Lagbanner

Blackhawks v.8 – Blackhawks blandar och ger

Den gångna veckan har Blackhawks blandat och givit friskt när det gäller stabila insatser och lite sämre sådana. Fyra poäng på fyra matcher är egentligen ett ganska godtagbart resultat sett till motståndarna och antalet bortamatcher, men tiden börjar bli knapp nu och Blackhawks har inte råd att tappa några onödiga poäng alls, speciellt inte mot lag man hoppas gå om i den eviga jakten på en slutspelsplats.

St. Louis Blues – Chicago Blackhawks 5-1, 19 februari

Tyvärr kunde inte Blackhawks följa upp den senaste tidens fina spel med en vinst även borta mot divisionsrivalen St. Louis Blues. Det här var en mycket viktig match då båda lagen inför matchen hade spelat 58 matcher var och Blues hade 63 poäng, medan Blackhawks hade 60. I och med en vinst hade Chicago lyckats ta sig ännu närmare en slutspelsplats och knappa in på lagen framför men nu är det hela 8 poäng upp till den sista slutspelsplatsen och Blues ryckte dessutom ifrån Chicago något i tabellen. Matchen började annars bra för Chicagos räkning då Martin Havlat slet sig fri och gav Blackhawks ledningen efter bara 1.05 av den första perioden. Därifrån var det dock bara Blues som hade något att glädja sig åt. Blues som haft det något tungt på slutet verkar ha fått igång sitt power play-spel ordentligt och gjorde tre mål i den spelformen mot Blackhawks. Blackhawks penalty-kill som var så framgångsrikt i matchen mot Avalanche hade det med andra ord tyngre här. Blues vann även skotten klart med hela 37-20 och segern för Blues var på det hela taget odiskutabel. Tråkigt men sant då detta var ett rejält bakslag för Blackhawks chanser att nå slutspelet. Jag hade personligen trott att det skulle bli en jämnare tillställning. Manny Legace motade 19 av 20 skott och utsågs till matchens bästa spelare. Keith Tkachuk svarade för 1 mål och 2 assist för Blues.

1st Period
01:05 Martin Havlat (Tuomo Ruutu)
10:48 PPG - Barret Jackman (Erik Johnson, Martin Rucinsky)
2nd Period
08:03 Brad Boyes (Paul Kariya, Andy McDonald)
3rd Period
11:04 PPG - Lee Stempniak (Martin Rucinsky, Keith Tkachuk)
12:26 PPG - Keith Tkachuk (Erik Johnson, Barret Jackman)
17:28 Jay McClement (Keith Tkachuk)

Chicago Blackhawks – Minnesota Wild 3-0, 20 februari

Kvällen efter den svidande förlusten borta mot divisionsrivalen St. Louis Blues var det dags för Blackhawks att välkomna Minnesota Wild till Chicago och United Center. Nikolai Khabibulin var tillbaka i målet efter en tids frånvaro på grund av en lättare knäskada och mot Wild levde han verkligen upp till smeknamnet ”the Bulin Wall” då han räddade samtliga Minnesotas 38 skott på mål och noterades för Blackhawks första nolla för året. Totalt var det här Khabibulins andra ”shutout” sedan han kom till Chicago och den 37:e i karriären. Vinsten mot Wild var också Chicagos första seger mot Minnesota sedan den 23 oktober 2005. I laguppställningen var Jason Williams äntligen tillbaka efter att ha missat 35 matcher med en ljumskskada. Detta gjorde att Denis Savard fick laborera om i kedjorna. Williams spelade tillsammans med Jonathan Toews och Patrick Sharp, medan Kane-Lang-Havlat utgjorde andraformationen. Ruutu blev i och med Williams återkomst degraderad till fjärdekedjan där han för dagen tog över Martin Lapointes plats bredvid Craig Adams och Adam Burish. Lapointe var en healthy scratch för Blackhawks. Det var dock tredjekedjan och framförallt Dave Bolland som utmärkte sig genom att göra 2 mål under matchen och kedjan med Bourque-Bolland-Byfuglien är en utmärkt tredjekedja som kan spela fysiskt, defensivt smart och samtidigt hjälpa till i offensiven. Bolland blev efter sina två mål utsedd till matchens andra stjärna – den första gick givetvis till ”väggen” Nikolai Khabibulin.

1st Period
03:49 Patrick Kane (Robert Lang, Jordan Hendry)
2nd Period
19:40 Dave Bolland (Rene Bourque, Craig Adams)
3rd Period
05:24 Dave Bolland (Duncan Keith, Rene Bourque)

Los Angeles Kings – Chicago Blackhawks 5-6 OT, 23 februari

Efter vinsten mot Minnesota Wild var det dags för Chicago Blackhawks att ge sig ut på en liten miniturné till västkusten för att möta Kings och Ducks. På lördagseftermiddagen tog Los Angeles Kings emot Blackhawks i vad som skulle visa sig bli en mycket händelserik match. Kings tog ledningen i början av den första perioden, men efter det var det Blackhawks för hela slanten. Chicago svarade med fem raka mål till och med den andra perioden och gick in i den tredje med en 5-1 ledning. I den tredje perioden var det sedan dags för Kings att påbörja upphämtningen. Med elva minuter kvar av den tredje perioden var ställningen fortfarande 5-1 till Blackhawks men innan perioden var slut hade Kings utjämnat till 5-5. De sista två målen kom med 1.07 respektive 15 sekunder kvar. En bedrövlig ihopklappning av Chicago. Äran skulle dock komma att räddas något då Patrick Sharp avgjorde matchen 1.48 in på övertidsperioden med sitt andra mål för kvällen och sitt 29:e totalt. Två poäng var således bärgade och slutspelsjakten fortsätter. Noterbart från matchen är annars att Erik Ersberg gjorde NHL-debut sedan han ersatt Dan Cloutier i Kings-kassen. Ersberg, som är den tionde målvakten att spela för Kings sedan början av förra säsongen, gjorde en mycket stabil insats och räddade 18 av 19 skott. Endast det matchavgörande målet på övertid slank förbi honom. Duncan Keith utsågs för övrigt till matchens bästa spelare.

1st Period
05:23 Peter Harrold (Jeff Giuliano, Lubomir Visnovsky)
09:32 PPG - Patrick Sharp (Duncan Keith, Brent Seabrook)
2nd Period
04:11 Martin Havlat (Patrick Kane, Robert Lang)
04:26 Andrei Zyuzin(Robert Lang, Martin Havlat)
07:07 Jonathan Toews
08:17 Jason Williams (Jonathan Toews, Patrick Sharp)
3rd Period
09:06 Mike Cammalleri (Dustin Brown, Anze Kopitar)
12:41 Tom Preissing (Mike Cammalleri, Anze Kopitar)
18:53 Patrick O'Sullivan (Michal Handzus, Alexander Frolov)
19:45 Anze Kopitar (Alexander Frolov, Mike Cammalleri)
OT Period
01:48 Patrick Sharp (Brent Seabrook, James Wisniewski)

Anaheim Ducks – Chicago Blackhawks 6-3, 24 februari

De regerande Stanley Cup-mästarna på bortaplan är ingen lätt nöt att knäcka. Lägg dessutom till en utvilad Teemu Selänne i toppform och man inser ganska snart att det här blir problem. Söndagens match skulle visa sig bli just problematisk för Chicago som även normalt sett har det otroligt svårt mot Ducks. Sedan 2002-2003 är statistiken 16-1-2 i Ducks favör och facit för de 12 senaste matcherna lagen emellan i Anaheim är förkrossande 9-0-3. Inga smickrande siffror direkt. Ducks tog också tag i taktpinnen i ett tidigt skede i matchen genom ett power play-mål av Teemu Selänne. Innan kvällen var slut skulle Selänne hinna göra två mål till och även passa fram till två. I och med Selännes hattrick gick han förbi legenden Maurice ”the Rocket” Richard på listan av flest gjorda mål totalt sett. Selänne har nu gjort 546 mål och 600 assist i NHL. Vill man hitta några ljuspunkter för Blackhawks del så gjorde Patrick Sharp ytterligare 2 mål och 1 assist. Sharp är nu uppe i 31 mål totalt, flest av en Chicago-spelare sedan Eric Daze gjorde 38 mål 2001-2002. Sharps kedjekamrat Jonathan Toews stod även för 3 assist. När det gäller matchens bästa spelare så fanns det väl egentligen bara ett val. ”The Finnish Flash” blev självklart matchens första stjärna efter sina 5 poäng och Ducks har på senare tid etablerat sig som något av en favorit i västra konferensen inför slutspelet, inte minst med tanke på Detroits svårigheter under de senaste matcherna. Ett litet avbräck för Ducks var dock att Chris Pronger blev skadad i situationen där Sharp gjorde sitt andra mål. Pronger fick en klubba i ansiktet och utgick med en skada på käken. Det hela var dock mer en olyckshändelse än något fult spel från Sharps sida.

1st Period
07:45 PPG - Teemu Selanne (Ryan Getzlaf, Chris Kunitz)
08:38 Ryan Getzlaf (Corey Perry, Todd Bertuzzi)
17:13 PPG - Teemu Selanne (Ryan Getzlaf, Chris Pronger)
18:11 Patrick Sharp (Jason Williams, Jonathan Toews)
2nd Period
02:27 Kent Huskins (Chris Kunitz, Teemu Selanne)
13:52 Patrick Sharp (Jonathan Toews)
3rd Period
15:20 Brent Seabrook (Patrick Sharp, Jonathan Toews)
15:28 Teemu Selanne (Chris Kunitz, Francois Beauchemin)
16:12 Chris Kunitz (Teemu Selanne, Samuel Pahlsson)


Veckan började tungt för Blackhawks när man förlorade stort mot divisionsrivalen St. Louis Blues. Detta var en oerhört viktig match eftersom Blues är ett av lagen som Blackhawks hoppas kunna gå förbi i jakten på en slutspelsplats. Nu blev det inte så och det var inget att diskutera egentligen. 5-1 är klara siffror som talar sitt tydliga språk. Matchen efter var det däremot bättre inställning och topplaget Minnesota Wild tvålades dit ordentligt med 3-0. Tyvärr har nu Khabibulin blivit skadad igen och den fina insatsen och den hållna nollan mot Wild kunde därmed inte följas upp från hans sida. Matchen mot Kings visade sig som sagt bli en svängig historia. Det är helt oacceptabelt att tappa en 5-1 ledning med lite drygt tio minuter kvar av matchen. Som tur är så blev det ju likafullt två poäng, och bonuspoängen som Kings fick är inte lika kostsam som om kollapsen skulle ha kommit mot ett lag som ligger före Blackhawks i tabellen. Ducks avslutningsvis… ett riktigt mardrömslag för Chicago och inte minst nu när de regerande mästarna börjat spela riktigt bra ishockey igen. Nu väntar sex hemmamatcher av de nästkommande tio drabbningarna för Blackhawks del och det är nu eller aldrig för Chicago om slutspelet ska nås redan i år.

Patrick Sharp fortsätter att imponera och producera och det känns riktigt bra att han är en av spelarna som Blackhawks kommer att bygga sitt lag runt. Sharp gjorde 4 mål och 2 assist på 4 matcher under den gångna veckan och är nu uppe i 31 mål totalt så här långt. Det är lätt att glömma bort att Sharp, förutom att vara vass framåt, även är duktig defensivt och leder NHL i flest gjorda mål i numerärt underläge. Personligen skulle jag dock vilja se kedjan Sharp-Toews-Kane återförenas, inte minst för Kanes skull som haft det lite tyngre på sista tiden efter sin magiska inledning på säsongen.

Den uppkommande veckan kommer givetvis att domineras av trading deadline som infaller klockan 21.00 på tisdag kväll svensk tid. Det återstår att se om Blackhawks gör några större förändringar, men helt klart är att General Manager Dale Tallon försöker få till något. Bob McKenzie som skriver för tsn.ca rapporterade i sin blogg att Dale Tallon skickat ut ett mail till de övriga GM:s i ligan med en lista på spelare som är tillgängliga för trade från Blackhawks sida. Listan innehåller enligt McKenzie åtta namn och de är:
 
Nikolai Khabibulin
Martin Havlat
Robert Lang
Tuomo Ruutu
Marty Lapointe
Yanic Perrault
Andrei Zyuzin
Rene Bourque
 
Återstår att se vilka som kommer att bära en annan tröja efter tisdag kväll. Spelare som Blackhawks ryktas vara intresserade av inkluderar bland annat Brad Richards som verkar vara på väg bort från Tampa Bay Lightning, speciellt med tanke på Dan Boyles nya långtidskontrakt med ”the Bolts”. Richards kom tidigare i veckan med en lista på lag som han kunde tänka sig att ”waiva” sin no trade clause för att bli tradad till. Blackhawks var ett av de lagen och Dale Tallon har gett Lightning ett erbjudande för Richards, men vad det inkluderar vet man ännu inte. Det verkar också som om Dallas och möjligen Vancouver ligger bäst till för att får Richards när detta skrivs. I övrigt har det ryktats om att Pittsburgh är intresserade av Martin Havlat och Tumou Ruutu. I en sådan deal väntas Blackhawks begära Jordan Staal och något mer. En centeruppsättning bestående av Toews, Staal och Bolland som de tre första centrarna i Blackhawks vore ju riktigt intressant, men frågan är ändå om en sådan deal är värd att göras. De som det är troligast att Blackhawks byter bort är enligt mig Martin Lapointe, Yanic Perreault och Tuomu Ruutu. Lapointe sägs intressera bland annat Montreal och Detroit och Perreault tradas ju i stort sett varje deadline. Han har heller inte tillfört Blackhawks särskilt mycket den här säsongen men kan säkert hjälpa ett lag med Stanley Cup-ambitioner. När det gäller Ruutu så har han haft en riktig måltorka den här säsongen och han kanske behöver en ny omgivning för at riktigt blomma ut. Förväntningarna på honom i Chicago är kanske för höga eftersom han förväntades bli den nya Peter Forsberg och tillskrevs epitetet den bästa spelaren utanför NHL innan han kom till Chicago. Ruutu är dessutom RFA efter den här säsongen och Blackhawks har haft problem med Ruutu och kontraktsskrivande förr. Med knappt tolv timmar kvar till deadline får man hoppas att de affärer Blackhawks faktiskt genomför kommer att göra laget ännu bättre nästa säsong! 

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 62 matcher, 14 mål, 38 assist, 52 poäng, -7
2. Patrick Sharp – 60 matcher, 31 mål, 18 assist, 49 poäng, +18
3. Robert Lang – 62 matcher, 18 mål, 27 assist, 45 poäng, +14
4. Jonathan Toews – 44 matcher, 18 mål, 24 assist, 42 poäng, +10
5. Martin Havlat – 34 matcher, 10 mål, 17 assist, 27 poäng, +3 

Western Conference

# Team GP Pts
1. * Detroit 64 89
2. * Dallas 66 83
3. * Calgary 63 74
4. Anaheim 66 79
5. San Jose 62 74
6. Minnesota 62 73
7. Vancouver 62 72
8. Nashville 64 72
9. Phoenix 63 69
10. Colorado 63 68
11. Columbus 64 67
12. St. Louis 62 66
13. Chicago 62 64
14. Edmonton 63 61
15. Los Angeles 64 56

Johan Nilsson2008-02-26 09:42:00
Author

Fler artiklar om Chicago