Händelserik drafthelg
Det hände mycket under helgen för Carolina. Dels så valde man som väntat Andrei Svechnikov som nummer två i draften. Mer oväntat var blockbuster-traden som genomfördes med Calgary under lördagen.
Så kom då den efterlängtade drafthelgen, som man väntat på i cirka två månaders tid, ända sedan det blev klart att Carolina skulle få välja som lag nummer två i draften 2018. Det har spekulerats i vem som Canes skulle ta med sitt val, men ju närmare draften man kom, ju klarare blev det att det var Andrei Svechnikov som skulle bli lagets val. Mycket riktigt, det blev ryssen och ofattbart nog är det endast den andra spelaren från Ryssland som Carolina har tagit draften någonsin (Igor Knyazev #15 2001, spelade inte en match i NHL). Jag återkommer till alla valen Carolina gjorde längre ner, men låt oss gå till lördagens stora nyhet.
***
Det var mycket spekulationer om Carolina när draften närmade sig, och det snackades om att det kunde bli någon eller några trades under förstarundan som gick av stapeln på fredagen. Främst var det Jeff Skinner och Justin Faulk vars namn florerades mest i ryktesväg. Men fredagen gick utan några större trader (Grubauer var enda) och det såg ut som det kanske skulle få gå några dagar innan något hände. Men sedan small det till.
En bit in i lördagens draft började det florera rykten att Carolina och Calgary pratade med varandra om att göra en trade, och lite senare kom det första namnet ut: Elias Lindholm. Det dröjde inte länge innan det kom fram att även Noah Hanifins namn kunde vara inblandat, och det tredje namnet som dök upp var Dougie Hamilton. Efter lite väntan så blev traden officiell: Elias Lindholm och Noah Hanifin till Calgary i utbyte mot Dougie Hamilton, Michael Ferland och Adam Fox. Den smällkaramell som vi väntade oss under fredagen kom istället dagen efter.
Det har funnits många åsikter om den här traden, om vilka som "vann den". Jag skulle väl säga såhär: Carolina är idag ett bättre lag än innan traden, men det kan vara annorlunda om några år. Dougie Hamilton är en bättre försvarare idag än vad Noah Hanifin är, det tror jag de flesta är överens om. Carolina har haft förhoppningen om att Noah Hanifin ska bli den backen Dougie Hamilton är idag. Nu byter man bort den potentialen mot en mer färdig spelare, återstår att se om det lönar sig i slutändan.
Hanifin har man haft stora förhoppningar på sedan han draftades som #5 2015, och han kom in i ligan direkt. Han har varit ordinarie under alla sina tre säsonger, men hittills inte tagit de steg som man kanske hoppades. Man har sett glimtar av den potential han har ibland, men lika ofta har man sett hårresande misstag och ofta väldigt passivt försvarsspel. Då har han också spelat relativt lätta minuter, och med fler offensiva zonstarter än till exempelvis Jaccob Slavin. Nu var han dessutom RFA och det är lite oklart vad han vill ha för kontrakt nu, men det skulle inte förvåna om han skulle vilja ha ett kontrakt likt det Slavin fick förra sommaren ($5.3m/7 år). Och jag tror inte att man är så villiga att betala så mycket för enbart potential. Nu gjorde Hanifin sin poängmässigt bästa säsong med trettiotvå poäng, varav tio mål, men man hade fortfarande väntat sig lite mer av honom.
Elias Lindholm är en annan spelare som inte lyckats leva upp till sin potential från sin draftposition, även han draftades som #5 år, dock två år tidigare än Hanifin. Dock får Carolinas dåvarande GM, Jim Rutherford, ta på sig lite av skulden för Lindholms utveckling då han i mitt tycke tog in Lindholm alldeles för tidigt i ligan, han var inte alls redo fysiskt och skulle istället stannat i SHL ytterligare ett år. Han har på senare år blivit en stabil tvåvägsspelare, som ligger mellan 40-50 poäng, men man hade hoppats på mer offensiv utdelning när man draftade honom. Även han var RFA nu och det ryktades att han ville ha upp mot $5 miljoner per säsong, vilket kanske är lite mycket för vad han producerar just nu. Lägg till att man redan har en sådan spelare under kontrakt (Victor Rask) och man kan inte sitta med för många spelare i andra/tredjekedjan som har en så pass hög lön. Dessutom har man många spännande yngre spelare på gång in i laget (Svechnikov, Necas, Zykov med flera) och det har varit svårt att hitta en klar roll till honom tidigare.
Vad får Carolina in då? Dougie Hamilton är självklart det stora namnet som kommer in. Backen som draftades som nummer nio 2011 av Boston Bruins. En väldigt storväxt back (197 cm, 95 kg) som är bra åt båda håll. Han ligger stabilt på över tio mål och fyrtio poäng, och den senaste säsongen blev det nytt personbästa med sjutton mål (värt att notera att sjutton mål också är Lindholms personbästa för en säsong). Med Hamilton får Carolina en spelare som kan ta tuffa minuter mot motståndarnas bästa spelare, men samtidigt en spelare som kan ta rollen som shooter i PP. Det är något som Canes har saknat när inte Faulk har varit i sitt bästa slag, som förra säsongen. Detta gör det också enklare för Carolina om man skulle byta bort Faulk nu i sommar, tidigare har oron varit hur det skulle bli i powerplay-spelet om Faulk försvinner, med tanke på att han varit enda hotet tidigare. Hamilton har ett kontrakt på $5.75m som löper fram till 2021.
Det har tagits upp att detta nu blir Hamiltons tredje klubb när han precis har fyllt 25, och det har ställts frågor angående hans karaktär, om det är något som stör omklädningsrummet eller dylikt. Många har skrivit att han är lite introvert, som föredrar att göra lite annorlunda saker för en hockeyspelare (till exempel läsa böcker eller gå på museum). Om personer har problem med det och tycker det stör stämningen i laget så får det stå för dessa. Jag tror inte att det kommer att bli något problem i Carolina, och det kanske passar honom bättre att komma till Raleigh, där det är ett annat klimat gällande bevakning än vad det är i Boston och Calgary. Dessutom finns det fina muséer i Raleigh!
Micheal Ferland är en forward som hade en fin säsong förra året, med tjugoen mål och fyrtioen poäng. Ganska liknande statistik som Lindholm, men är en annorlunda spelartyp än vad Lindholm är. Ferland är en fysisk forward som inte rädd för att gå mot mål, vilket är en spelartyp som har saknats i laget de senaste säsongerna. Då har det varit mycket skott från blålinjen/utsidan, men ingen trafik framför mål eller någon som går på returerna. Här får Carolina en spelare som kan göra just det, vilket jag tror Rod Brind'Amour gillar. Ferland har ett år kvar på sitt kontrakt värt $1.75m, vilket gör att man får en säsong på sig att utvärdera honom innan man behöver ta ett beslut.
Adam Fox är det stora wild cardet i den här traden. Den amerikanske backen valdes i tredjerundan 2016, och har spelat på college sedan dess (Harvard). Han har varit väldigt bra i JVM, senaste säsongen gjorde han ett mål och fyra assist på fem matcher. Han är en högerfattad, ganska liten back (180 cm) men är offensivt skicklig, och han har varit över point per game i NCAA (68 poäng på 64 matcher). Det sas att han inte ville skriva på ett kontrakt med Calgary, därför ska de ha varit villiga att inkludera honom i traden. Carolina ska ha varit väldigt intresserade av Fox och tror sig kunna övertyga honom att skriva på, antingen nu eller efter säsongen. Han kommer till att börja med vara med på lagets rookieläger kommande vecka.
***
Då ska vi gå in på draftvalen då, Carolina hade innan draften sju val, men man bytte bort sitt sista, val 216, till Rangers i utbyte mot Bostons 7th 2019.
#2. Andrei Svechnikov | RW | 189 cm | 87 kg | Barrie Colts (OHL)
2017/18: 44 matcher, 40 mål, 32 assist, 72 poäng, 67 PIM
Kommentar: Behöver egentligen inte tillägga så mycket förutom det som jag skrev inför draften. En powerforward som kan göra mål på nästan alla möjliga sätt, och är i stort sett komplett sett till att han inte har några större svagheter. Går in i laget direkt.
#42. Jack Drury | C | 180 cm | 79 kg | Waterloo Black Hawks (USHL)
2017/18: 56 matcher, 24 mål, 41 assist, 65 poäng, 83 PIM
Kommentar: Drury är en spelare som har bra gener i alla fall, pappa Ted spelade över 400 matcher i NHL och farbror Chris gjorde närmare 900 matcher i ligan. Drury är en hårt arbetande tvåvägscenter som fick igång produktionen i år, till skillnad från året innan då det endast blev tolv poäng. Han var dessutom kapten för Waterloo. Nu går flyttlasset vidare till collegespel och Harvard, där han blir lagkamrat med Adam Fox. Han bör dessutom vara aktuell för att spela JVM i vinter.
#96. Luke Henman | C | 183 cm | 68 kg | Blainville-Boisbriand Armada (QMJHL)
2017/18: 61 matcher, 8 mål, 38 assist, 47 poäng, 16 PIM
Kommentar: Ett projekt över tid. Center som gjorde en okej första säsong i QMJHL. Måste bygga på sig rejält för att ens ha en chans att ta klivet till NHL/AHL.
#104. Lenni Killinen | RW | 187 cm | 82 kg | Ässät (Liiga)
2017/18 (Blues U20): 38 matcher, 13 mål, 28 assist, 41 poäng, 10 PIM
Kommentar: Denna draftens finländske spelare, någon skulle väl draftas efter framgången med finnar på senare år. Beskrivs som en hårt arbetande forward som har lite fart. Dock lite frågetecken för spelförståelsen. Bytte klubb till Ässät inför nästa säsong och kan kanske få lite speltid i A-laget under kommande säsong.
#166. Jesper Sellgren | D | 179 cm | 77 kg | Luleå (SHL)
2017/18 (Modo): 43 matcher, 3 mål, 9 assist, 12 poäng, 8 PIM
Kommentar: En spelare som hunnit fylla 20 år, och varit ordinarie två år i Allsvenskan för Modo. Nu tar han nästa steg och flyttar till Luleå för spel i SHL. Spelade för Sverige i JVM i vintras. Liten offensivt skicklig back, återstår att se hur han klarar steget till en högre liga. Den förste svensken att draftas av Carolina sen Lucas Wallmark 2014.
#197. Jake Kucharski | G | 193 cm | 98 kg | Des Moines Buccaneers (USHL)
2017/18: 26 matcher, 3.56 GAA, .881 Sv%
Kommentar: En storväxt målvakt som tydligen ska vara väldigt atletiskt. Spelade för ett dåligt Des Moines, och det blir det nästa år också innan han flyttar till college för spel i Providence inför säsongen 2019/20.
***
Överlag om draften så är den godkänd. Svechnikov är inte helt oväntat ett home run-pick, men resten av draften, förutom Drury kanske, känns lite sisådär. Inget riktigt spännande namn just nu. Men det kan ju ändras snabbt.
Om en vecka är det 1 juli och free agency, och för Carolinas del kommer det säkerligen att hända saker. Det pratas fortfarande väldigt mycket om både Skinner och Faulk, och jag skulle inte bli förvånad om båda är borta innan säsongen drar igång igen i oktober. Det blir helt klart en intressant vecka fram till söndag.