Lagbanner

Blackhawks v.11 – Slutspelståget går och Blackhawks är kvar på perrongen

Inför veckans matcher fanns det fortfarande ett hopp om att Blackhawks svit på fem missade slutspel på raken skulle få sig ett efterlängtat slut. Efter två poäng på fyra matcher den gångna veckan är det hoppet tyvärr ute och Blackhawks kommer att missa slutspelet för sjätte året i rad. Matematiskt finns det visserligen fortfarande en chans, men i realiteten har slutspelståget gått och Blackhawks får se på från utsidan även i år när de sexton bästa lagen i NHL gör upp om Stanley Cup.

Detroit Red Wings – Chicago Blackhawks 3-1, 11 mars

Veckan inleddes med en mycket svår bortamatch mot ligans bästa lag Detroit Red Wings. Visserligen inledde Blackhawks mycket bra mot Detroit under inledningen av säsongen, men det har gått något tyngre på senaste tiden. Det här skulle också komma att bli en mycket tung match för Blackhawks vidkommande. Red Wings vann totalt skotten med 47-20 och dominerade under långa perioder. 8.34 in på första perioden tog de även ledningen genom Kirk Maltby assisterad av Dallas Drake. Assisten var Drakes 300:e i karriären och den kom i hans 1000:e match. Rene Bourque kvitterade senare för Blackhawks och ställningen efter en period var således 1-1. I andra perioden missade Robert Lang en straff mot sitt gamla lag efter att han blivit neddragen. Istället tog Detroit ledningen genom Pavel Datsyuk och i slutet av tredje perioden fastställde Johan Franzén slutresultatet till 3-1 för Red Wings. Noterbart från matchen är annars at James Wisniewski fick matchstraff och blev avstängd en match efter att ha crosscheckat Miakel Samuelsson i ansiktet vid ett gruff. För Blackhawks del var väl det enda glädjeämnet Corey Crawford som räddade 44 av 46 skott och blev utsedd till matchens andra stjärna. Pavel Datsyuk fick utmärkelsen som matchens bästa spelare.

1st Period
08:34 Kirk Maltby (Dallas Drake)
10:43 Rene Bourque (Dave Bolland, Cameron Barker)
2nd Period
15:52 Pavel Datsyuk (Jiri Hudler)
3rd Period
19:11 Johan Franzen

Chicago Blackhawks – Carolina Hurricanes 0-3, 12 mars

I den här matchen undrar man om inte ett flertal spelare kände sig något förvirrade om var de hörde hemma. Blackhawks och Hurricanes har nämligen varit inblandade i ett antal spelaraffärer de senaste säsongerna. I Carolina återfinns numer Tuomu Ruutu och Sergei Samsonov som båda startade säsongen i Chicago. I Blackhawks trupp hittar man istället Kevyn Adams, Craig Adams och Andrew Ladd som samtliga fanns med när Carolina Hurricanes vann Stanley Cup. I den här matchen skulle det visa sig att det var de före detta Blackhawks-spelarna som drog det längsta strået på sin gamla hemmaplan. Ruutu och Samsonov stod båda för 1 assist i matchen och Samsonov som var ute i kylan i Chicago och endast mäktade med 4 poäng på 23 matcher har nu svarat för 25 poäng på 28 matcher för Hurricanes. Sedan Hurricanes hämtade in Samsonov från waivers har de ett facit på 17-10-1. Ibland är det häpnadsväckande vad en scenförändring kan göra för en spelare. Eric Staal utsågs till matchens bästa spelare efter att ha gjort 1 mål och 2 assist i den första perioden. Det var den enda målen i matchen vilket betydde att Cam Ward höll nollan för Hurricanes för fjärde gången den här säsongen och sjätte gången totalt. Blackhawks då? Ja efter fyra raka förluster och ett gjort mål på de senaste två matcherna är det svårt att hitta några egentliga ljusglimtar. Corey Crawford stod dock för ännu en stabil insats och motade 29 av 32 skott. Kanske är det så att Crawford nu kommer att få stå en stor del av de resterande matcherna den här säsongen för att se om han håller på den här nivån.

1st Period
08:57 PPG - Erik Cole (Sergei Samsonov, Eric Staal)
10:39 PPG - Matt Cullen (Eric Staal)
12:45 Eric Staal (Joseph Corvo, Tuomo Ruutu)
2nd Period
-
3rd Period
-

Columbus Blue Jackets – Chicago Blackhawks 3-6, 14 mars

Den här matchen skulle visa sig bli höjdpunkten på en annars svag vecka för Chicagos del. I matchen som spelades mellan två lag som fortfarande höll kvar ett krampaktigt grepp om slutspelshoppet var det Blackhawks som tidigt tog kommandot. Endast en minut in i den första perioden gjorde Cam Barker 1-0 för Blackhawks. Chicago gjorde även 2-0 och 3-0 innan perioden var över genom mål av Duncan Keith och Dave Bolland. Columbus kom tillbaka något i den andra perioden men Patrick Kanes 4-2 mål i slutet av andra perioden i kombination med Patrick Lalimes stabila spel i målet gjorde att Blackhawks till slut kunde vinna med 6-3 efter mål av Dustin Byfuglien och Andrew Ladd. Lalime svarade för övrigt för 29 räddningar och utsågs till matchens andra stjärna. Cam Barker, Andrew Ladd och Pat Kane svarade alla för 1 mål och 1 assist och unge Kane utsågs till matchens bästa spelare.

1st Period
01:00 Cameron Barker
11:21 PPG - Duncan Keith (Robert Lang, Rene Bourque)
13:12 Dave Bolland (Patrick Kane, Cameron Barker)
2nd Period
06:27 PPG - Fredrik Modin (David Vyborny, Dick Tarnstrom)
06:54 Dan Fritsche (Jared Boll, Andrew Murray)
12:00 Patrick Kane (Jonathan Toews, Patrick Sharp)
3rd Period
07:15 Rick Nash
10:20 Dustin Byfuglien (Andrew Ladd)
16:37 PPG - Andrew Ladd (Patrick Sharp, Brent Seabrook)

Chicago Blackhawks – Calgary Flames 2-4, 16 mars

Veckan avslutades med en eftermiddagsmatch hemma mot Calgary Flames. Det här var verkligen en måstematch om Blackhawks överhuvudtaget skulle ha en chans att hänga på i slutspelsracet. Tyvärr tog Flames tidigt ledningen genom ett powerplay-mål av en gammal bekant spelare i Adrian Aucoin. Aucoin som i stort sett kördes bort från Blackhawks under sommaren har spelat bra under året för Mike Keenan och Flames och gjorde här sitt 9:e mål för säsongen. I mitten av den första perioden kvitterade dock Jonathan Toews i powerplay med sitt 20:e mål för säsongen. Andra perioden skulle dock komma att knäcka Blackhawks den här eftermiddagen. Tidigt i den andra perioden fick Jarome Iginla ett friläge och väl där gjorde han inga misstag. Med sitt 45:e mål för säsongen gav Iginla Flames ledningen igen, och den ledningen skulle hålla sig resten av matchen. Även Kristian Huselius och Dion Phaneuf gjorde mål för Calgary i den andra perioden och matchen var i praktiken förlorad. Visserligen reducerade Robert Lang till 4-2, även han med sitt 20:e mål för säsongen, och Blackhawks vann skotten med 17-5 i den sista perioden, men närmare än så kom de inte. I och med förlusten är nu Blackhawks långt ifrån en slutspelsplats och med endast nio matcher kvar är nog säsongen tyvärr förlorad. Jarome Iginla utsågs till matchens bästa spelare medan Jonathan Toews kom på plats två. Noterbart från matchen är även att Brent Sopel återvände till laget efter att ha missat 12 matcher med en skada. Detta gjorde dock att Niklas Hjalmarsson var struken för dagen.

1st Period
01:51 PPG - Adrian Aucoin (Alex Tanguay, Owen Nolan)
10:25 PPG - Jonathan Toews (Patrick Kane, Jason Williams)
2nd Period
01:13 Jarome Iginla
04:54 Kristian Huselius (Owen Nolan, Robyn Regehr)
13:47 Dion Phaneuf (Alex Tanguay)
3rd Period
04:41 Robert Lang (Dustin Byfuglien, James Wisniewski)


Jag har en gång tidigare under säsongen avskrivit Blackhawks chanser att nå slutspelet redan i år och då var jag lite för tidigt ute visade det sig. Med endast nio matcher kvar på säsongen känner jag mig dock tyvärr manad att göra samma sak igen. Det här var en mycket avgörande vecka för Blackhawks och två poäng på fyra matcher är tyvärr inte tillnärmelsevis nog. Visserligen finns det fortfarande en matematisk chans, men med så många lag framför sig i tabellen och så pass många poäng upp till en slutspelsplats är det i realiteten så att Blackhawks chans att nå slutspelet i år är borta. Har det här då varit ännu ett bortkastat år? Nej jag tycker inte det. Till skillnad mot föregående säsonger när det inte funnits några direkta glädjeämnen att ta fasta på så finns det nu en framtidsoptimism angående Blackhawks och detta främst beroende på den nya unga generationen. Om allt går som det ska och de unga spelarna fortsätter att utvecklas som de gjort i år är det nog inte att sticka ut hakan för mycket att säga att Blackhawks kommer att vara ett återkommande slutspelslag i många år framöver med början nästa säsong. Slutet på den här säsongen är dock långt ifrån ointressant. Fortfarande är det spännande att följa kampen om Calder Trophy där Kane och Toews fortfarande kämpar med främst Nicklas Bäckström om titeln årets rookie. Det är även intressant att se var Blackhawks slutar i tabellen för att se när de får välja i en mycket bra draft. Dessutom borde det nu vara läge att låta några av de yngre spelarna få visa upp sig lite mer för att försöka övertyga om att de vill ha en plats i laget nästa säsong.

För övrigt är det glädjande att se att både Jonathan Toews och Robert Lang gjorde sina 20:e mål för säsongen. Lang får en del kritik för att vara lat och inte kämpa tillräckligt men jag måste säga att han åtminstone har överträffat de förväntningar jag hade på honom inför säsongen. På 69 matcher har Lang svarat för 20 mål och 30 assist och är +11 i plus/minus statistiken och det är rimligt att tro att han kommer att överträffa sina poäng från året innan i Detroit då han gjorde 52 poäng på 81 matcher. Lang kanske inte riktigt håller som första center i NHL längre men man ska även komma ihåg att han tvingats hitta nya lekkamrater i nästan varje match på grund av alla de skador som Blackhawks har tvingats dras med under årets säsong. Om han kan replikera årets prestationer även nästa år, då antagligen som andra center efter Toews, kommer jag att anse att det varit en god värvning.

Toews gjorde som sagt sitt 20:e mål under sin debutsäsong i matchen mot Flames. Toews har totalt gjort 47 poäng på 55 matcher och är +9 i plus/minus statistiken. Han jagar nu Kane i rookietoppen. Kane som hade en ganska bra vecka har nu gjort 62 poäng på 73 matcher och gör han 3 mål till når även han 20 mål under sin debutsäsong. Även Dustin Byfuglien har möjlighet att nå den platån. Byfuglien som nu verkar anses som en forward permanent är uppe i 17 mål på 60 matcher och kan säkert peta dit ett par till i powerplay där han ses parkera framför mål. Om Byfuglien och Kane når 20 mål har Blackhawks hela fem spelare som gjort minst 20 mål under årets säsong och bland de namnen återfinns inte ens Martin Havlat och Jason Williams. Att Chicago har ett sådant balanserat målskytte bör vara positivt inför nästkommande år!

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 73 matcher, 17 mål, 45 assist, 62 poäng, -8
2. Patrick Sharp – 71 matcher, 34 mål, 21 assist, 55 poäng, +18
3. Robert Lang – 69 matcher, 20 mål, 30 assist, 50 poäng, +11
4. Jonathan Toews – 55 matcher, 20 mål, 27 assist, 47 poäng, +9
5. Dustin Byfuglien – 60 matcher, 17 mål, 16 assist, 33 poäng, -6

Western Conference

# Team GP Pts
1. y-Detroit 73 100
2. * San Jose 72 93
3. * Minnesota 72 84
4. Anaheim 74 90
5. Dallas 74 89
6. Calgary 72 84
7. Colorado 73 84
8. Vancouver 72 82
9. Nashville 73 80
10. Phoenix 72 77
11. Edmonton 73 77
12. Columbus 72 75
13. Chicago 73 75
14. St. Louis 72 69
15. Los Angeles 73 62

Johan Nilsson2008-03-17 14:59:00
Author

Fler artiklar om Chicago