Lagbanner

Blackhawks v. 49 – Blackhawks nollade i december

Inför veckans rad av hemmamatcher hade Blackhawks vunnit de fem senaste drabbningarna i United Center. Nu tycks vinden dock ha vänt för Chicago hemma i ”the Windy City”. Veckan bjöd tyvärr på idel förluster och Blackhawks får se sig sjunka neråt i tabellen. Chicago har nu spelat fyra matcher under december månad och har förlorat samtliga. Veckan har också bjudit på en hel del förändringar i kedjeformationerna. Förhoppningsvis kan coach Savard hitta en uppställning som fungerar igen inom en snar framtid.

Chicago Blackhawks – Vancouver Canucks 2-3, 5 december

Veckan började på onsdagskvällen med match mot Vancouver Canucks. Tyvärr med Chicago-ögon sett spelade Roberto Luongo som vanligt på topp. Blackhawks vann skotten med 27-21 och gjorde mål på 1 av 7 power play-lägen, men Vancouver tog hem de två poängen genom att vinna med 3-2. Blackhawks mål svarade Martin Lapointe och Martin Havlat för medan Mattias Öhlund, Byron Ritchie och slutligen Brendan Morrison nätade för Canucks. Näslund assisterade till Mattias Öhlunds 1-0 mål och den poängen gjorde Näslund till Vancouvers bästa poängplockare genom tiderna med 725 stycken. Backen James Wisniewski var tillbaka för Blackhawks vilket innebar att Dustin Byfuglien fick spela forward igen i tredjekedjan tillsammans med Patrick Sharp och Yanic Perreault. Däremot saknas fortfarande Jason Williams, Rene Bourque och Jacob Dowell.

1st Period
07:24 Mattias Ohlund (Markus Naslund, Daniel Sedin)
14:43 Martin Lapointe (Duncan Keith)
19:22 Byron Ritchie (Taylor Pyatt, Brendan Morrison)
2nd Period
09:01 PPG - Martin Havlat (Robert Lang, James Vandermeer)
3rd Period
03:11 Brendan Morrison (Taylor Pyatt, Matt Cooke)

Chicago Blackhawks – Anaheim Ducks 3-5, 7 december

Två kvällar efter förlusten mot Canucks var det regerande Stanley Cup-mästarna Anaheim Ducks som var på besök. Inför den här matchen hade Byfuglien blivit uppflyttad till första kedjan och spelade tillsammans med Robert Lang och Martin Havlat. Inför matchen hade också Dave Bolland hämtats upp igen från Rockford som ersättare till Jason Williams som placerades på ”injury reserve” (IR). Det talas om att Williams kan bli borta upp till 12 veckor. Något som skulle vara mycket tråkigt för Chicago där Williams acklimatiserat sig väl, inte minst på blå under Blackhawks power play. I den här matchen vann Blackhawks skotten med hela 42-22 men Jean-Sebastien Giguere stod på huvudet och vann matchen åt Ducks. Byfuglien verkade trivas i sin nya omgivning och svarade för 7 skott på mål. Lika många avlossade Patrick Sharp och Robert Lang svarade för 6 stycken. Slutresultatet blev dock 5-3 till Ducks efter ett avslutande mål i tom kasse sedan just Byfuglien sjabblat på blå när Blackhawks tryckte på med en extra man på isen. Jonathan Toews, Patrick Sharp och Robert Lang svarade för målen för Blackhawks. Matchens bästa spelare blev Ryan Getzlaf som gjorde 1 mål och 2 assist.

1st Period
01:07 PPG - Jonathan Toews (Dustin Byfuglien, Patrick Kane)
13:54 PPG - Corey Perry (Ryan Getzlaf, Chris Pronger)
2nd Period
00:36 Patrick Sharp (Dave Bolland)
07:15 Chris Kunitz (Corey Perry, Ryan Getzlaf)
11:47 Mathieu Schneider (George Parros, Brad May)
3rd Period
04:31 Ryan Getzlaf (Francois Beauchemin)
18:10 Robert Lang (Martin Havlat)
19:31 Chris Kunitz

Chicago Blackhawks – Calgary Flames 2-3, 9 december

Veckans sista match spelades på söndagskvällen mot Calgary Flames. Återigen mötte Blackhawks en het målvakt i Miika Kiprusoff. Är det en trend? Otur? Eller är det kanske så att Blackhawks på senaste tiden gjort sina motståndarmålvakter bra? Hur som helst blev det ytterligare en förlust. Blackhawks vann återigen skotten med 37-29 men Flames vann matchen med 3-2. Kedjorna inför matchen var ännu en gång förändrade. Första kedjan bestod nu av Kane-Toews-Havlat, medan andra kedjan utgjordes av Byfuglien-Lang-Ruutu. Lang och Byfuglien svarade för 1 mål och 1 assist vardera men tyvärr räckte inte detta då Calgary, som nämnts ovan, gjorde 3 baljor. Noterbart från matchen är i övrigt att i Blackhawks var Magnus Johansson tillbaka efter att ha varit petad de senaste sex matcherna. Johansson svarade för 1 assist i matchen.

1st Period
10:50 Robert Lang (Dustin Byfuglien, Magnus Johansson)
2nd Period
07:57 Owen Nolan (Alex Tanguay, Craig Conroy)
3rd Period
11:19 Cory Sarich
13:52 PPG - Daymond Langkow (Dion Phaneuf)
14:39 Dustin Byfuglien (Robert Lang, Martin Havlat)


Ja vad ska man säga? Tre raka förluster… på hemmaplan… mot lag man konkurrerar med om en slutspelsplats är givetvis inte godkänt. Lägg därtill förlusten förra veckan mot Blues och förlustsviten är uppe i fyra matcher. Har Chicago blivit så mycket sämre helt plötsligt? Antagligen inte. Om det går att hitta något positivt från veckans matcher är det att Blackhawks faktiskt styrt de flesta matcherna och vunnit skotten i alla veckans drabbningar. I vissa fall dessutom ganska överlägset. Däremot går det givetvis inte att vara nöjd med poängskörden. Personligen skulle jag vilja se mer kontinuitet i kedjeformationerna och hoppas att Denis Savard snart hittar kedjor han tycker om och därmed slutar att laborera med uppställningen inför varje ny match.

Dustin Byfuglien verkar fungera bra som power forward och som back med tungt skott i power play, men sätt honom då i en kedja och låt honom spela där under en tid framöver. Jag vill också gärna se att Havlat och Lang fortsätter att spela tillsammans då dessa gjort poäng nästan varje match sedan Havlat kom tillbaka från sin skada. Det är naturligtvis mycket värdefullt om Robert Lang kan komma igång igen efter en liten svacka och den här veckan verkar det som om han är på rätt väg med 2+2 på 3 matcher.

När det gäller Toews och Kane har de båda haft en lite tyngre vecka igen. Toews svarade för ett mål och Kane för 1 assist. Kanske har man lite för höga förhoppningar på de båda ungdomarna, men med det spel vi vant oss vid att få från dessa två så är förhoppningen givetvis att poängskörden ska vara något bättre.

Nästa vecka möter Blackhawks Los Angeles Kings, Buffalo Sabres och Florida Panthers. Låt oss hoppas att resultaten blir betydligt bättre då!

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 29 matcher, 7 mål, 21 assist, 28 poäng, -3
2. Robert Lang – 29 matcher, 9 mål, 16 assist, 25 poäng, +12
3. Patrick Sharp – 27 matcher, 13 mål, 8 assist, 21 poäng, +9
4. Jonathan Toews – 27 matcher, 11 mål, 10 assist, 21 poäng, -2
5. Jason Williams – 20 matcher, 7 mål, 12 assist, 19 poäng, +/- 0

Tabell Western Conference:

# Team GP Pts
1. * Detroit 29 44
2. * Vancouver 29 35
3. * San Jose 28 34
4. Minnesota 29 34
5. Dallas 30 34
6. St. Louis 27 33
7. Colorado 29 33
8. Anaheim 31 32
9. Columbus 29 31
10. Nashville 27 30
11. Chicago 29 30
12. Calgary 30 29
13. Edmonton 30 27
14. Phoenix 28 26
15. Los Angeles 29 24


Johan Nilsson2007-12-10 15:16:00
Author

Fler artiklar om Chicago