Vila i Frid Rocky, Blackhawks är dig för evigt tacksam.
Rocky Wirtz gick bort den 25:e juli 2023, bara 70 år gammal.

Vila i Frid Rocky, Blackhawks är dig för evigt tacksam.

Året var 2007 när Bill Wirtz, ägare för Chicago Blackhawks. gick bort. Hans son Rocky Wirtz fick ta över som ägare för Blackhawks och skulle komma att bli den kanske främsta ägaren i Chicagos historia, en stad sörjer Wirtz som gick bort på tok för tidigt, bara 70 år gammal.


Tanken var att släppa en artikel om Chicagos värvningar, men med anledningen av den tragiska händelsen som hände den 25:e jul, är det på plats för hyllning. Det här lär inte räknas som en nyhet längre i och med att det skedde för tre dagar sen, men Rocky Wirtz förtjänar ändå en hyllning för det som han gjort för staden Chicago och i synnerhet Chicago Blackhawks.


Året var 2007......
när Bill Wirtz gick bort och Rocky fick ta över. Blackhawks hade nyss rankats som ett av de minst attraktiva sportloven i USA, hemmamatcher som bara blev tillgängliga för alla på TV när det visades nationellt, stora spelaprofilet som hade lämnat på löpande band på grund av Bill Wirtz agerande, däribland legender som Stan Mikita och Bobby Hull. Det var runt 5-7000 på hemmamatcherna, marknaden var sval och ekonomin en av de sämre i ligan, sen tog Rocky över.
Rocky började med att behålla flera av namnen i ledningen, Dale Tallon som GM och Denis Savard som huvudtränare för att nämna några, många blev tveksamma till den konservativa inställningen. Rocky Wirths första stora drag blev att skriva kontrakt med dåvarande Comcast Sportsnet Chicago, som idag är NBC Sports Chicago, ett bolag som han var delägare i. Han tog sedermera tillbaka den populäre och för många supportrar legendariske Pat Foley, som fick sparken 2006 av dåvarande ledning. Han återkom, efter Bill Wirtz bortgång, 2008 som kommentator och fick Eddie Olczyk vid sin sida, en duo som skulle komma att bli en av de främsta i NHL, om inte den främsta. 
Nästa steg var att få in en ny president, där valet föll på Chicago Cubs (Baseball) forne presidenten John McDonough. Tillsammans med honom och den stora gruppen talanger Blackhawks hade, var förhoppningen att deras möjligheter  att locka publik och sponsorer, dvs vara konkurrenskraftiga på sportmarknaden, skulle öka markant. 

Affärsmannen Rocky visar vägen
Rocky Wirtz var en affärsman som arbetade efter den enkla logiken att  du behöver spendera pengar för att tjäna pengar, och pengar, det la han på Chicago. Ett annat stort drag Wirtz gjorde, var att sparka Savard 4 matcher in på säsongen 2008-2009 och ersätta honom med Joel Quenneville. Även fast Quennvilles rykte är nedsvärtat efter Beach-gate, vilket är fullt rimligt, så är han kanske Blackhawks bästa tränare genom tiderna, sett till resultat. En lyckad rekrytering minst sagt. 
Säsongen 2009/2010 var en legendarisk säsong som även den blivit nedsvärtad, var första gången på 16 år som Chicago spräckte 100-poänggränsen. Ett lag byggt på Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith, Brent Seabrook, Patrick Sharp, Marian Hossan och Niklas Hjalmarsson, banade väg för en kommande dynasti. Chicago gick sedan hela vägen och vann sin första Stanley cup sedan 1961, efter att ha slagit Philadelphia i finalen med ett ikoniskt mål där det var oklart om pucken var inne först, men där Patrick Kane var tvärsäker.
Chicago hann sedan vinna två Stanley Cups till under Rockys styre.

Beach-gate
Vissa kanske vill vifta med Beach-kortet, men den internutredning som gjorts visar att Rocky var ovetandes om vad som pågick med Beach. Den enda kritik han fått var hur han hanterade ett  Town Hall-meet, där frågor om Beach ställdes. Han svarade aggressivt men bad om ursäkt för det i efterhand, men det här är inte vad han ska minnas för.

Hyllas den som hyllas bör
Hyllningarna har inte låtit sig vänta efter Rockys död, flera spelare, till exempel Kane, Toews och Sopel, berättar om hur Rocky var nära spelarna och hela tiden progressiv i sitt tänk och deras tillvaro. Att spelarna skulle ha det bra med goda förutsättningar för både hockey och familj, var viktigt för Rocky, som själv ansågs vara en riktigt familjeman. Spelare trivdes att komma till Chicago och han lyfte både Blackhawks och Chicago som hockeystad, till höjder många trodde var omöjliga under Bill Wirtz era. Han lämnar ett stort hål efter sig och stora skor att fylla. Rocky bör få en staty utanför United Center, för ingen har gjort så mycket för det här laget i modern tid som honom.''
Må du vila i frid Rocky Wirtz, du kommer vara saknad men aldrig glömd.

Henrik Jitelius Järnbrandjitelius92@gmail.comspursjitte922023-07-28 23:21:00
Author

Fler artiklar om Chicago