Lagbanner

Blackhawks v.3 – Blackhawks straffade sina motståndare under veckan

Det är verkligen upp och ner i Chicago i år. En förlustsvit på åtta raka matcher har nu ersatts med fyra raka segrar. Betydligt trevligare för den som håller på ”Svarthökarna”. Tre av de fyra vinsterna har kommit på straffar. Patrick Lalime har stått samtliga fyra segermatcher och ser ut att få fortsatt förtroende fram tills det att han förlorar. Med tre vinster under vecka tre tog Blackhawks med andra ord full pott och kanske var den här skribenten något tidig med att räkna bort slutspelschanserna riktigt ännu. Hoppet lever…

Chicago Blackhawks – St. Louis Blues 6-1, 16 januari

Den här matchen var betydligt jämnare än vad resultatet ger sken av. Första perioden var mållös men en avgörande händelse inträffade likafullt efter 15.22 av den inledande perioden. I en situation mellan Barret Jackman och Patrick Sharp åkte Sharp in i Manny Legace i Blues-målet och landade olyckligt på den kompetente målvakten. Legace fullföljde perioden men utgick i paus till förmån för andramålvakten Marek Schwarz. I mitten av den andra perioden tog Blackhawks ledningen genom unge Jack Skille sedan han och Tuomu Ruutu forecheckat effektivt och Ruutu vunnit fram pucken från sargen till Skille som överlistade Marek Schwarz. Sex minuter senare ökade Chicago på ledningen efter ett hårt skott från Rene Bourque. Blue reducerade till 2-1 innan perioden var över men kom inte närmare än så. I sista perioden gjorde Blackhawks fyra raka mål, varav det tredje gjordes i öppen kasse av Patrick Kane sedan Andy Murray chansat och tagit ut målvakten med drygt fem minuter kvar och underläge med 4-1. Trots att St. Louis Blues vann skotten med 33-21 vann med andra ord Blackhawks matchen med hela 6-1. Ett viktigt resultat där målskyttet äntligen vaknade till liv. Patrick Kane svarade för 2 mål och 1 assist och utsågs till matchens bästa spelare tätt följd av Blackhawks målvakt Patrick Lalime som motade 32 av 33 skott.

1st Period
-
2nd Period
09:19 Jack Skille (Tuomo Ruutu)
15:19 Rene Bourque (Cameron Barker, Patrick Sharp)
18:41 Lee Stempniak (David Backes, Eric Brewer)
3rd Period
01:02 PPG - Patrick Kane (Dustin Byfuglien, Brent Seabrook)
12:37 Dustin Byfuglien (Jack Skille, Rene Bourque)
14:38 Patrick Kane (Robert Lang, Brent Seabrook)
17:19 Yanic Perreault (Patrick Kane, Dustin Byfuglien)

Colorado Avalanche – Chicago Blackhawks 1-2 SO, 18 januari

Två kvällar efter hemmasegern mot Blues befann sig Blackhawks i Denver för att möta Colorado Avalanche. Om Chicago Blackhawks är skadedrabbat för tillfället kan detsamma sägas om Colorado. Joe Sakic, Paul Stastny och Ryan Smyth saknades i Avalanche och det var givetvis ett stort avbräck för Denver-laget. Matchen var helt jämn då båda lagen sköt 23 skott på mål, båda lagen gjorde vars ett mål i första perioden och båda lagen misslyckades med att vinna på ordinarie tid och övertid. Blackhawks tog ledningen med 1-0 genom Patrick Kane som verkar ha fått tillbaka självförtroendet och skärpan framför mål. Det verkar som om Kane trivs i sin omgivning med Lang och Havlat, en för övrigt mycket spelskicklig kombination. Matchen gick dock som sagt till straffläggning. Bara en handfull kvällar tidigare hade Blackhawks besegrat Nashville Predators i just det här momentet och nu var det dags för en ny skalp. Kane och Lang satte sina straffar medan Lalime motade samtliga Colorados försök och därmed var den tredje raka vinsten bärgad. Robert Lang satte dit den avgörande pucken och utsågs till matchens lirare.

1st Period
02:31 Patrick Kane (Martin Havlat)
08:03 Andrew Brunette (Jaroslav Hlinka, Milan Hejduk)
2nd Period
-
3rd Period
-
OT Period
-
SO
Winning goal – Robert Lang

Phoenix Coyotes – Chicago Blackhawks 1-2 SO, 19 januari

En annan kväll, en annan stad, en annan motståndare, men samma resultat som kvällen innan. Blackhawks vecka avslutades på lördagskvällen med match mot Phoenix Coyotes. Phoenix har spelat mycket bra ishockey på senaste tiden och Wayne Gretzky har verkligen fått ordning på sitt unga manskap. Phoenix hade också spelövertaget under långa perioder av matchen och vann skotten med 39-24. Nu hjälpte det dock föga eftersom Blackhawks för närvarande har en oerhört het målvakt i Patrick Lalime mellan stolparna. Lalime fick kapitulera en gång, 12.08 in i andra perioden efter ett power play mål av unge Peter Mueller. Efter det var han dock omutlig och spikade igen kassen. Ett par minuter efter Phoenix ledningsmål kvitterade Blackhawks, även de i power play, genom Brent Seabrook och liksom föregående kväll blev det inga fler mål, vare sig under ordinarie speltid eller på de fem övertidsminuterna. Med lite drygt 10 sekunder kvar av övertiden fick Blackhawks en straff sedan Ed Jovanovski gjort en förseelse. Rene Bourque kunde dock inte förvalta läget och matchen gick därmed till straffar, ett spelmoment som Blackhawks numer är väl bekanta med efter tre straffläggningsavgörande på de senaste fyra matcherna. Blackhawks har även hittat en mästare på straffläggning vad det verkar sedan Patrick Kane gjort mål på vart och ett av de tre senaste försöken. Efter att även Havlat satt dit pucken och Lalime stoppat Peter Muellers strafförsök var saken klar och Blackhawks hade vunnit sin andra raka match med 2-1 på straffar. Lalime utsågs också mycket välförtjänt till matchens bästa spelare efter 38 räddningar på 39 skott.

1st Period
-
2nd Period
12:08 PPG - Peter Mueller (Shane Doan, Joel Perrault)
15:56 PPG - Brent Seabrook (Patrick Kane, Dustin Byfuglien)
3rd Period
-
OT Period
-
SO
Winning goal – Martin Havlat


Det är verkligen upp och ner under årets säsong för Chicago Blackhawks. Efter åtta raka förluster är det nu dags för en ny, betydligt mer angenäm svit, sedan Blackhawks vunnit de senaste fyra matcherna, varav tre den gångna veckan. Helt plötsligt verkar Chicago även ha blivit mästare på straffläggning då de vunnit tre av de fyra matcherna under just det spelmomentet. ”Förvandlingen” kan antagligen tillskrivas ett par faktorer. Bland annat har Patrick Lalime tagit över målvaktssysslan från Nikolai Khabibulin under de senaste fyra matcherna och gjort det med den äran. Lalime har på de senaste fyra matcherna 1.54 GAA, och har motat 127 av 132 skott vilket innebär en räddningsprocent på .962 %. Givetvis storslagna siffror. Enligt coach Denis Savard kommer nu Lalime att vara förstavalet så länge han är het och spelar som han gör för närvarande. Förutom Lalimes återuppståndelse har Brent Sopel och James Wisniewski nu äntligen återvänt till laget vilket skänker stabilitet till backuppsättningen. De ovan nämnda faktorerna i kombination med att första kedjan bestående av Havlat-Lang-Kane börjar fungera, samt att Kane varit fenomenal under straffläggningarna har gjort att hoppet så sakteliga börjar återvända om en slutspelsplats igen. Kanske hade jag för bråttom när jag avskrev de chanserna under föregående veckas krönika, men ingen skulle vara gladare än jag om det visade sig att jag hade fel i det avseendet och det visade sig att Blackhawks nådde slutspelet i år. Det är fortfarande en lång väg att vandra, men förhoppningsvis är Jonathan Toews snart tillbaka och kan ge laget ytterligare ett lyft. Fortsätter dessutom Lalime att storspela är allt möjligt.

För övrigt kan det nämnas att Patrick Sharp i veckan förlängde sitt kontrakt med Blackhawks och kommer att spela i Chicago även de nästkommande fyra säsongerna. Fyraårskontraktet är totalt värt cirka 15,6 miljoner dollar eller, omräknat per år, en årslön på cirka 3,9 miljoner. Det är bra att Blackhawks numer ser till att säkra de spelarna som ledningen vill bygga laget runt på ett tidigt stadium istället för att, som förr om åren, hamna i kontraktsbråk och skicka iväg sina bästa spelare på grund av meningsskiljaktigheter (läs Jeremy Roenick).

På skadefronten börjar en del spelare som Brent Sopel och James Wisniewski så sakteliga att återvända. Tyvärr så kommer dock Jason Williams att behöva en operation och det är svårt att avgöra när eller om han kommer att återvända den här säsongen. När det gäller Jonathan Toews och hans skadeproblem är inget datum utsatt när han beräknas komma tillbaka, men en gissning som har gjorts är att han förmodligen är spelklar igen strax efter All-Star uppehållet. Med lite tur innebär det att Blackhawks bara behöver klara sig utan sin unge stjärna i ytterligare två matcher.

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 48 matcher, 12 mål, 33 assist, 45 poäng, -5
2. Patrick Sharp – 46 matcher, 22 mål, 14 assist, 36 poäng, +11
3. Robert Lang – 48 matcher, 16 mål, 20 assist, 36 poäng, +11
4. Jonathan Toews – 36 matcher, 15 mål, 17 assist, 32 poäng, +5
5. Dustin Byfuglien – 36 matcher, 9 mål, 14 assist, 23 poäng, -9

Tabell Western Conference:

# Team GP Pts
1. * Detroit 49 74
2. * Dallas 51 61
3. * Colorado 48 56
4. Anaheim 51 60
5. San Jose 47 57
6. Calgary 49 56
7. Minnesota 47 55
8. Vancouver 48 55
9. Columbus 49 52
10. St. Louis 45 50
11. Phoenix 47 50
12. Nashville 47 50
13. Chicago 48 50
14. Edmonton 50 49
15. Los Angeles 49 40






Johan Nilsson2008-01-21 20:05:00
Author

Fler artiklar om Chicago