Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 7. Buffalo Sabres

SvenskaFans rankar NHL – Atlantic Division: 7. Buffalo Sabres

Efter två säsonger av idel förluster i allt som går att förlora undrar nu alla – vänder det för Buffalo Sabres nu?

Egentligen vill man ju inte prata allt för mycket om den förra säsongen. Sabres vann i princip ingenting egentligen, även om det går att diskutera att man inte kan förlora en draft om man får Jack Eichel.
 
Spelmässigt hade Buffalo en period på en dryg månad som resulterade i 10-3-0, men det var också en av få perioder av förra säsongen som Sabres faktiskt spelade bra, mer än enstaka matcher. De stora snackisarna, förutom all kritik Sabres fick för deras tankning, var dagarna innan tradeing deadline då Tim Murray visade sig vara väldigt aktiv för att forma laget som han vill att laget ska se ut i framtiden. Från och med 11 februari till 2 mars gjorde han sex trejder som såg till att Tyler Myers, Drew Stafford, Jhonas Enroth, Brian Flynn, Michal Neuvirth, Torrey Mitchell och Chris Stewart alla lämnade klubben. Även talangerna Brendan Lemieux och Joel Armia försvann tillsammans med ett förstaval i draften i somras. Ett val som sedan skickades till Ottawa för Robin Lehner och David Legwand.
 
In kom istället Evander Kane, Zach Bogosian, Anders Lindbäck, Chad Johnson (skadad direkt), Jack Nevins, fem draftval samt Jason Kasdorf. Ett av draftvalen skickades sedan till Penguins för att Buffalo tog in Dan Bylsma som ny head coach.
 
Utanför isen har det också hänt en hel del under sommaren. Ted Nolan sparkades och ersattes av Dan Bylsma efter en process där Sabres ska ha varit väldigt sugna på Mike Babcock, men han valde som bekant Toronto. Nolans tränarkompisar Tom Coolen, Danny Flynn, Bryan Trottier och målvaktstränaren Arturs Irbe fick även de lämna klubben. Ny hjälpredor i Sabres blir istället Dave Barr, Dan Lambert, Terry Murray och Andrew Allen (målvkatstränare). Klubben har också tagit in Krys Barch och Adam Mair som development coaches samtidigt som Anders Forsberg blivit chef för klubbens scouting av Europa. Randey Cunneyworth återvänder samtidigt som tränare för Rochester Americans. En roll han hade i åtta säsonger innan han fick andra jobb. Var senaste säsongen development coach i Buffalo.
 
En ny president finns också till den kommande säsongen i form av Russ Brandon. Brandon har sedan tidigare samma roll i NFL-laget Buffalo Bills, något han också kommer fortsätta med.
 
Det är ett bättre Sabres den här säsongen, men samtidigt tror jag inte att de kommer att katapultera sig upp till en slutspelsplats. Jag tror att en placering 20-26 totalt i ligan är en rimlig målsättning den här säsongen.
 
Målvakter:
 
Det är inget snack om att det är Robin Lehner (24) som är tilltänkt som organisationens förstemålvakt. Inte bara i år utan för flera år framöver. Man slänger inte bort ett förstaval i draften på en målvakt som inte är tänkt som starter. Har visat skapliga siffror i de 86 framträdanden han gjort i NHL tidigare, men är ett osäkert kort som förstemålvakt. Potentialen finns där.
 
Chad Johnson (29) blir backup. Hann aldrig debutera för klubben i våras när han kom från Islanders utan gick sönder direkt. Hade mediokra siffror i Islanders, men starka sådana i Bruins när han var där. Svårt att förvänta sig något annat än dugliga backup här.
 
I AHL finns Linus Ullmark (22), Andrey Makarov (22) och Nathan Lieuwen (24). Ullmark ses som största talangen, men kan ha en del att jobba med efter höftoperationen i somras. Makarov har varit ojämn men kan i det rätta flytet spika igen totalt. Debuterade i NHL förra säsongen. Lieuwen har varit skadedrabbad.
 
Anders Lindbäck, Matt Hackett, Jhonas Enroth, Michal Neuvirth och Arturs Irbe (!) är alla borta jämfört med förra säsongen.
 
Backar:
 
Zach Bogosian (25) och Rasmus Ristolainen (20) kommer få dra ett tungt lass på blålinjen i år. Den förstnämnde visade sedan ankomsten från Jets att han blir att räkna med i rollen som en toppback med sitt fysiska spel. En uppgradering över Myers. Ristolainen tog stora steg förra säsongen och minst lika stora steg är att förvänta si den här säsongen. Lär få ännu större förtroende i år.
 
Josh Gorges (31) ska ha spelat på ungefär 80 procent av sin kapacitet förra säsongen på grund av skadebekymmer. Ska nu vara fit for fight och borde kunna vara en trygg kugge på blå.
 
Mark Pysyk (23) skulle ha varit given i NHL redan förra året, men omständigheterna gjorde att han fick leda Rochester istället. Lugn, trygg, säker med pucken.
 
Mike Weber (27) har inte varit bra alls de två senaste säsongerna men förhoppningsvis kan den så i omklädningsrummet omtyckte Weber rycka upp sig den här säsongen.
 
Carlo Colaiacovo (32) plockades likt Matt Donovan (25) in som free agent för att de djup på backsidan. Den förstnämnde är på pappret den klart bäste av de två. Kan komma att lägga beslag på platsen i andra backparet beroende på Gorges form, om han inte hamnar ännu högre upp i hierakin. Donovan har visat i AHL att han kan producera poäng från blå, men har haft det tyngre i NHL – hittills.
 
Jake McCabe (21) imponerade på development campen i somras och var bra för Rochester under andra halvan förra året. Bör ligga nära en plats i NHL vid skador. Tror inte han tar plats direkt då Murray sagt att han vill ha in en till back innan ligan börjar.
 
Chad Ruhwedel (25) och Bobby Sanguinetti (27) är de två intressantaste namnen som finns i Rochester utöver McCabe.
 
Sedan förra säsongen har André Benoit, Andrej Meszaros, Tyler Myers, Tyson Strachan, Nikita Zadorov lämnat organisationen.
 
Forwards:
 
Vart ska man börja? Ryan O’Reilly (24) eller Jack Eichel (18)? Två spelare som har oerhörda förväntningar på sig. O’Reilly kom som en del i en av de största trejder Sabres gjort när Grigorenko, Zadorov, Compher och ett andraval lämnade för O’Reilly och Jamie McGinn under draften i somras. Han skrev kort efteråt på ett kontrakt som börjar nästa säsong och sträcker sig fram till 203 med en caphit på 7,5 miljoner dollar, och firade med att krascha in i en Tim Hortons i Ontario. Tvåvägscenter med bra fart på skridskorna och bra handleder. Är bara 24 år och kommer vara en grundpelare i framtidens Sabres.
 
Det blev inte Connor, men väl en Jack. Supertalangen Eichel kommer gå rakt in i laget och någon av de två bästa kedjorna. Kommer likt O’Reilly ha skyhöga förväntningar på sig och ska utmana om Calder Trophy den här säsongen, allt annat är ett fiasko.
 
Tyler Ennis vann poängligan förra året och bör kunna växla upp ännu ett steg den här säsongen när mycket tyder på att han får mer kompetenta spelare att flippa pucken till. En minilirare som kan snurra upp vilken back som helst på läktaren när han vill.
 
Matt Moulson lämnade mycket att önska förra säsongen. Såg inte ut alls som den Moulson han varit tidigare. Vet i normala fall vart målet är beläget och bör kunna skicka in 20+ mål den här säsongen för ett godkänt resultat.
 
Evander Kane (24) hann inte debutera för Sabres förra säsongen utan fick istället koncentrera sig på att rehabilitera sin sargade axel. Bör kunna trivas i en omgivning med till exempel O’Reilly om han får vara frisk och håller sig borta från trubbel utanför isen. Spänd på att se vad han kan hitta på.
 
Zemgus Girgensons (21) var förra säsongens stora utropstecken. Om utvecklingen fortsätter i raketfart återstår att se, men något kliv framåt borde han kunna ta även den kommande säsongen. Kan komma att flyttas ut på en kant den här säsongen, beroende på vad Bylsma väljer att göra med O’Reilly och Eichel.
 
Johan Larsson (23) imponerade stort när han fick chansen mellan Moulson och Ennis i slutskedet av förra säsongen. Kommer troligtvis inte få samma kedjekamrater den här säsongen, utan en mer tillbakadragen roll i tredjekedjan.
 
Marcus Foligno (24) har en del att bevisa. Ska ha spelat med en trasig axel förra säsongen, men måste likväl rycka upp sig flera snäpp om han ska ha en plats i NHL.
 
Nicolas Deslauriers (24) blev snabbt en publikfavorit med sitt fysiska spel. Är i grunden inget mer än en spelare för en fjärdekedja, men kan vid kris spela både i tredje och som back.
 
Sam Reinhart (19) åkte tillbaka och dominerade i WHL efter sina nio matcher i NHL förra säsongen. Inte oväntat om han för börja med att göra 20 matcher i AHL och sedan lyftas upp efter det. Inte heller något konstigt om han får ännu mer tid i Rochester än så heller.
 
Brian Gionta (36) gjorde väl vad han förväntades göra förra säsongen som kapten. Bra mentor för de yngre spelarna, men långt ifrån toppformen som han hade en gång i karriären.
 
David Legwand (35) kom i samma trejd som Lehner och jag har inga förväntningar över huvud taget på Legwand förutom att han blir en bra center för fjärdekedjan.
 
Cody McCormick (32) är ett stort frågetecken denna säsong efter att han drabbats av en blodpropp i ena benet under förra säsongen. Tuff spelare, men är inte samma som för ett par år sedan.
 
Jamie McGinn (26) anslöt samtidigt som O’Reilly. Spelade bara 19 matcher förra säsongen men kan, om han hittar formen, smälla in 10-15 mål från sin ytterposition.
 
I Rochester finns en rad intressanta namn. Jason Akeson (25), Justin Bailey (20), Nick Baptiste (20), Jean Dupuy (20), Cal O’Reilly (28), Evan Rodrigues (22) är alla nya jämfört med förra säsongen och det är nog ett par av dem som kan tänkas få känna på hetluften i NHL under säsongens gång. Phil Varone (24), Jerry D’Amigo (24) och William Carrier (20) finns även de med och är spekulanter på eventuella uppkallningar, och inte minst Tim Schaller (24) som gjorde det starkt när han var uppe i vintras. Matt Ellis får inte heller glömmas bort, men han har nog gjort sitt i NHL nu.
 
Joel Armia, Zac Dalpe, Brian Flynn, Mikhail Grigorenko, Cody Hodgson, Patrick Kaleta, Torrey Mitchell, Drew Stafford och Chris Stewart finns inte längre i organisationen om man jämför med förra året.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Robin Lehner, Zach Bogosian, Ryan O’Reilly
 
Nyförvärv:
 
Robin Lehner – Ottawa – trade
Carlo Colaiacovo – Philadelphia – free agent
Matt Donovan – Islanders – free agent
Jack Eichel – Boston University – draft
David Legwand – Ottawa – trade
Jamie McGinn – Colorado – trade
Ryan O’Reilly – Colorado - trade
 
Förluster:
 
Anders Lindbäck – Arizona – free agent
André Benoit – St. Louis – free agent
Andre Meszaros – klubb ej klar – free agent
Tyson Strachan – Minnesota – free agent
Nikita Zadorov – Colorado – trade
Zac Dalpe – Minnesota – free agent
Mikhail Grigorenko – Colorado – trade
Cody Hodgson – Nashville – utköpt
Patrick Kaleta – klubb ej klar – free agent
 
Svenskar:
 
Robin Lehner, Linus Ullmark, Johan Larsson
 
Coach:
 
Dan Bylsma
 
Preliminär laguppställning:
 
Evander Kane – Ryan O´Reilly – Tyler Ennis
Matt Moulson – Jack Eichel – Zemgus Girgensons
Marcus Foligno – Johan Larsson – Brian Gionta
Nicolas Deslauriers – David Legwand – Jamie McGinn
 
Carlo Colaiacovo – Zach Bogosian
Mike Weber – Rasmus Ristolainen
Matt Donovan – Mark Pysyk
 
Robin Lehner
Chad Johnson
 
Andra notabla spelare: Sam Reinhart, Josh Gorges (IR), Cody McCormick (IR), Chad Ruhwedel, Bobby Sanguinetti, Jake McCabe, Tim Schaller, Jerry D’Amigo.
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Ryan O’Reilly
 
Carlo Colaiacovo kan bli en hit om han är frisk. Robin Lehner lika så, men det är svårt att undvika Ryan O´Reilly här. Det finns en anledning till att Tim Murray valde att betala så mycket som han gjorde. Kommer få vara förstacenter och av allt döma paras ihop med Evander Kane. Kanske inte gör 80 poäng, men blir en av de viktigaste kuggarna i vinter, och i framtiden.
 
Värsta förluster: Patrick Kaleta
 
Sabres har egentligen inte tappat några viktiga kuggar rent spelmässigt under sommaren. Därför blir det ett något kontroversiellt val här i Patrick Kaleta. En Buffalokille som inte gör annat än att älska att spela för klubben. Dessutom klart bättre spelare på isen än vad ryktet gör gällande. En av klubbens bästa i box play. Andrej Meszaros spelade upp sig under slutet av säsongen, och Lindbäck fick en knäpp och levererade, men väljer Kaleta.
 
Årets poängkung: Tyler Ennis
 
Tyler Ennis. Har varit topp fem i lagets poängliga sedan han blev ordinarie 2010/11. Vann poängligan förra säsongen och kommer få bättre omgivning i år. Jag tror att den lille liraren försvarar sin titel i år.
 
Årets nykomling: Jack Eichel
 
Jack Eichel. Det finns nog egentligen inget annat val i denna kategori. Tvåa i draften och går rakt in i laget med skyhöga förväntningar som tidigare nämnt. Men jag tror att han kommer att leverera redan första säsongen. En poängproduktion mellan 50-60 poäng känns rimligt med tanke på resten av laget och vilken situation de är i.
 
Årets genombrott: Robin Lehner
 
Robin Lehner. Kommer få förtroendet att bli den förstemålvakt i NHL många hoppats att han ska kunna bli. Kommer också i en bra tidpunkt då han, förhoppningsvis, kommer till ett lag på uppgång och slipper de senaste årens katastrofförsvars.
 
###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Atlantic Division: 
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Buffalo Sabres
8. Toronto Maple Leafs 
 
---
 
Nytt för i år är att NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Alexander Nilsson2015-09-09 12:00:00

Fler artiklar om Buffalo