Blackhawks v.12 – Blackhawks vägrar kasta in handduken
Efter en framgångsrik vecka med fem poäng av sex möjliga lever slutspelshoppet fortfarande för Blackhawks. Visserligen är det i skrivande stund fyra poäng att hämta igen och tre lag att gå förbi på de sista sex matcherna, men hoppet lever fortfarande. Det är även oerhört glädjande att se det unga Blackhawks-laget spela med en sådan glöd och frenesi och med en sådan vilja att vinna varje match. Det är annars svårt att välja en höjdpunkt från veckan som gått när man ställs inför valet av en comeback-vinst mot Blues, eller en utskåpning av Washington Capitals. Valet måste nog likafullt falla på Khabibulins nolla mot Capitals kvällen då Tony Esposito hedrades. Ett oerhört passande slut på en mycket speciell afton.
Chicago Blackhawks – Washington Capitals 5-0, 19 mars
Det här var kvällen när Chicago Blackhawks välkomnade ännu en storhet tillbaka till Blackhawks-familjen. Efter att Bobby Hull och Stan Mikita haft sin ceremoni för ett par veckor sedan hade turen nu kommit till gamle stormålvakten Tony Esposito, Tony-O. Esposito var en av sin tids absolut bästa målvakter och var lite av en pionjär när det gällde att utveckla butterfly-stilen som merparten av dagens NHL-målvakter använder sig av. Matchen skulle visa sig bli en mycket passande avslutning på Espositos kväll. Trots att många trodde att Capitals som jagar en slutspelsplats och med glödheta Alexander Ovechkin i laget skulle föra matchen, så var det Chicago som ägde den här tillställningen totalt från början till slut. Det här var även första och enda gången som tre av favoriterna till Calder Trophy som årets bästa rookie återfanns på samma is då Nicklas Bäckström togs emot av Jonathan Toews och Patrick Kane. Blackhawks tog tidigt kommandot i matchen och Jason Williams styrde in ett skott från James Wisniewski efter bara 1.27 av den första perioden. Knappt två minuter senare ökade Jonathan Toews på ledningen efter att ha krigat in pucken i powerplay. Toews mål assisterades av Patrick Kane som därmed utökade sin ledning i rookie-toppen något. Kvällens förstakedja bestod förutom Toews och Kane även av Dustin Byfuglien och de tre matchades mot Ovechkins kedja under större delen av matchen. Något som de genomförde med bravur. Efter knappt tio minuters spel i den första perioden utökade Blackhawks till 3-0 efter att Yanic Perreault gjort mål. Perreault som gått skadad under stora delar av säsongen spelade för kvällen tillsammans med Robert Lang och Jason Williams. Blackhawks kulle även göra 4-0 innan perioden var slut efter att Patrick Sharp gjort sitt 35:e mål för säsongen assisterad av sina nya kedjekamrater Dave Bolland och Andrew Ladd. I andra perioden avslutade sedan Rene Bourque målskyttet med att göra 5-0 efter ett friläge. Nikolai Khabibulin höll därmed nollan efter 25 räddningar och 21.000 personer på läktarna fick se något som mycket väl kan vara årets räddning då Khabibulin gjorde en makalös räddning på ett skott från Alexander Semin. Kunde den här kvällen ha slutat mer passande när Tony Esposito hedrades? Knappast!
1st Period
01:27 Jason Williams (James Wisniewski, Robert Lang)
03:19 PPG - Jonathan Toews (Patrick Kane, Brent Seabrook)
09:14 Yanic Perreault (Robert Lang, Brent Sopel)
17:54 Patrick Sharp (Andrew Ladd, Dave Bolland)
2nd Period
10:19 Rene Bourque (Jason Williams)
3rd Period
-
Nashville Predators – Chicago Blackhawks 2-1 SO, 22 mars
Veckans andra match spelades mot divisionsrivalen Nashville Predators. Nashville är ett av lagen som Blackhawks måste passera för att kunna nå slutspelet och det var givetvis mycket viktigt med en seger mot dem. Trots att det var en sådan viktig match var det oväntat snällt på isen. Nashville drog inte på sig en enda utvisning under hela matchen, medan Blackhawks endast drog på sig fyra stycken. Det sköts även en hel del skott mot mål där Blackhawks testade Dan Ellis 38 gånger medan Khabibulin fick 34 skott på sig, men ställningen efter full tid och övertid var 1-1 efter mål av Jason Arnott och Andrew Ladd. Matchen skulle med andra ord avgöras på straffar. Blackhawks första skytt var som vanligt Patrick Kane och sin vana trogen gjorde han givetvis mål på Dan Ellis. Kane har nu gjort mål på 6 av 8 straffar under säsongen, ett riktigt bra facit. Nashville replikerade dock tidigt efter att Rich Peverly kvitterat på den nästkommande straffen. Efter att Dan Ellis sedan gjort en snygg plock på Jonathan Toews straff och Alexander Radulov gjort mål på sitt försök, hans första straffmål på åtta försök, var det sedan dags för Patrick Sharp att försöka kvittera straffläggningen och rädda matchen. Så blev tyvärr dock inte fallet och Nashville kunde inkassera två mycket viktiga poäng medan Blackhawks fick nöja sig med ett. Dan Ellis utsågs till matchens bästa spelare efter sina 37 räddningar.
1st Period
05:24 Jason Arnott (Shea Weber, Jean-Pierre Dumont)
14:42 Andrew Ladd (Dave Bolland, Patrick Sharp)
2nd Period
-
3rd Period
-
OT Period
-
SO
Winning goal – Alexander Radulov
Chicago Blackhawks – St. Louis Blues 4-3 OT, 23 mars
För första gången på flera år är varje match så här sent på säsongen fortfarande oerhört viktig för Blackhawks del och söndagsmatinén mot St. Louis Blues var verkligen inget undantag. Efter en mållös förstaperiod tog Blues ledningen genom Lee Stempniak i den andra perioden. Blackhawks svarade dock efter att nyuppkallade Troy Brouwer åkt upp längs med kanten, fintat en Blues-försvarare och sedan skjutit på mål. Brouwer snappade själv upp returen bakom kassen och slängde in den framför mål igen där den antingen tog en Blues-spelares klubba, eller styrdes in av Adam Burish. Oavsett vilket så var matchen kvitterad. Burish noterades också officiellt för målet, hans blott andra för säsongen. I mitten av den tredje perioden tog Blackhawks sedan ledningen med 2-1 efter att Toews grävt fram pucken längs med sargen till Kane som slog en underbar liten passning till Dustin Byfuglien framför målet. Byfuglien gjorde inga misstag och gjorde sitt 18:e mål för säsongen. Ett fint samarbete av den unga förstakedjan. Lite drygt två minuter senare kvitterade dock St. Louis genom D.J. King. Efter ett sent powerplay för Blackhawks i den tredje perioden verkade det dock som om hela tillställningen skulle få ett tråkigt slut. Patrick Kane lyckades inte få kontroll på pucken som sista man uppe vid den offensiva blålinjen och två Blues-spelare kom fria mot Khabibulin. Väl där var Keith Tkachuk säkerheten själv mot sin före detta lagkamrat från Phoenix Coyotes och Winnipeg Jets och gav Blues ledningen med 1.18 kvar av den tredje perioden. I nästkommande byte lyfte dock taket i United Center sedan James Wisniewski gjort mål på ett dundrande slagskott framspelad av Patrick Sharp. Matchen gick till förlängning. Där var det dags för Patrick Kane att revanschera sig för missen vid 2-3 målet. Efter ett skott från blå från Niklas Hjalmarsson snappade Kane upp pucken och satte dit det avgörande målet. Segern var därmed bärgad för Blackhawks del. Assisten på målet var Hjalmarssons första NHL-poäng. Det var överlag en händelserik match för den unge svensken då han även var inblandad i ett slagsmål och var +3 i plus/ minus-statistiken. Hjalmarssons backkollega Wisniewski var +4 i samma statistik. För övrigt var matchen lite grining och Chicagos coach Denis Savard var mycket irriterad över att en del Blues-spelare gett Blackhawks unga stjärnor fula tjuvsmällar under matchens gång och efter att spelet var avblåst. Savard såg därför fram emot matchen på lördag då de båda lagen möts igen. Patrick Kane utsågs till matchens bästa spelare.
1st Period
-
2nd Period
07:55 Lee Stempniak
17:34 Adam Burish (Troy Brouwer, Craig Adams)
3rd Period
09:10 Dustin Byfuglien (Patrick Kane, Jonathan Toews)
11:19 Dwayne King (David Backes, Barret Jackman)
18:42 Keith Tkachuk (Brad Boyes)
19:05 James Wisniewski (Patrick Sharp, Andrew Ladd)
OT Period
01:09 Patrick Kane (Niklas Hjalmarsson, James Wisniewski)
Den gångna veckan har varit en som beaktats med glädje av alla de fans som följer Chicago Blackhawks. Veckan började med att gamle stormålvakten Tony Esposito, eller Tony-O som han också kallas, sällade sig till Stan Mikita och Bobby Hull som en tredje ambassadör för Chicago Blackhawks. Det ceremoniella nedsläppet togs för kvällen av Olaf Kölzig från Washington Capitals och Nikolai Khabibulin från Chicago Blackhawks. En något ovanlig syn för att uttrycka sig milt. Förutom målvaktsduellen bjöd även tillställningen på ett par matcher i matchen mellan lagens unga storstjärnor. Vad Alexander Ovechkin gjort den här säsongen är inte något som gått någon förbi och dessutom fanns tre av kanske fyra huvudkandidater till Calder Trophy och utmärkelsen årets nykomling på isen då Patrick Kane och Jonathan Toews tog emot Nicklas Bäckström. Efter att Blackhawks vunnit matchen med övertygande 5-0 får man nog säga att de vann i stort sett varje drabbning under hela matchen. Att sedan Khabibulin fick hålla nollan och göra en av årets bästa räddningar på ett skott av Alexander Semin kvällen då Tony Esposito hedrades kan inte ses som något annat än mycket passande.
För övrigt var matchen mot Blues på söndagen mycket underhållande där man som supporter slets mellan hopp och förtvivlan, precis som en bra söndagsmatiné ska vara. Att Blackhawks sedan vann matchen och tog de två poängen gjorde bara det hela ännu bättre och krönte en på det hela taget mycket lyckad vecka. Matchen påminde mig lite om en drabbning mellan lagen i slutet på säsongen det året då Blackhawks senast tog sig till slutspelet. Då hette hjälten Eric Daze efter att han gjort mål på övertid och fått United Center att explodera i något för den tiden så ovanligt som ett utsålt hus. Lagen möttes sedan i slutspelet där Blackhawks vann första matchen efter ett vinstmål av annars ofta bespottade backen Alexander Karpotsev men där Blues sedan vann de nästkommande fyra matcherna, bland annat efter tre raka nollor i match två till fyra.
Med sex matcher kvar på säsongen är det alltså så att Blackhawks chanser fortfarande lever. Det ska kommas ihåg att en slutspelsplats fortfarande är långt borta, men kan Blackhawks bibehålla sin fina form de nästkommande två veckorna, samtidigt som några av de andra resultaten går Chicagos väg, så är det ingen omöjlighet. Oavsett om de når playoff den här säsongen eller inte kommer den här erfarenheten, där varje byte spelar en oerhört stor roll, att vara något som är extremt värdefullt för ett sådant ungt lag som Blackhawks inför framtiden. Det ska också kommas ihåg att det här kanske inte är säsongen då Blackhawks på allvar ska vara med och tampas om Stanley Cup, men från och med nästa säsong räknar åtminstone jag med att Blackhawks ska vara ett av lagen som har kapacitet att vinna den mest åtråvärda pokalen inom professionell idrott varje säsong under en mycket lång tid framöver!
Intern Poängliga:
1. Patrick Kane – 76 matcher, 18 mål, 47 assist, 65 poäng, -8
2. Patrick Sharp – 74matcher, 35 mål, 23 assist, 58 poäng, +20
3. Robert Lang – 71 matcher, 20 mål, 32 assist, 52 poäng, +12
4. Jonathan Toews – 58 matcher, 21 mål, 28 assist, 49 poäng, +9
5. Dustin Byfuglien – 63 matcher, 18 mål, 16 assist, 34 poäng, -7
Western Conference
# Team GP Pts
1. y-Detroit 76 106
2. x-San Jose 75 99
3. * Minnesota 77 89
4. x-Anaheim 77 94
5. Dallas 76 89
6. Calgary 76 88
7. Vancouver 75 86
8. Colorado 77 86
9. Edmonton 77 83
10. Nashville 76 82
11. Chicago 76 80
12. Phoenix 76 78
13. Columbus 75 77
14. St. Louis 75 72
15. Los Angeles 76 66