Blackhawks v. 48 – Konungens återkomst gav fin avslutning på november
Chicago Blackhawks vecka har till stor del präglats av att Martin Havlat återigen finns med på isen. Havlat har missat i stort sett hela säsongen så här långt. Detta efter att han blivit axelskadad i årets första match mot Minnesota Wild. Väl tillbaka igen tog det inte lång tid för Havlat att presentera sig igen för hemmapubliken…
Chicago Blackhawks – Tampa Bay Lightning 5-1, 28 november
Matchen mot Tampa Bay Lightning på onsdagskvällen blev årets andra framträdande för Blackhawks-stjärnan Martin Havlat. Havlat spelade i en kedja med Robert Lang och Jason Williams och just den konstellationen visade sig bli mycket framgångsrik. Endast 43 sekunder in på den första perioden kom Havlat och Jason Williams i ett 2 mot 1 läge och efter en passning från Williams lyfta Havlat in 1-0 bakom Johan Holmqvist i Tampa-kassen med en magnifik backhand. 12 sekunder in i den andra perioden var det dags igen. Direkt på en vunnen tekning av Robert Lang stänkte Havlat in pucken i mål. Däremellan hade Dustin Byfuglien gjort mål på en retur efter skott av Pat Kane. Matchen slutade till sist 5-1 till Chicago och detta trots att man endast mäktade med 17 skott på mål. En hyfsad effektivitet får man väl säga. Havlats återkomst gav även Blackhawks två bra offensiva kedjor och skapade mer utrymme åt ungdomarna som nu slapp tampas med motståndarnas bästa defensiva uppställningar hela kvällen. Som nämnts ovan spelade Havlat med Lang och Williams, medan andrakedjan för kvällen bestod av Sharp-Toews-Kane. Efter ett par knackiga matcher gick det nu även bättre för ungdomarna. Toews gjorde 1 mål och Kane 3 assist. Noterbart från matchen är annars att Nikolai Khabibulin, förutom att göra en mycket bra match mellan stolparna mot laget han en gång vann Stanley Cup med, även svarade för 2 assist. Ingen dålig kväll för the Bulin Wall!
1st Period
00:43 Martin Havlat (Jason Williams)
05:31 Dustin Byfuglien (Patrick Kane, Patrick Sharp)
2nd Period
00:12 Martin Havlat (Robert Lang)
3rd Period
02:20 PPG - Patrick Sharp (Patrick Kane, Nikolai Khabibulin)
09:52 PPG - Nick Tarnasky (Paul Ranger, Filip Kuba)
10:25 Jonathan Toews (Patrick Kane, Nikolai Khabibulin)
Chicago Blackhawks – Phoenix Coyotes 6-1, 30 november
På fredagen var det dags för ny match i United Center. På besök för dagen var Phoenix Coyotes. Coyotes som har fått ett uppsving sedan man hämtat Ilja Bryzgalov från Anaheim Ducks via waiwers. Mot Chicago hade dock Bryzgalov en nattsvart afton. Blackhawks gjorde mål på sina tre första skott och efter en period var matchen i praktiken avgjord efter en 5-0 ledning. Jason Williams skadade sig tyvärr återigen mot Tampa Bay och hans plats i förstakedjan innehades för aftonen av Tuomu Ruutu. Ruutu som även han haft det tungt med poängproduktionen den sista tiden verkade stortrivas i sin nya omgivning och inledde målskyttet 1.15 in i den första perioden assisterad av Martin Havlat. Knappt tre minuter senare hade Toews ökat på ledningen till 2-0 men det var först nu som matchens riktiga förgrundsfigur presenterade sig. Inom loppet av 5 minuter och 29 sekunder gjorde den storväxte backen Dustin Byfuglien inte mindre än 3 mål och svarade med andra ord för ett äkta Hat-trick. Byfuglien svarade även för 1 assist och utsågs givetvis till matchens första stjärna efter den insatsen! Matchen slutade till sist 6-1 efter att bland annat Ruutu svarat för ännu ett mål. Det verkar verkligen som Blackhawks hade längtat hem om man tittar på resultatet 2 vinster och en målskillnad på 11-2 de två första hemmamatcherna efter den långa ”road trippen”. November månad fick därmed en fin avslutning med två raka vinster.
1st Period
01:15 Tuomo Ruutu (Martin Havlat)
03:57 Jonathan Toews (Patrick Sharp, Brent Sopel)
05:01 Dustin Byfuglien (Sergei Samsonov, Yanic Perreault)
10:14 PPG - Dustin Byfuglien (Patrick Kane, Jonathan Toews)
10:30 PPG - Dustin Byfuglien (Patrick Kane, Jonathan Toews)
2nd Period
08:10 Tuomo Ruutu (James Vandermeer, Dustin Byfuglien)
3rd Period
12:03 Peter Mueller
St. Louis Blues – Chicago Blackhawks 3-1, 1 december
Om november avslutades på ett mycket glädjande sätt så började däremot december inte lika framgångsrikt för “Svarthökarna”. Efter två raka vinster blev det förlust mot divisionsrivalen St. Louis Blues. Blues vann skotten med 26-18 och efter 2 perioder hade St. Louis gjort 3 mål bakom före detta Blues-keepern Patrick Lalime som avlöste Khabibulin inför kvällens match. Blackhawks enda mål gjordes av Robert Lang, hans första mål på 11 matcher. I övrigt lyckades ingen av Blackhawks spelare överlista Hannu Toivonen som vaktade stolparna för St. Louis. I och med vinsten gick även Blues förbi Blackhawks i tabellen. Blues är verkligen heta just nu och har vunnit sex raka hemmamatcher och har ett facit på 8-1-1 under de senaste 10 matcherna. En förlust här är väl därför ingen katastrof men i och med att Central Division mer och mer börjar utkristallisera sig som NHL:s jämnaste och tuffaste division så är varje poäng mot just divisionsrivalerna extra viktiga.
1st Period
03:07 Lee Stempniak (Jamal Mayers)
2nd Period
04:13 Dwayne King (Dan Hinote, Barret Jackman)
13:20 Mike Johnson (Keith Tkachuk, Bryce Salvador)
3rd Period
10:06 Robert Lang (Dustin Byfuglien)
Veckan som gick bjöd med andra ord på två vinster och en förlust. Kan Blackhawks fortsätta att vinna åtminstone två av tre matcher resten av säsongen så finns det goda möjligheter att äntligen nå ett slutspel igen. Viktigare än segrarna var kanske ändå att lagets stora stjärna Martin Havlat återigen fanns med på isen. Som nämnts ovan så ger hans närvaro Blackhawks en helt annan dimension i sitt offensiva spel och skapar även utrymme för de andra kedjorna. Resultatet lät ju inte heller vänta på sig med 2 mål i återkomsten. Om Blackhawks blir helt befriade från skador och få tillbaka Jason Williams och Rene Bourque så har de som jag ser det tre kedjor som kan producera regelbundet. Det var ju inte igår det hände om man säger så…
Skrev lite om Petri Kontiola i förra veckans rapport. Det blev ingen lång sejour för Kontiola i Blackhawks. En match och knappt 10 minuters spel var allt det blev för den här gången innan han skickades ned till Rockford Ice Hogs igen. Istället plockades Colin Fraser upp för att ta en plats i fjärdekedjan mellan Lapointe och Koci.
Avslutningsvis kan jag inte göra annat än att återigen uppmärksamma Dustin Byfuglien. Skrev för några veckor sedan om att han haft en framgångsrik inledning på årets säsong. Sedan dess har Byfuglien bollats lite fram och tillbaka från backplats till ytterforward och tillbaka igen. Den här veckan svarade han för smått otroliga 4 mål och 2 assist på 3 matcher. Kanske har äntligen Blackhawks hittat en power play back med ett tungt skott från blå som kan producera regelbundet. Kan Byfuglien utveckla sitt defensiva spel kan han enligt mig bli en toppback i NHL. Han har redan de offensiva kvaliteterna och storleken för uppgiften och är fortfarande ung. Det ser inte så illa ut faktiskt. Inte illa alls!
Intern Poängliga:
1. Patrick Kane – 26 matcher, 7 mål, 20 assist, 27 poäng, +/- 0
2. Robert Lang – 26 matcher, 4 mål, 14 assist, 21 poäng, +12
3. Patrick Sharp – 24 matcher, 12 mål, 8 assist, 20 poäng, +9
4. Jonathan Toews – 24 matcher, 10 mål, 10 assist, 20 poäng, +/- 0
3. Jason Williams – 20 matcher, 7 mål, 12 assist, 19 poäng, +/- 0
Tabell Western Conference:
# Team GP Pts
1. * Detroit 26 38
2. * Minnesota 26 32
3. * Dallas 27 32
4. St. Louis 24 31
5. Vancouver 26 30
6. Chicago 26 30
7. Colorado 25 29
8. Nashville 24 28
9. San Jose 24 28
10. Columbus 26 28
11. Anaheim 28 28
12. Edmonton 27 25
13. Calgary 27 24
14. Phoenix 24 22
15. Los Angeles 25 21