelphia och New York Rangers.

Flyers och Rangers möttes i de två sista matcherna om en direkt avgörande kamp om vilka som skulle gå till slutspel. Rangers vann den första matchen och inför den sista matchen hade båda lagen 86 poäng. Rangers tog ledningen tidigt och trots en massiv press av Flyers lyckades Henrik Lundqvist stå pall – ändå till den tredje perioden då Matt Carle tryckte in en retur.

De sista tio minuterna av ordinarie tid var sedan gastkramande. Flyers fortsatte att trycka på, men Rangers kom i farliga kontringar. Förlängningen var sedan något avvaktande, där framför allt Rangers till stor del såg ut att förbereda sig inför straffläggning. Väl där klev sedan Daniel Briere och Claude Giroux fram som målskyttar för Flyers, men det enbart var PA Parenteau som lyckades göra mål för Rangers – och Flyers tog slutspelsplatsen.

Rysaren var en perfekt marknadsföring för NHL – men ett rent helvete för Flyers- och Rangersfans.

---

Varm:

”Keith Tkachuk”

1201 matcher, 538 mål, 527 assist, 1065 poäng, 2219 utvisningsminuter, 212 powerplay-mål, 72 matchvinnande mål, 50-målsskytt och 40-målsskytt två gånger om, samt urtypen för en rejäl powerforward. Keith Tkachuk avslutade sin långa karriär under den gångna veckan – och går i pension som en av de mest framgångsrika amerikanerna genom tiderna.

Han är tillsammans med Brendan Shanahan ensam om att ha såväl 1000 poäng som 2200 utvisningsminuter och den forna så dominanta powerforwarden har varit en förebild för oändligt många unga spelare, framför allt i USA. Det var också för Team USA som hans största framgång kom, nämligen OS-silvret på hemmaplan 2002.

”Walt”, som 38-åringen kallas, kan nu se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär – men också en karriär som saknar en Stanley Cup. Det är också troligtvis avsaknaden av en Stanley Cup som gör att Tkachuks framtid i Hockey Hall of Fame består av ett frågetecken.

---

Ljummen:

”Marian Gaborik”

Marian Gaborik hämtades in till New York Rangers för dyra pengar för att ta laget till slutspel och för att kliva fram i de viktiga och avgörande matcherna. Han misslyckades.

Slovaken gick in i OS som en av ligans hetaste spelare, men kom tillbaka i sanslöst dålig form. På sina 18 matcher efter uppehållet gjorde han bara sju mål – och när Rangers krigade om sitt slutspelsöde i den sista matchen mot Philadelphia var han i långa stunder osynlig. I den första matchen blev det förvisso ett mål och en assist, men inte heller då såg han lika dominant ut som tidigare under säsongen.

På veckans två övriga matcher blev det dessutom bara en assist och Gaborik kan inte vara nöjd med sin säsongsavslutning, även om hans totala skörd på 42 mål och 86 poäng givetvis är fullt godkänt.

---

Kall:

”Jaroslav Halak”

Jaroslav Halak gick in i den gångna veckan som ligans hetaste målvakt – men avslutade säsongen som en besvikelse. Han lyckades inte föra sitt Montreal till en sjätteplats i Eastern Conference med Buffalo som motståndare, utan istället slutade man åtta och ställs nu mot Washington i förstarundan av slutspelet.

Slovaken inledde veckan med en strafförlust mot New York Islanders, fortsatte sedan med en förlust mot Carolina och avslutade sedan med en övertidsförlust mot Toronto – tre lag som var borta från slutspel och i stort sett inte hade någonting att spela för. Det är inte OK.

Nu får Halak rikta in sig på Alexander Ovechkin, Nicklas Bäckström, Alexander Semin, Mike Knuble och Mike Green istället för spelare som Thomas Vanek, Derek Roy, Raffi Torres och Tyler Myers.

Det är en rätt så brutal skillnad.

---

Iskall:

”Keith Ballard”

Två assist på fyra matcher är ett klart godkänt resultat om du heter Keith Ballard och spelar din hockey i Florida – men Ballard hamnar trots det längst ner på den här listan, och som om den skammen inte räcker måste han dessutom vara mindre omtyckt av sin målvakt Tomas Vokoun.

Tidigare på säsongen drog han sin klubba med full kraft rakt i huvudet på Vokoun, där avsikten var att ta ut sin frustration på Vokouns målstolpe. Under den gångna veckan kom sedan nästa dråpslag för Ballard och Vokoun. I Floridas match mot Ottawa råkar Ballard, vid ställningen 2-1 halvvägs in i matchen, att göra självmål. Pucken befinner sig i luften framför Floridas målbur och Ballard har för avsikt att med handsken slå iväg den ut mot blålinjen.

Istället för att få ut pucken ur zon hamnar den dock på ett mycket märkligt sätt i nät bakom just Vokoun – och Ballard kallas numera för Keith ”Bad Luck” Ballard.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2010-04-12 23:56:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast