Lagbanner

Blackhawks v.2 – Fritt fall hejdat något

Det blev ännu en tung vecka med Chicagoögon sett. Fyra matcher varav tre nya förluster innebär att det står allt klarare att en slutspelsplats inte längre är ett realistiskt mål för Blackhawks den här säsongen. Istället bör fokus nu läggas på att ytterligare förstärka laget inför nästkommande säsonger då Blackhawks på allvar ska vara med och slåss om, inte bara en slutspelsplats, utan det mest åtråvärda priset av dem alla – Stanley Cup.

Montreal Canadiens – Chicago Blackhawks 4-3 OT, 8 januari

Veckans matcher inleddes för Blackhawks del i Kanada och i det hockeytokiga Montreal. Inför matchen hedrades klubbarnas 82-åriga rivalitet genom en rad ceremonier. 
Bland annat fanns, förutom Denis Savard, även Bobby Hull, Stan Mikita och Tony Esposito på plats för att representera Chicago Blackhawks. 
Savard har även spelat för Montreal Canadiens och vann där sin enda Stanley Cup 1993. Henri Richard, Guy Lafleur, Yvan Cournoyer och Ken Dryden representerade Canadiens.
 I matchen var det Montreal som tog kommandot. 4.22 in i första perioden gjorde kaptenen Saku Koivu 1-0 till ”Le Habs”. Blackhawks kvitterade dock en dryg minut senare genom unge Jack Skilles första NHL-mål. 
Skille, som valdes som sjunde spelare totalt i draften 2005, är den sjätte rookien som gör sitt första NHL-mål för Blackhawks den här säsongen. 
I andra perioden gjorde även Kris Versteeg och Robert Lang mål för Chicago och ställningen efter tre perioder var 3-3. 
3.18 in på förlängningen överlistade dock Guillaume Latendresse Patrick Lalime i Blackhawks-målet och vann därmed matchen för sitt Canadiens. Lalime motade totalt 34 av 38 skott, medan tog 25 av 28. 
Saku Koivu utsågs till matchens bästa spelare.

1st Period
04:22 Saku Koivu (Guillaume Latendresse, Sergei Kostitsyn)
05:46 Jack Skille (Duncan Keith, Rene Bourque)
17:13 PPG - Patrice Brisebois (Saku Koivu, Roman Hamrlik)
2nd Period
02:27 PPG - Robert Lang (Duncan Keith, Martin Havlat)
02:45 Kris Versteeg (Yanic Perreault, Jack Skille)
08:04 PPG - Andrei Markov (Alex Kovalev)
3rd Period
-
OT Period
03:18 Guillaume Latendresse (Maxim Lapierre, Mark Streit)

Chicago Blackhawks – Dallas Stars 1-3, 9 januari

Kvällen efter Blackhawks möte mot Montreal var det dags att ta emot Dallas Stars på hemmais i United Center. 
Inför matchen hade Danny Richmond sänts ned till Rockford Ice Hogs medan Jordan Henry blivit uppkallad i hans ställe. 
Detta var Hendrys NHL-debut. Blackhawks inledde bra och tog ledningen i powerplay genom Robert Lang. 
Lang spelar numer center mellan Martin Havlat och Patrick Kane i det som utgör Chicagos förstakedja. 
Dallas Stars kvitterade dock innan perioden var slut, även de i powerplay, genom svenska Loui Eriksson. 
Målet tillkom efter att Blackhawks misslyckats med att få ut pucken i slutet av det numerära överläget. 
Andra perioden blev mållös och matchen stod och vägde då Blackhawks fick ett numerärt överläge i mitten av tredje perioden. 
Väl där var det dock Dallas Stars som avgjorde genom ett mål fyra mot fem av gamle Stu Barnes som sköt från blå. 
Blackhawks lyckades inte komma igen från detta och Dallas kunde avsluta med att göra 3-1 i tom kasse genom Brendan Morrow. 
Mike Modano svarade för assist på Dallas samtliga mål och utsågs mycket följdriktligt till matchens bästa spelare.

1st Period
06:09 PPG - Robert Lang (Duncan Keith, Martin Havlat)
18:27 PPG - Loui Eriksson (Niklas Hagman, Mike Modano)
2nd Period
-
3rd Period
13:56 SHG - Stu Barnes (Mike Modano, Sergei Zubov)
19:42 Brenden Morrow (Mike Modano)

Chicago Blackhawks – Minnesota Wild 2-5, 11 januari

Det här skulle visa sig bli en oerhört frustrerande tillställning sett med Blackhawks-ögon. Brent Sopel, som var tillbaka från sin skada, firade sitt nya 3-års kontrakt med att göra 1-0 sedan Minnesotaförsvaret sjabblat med en passning rakt upp i egen zon. Efter det var det roliga i stort sett slut för Blackhawks. Trots att Blackhawks vann skotten med mördande 43-16 lyckades Minnesota vinna matchen klart med 5-2. Resultatet är givetvis en kombination av undermåligt målvaktsspel från Nikolai Khabibulin, men även en sagolik oförmåga att lyckas sätta pucken i nät för Blackhawks offensiva spelare. Att det fanns chanser att näta för Chicago är det ingen tvekan om. Just nu är det offensiva spelet dock långt ifrån lysande från Chicagos sida och de saknar Jonathan Toews något ofantligt vad det verkar. Det här var Blackhawks åttonde raka match utan vinst (0-6-2). Den här sviten råkar gå hand i hand med det att Toews blev skadad mot LA Kings. Minnesotas målvakt Josh Harding motade 41 skott och blev givetvis utsedd till matchens bästa spelare.

1st Period
03:49 Brent Sopel
06:36 Matt Foy (James Sheppard, Kim Johnsson)
2nd Period
10:37 Marian Gaborik (Eric Belanger)
13:16 PPG - Pierre-Marc Bouchard (Mikko Koivu, Brian Rolston)
19:00 Mark Parrish (Eric Belanger)
3rd Period
01:11 PPG - Martin Havlat (Robert Lang, Dustin Byfuglien)
18:25 Marian Gaborik (Pavol Demitra)

Nashville Predators – Chicago Blackhawks 2-3 SO, 13 januari

Veckans matcher avslutades mot divisionsrivalen Nashville Predators och äntligen skulle det bli en seger för Chicago Blackhawks, den första på nio matcher. Blackhawks inledde målskyttet i den andra perioden genom säsongens notoriske målgörare Patrick Sharp som gjorde sitt 22:a mål. I tredje perioden utjämnade Predators i powerplay genom Marek Zidlicky innan Robert Lang återigen satte Blackhawks i förarsätet med sitt 16:e mål för säsongen. David Legwand utjämnade återigen för Predators och det blev därefter inga fler mål, vare sig i tredje perioden eller under övertidsperioden. Matchen fick därför avgöras på straffar. I straffläggningen gjorde Patrick Kane och Patrick Sharp vars ett mål medan Patrick Lalime räddade två av tre av Nashvilles straffar. Saken var därmed klar och Blackhawks fick sin första 2-poängare sedan den 26:e december. Robert Lang utsågs till matchens bästa spelare.

1st Period
-
2nd Period
01:17 Patrick Sharp (Martin Havlat, Brent Sopel)
3rd Period
04:49 PPG - Marek Zidlicky (Jean-Pierre Dumont, David Legwand)
11:17 Robert Lang (Patrick Kane, Martin Havlat)
14:32 PPG - David Legwand (Jean-Pierre Dumont, Ville Koistinen)
OT Period
-
SO
Winning goal - Patrick Sharp


Det är en oerhört tung period för Chicago Blackhawks just nu. De är, eller förhoppningsvis har varit, inne i en negativ trend, och 4 poäng på de sista 9 matcherna (1-6-2) har i stort sett gjort att slutspel inte är ett realistiskt mål längre. Fokuserar man på det som är positivt just nu är det ändå så att Blackhawks skapar en hel del chanser under matcherna. Lägen där bättre spelare säkerligen skulle kunna förvalta chanserna bättre. Dessutom börjar de skadade spelarna så sakteliga komma tillbaka. Martin Havlat spelar igen, även om han inte riktigt verkar vara 100 % ännu. Brent Sopel är tillbaka från sin skada och James Wisniewski förväntas återvända inom en inte alltför avlägsen framtid. När det gäller Jonathan Toews så bör han kunna vara tillbaka någon gång strax efter All-Star uppehållet i slutet av januari. När dessa spelare återvänt vet vi att Blackhawks har ett slagkraftigt lag som kan vinna mot vilket annat lag som helst. Tyvärr är det nog dock så att det blir ”too little too late”.

När det gäller All-Star laget så har Duncan Keith utsetts att representera Chicago Blackhawks. Vissa kanske förvånas över att inte Patrick Sharp istället får åka till Atlanta, då Sharp hade varit ett utmärkt val efter dennes briljanta spel den här säsongen. Duncan Keith är dock ett värdigt val även han. Han har gjort 5 mål och 12 assist och leder Blackhawks interna +/- statistik med +14 på 45 matcher. Han har dessutom väldigt mycket istid, inte minst sedan det varit mycket skador på andra ordinarie backar. Mot Montreal Canadiens spelade han hela 34.14 vilket är mycket imponerande.

I övrigt har det skett en del förändringar på backsidan för Blackhawks. Brent Sopel förlängde i veckan sitt kontrakt med ytterligare tre år. Sopel har varit en positiv överraskning för Chicago i år och är värdefull med sin erfarenhet för ett annars ungt Chicagoförsvar. Årets svenska inslag i Blackhawks, Magnus Johansson, tradades dessutom i veckan till Florida Panthers i utbyte mot ett sjundeval i draften 2009. Johansson har inte spelat regelbundet för Blackhawks men verkar få mer speltid, framförallt i powerplay, för Panthers. I övrigt ryktas det om att GM Dale Tallon försöker få till en trade för att få in ännu en duktig veteranförsvarare till Blackhawks. Klart är dock att det krävs betydligt bättre skärpa från samtliga spelare för att resten av säsongen ska bli en angenäm avslutning för Chicago Blackhawks.

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 45 matcher, 9 mål, 31 assist, 40 poäng, -7
2. Patrick Sharp – 43 matcher, 22 mål, 13 assist, 35 poäng, +10
3. Robert Lang – 45 matcher, 16 mål, 19 assist, 35 poäng, +9
4. Jonathan Toews – 36 matcher, 15 mål, 17 assist, 32 poäng, +5
5. Dustin Byfuglien – 33 matcher, 8 mål, 11 assist, 19 poäng, - 10

Tabell Western Conference:

# Team GP Pts
1. * Detroit 46 70
2. * San Jose 44 57
3. * Minnesota 45 54
4. Dallas 47 55
5. Vancouver 45 54
6. Anaheim 47 54
7. Calgary 46 52
8. Colorado 45 51
9. St. Louis 43 50
10. Columbus 45 48
11. Phoenix 44 47
12. Nashville 44 46
13. Edmonton 46 46
14. Chicago 45 44
15. Los Angeles 46 36




Johan Nilsson2008-01-15 13:39:00
Author

Fler artiklar om Chicago