Blackhawks v.5 – Fortsatt tungt för Chicago
Efter All-Star uppehållet fortsatte säsongen så sakteliga för Chicago Blackhawks med två nya matcher under vecka fem. Chicago är för närvarande ute på en sju matcher lång bortaturné där resultaten helt klart kommer att avgöra den här säsongens fortsatta öde. Tyvärr bröts inte den nya förlusttrenden under den här veckan då endast en poäng av fyra kunde bärgas och tiden börjar nu bli knapp för att vända skutan och vara med och kriga om en slutspelsplats längre fram i vår.
Colorado Avalanche – Chicago Blackhawks 6-3, 30 januari
Veckans första match spelades i Denver mot Colorado Avalanche. Nikolai Khabibulin återfanns återigen mellan stolparna men hade ingen kul kväll på jobbet. När matchen var färdigspelad hade Khabibulin släppt in 6 av 30 skott och Blackhawks hade inkasserat ännu en förlust. Nu var det inte bara ”the Bulin Wall” som inte hade någon bra kväll, utan hela Blackhawks spelade riktigt dåligt. Exempelvis lyckades de endast skjuta 15 skott på hela matchen. Inte bra alls. Personligen hade jag förväntat mig en helt annan inställning i den här matchen efter coach Savards sågning av det egna laget strax innan All-Star matchen. Så blev dock inte fallet. Colorado ledde med 3-0 efter första perioden och redan där var matchen i praktiken över. Blackhawks lyckades till slut snygga till siffrorna något efter bland annat två mål av besvikelsen Yanic Perreault i slutet av matchen och slutresultatet skrevs till 6-3 i Colorados favör. Marek Svatos stod för 2 mål och 1 assist för Avalanche och utseddes till matchens bästa spelare. Matchens andra stjärna blev Tyler Arnason som inledde sin karriär i Chicago. Arnason gjorde 1 mål och 1 assist. Ingen av Blackhawks spelare fanns med bland matchens tre stjärnor. Ingen hörde heller hemma där den här kvällen.
1st Period
09:13 Milan Hejduk (T.J. Hensick)
11:18 Marek Svatos (Tyler Arnason, Wojtek Wolski)
18:29 Brad Richardson (Ben Guite, Brett Clark)
2nd Period
03:17 Robert Lang (James Wisniewski, Martin Havlat)
12:00 PPG - Andrew Brunette (Milan Hejduk, Marek Svatos)
3rd Period
06:29 Tyler Arnason (John-Michael Liles, Jordan Leopold)
13:56 Marek Svatos (Tyler Arnason, Wojtek Wolski)
17:20 Yanic Perreault
19:36 Yanic Perreault (Adam Burish, Brent Sopel)
San José Sharks – Chicago Blackhawks 3-2 SO, 2 februari
Återigen blev Blackhawks utklassade när det gällde skott på mål under matchen mot Sharks. Om Khabibulin var svajig i matchen innan var han däremot riktigt vass under den här drabbningen. Med 38 räddningar på 40 skott såg han till att Blackhawks åtminstone fick med sig en poäng från vecka fem, men som vanligt på senare år så äger San José Sharks Chicago resultatmässigt och vann till slut matchen. Om jag inte misstar mig så har inte Chicago vunnit mot Sharks på de senaste 10 mötena lagen emellan. Inget smickrande facit direkt. Blackhawks inledde dock helt ok och tog ledningen i slutet av första perioden genom Patrick Sharp. Sharp har haft det lite si och så med målskyttet på den senaste tiden så förhoppningsvis kan det här göra att det släpper för honom igen. Sharks vände sedan på matchen och tog ledningen med 2-1 genom Marc-Edouard Vlasic i början av tredje perioden. Blackhawks representant i All- Star matchen, Duncan Keith, kunde dock kvittera och matchen gick till en mållös förlängning. Blackhawks som varit effektiva när det gäller straffläggningen på senaste tiden började återigen bra genom mål av straffspecialisten Pat Kane. Kane som har gjort mål på 5 av 6 straffar den här säsongen och framstår mer och mer som en av det momentets främsta spelare, tillsammans med unge Sam Gagner i Edmonton Oilers. Gagner och Kane spelade för övrigt i samma kedja förra året för London Knights i OHL. Nu hjälpte dock inte Kanes straffmål eftersom Sharks kvitterade genom Joe Pavelski i den tredje straffomgången. Avgjorde gjorde sedan Jeremy Roenick mot sitt gamla lag. Roenick var Blackhawks stora stjärna i början av 90-talet. Joe Thornton stod för 2 assist och blev vald till matchens bästa spelare.
1st Period
18:50 Patrick Sharp (Cameron Barker, Martin Havlat)
2nd Period
05:35 PPG - Jonathan Cheechoo (Joe Thornton, Craig Rivet)
3rd Period
03:30 Marc-Edouard Vlasic (Joe Thornton, Craig Rivet)
05:14 Duncan Keith (Tuomo Ruutu, James Wisniewski)
OT
-
SO
Winning goal – Jeremy Roenick
Två nya förluster och ytterligare fem raka bortamatcher gör att läget ser fortsatt illa ut för Blackhawks. Visserligen är laget bara en match under .500 %, en förbättring från föregående år i sig, men avståndet till en slutspelsplats ökar för varje missad vinst. Om det inte blir åtminstone 8 poäng på de nästkommande fem matcherna är förmodligen hoppet om en slutspelsplats redan i år ute. Då bör fokus istället läggas på trade deadline i slutet av februari. Det ryktas om att Blackhawks kan komma att vara väldigt aktiva fram till dess och vara både ”köpare” och ”säljare”. Spelare som är Unrestricted Free Agents efter säsongen som Martin Lapointe och Andrei Zyuzin är definitivt tillgängliga. Det ryktas om att Detroit Red Wings kan vara intresserade av att få tillbaka Lapointe inför slutspelet. Även Ottawa Senators kan vara intresserade. Dessutom är det ingen hemlighet att Blackhawks söker med ljus och lykta efter en spelskicklig back som kan styra Chicagos power play från blålinjen. Brian Campbell i Buffalo Sabres och Dan Boyle i Tampa Bay Lightning är namn som hela tiden återkommer. Frågan är dock om GM Dale Tallon är villig att ge upp unga spelare och draftval för exempelvis Brian Campbell som skulle kunna komma gratis i sommar då hans kontrakt med Sabres gått ut. Att göra en sådan trade utan att se till att Campbell direkt förlänger avtalet vore ytterst olyckligt men det är nog inte heller aktuellt. Klart är dock att Blackhawks aktivt jobbar för att förbättra sitt manskap, något som givetvis är glädjande.
På skadefronten börjar det röra sig lite. Dave Bolland och Kris Versteeg är tillbaka i spel igen efter sina respektive skador. Båda skickades dock ner till Rockford Ice Hogs för att komma i form igen. Återstår att se om de plockas upp något mer den här säsongen. Båda spelade dock bra när de väl fick chansen för Blackhawks. Dessutom har Jonathan Toews nu varit på is för första gången sedan sin skada. Man är oerhört försiktiga från Blackhawks sida när det gäller Toews skada och han kommer inte att komma tillbaka innan det är 100 % säkert att han är hel igen. Den 13 februari är ett datum som har nämnts som en tidpunkt för en eventuell återkomst till laget.
För övrigt så håller tsn.ca en omröstning om vad som är årets mål i NHL. Just nu leder Jonathan Toews makalösa mål mot Colorado Avalnche knappt över Rick Nashs mål mot Phoenix Coyotes. Bara att hoppas att Toews tar hem den utmärkelsen!
Intern Poängliga:
1. Patrick Kane – 52 matcher, 12 mål, 33 assist, 45 poäng, -6
2. Patrick Sharp – 50 matcher, 23 mål, 14 assist, 37 poäng, +11
3. Robert Lang – 52 matcher, 17 mål, 20 assist, 37 poäng, +9
4. Jonathan Toews – 36 matcher, 15 mål, 17 assist, 32 poäng, +5
5. Dustin Byfuglien – 39 matcher, 9 mål, 14 assist, 23 poäng, -10
Tabell Western Conference:
# Team GP Pts
1. * Detroit 54 84
2. * Dallas 56 67
3. * Minnesota 52 63
4. San Jose 52 65
5. Anaheim 56 61
6. Calgary 52 60
7. Colorado 53 60
8. Nashville 53 59
9. Vancouver 53 58
10. Phoenix 52 57
11. Columbus 54 56
12. St. Louis 51 55
13. Chicago 52 51
14. Edmonton 54 51
15. Los Angeles 54 45