Blackhawks v. 46 – Tack gode gud för Detroit…
Varje år vid den här tiden runt Thanksgiving-högtiderna i USA skickas Chicago Blackhawks ut på en lång så kallad ”road trip”. Detta eftersom cirkusen rullar in i Chicago och ockuperar Blackhawks hemmaarena United Center under ett par veckors tid. Den här roadtrippen har varit dräpande för Blackhawks under många år och är något som de flesta Blackhawks-fans fasar över. Inte sedan 1997 har Blackhawks kommit hem till Chicago med fler vinster än förluster efter raden bortamatcher. Det började dessutom mörkt även den här gången…
Columbus Blue Jackets – Chicago Blackhawks 4-2, 14 november
Bortaturnén började som sagt lika illa som förväntat. Efter att ha vunnit fem av sina sex senaste matcher var det dags för Blackhawks att gå på pumpen mot Columbus Blue Jackets. Blackhawks valde att ställa Patrick Lalime i målet och han motade 17 av 21 skott. Chicago började bra och tog ledningen genom Duncan Keith. Columbus svarade dock med att göra fyra raka mål innan Dustin Byfuglien snyggade till siffrorna något med sitt 4-2 mål i slutet av tredje perioden, assisterad av bland annat Magnus Johansson i ett av svenskens få framträdanden under den senaste tiden. Noterbart från den här matchen är att Rick Nash lyckades med ett så kallat ”Gordie Howe Hattrick”, det vill säga ett mål, en assist och ett slagsmål. Slagsmålet kom i slutet av matchen mot Jim Vandermeer.
1st Period
12:24 Duncan Keith
14:14 Rick Nash (Sergei Fedorov, David Vyborny)
2nd Period
01:00 Sergei Fedorov (Adam Foote, Rick Nash)
09:58 Dan Fritsche (Jason Chimera)
3rd Period
09:49 Jason Chimera (Manny Malhotra)
17:29 Dustin Byfuglien (Robert Lang, Magnus Johansson)
Nashville Predators – Chicago Blackhawks 5-4 OT, 15 november
Kvällen efter förlusten mot Columbus var Blackhawks på besök hos Nashville Predators. Matchen skulle visa sig svänga fram och tillbaka. Nashville tog ledningen i första perioden genom mål av Jason Arnott. I andra perioden gjorde dock Chicago tre raka mål innan den tredje perioden visade sig vända på steken igen. Nu var det Predators tur att göra tre raka mål och Nashville var hastigt och (o)lustigt i överläge med 4-3. Med 56 sekunder kvar av tredje perioden sköt dock Dan Hamhuis pucken över sargen och fick en 2-minuers utvisning, och med 19.17 spelade av tredje perioden kvitterade Jason Williams i powerplay assisterad av Jonathan Toews och Patrick Kane. 19 sekunder in på övertiden avgjorde dock Martin Erat till Predators fördel genom att göra mål bakom Nikolai Khabibulin. Såsom matchen gestaltade sig får dock Blackhawks vara nöjda med en poäng. Noterbart från matchen är att Brent Sopel missade sin andra raka match på grund av influensa. Ett stort avbräck då Sopel varit en av de klart mest stabila backarna för Blackhawks under årets säsong.
1st Period
10:56 Jason Arnott (Martin Erat, Marek Zidlicky)
2nd Period
05:11 PPG - Jonathan Toews
12:12 James Wisniewski (James Vandermeer, Jason Williams)
14:57 Patrick Sharp (Duncan Keith)
3rd Period
04:55 Alexander Radulov (Vernon Fiddler, David Legwand)
10:07 Vernon Fiddler (David Legwand, Alexander Radulov)
16:42 Radek Bonk (Alexander Radulov, Dan Hamhuis)
19:17 PPG - Jason Williams (Patrick Kane, Jonathan Toews)
OT Period
00:19 Martin Erat (Radek Bonk, Greg De Vries)
Detroit Red Wings – Chicago Blackhawks 3-5, 17 november
Och så var det då äntligen dags för veckans möte mot Detroit Red Wings i anrika Joe Louis Arena. Att skriva ”äntligen dags” i samma mening som det nämns att Blackhawks ska möta Detroit känns ju som Chicago-fan något märkligt. Men den här säsongen är det inget snack. Chicago har ägt Red Wings totalt resultatmässigt och lördagens drabbning skulle visa att den trenden håller i sig. Det ska villigt erkännas att spelmässigt dominerade Detroit under långa stunder av matchen och efter två perioder hade Blackhawks endast mäktat med 6 skott på mål. Av dessa 6 skott hade dock 2 gått in bakom en tam Dominik Hasek i Red Wings-kassen och båda gångerna var det Rene Bourque som gjorde mål i numerärt underläge. Detroit vann totalt skotten med 42-16 men Nikolai Khabibulin gjorde verkligen skäl för sin höga lön under den här matchen och spelade lysande. Han blev också mycket följdriktigt vald till matchens första stjärna. Efter två perioder var ställningen 3-2 till Detroit, men sin vana trogen spelade Blackhawks sin bästa hockey under tredje perioden. Chicago gjorde 3 raka mål och alla 3 gjordes av Patrick Sharp som svarade för ett äkta Hattrick på 20 minuter. Starkt! Ett av målen kom i numerärt underläge vilket betyder att 3 av Chicagos 5 mål kom i den spelformen. Duon Rene Bourque och Patrick Sharp är fullkomligt livsfarliga i spel 4 mot 5 där Sharp redan gjort 4 mål och Bourque 3. Tyvärr skadade dock Rene Bourque sig. Efter att ha täck ett skott av Brian Rafalski bröt Bourque en tumme och beräknas sorgligt nog vara borta i 4 till 6 veckor. Ett avbräck inte minst för Blackhawks penalty kill.
1st Period
01:16 SHG - Rene Bourque (Patrick Sharp)
05:47 Brian Rafalski (Kris Draper, Daniel Cleary)
2nd Period
12:49 SHG - Rene Bourque (James Vandermeer, Brent Sopel)
13:25 PPG - Tomas Holmstrom (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidstrom)
19:29 Henrik Zetterberg (Pavel Datsyuk, Tomas Holmstrom)
3rd Period
04:30 Patrick Sharp (Rene Bourque, Robert Lang)
13:04 SHG - Patrick Sharp (Brent Seabrook, Yanic Perreault)
19:30 Patrick Sharp (Duncan Keith, Brent Sopel)
Veckan slutade med andra ord 1-1-1 för Blackhawks. Tre inspelade poäng får anses vara godkänt och kan Blackhawks ta ytterligare tre poäng under de nästkommande tre bortamatcherna får året ”road trip” ändå anses vara en framgång. Blackhawks ungdomar har haft det lite tungt under de senaste matcherna inte minst i defensiven. Både Kane och Toews har haft det lite tungt men något annat är antagligen inte att vänta under en lång säsong. Kane gjorde endast 1 assist under veckan och hade -5 i +/- statistiken, medan Toews gjorde 1 mål och 1 assist och även han hade -5 i +/- statistiken. Då är det desto viktigare att andra spelare kliver fram och Patrick Sharp (4+1) och Rene Bourque (2+1) har verkligen levererat under den gångna veckan. Blackhawks är dessutom ligans farligaste lag i numerärt underläge med 8 mål med en man mindre på isen så här långt. Jämförelsevis kan nämnas att Blackhawks gjorde 12 mål i numerärt underläge under hela förra säsongen. Detta gör det än mer trist att Rene Bourque blivit skadad då han och Sharp utvecklat ett magnifikt samspel i 4 mot 5 med hög press upp mot backarna som bevisligen har givit resultat. Bara att hoppas att kemin finns kvar när Bourque väl kommer tillbaka.
Intern Poängliga:
1. Patrick Kane – 20 matcher, 7 mål, 15 assist, 22 poäng, -1
2. Robert Lang – 20 matcher, 6 mål, 13 assist, 19 poäng, +7
3. Jason Williams – 19 matcher, 7 mål, 11 assist, 18 poäng, -2
4. Patrick Sharp – 20 matcher, 10 mål, 6 assist, 16 poäng, +6
5. Jonathan Toews – 18 matcher, 8 mål, 8 assist, 16 poäng, -2