Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 5 Buffalo Sabres

SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 5 Buffalo Sabres

There's a new Rasmus in town.

Det blev inte bättre, utan sämre i tabellen för Buffalo under förra säsongen under Phil Housley och Jason Botterills första säsong som head coach och general manager i Sabres. Sista säsongen med Dan Bylsma och Tim Murray vid rodret blev det 78 poäng för Buffalo medan det under Housley och Botterill bara blev 62 poäng under säsongen och en ny sistaplats i ligan med färre gjorda mål och fler insläppta mål än tidigare säsonger – om än inte lika uselt som de värsta åren som var 2013-2015. Men till skillnad från tidigare jumbosäsonger vann Sabres nu draftlotteriet och kunde hälsa Rasmus Dahlin välkommen till organisationen.
 
Under säsongen knorrades det en hel del om att stämningen i laget inte var den bästa och att det bidrog till lagets dåliga prestationer. En som ofta tog på sig rollen som röst i omklädningsrummet utåt och gärna berättade om att det var dålig stämning och att allt och alla måste bli bättre var Ryan O’Reilly. Stjärnan berättade bland annat att alla förluster fått honom att tappa ”kärleken till sporten” och starka röster väcktes om han verkligen var rätt man att leda laget framåt och upp ur gropen, även om han själv mer än gärna berättade att han ville vara med och vända.
 
Evander Kane och Ryan O’Reilly var Tim Murrays två största fångster via trejds, och Kane försvann redan under säsongen till Sharks och nu var det bara ROR kvar som var Murrays kille då Robin Lehner fått beskedet att han inte skulle få något nytt kontrakt. Och 2 juli kom nyheten om att Botterill gjort sig av med O’Reilly som landade hos St. Louis i en trejd där Sabres fick ett förstaval (19), ett andraval (21), Patrik Berglund, Vladimir Sobotka samt Tage Thompson och därmed var den sista stora fisken från Murrays tid borta.
 
Med Rasmus Dahlins intåg, O’Reilly, Kane och Lehner med flera borta hoppas nu Sabres att en ny ledargrupp med Jack Eichel i spetsen ska kunna vända skutan som kantrat på rätt kurs. Med start i oktober 2018.
 
Utöver den stora Ryan O’Reilly-trejden har Jason Botterill inte legat på latsidan i sommar utan såg även till att byta till sig både Jeff Skinner, från Carolina, och Conor Sheary från Pittsburgh för i sammanhanget nästan ingenting. Buffalo sitter på tre val i första rundan kommande draft, men behövde inte släppa något av dem för att ta in den offensive stjärnan Jeff Skinner eller kompetente Sheary.
 
Detta har varit de stora snackisarna i Buffalo under sommaren. Att Sabres valde Rasmus Dahlin som nummer ett i draften i somras behöver nämligen inte någon större presentation.
 
Just det. Jack Eichel har bytt nummer också. Från 15 till 9, ett nummer han haft tidigare under sin karriär men som varit upptaget i Buffalo av Evander Kane.
---
 
Målvakter:
 
Carter Hutton. Robin Lehner är borta och det är dags för en ny målvakt att få chansen att greppa stöten om förstaspaden. Jason Botterill och Buffalo hoppas att Carter Hutton ska bli den stabila, trygga, sista utpost som gör att laget börjar klättra uppåt i tabellen. Hutton har aldrig tidigare varit förstemålvakt i NHL men kommer från sin bästa säsong statistiskt där han noterades för totalt 32 matcher och 93,1 i räddningsprocent och 2,09 i GAA samt 17 vinster. Enda gången han noterats för fler vinster i NHL är säsongen 13-14 där han spelade 40 matcher för Nashville och vann 20 av dem. Ser man till spelet i 5v5 har han en räddningsprocent på 94,03 att jämföra med Lehners 92,1 förra säsongen. Kollar vi vidare på dSV% är det en stor skillnad på Huttons 1,52 och Lehners -0,46. Hutton har även bättre siffror i HDSv% med sina 78,43 jämfört med Lehners 77,88. Om Hutton klarar av att upprepa förra årets säsong har Sabres en bättre målvakt än tidigare. Samtidigt tjänar han ett annat syfte också i årets trupp.
 
Och det är att agera mentor åt Linus Ullmark som slitit på i AHL de tre senaste säsongerna kombinerat med ett par svängar upp i NHL. Stod under förra säsongen för sin bästa säsong i AHL när han ledde laget till slutspel för första gången på länge. Räddningsprocenten 92,2 var klart bättre än tidigare år och även på GAA-sidan kapade han 0,43 jämfört med säsongen innan. Den 25-årige Lugnvikssonen har tagit steg framåt under varje säsong hittills i Nordamerika och har 26 NHL-matcher innanför västen när han nu ska utmana Hutton. Fick fem matcher under förra säsongen och stod då för bra insatser med en GAA på 2 och en räddningsprocent i 5v5 på 94,64, klart bättre än någon annan Buffalomålvakt förra säsongen, men då med klart minst istid också.
 
Scott Wedgewood finns med som tredjenamn och ämnar ta över förstaplatsen i Rochester nu när Ullmark tar plats i NHL. Gjorde 20 matcher för Arizona i AHL under förra säsongen men hann också med att bli trejdad från New Jerseys organisation till Arizona vidare till Los Angeles Kings under förra säsongen. Har tidigare bra siffror från AHL när han gjort längre sejourer där.
 
Jonas Johansson har varit med en del under försäsongen och den förre Brynäs- och Almtunatalangen får anses vara fjärdemålvakt i organisationen. Spenderade majoriteten av förra säsongen i ECHL med Cincinnati Cyclones där han gjorde 27 matcher och fem slutspelsmatcher. Gjorde sju matcher i AHL med mindre smickrande siffror där han släppte in 23 mål på bara 166 skott, varav nio på 45 skott i de två sista matcherna för säsongen.
 
Backar:
 
Nathan Beaulieu gjorde sin första säsong i Buffalo under förra årets bottennapp och det var en säsong som blandade högt och lågt. Har en förmåga till att göra otroliga misstag i egen zon samtidigt som han inte drar sig för att stå upp för sina lagkamrater och visar prov på bra känsla med pucken. Men det var alldeles för ojämnt från Ontariokillen som gjorde nio poäng på 59 matcher, att jämföra med 28 på 74 året innan för Montreal. Sett till corsi var han sjua av Sabresbackarna som spelade minst 100 minuter förra säsongen med sina 47,79. Samtidigt noterade han 0,63 relativt till sina lagkamrater vilket var bättre än både bland annat Rasmus Ristolainen och Marco Scandella som visserligen spelade väldigt mycket mer än Beaulieu. Kommer få slåss om en plats i tredje backparet om han ska få någon speltid i vinter, samtidigt som konkurrensen har ökat.
 
Back nummer två med ett efternamn som börjar på B är Zach Bogosian och han kunde sin vana trogen inte vara skadefri förra säsongen heller (och har även under denna försäsong dragit på sig en skada). Bogosian valdes som nummer 3 i draften 2008 men har inte spelat mer än 70 matcher sedan 2010/11 då han noterades för 71 matcher. Under de tre och en halv säsong han varit i Buffalo har han spelat 64, 56 och så 18 matcher förra säsongen om man räknar bort de 21 matcher han spelade från februari till och med april 2014 när han kom i Evander Kane-trejden. När han är i speldugligt skick är han en klart duglig back i NHL men som det varit har Buffalo mest haft en back med 5,142 miljoner dollar i caphit på skadelistan. Kontraktet går ut efter nästa säsong.
 
Tre gånger har Buffalo Sabres lagt rabarber på förstavalet i en draft. Första gången var det inför debutsäsongen 1971 då Gilbert Perreault anlände. Andra gången var 1987 då Pierre Turgeon tingades. Och så nu då, 2018. Efter en miserabel säsong hoppade lottobollarna med nummer 1, 4, 6 och 14 fram under lotteriet i våras och det stod klart att Buffalo för tredje gången vunnit förstavalet. Och along came Rasmus Dahlin. Den svenske 18-åringen med HC Lidköping som moderklubb har tagit hockeyvärlden med storm de senaste åren och var den som var etta på rankinglistorna inför sommarens draft, och blev såklart den Sabres valde. Kommer direkt att ta steget in i backbesättningen och kommer såklart har enorma förväntningar på sig och hälften av Sabresfansen kommer väl grina ut på Twitter om att han är en bust för att han inte gör 50 poäng första säsongen… Kommer givetvis att blanda och ge under sin debutsäsong och han kommer stå för likväl otroliga dragningar och säkert något Youtube-mål samtidigt som han kommer att misslyckas med ett par dragningar som resulterar i ett baklängesmål eller två. Klart är i alla fall att Sabres franchiseback är på plats.
 
Matt Hunwick anlände tillsammans med Conor Sheary för ett val i fjärde rundan i draften 219 (conditional). En breddförsvarare som i nuläget dras med en skada men förväntas bidra md rutin. Duglig i spelet med puck och duglig skridskoåkning. Sticker inte ut åt något håll och sitter på en klart beskedlig caphit på 2,25 miljoner per år över de kommande två säsongerna. Hade en Corsi på 48,5, vilket var sämst av backarna i Pittsburgh förra säsongen i Penguins med +100 minuter i istid och var -4,54 relativt mot sina lagkamrater vilket även det var sämst av backarna, och femte sämst i laget.
 
En som man väntat på det rejäla genombrottet hos är Jake McCabe som kom från en bra säsong 16/17 men fick förra säsongen spolierad på grund av skador men såg innan det helt okej ut. Och i år kan genombrottet komma. Under försäsongen har nämligen McCabe varit den som matchats tillsammans med Rasmus Dahlin. Har nu skrapat ihop över 200 NHL-matcher, två VM-turneringar, ett JVM-guld där han var lagkapten för USA så det är en rutinerad 24-åring som parats ihop med Dahlin. En fysisk back som gillar att fylla på i offensiven, men kanske får fokusera mer på defensiven om han ska spela tillsammans med Dahlin. Luktar genombrottsår? En av Sabres bästa backar sett till Corsi förra säsongen med 48,21 i CF% och 1,34 relativt till lagkamraterna.
 
Casey Nelson har fått mer och mer förtroende sedan han anslöt under slutet av säsongen 15/16 från college och är en back som både Phil Housley och många av fansen gillar. Bra med pucken, bra skridskoåkning och bra spelsinne. Högerskytt och gynnas väldigt av att Zach Bogosian aldrig kan vara hel vilket öppnar en plats på högersidan. Har varit en av de bästa backarna under försäsongen och har fått beröm för sin training camp och är sällan skadad vilket gör att Sabres får stabilitet och pålitlighet från Nelsons sida samtidigt som han gjort en match som partner till Dahlin. Stod för liknande Corsi som McCabe (48,24/0,77). En stabil back för tredjeparet med antingen någon av de up and coming backarna (Dahlin, Guhle, Pilut) eller så får han Beaulieu eller Hunwick bredvid sig när de är friska och hela. Lite av en personlig favorit.
 
Bortsett de hemmablinda har konsensus varit att Rasmus Ristolainen inte varit den riktiga försteback han haft som roll i Buffalo. Med Dahlins inträde i laget får han dels minder ögon på sig och troligen minskade förväntningar och krav på sig. Den storväxte backen har nu tre raka säsonger med över 40 poäng i ett av ligans sämsta lag vilket är en bra notering. Stod under förra säsongen också för sin klart bästa notering sett till Corsi och relativ Corsi då han lämnade ligan med 47,85 i corsi och 0,29 i relativ corsi. Ett klart fall framåt från de 43,38 och -5,58 han hade säsongen innan det till exempel. En bra quarterback i powerplay och 23 av de 41 poäng han gjorde förra säsongen kom i numerärt överläge samtidigt som han fortfarande spelade 26,5 minut per match. Med mindre istid och större avlastning kan det finnas ytterligare kliv att ta för den snart 24-årige finnen.
 
Marco Scandella kom in från en lite tyngre säsong i Minnesota där han fått mindre förtroende än tidigare och var en stabil pjäs i Buffalo under förra säsongen. Spelade för första gången i karriären alla 82 matcher under en säsong och stod för sin näst poängstarkaste säsong på 22 poäng vilket räckte till en niondeplats i interna poängligan och näst bäst av backarna endast slagen av Ristolainen. Om Bogosian räknas bort då han alltid är skadad är Scandella näst äldst på backsidan bakom Hunwick och sitter på rutin som man hoppas blir användbar att ta del av när det finns flera unga lovande backar inom organisationen. Spelade näst mest av alla Sabresspelare förra säsongen, endast slagen av sin backpartner Ristolainen.
 
William Borgen, Brendan Guhle, Brandon Hickey, Lawrence Pilut, Matt Tennyson finns att tillgå i farmarlaget där framför allt de fyra första är intressanta namn. Pilut utsågs till SHL:s bäste back förra säsongen och har imponerat under försäsongen. Guhle har varit uppe och känt på NHL tidigare och sågs innan Dahlins intåg som den största backtalangen i organisationen. Brandon Hickey kom i en trejd från Arizona där de fick Hudson Fasching i utbyte innan Hickey, som satt på utgående kontrakt, förlängde i augusti med Buffalo.
 
Forwards:
 
Patrik Berglund var en del i trejden med St. Louis och får anses vara den bäste spelaren som kom i utbyte i nuläget. Har varit en pålitlig målskytt med allt mellan 10 till 23 mål under sina nio säsonger i ligan och har blivit en allt bättre tekare vilket blir viktigt nu när O’Reilly är borta. Spelade drygt 16 minuter per match i St. Louis förra säsongen och en liten ökning av det i Buffalo gör inte mig förvånad. Har under försäsongen hittat kemi med Alexander Nylander och Tage Thompson och det är inte omöjligt att det blir en kedja som inleder säsongen för Buffalo. En positiv corsispelare med god marginal de senaste säsongerna och hade 52,8 CF% förra året och 1,3 relativt mot sina lagkamrater. Visserligen i ett bättre lag än Buffalo.
 
Good sweet boy and our saviour Jack Eichel är nu utan tvekan lagets ledare. Har under sommaren som sagt bytt nummer från 15 till 9 och nu väntar alla bara på att klubben ska gå ut och presentera honom som lagkapten nummer 27 i klubbens historia. Var uppe och nosade på point per game förra säsongen med 64 poäng på 67 matcher, vilket han vann poängligan på, vilket var hans bästa notering i NHL hittills. En skadefri Jack Eichel är vital för Sabres framgångar, framför allt nu då det på förhand finns minder uppbackning på centersidan. Förhoppningsvis har han nu fått en riktigt bra målskyttewinger också att leka med i Jeff Skinner. Corsin förra säsongen? 49,03 CF% och 1,72 relativt.
 
Det där lettiska lokomotivet Zemgus Girgensons, ni vet All Star-player Zemgus Girgensons, som dansade en säsong med 30 poäng under Dan Bylsma har inte varit i närheten av det efter det (14/15) och nu börjar det bli ont om platser i laguppställningen för Girgensons. Har bättre händer än vad han ofta får kredd för och är en tung forecheckare men det händer liksom inte så mycket. Har dock visat sig vara rätt bra när han fått spela med Jack Eichel, men är inte en spelare som ska spela med Jack Eichel. Och det är svårt att veta hur mycket som är Eichels förtjänst och hur mycket som är Girgensons förtjänst. Går in på sista säsongen på sitt kontrakt och kanske kan det få honom att lyfta sig ett par snäpp? Skulle vara en utmärkt rollspelare i bottom six för Sabres om så blir fallet.
 
Det var ingen rolig säsong att vara svensk center i Buffalo förra säsongen. Jacob Josefson, som gör succé i SHL nu, hade sin sämsta NHL-säsong någonsin och var skadedrabbad och Johan Larsson var visserligen ordinarie och spelade 80 matcher och stod för sin poängbästa säsong med 17 poäng, men var också -30 vilket endast överträffades av Kyle Okposo och var också sämst i laget sett till CF% på 42,1 av de som spelade mer än 40 matcher och ser man till alla som spelade över tio matcher var det bara Josefson som var sämre. Går in på sista säsongen på kontraktet och det är oklart vad som kommer hända med Larsson. Talade tidigare om, med all förståelse, att han var trött på att förlora. Tappar han sin roll som bottom six-center i Sabres när kontraktet går ut och yngre spelare är på väg upp?
 
Casey Mittelstadt. The new thing. Och någon som förmodligen kommer få ett par hinkar skit på grund av att folk har allt för stora förväntningar/förhoppningar på killen. Stod för fem poäng på sina sex första matcher i NHL under slutet av förra säsongen efter att han anslutit från en okej collegesäsong samt ett bra JVM. Har bankats in på platsen som andrecenter sedan O’Reilly trejdades men har inte alls övertygat under försäsongen och det ser med stor sannolikhet ut som att folk varit lite väl snabba med att slänga in en kille med blott sex matcher på seniornivå och en duglig collegesäsong som lagets andrecenter. Jag gissar på max 40 poäng från Mittelstadt, men tror att han landar runt 30-35 poäng då han lär få en hel del istid i numerärt överläge. MEN, som det sett ut under försäsongen kanske en start i AHL inte vore helt fel? Tveksamt om det händer däremot.
 
Är detta året då Alexander Nylander tar det där steget folk väntat på? Har berömts under försäsongen, även om det fortsätter att finnas delar att jobba på och hans kroppsspråk fortsätter att röra upp känslor till höger och vänster. Har sett pigg ut i de korta sejourer han haft i slutet av de två senaste säsongerna när han fått chansen i NHL och har under försäsongen matchats med Berglund och Thompson och mycket tyder på att den kedjan får inleda säsongen tillsammans då det finns en del skador på forwardssidan som öppnar upp platser. Har inte tänt eld på AHL under de två senaste säsongerna men tog steg under förra säsongen. Har kontrakt till 2021.
 
Förra säsongen var märklig för Kyle Okposo. För 18 månader sedan drabbades han av en hjärnskakning vilket gjorde att han missade slutet av säsongen 16/17 och inte kunde träna riktigt inför förra säsongen. Trots det gjorde han 44 poäng under förra säsongen och var topp 4 i interna poängligan, om man nu ska lägga någon vikt vid det. I förra veckan berättade Okposo att den hjärnskakningen drabbade honom väldigt hårt och att han genomgick den mörkaste perioden i sitt liv där han vissa dagar funderade på att ta livet av sig då hjärnskakningen öppnade upp dörrar i sitt förflutna han gjort allt för att glömma. Nu ska Okposo må mycket bättre och har kunnat tränat bättre än tidigare vilket ger hopp om att han kan lyfta sitt spel. En robust målskytt.
 
Publikfavoriten Jason Pominvilles karriär börjar lida mot sitt slut och går in på sista säsongen av sitt kontrakt nu när säsongen drar igång. Spelade alla 82 matcher under förra säsongen och stod för 34 poäng, men det börjar gå lite för snabbt för Pommer nu. Klart habil ledare och har fortfarande en näsa för målet, men 5,6 miljoner i cap hit är allt för hög. Mer användbar än Matt Moulson, men när kontraktet går ut kommer det som en välkommen gåva för Sabres som behöver lägga pengarna på annat håll än en 35-årig högerskytt. Lär få finna sig i en plats i någon av de två sista kedjorna, men stod trots allt för 16 mål förra säsongen och kan han pytsa in 10+ mål kommande säsong får det ses som ett klart godkänt dagsverke och har en tendens till att generera fler skottförsök än vad han får mot sig ute på isen, vilket aldrig är dåligt.
 
Sam Reinhart draftades som center och har setts som spelaren som ska spela andrafiolen bakom Jack Eichel. Problemet har bara varit att han varit allt för bra när han spelat som ytterforward i Eichels kedja för att detta ska ha blivit en realitet under en längre tidsperiod, samtidigt som han inte övertygat som center när han fått chansen. Skrev på en bridge deal ett par dagar in på träningslägret över de två kommande säsongerna. Stod för 25+25 på 82 matcher förra säsongen och gör konstant sina medspelare bättre. Inte den snabbaste men är ack så smart ute på isen. Hade bäst CF% av de ordinarie spelarna förra säsongen på 51,46 och var även bäst i Rel CF% på 5,36. En mycket viktig del av Sabres offensiv och är en given spelare i första powerplay där han parkerar sig framför mål.
 
Evan Rodrigues är en spelare som tagit steg framåt under alla år i organisationen och är på allvar en spelare som borde ta en plats i bottom six nu till den kommande säsongen. Kan spela både som center och som ytterforward vilket gör honom än mer användbar för Housley. Stod för 58 poäng på 48 matcher under förra säsongen och det är inte orimligt att förvänta sig en ökning i poängproduktionen då han med största sannolikhet blir en helt ordinarie spelare kommande säsong samtidigt som han går in på sitt sista år på kontraktet och vi vet ju alla vad det kan göra med spelare.
 
En annan del av Ryan O’Reilly-trejden var Tage Thompson. Sabresfansen hade hoppats på någon av toppnamnen bland Bluestalangerna men fick nöja sig med Thompson. Å andra sidan har han visat framfötterna under försäsongen och lovordats. Tredjelänken bredvid Berglund och Nylander i träningsmatcherna och den burduse forwarden har visat prov på både känsliga handleder och hårt jobb. Stod för nio poäng på 41 matcher i NHL förra säsongen och förhoppningarna är att den produktionen ska öka och att hans vassa skott får större utrymme i Sabres den kommande säsongen och framöver. Svårt att veta var man ska rikta in förväntningarna dock, men kanske en fördubbling av poängskörden eller kan han kanske till och med krypa upp över 20 poäng?
 
Jason Botterill har som bekant ett förflutet i Pittsburgh Penguins och ett par spelare från hans år där har trillat in i Buffalo sedan han tog över. I somras såg han till att trejda med sin förre arbetsigvare då han skickade ett fjärdeval till Penguins för att få tillbaka Conor Sheary och Matt Hunwick. Penguins hade lite tajt om löneutrymme och Botterill såg chansen att bredda sin forwardsuppsättning med Sheary som gjorde sin andra fulla säsong i NHL förra säsongen. Då droppade han från 53 poäng till 30 poäng men Sabres hoppas att han kan steppa upp igen med en större roll i laget. Sågs först som given på ena kanten bredvid Jack Eichel vilket borde ha genererat en hel del poäng. Men så såg Botterill till att stärka offensiven ytterligare i början av augusti.
 
Det var nämligen då han skickade Cliff Pu och några draftval till Carolina i utbyte mot Jeff Skinner. Skinner har varit en av ligans främsta målskyttar i spel fem mot fem de senaste säsongerna men det fanns tydligen inte plats i Carolina på grund av grejer utanför isen av något slag. I Buffalo fanns det dock plats för Skinner, som sitter på utgående kontrakt, och han har direkt parats ihop med Eichel och Reinhart och de har visat kemi direkt. Gjorde 24 mål förra säsongen vilket hade varit näst bäst i Sabres tillsammans med O’Reilly. Nu får han en bättre framspelare än han haft tidigare i Eichel vilket gör att hans målproduktion borde öka. Har ännu inte förlängt med Buffalo och det är oklart hur framtiden kommer se ut. Antingen skriver han ett långt kontrakt med Sabres, eller så boostas hans trejdvärde av spel med Eichel och Sabres kan få mer tillbaka för honom än vad de betalade när det närmar sig trading deadline på andra sidan årsskiftet.
 
Den tredje spelaren att landa i Buffalo i O’Reillytrejden var tjeckiske Vladimir Sobotka som gjorde sin första hela säsong i NHL igen efter ett treårigt äventyr i KHL innan han återvände lagom till slutspelet 16/17. Sobotka ger Sabres nödvändig bredd i bottom six som de tidigare saknat. Har genom karriären varit en stark tekare och det behöver laget att han fortsätter med nu när de måste ersätta O’Reilly. Blir på förhand en stark center i fjärdekedjan även om han kan spela på en av ytterkanterna också om så krävs. Har kontrakt över säsongen 19/20 med en caphit på 3,5 miljoner dollar per säsong.
 
Scott Wilson är siste forward ut i denna genomgång och är en av spelarna Botterill var med och tog fram i Penguins organisation. Kom mitt under förra säsongen efter att han tidigare under säsongen lämnat Pittsburgh för Penguins. Stod för 14 poäng på 49 matcher innan han fick ett nytt kontrakt under sommaren, på två år med en cap hit på 1,05 miljoner dollar. En spelare för fjärdekedjan nu när bredden blivit bredare och djupet djupare i laget. Får till en början dock stå utanför någon av de fyra kedjorna men kommer få sina chanser under säsongen.
 
Närmast NHL utöver de 14 ovan nämnda får nog Justin Bailey och Nicholas Baptiste, i alla fall till en början. De två måste nämligen passera waivers för att skickas ned i AHL och har varit på gränsen till att slå sig in i ligan tidigare, men inte lyckats sätta ihop tillräckligt många matcher i rad av bra spela utan fått se sig själva åka in och ut i laguppställningen eller skickas upp och ned mellan Buffalo och Rochester. Framför allt Bailey har fått lovord från Housley under försäsongen och är väl den som är närmast en plats utanför de äldre spelarna som har NHL-kontrakt och till exempel Alexander Nylander och Tage Thompson.
 
Glädjande nog så börjar Rochester Americans få ordning på torpet efter att de under många år lämnats åt kråkorna. Bara i år finns det en hel uppsjö av forwards som gjort det bra på träningslägret i år eller visade fina siffror i AHL förra säsongen. Lägg där till att Rasmus Asplund och Victor Olofsson kommit in från SHL där båda kommer att bidra och forwardsdjupet är gott ställt. Övriga notabla spelare i Amerks är C.J. Smith, Andrew Oglevie, Danny O’Reagan och Sean Malone.
---
 
Tre styrkor:
 
Talangbanken

Det kryllar av unga lovande spelare som antingen redan tagit en ordinarie plats, kommer göra det (Dahlin) eller är redo att slåss och jaga de äldre om en plats i truppen. Tage Thompson, Alexander Nylander, Rasmus Asplund, Justin Bailey och Nick Baptiste är bara några av de unga forwards som knackar på dörren.
 
Franchisespelarna
En center i Jack Eichel och en back i Rasmus Dahlin. Två spelare som redan är franchisespelare eller spås bli på två av de viktigaste positionerna i laget. Byggstenarna för att lyfta finns där. Nu ska det bara förvaltas också.
 
Bredden
På papperet har Buffalo större bredd i år än tidigare år, både på backsidan och forwardssidan. Detta borde leda till hårdare kamp om platserna och förhoppningsvis till bättre spel från de som vill ha en ordinarie plats i laguppställningen.
 
Tre svagheter:
 
Målvaktssidan

Ett frågetecken inför säsongen är målvaktssidan. Varken Carter Hutton eller Linus Ullmark har varit förstemålvakter i NHL. Ett måste att någon av dem lyckas, eller att båda står för respektabla siffror. Laget släppte in tredje flest mål av alla förra säsongen.
 
Målskyttet
Var sämst i hela ligan under förra säsongen och enda laget som inte gjorde mer än 200 mål utan stannade på 198. Förhoppningsvis kan inträdet av Jeff Skinner hjälpa Sabres offensiv att lyfta.
 
Centersidan
Jack Eichel i alla ära. Men tomrummet Ryan O’Reilly lämnar efter sig på isen kommer med all säkerhet att märkas. Kommer Casey Mittelstadt, Patrik Berglund och någon av Johan Larsson, Evan Rodrigues eller Vladimir Sobotka, om han används som center, att kunna täcka upp? Många frågetecken.
 
---
 
Preliminär laguppställning:
 
Jeff Skinner – Jack Eichel – Sam Reinhart
Alexander Nylander – Patrik Berglund – Tage Thompson
Connor Sheary – Casey Mittelstadt – Kyle Okposo
Evan Rodrigues – Vladimir Sobotka – Jason Pominville
 
Marco Scandella – Rasmus Ristolainen
Rasmus Dahlin – Jake McCabe
Nathan Beaulieu – Casey Nelson
 
Carter Hutton (Linus Ullmark)
 
Andra notabla spelare: Justin Bailey, Scott Wilson, Johan Larsson, Zemgus Girgensons, Nicholas Baptiste, Rasmus Asplund, Victor Olofsson, Casey Nelson, Matt Hunwick, Brendan Guhle, William Borgen, Lawrence Pilut, Brandon Hickey, Matt Tennyson, Taylor Fedun, Scott Wedgewood.
 
---
 
Nyförvärv:
Andrew Oglevie (f) – från Notre Dame (NCAA) – free agent
Victor Olofsson (f) – från Frölunda (SHL) – free agent (draftad 2014)
Lawrence Pilut (b) – från HV71 (SHL) (b) – free agent
Rasmus Asplund (f)- från Färjestad (SHL) – free agent (draftad 2016)
Ukko-Pekka Luukkonen (mv) – från HPK (Liiga) – free agent (draftad 2017)
Brandon Hickey (b) – från Arizona – trade (skrev kontrakt 1 juli)
Mike Sislo (f) – från Arizona – trade
Matt Hunwick (b) – från Pittsburgh – trade
Conor Sheary (f) – från Pittsburgh – trade
Carter Hutton (mv) – från St. Louis – free agent
Scott Wedgewood (mv) – från Los Angeles – free agent
Vladimir Sobotka (f) – från St. Louis – trade
Patrik Berglund (f) – från St. Louis – trade
Tage Thompson (f) – från St. Louis – trade
Rasmus Dahlin (b) – från Frölunda (SHL) – free agent (draftad 2018)
Jeff Skinner (f) – från Carolina – trade
 
Försluter:
Jacob Josefson (f) – till Djurgården (SHL) – free agent
Zach Redmond (b) – till Rochester (AHL) – free agent
Hudson Fasching (f) – till Arizona – trade
Adam Wilcox (mv) – till Rochester – free agent
Chad Johnson (mv) – till St. Louis – free agent
Seth Griffith (f) – till Winnipeg – free agent
Ryan O’Reilly (f) – till St. Louis – trade
Viktor Antipin (b) – till Magnitogorsk (KHL) – free agent
Mike Sislo (f) – till NY Islanders – free agent
Robin Lehner (mv) – till NY Islanders – free agent
Jordan Nolan (f) – till St. Louis – free agent
Cliff Pu (f) – till Carolina – trade
Justin Falk (b) – till Calgary – free agent
Jason Kasdorf (mv) – till Lehigh Valley (AHL) – free agent
 
Trades:
Till Buffalo: Brandon Hickey, Mike Sislo
Till Arizona: Hudson Fasching
 
Till Buffalo: Matt Hunwick, Conor Sheary
Till Pittsburgh: Conditional 4th round pick
 
Till Buffalo: Patrik Berglund, Vladimir Sobotka, Tage Thompson, 1st round pick 2019, 2nd round pick 2021
Till St. Louis: Ryan O’Reilly
 
Till Buffalo: Jeff Skinner
Till Carolina: Cliff Pu, 2nd round pick 2019, 3rd round pick 2020, 6th round pick 2020

---
 
Säsongens poängkung: Jack Eichel.

Vem skulle det annars vara?
 
Säsongens viktigaste spelare: Carter Hutton.

Buffalo har letat efter en förstemålvakt sedan Ryan Miller lämnade. Hutton har aldrig varit förstemålvakt på riktigt i NHL men kommer från en stark säsong i St. Louis. Ett måste att han fortsätter spela bra om Buffalo ska lyfta.
 
Säsongens unga spelare: Rasmus Dahlin.

Det vore tjänstefel att skriva något annat. Han kommer att slå sina fina passningar, dra sina motståndare och göra en hel del poäng under sin rookiesäsong. Han kommer också att slå bort en del passningar och misslyckas med dragningar som leder till lägen för motståndarna. Men det är inget snack om att han är en franchiseback.
 
Säsongens doldis: Jake McCabe.

I genomgång för två år sedan hade jag hade jag honom som årets genombrottsman och nu blir han säsongens doldis. Skulle ta ytterligare steg under förra säsongen men det slutade med bara 53 matcher innan operation tvingade honom till tidig konvalescens. Blandade och gav innan det. Men mycket tyder nu på att han paras ihop med Rasmus Dahlin och det kan lyfta både honom och laget.
 
Säsongens besvikelse: Casey Mittelstadt.

Mest för att gemene man verkar ha skyhöga förväntningar på killen baserat på starka JVM och att han såg lovande ut under slutet av förra säsongen. Har cementerats fast som lagets andrecenter redan nu i Ryan O’Reillys tomrum. Och visst kan han bli andrecenter i uppställningen, men han kommer inte att kunna replikera ROR:s siffror. Jag tror på max 40 poäng – andra verkar tro på mycket högre siffror. Så i mångas ögon blir han nog en besvikelse.
 
---
 
Truppen:



---
 
Redaktionens rankning:
 
Atlantic Division
 
1.
2.
3.
4.
5. Buffalo Sabres
6. Montreal Canadiens
7. Detroit Red Wings
8. Ottawa Senators
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.
 
Vill du skriva om Buffalo på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com

Alexander Nilssonaalexnil2018-09-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Buffalo