Lagbanner

Blackhawks v.4 – ”Commit to the Indian”

Efter två raka förluster strax innan All-Star uppehållet hade Denis Savard fått nog. Efter förlusten mot Blue Jackets på hemmaplan var Savard rasande och menade att lagets så kallade stjärnspelare behövde kämpa mera och offra sig annars skulle de inte spela för anrika Blackhawks så mycket längre. Det blir nu intressant att följa hur de här spelarna antar den utmaningen på Blackhawks uppkommande sjumatcher långa bortaturné.

San José Sharks – Chicago Blackhawks 3-2, 22 januari

Efter fyra raka vinster var det så återigen dags för en förlust. Den här gången var det San José Sharks som besegrade Blackhawks. Blackhawks vann skotten 30-23 och tog ledningen i första perioden genom Jack Skille. Det skulle dock visa sig att ”special teams” skulle förstöra mycket för Chicago den här kvällen. San José gjorde två mål i power play och, framförallt, ett i numerärt underläge vid ställningen 1-1 då matchen stod och vägde. Dustin Byfuglien slog en passning upp till blå till en trött Patrick Kane som inte hade något att sätta emot när Joe Pavelski snodde pucken och gav Sharks ledningen. Inför sista perioden var ställningen 3-1. Blackhawks reducerade visserligen till 3-2 genom Adam Burish, hans första NHL-mål i karriären efter 58 NHL-matcher, men kom inte närmare än så. Blackhawks har överlag haft förtvivlat svårt mot San José Sharks de senaste åren. Evgeni Nabokov blev utsedd till matchens bästa spelare efter att han motat 28 av 30 skott.

1st Period
04:49 Jack Skille (Brent Sopel)
13:39 PPG - Sandis Ozolinsh (Craig Rivet, Joe Thornton)
2nd Period
13:14 SHG - Joe Pavelski (Christian Ehrhoff)
15:58 PPG - Christian Ehrhoff (Matthew Carle, Patrick Marleau)
3rd Period
11:18 Adam Burish (Jacob Dowell)

Chicago Blackhawks – Columbus Blue Jackets 0-1, 24 januari

Den sista matchen före uppehållet för All-Star matchen spelades hemma i United Center mot divisionsrivalen Columbus Blue Jackets. Det här skulle visa sig bli en ovanligt blek insats från Blackhawks sida, något som fick coach Denis Savard att gå i taket efter matchen. Matchen slutade 1-0 till Columbus efter mål av den illa omtyckte Jared Boll, men snacket efter matchen handlade istället mest om Denis Savards uttalanden på presskonferensen efteråt. Savard menade att han var oerhört besviken på inställningen hos vissa av de spelarna som förväntas leda laget. Utan att gå in framför mål och ta stryk och verkligen kämpa för att få målen även att det gör ont vinner man inga matcher i NHL och framförallt inte Stanley Cup enligt Savard. Han fortsatte med att säga att Chicago Blackhawks organisation har anförtrott sig och förbundit sig att satsa på de här spelarna med långa kontrakt med höga löner och att det nu var dags för de här spelarna att förbinda sig till laget, organisationen och klubbmärket - ”Commit to the Indian”. Trots att Savard inte nämnde några namn specifikt så är det flesta som spekulerar överens om att de spelare det främst handlar om är Robert Lang, Martin Havlat och Tuomu Ruutu. Om dessa spelare inte visar att de är beredda att offra sig för lagets framgångar kan det bli så att de kommer att tradas. General manager Dale Tallon har ställt sig bakom Denis Savard i den här frågan och det blir nu intressant att se hur de aktuella spelarna bemöter den här utmaningen.

1st Period
-
2nd Period
07:20 Jared Boll (Ole-Kristian Tollefsen)
3rd Period
-


Förutom veckans två matcher för Blackhawks representerade ju även Duncan Keith och Pat Kane Chicagos färger under All-Star helgen i Atlanta. För Patrick Kanes del blev det två snygga mål i Young Stars-matchen, men det västra laget förlorade till sist totalt med 7-6. Matchen spelades tre mot tre med målvakter från den riktiga All-Star matchen. Matchtiden var 12 minuter rullande i två sexminuters perioder. Eftersom de båda lagen vann en period var fick både Östra och Västra konferensen vars ett poäng i sammandraget.

Duncan Keith var med för att göra upp om vem som är den snabbaste skridskoåkaren under ”Skills Competition”. Keith ställdes mot Buffalos Brian Campbell och enligt TV-bilderna var Keith klart före Campbell i mål. Enligt tiden vann dock Campbell och gick senare vidare till final mot Shawn Horcoff. Mycket märkligt i mina ögon. I själva matchen spelade Keith mestadels tillsammans med Chris Pronger. Totalt blev det 19:50 i istid och -1 med 1 skott på mål för Keith i sin första All-Star match.

Som nämnts ovan har ett par av lagets spelare under veckan utmanats av coachen för att visa om de verkligen vill tillhöra den anrika klubben Chicago Blackhawks för att åter lyfta laget till framgångar, eller bara vill lyfta höga löner. Det kommer att bli intressant att se hur spelare som Lang, Havlat och Ruutu kommer att hantera det här. Personligen gläder det mig att Blackhawks för närvarande har en coach med hjärta i klubben och som verkligen brinner för att det här ska bli en stolt organisation igen. Uttrycket ”Commit to the Indian” har alla möjligheter att bli en klassisk kommentar och redan finns det diverse tröjor med just den texten som Blackhawks-fans kan köpa. Förhoppningsvis kommer det här att leda till att spelarna i fråga höjer sig och visar att de är villiga att offra sig för att nå framgång, men om så inte blir fallet kan det bli så att spelarna i fråga kommer att hamna i något annat lag. Det finns en kärngrupp i laget som Blackhawks kommer att bygga runt, och även om exempelvis Martin Havlat är en gudabenådad hockeyspelare med otrolig talang så är han alltför ofta skadad och bör därmed inte med automatik räknas in i kärngruppen. Han är inte heller den spelare som är den stora stjärnan i laget längre eftersom Pat Kane och Jonathan Toews nu kommit in för att axla de rollerna. Blackhawks kommer nu att spela de nästa sju matcherna på bortais och efter det kan både säsongen, och vissa spelares fortsatta öde i klubben vara beseglat beroende på resultaten i matcherna.

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 50 matcher, 12 mål, 33 assist, 45 poäng, -6
2. Patrick Sharp – 48 matcher, 22 mål, 14 assist, 36 poäng, +12
3. Robert Lang – 50 matcher, 16 mål, 20 assist, 36 poäng, +9
4. Jonathan Toews – 36 matcher, 15 mål, 17 assist, 32 poäng, +5
5. Dustin Byfuglien – 38 matcher, 9 mål, 14 assist, 23 poäng, -10

Tabell Western Conference:

# Team GP Pts
1. * Detroit 51 78
2. * San Jose 49 61
3. * Minnesota 50 59
4. Dallas 53 61
5. Anaheim 53 60
6. Calgary 50 58
7. Vancouver 50 57
8. Colorado 50 56
9. Columbus 51 56
10. Nashville 50 55
11. Phoenix 49 54
12. St. Louis 48 51
13. Edmonton 52 51
14. Chicago 50 50
15. Los Angeles 51 42


Johan Nilsson2008-01-29 13:18:00
Author

Fler artiklar om Chicago