Lagbanner

Blackhawks v. 14 – Nära men ingen cigarr

När säsongen 2007/2008 ska summeras kan det konstateras att Blackhawks missade slutspelet för nionde gången på de senaste tio säsongerna. Likafullt är det optimism som råder för Blackhawks del inför sommaren. Detta efter att det unga laget på allvar har varit med och krigat om en slutspelsplats in i det sista. Till sist skilde det endast 3 poäng upp till den sista slutspelsplatsen. Detta var dock en förbättring med hela 17 poäng från förra säsongen.

Chicago Blackhawks – Detroit Red Wings 6-2, 2 april

De gamla antagonisterna från Michigan var återigen på besök i United Center för att försöka spoliera Blackhawks slutspelsdrömmar. Blackhawks fick dock en riktig drömstart och innan det ens hade gått tio minuter av den första perioden var ställningen 3-0 sedan Dominik Hasek släppt in 3 av 6 skott. Efter det blev Hasek utbytt till förmån för Chris Osgood men då var skadan redan skedd för Detroits del. 1-0 gjordes av Cam Barker som stänkte dit sitt sjätte mål för säsongen medan 2-0 gjordes av Jordan Hendry. Hendry som kommit från ingenstans den här säsongen och numer spelar ordinarie minuter för Blackhawks gjorde därmed karriärens första NHL-mål. Hendry skulle även få en assist innan kvällen var över. Robert Lang gjorde 3-0 – målet mot sina tidigare lagkamrater. Innan den första perioden var slut reducerade dock Henrik Zetterberg till 3-1 i numerärt överläge. I den andra perioden utökade Dustin Byfuglien ledningen till 4-1 med sitt 19:e mål för säsongen framspelad av Patrick Kane i powerplay. Patrick Kane var också matchens förgrundsfigur och gjorde totalt 1 mål och 2 assist och blev givetvis utsedd till matchens bästa spelare. Matchen vanns till sist komfortabelt med hela 6-2 och i det läget levde hoppet fortfarande.

1st Period
05:53 PPG - Cameron Barker (Duncan Keith, Yanic Perreault)
06:36 Jordan Hendry (Dave Bolland)
07:52 Robert Lang (Jason Williams, James Wisniewski)
14:20 PPG - Henrik Zetterberg (Nicklas Lidstrom, Pavel Datsyuk)
2nd Period
03:13 PPG - Dustin Byfuglien (Patrick Kane, Jonathan Toews)
06:10 Kirk Maltby
07:39 Patrick Kane (Duncan Keith, Brent Seabrook)
3rd Period
15:41 Adam Burish (Patrick Kane, Jordan Hendry)

Chicago Blackhawks – Nashville Predators 3-1, 4 april

Detta skulle ha kunnat bli säsongens absolut viktigaste match för Blackhawks del. Nu blev det dock inte så eftersom Nashville kvällen innan knipit den sista slutspelsplatsen efter ännu en vinst över de bedrövliga St. Louis Blues. Detta betydde att Blackhawks inte hade något annat att spela för än för sin hemmapublik då slutspelshoppet nu var ute. Eftersom det var säsongens sista hemmamatch och ”Fan Appreciation Night” bjöd dock Blackhawks på en bra match och visade att man har ett minst lika bra lag som Predators. Visserligen tog Nashville ledningen med 1-0 genom Rich Peverly som ersatte Jason Arnott i Predators-tröjan den här kvällen. Efter det tog dock Blackhawks över målskyttet och gjorde tre raka mål i den första perioden. Toews, Kane och Adam Burish var Blackhawks målskyttar och Burish gjorde därmed mål för andra matchen i rad efter att ha gjort 2 mål på de tidigare 77 matcherna. Jonathan Toews gjorde sitt 24:e mål för säsongen och med det blev han bästa målskytt bland rookies under året, detta trots att han missade 18 matcher på grund av skador under säsongen. Lalime som fick chansen i mål stoppade 29 av 30 skott. Patrick Kane utsågs till matchens bästa spelare för andra matchen i rad efter sitt 20:e mål för säsongen.

1st Period
02:18 Rich Peverley (Jean-Pierre Dumont, Ryan Suter)
04:52 Jonathan Toews (Brent Seabrook, Patrick Kane)
07:11 SHG - Adam Burish
11:09 Patrick Kane (Patrick Sharp, Cameron Barker)
2nd Period
-
3rd Period
-

Detroit Red Wings – Chicago Blackhawks 4-1, 6 april

Säsongens sista match spelades borta mot Red Wings och det här var en match som hade kunnat se helt annorlunda ut om Blackhawks hade kunnat knipa en slutspelsplats i och med en vinst här. Nu var som bekant de chanserna borta och det blev på det hela taget en ganska avslagen tillställning. Visserligen var det ganska fysiskt spel men Blackhawks lät spelare som gått halvskadade på slutet stå över matchen till förmån för yngre förmågor. Robert Lang, Dustin Byfuglien, Dave Bolland och Brent Sopel saknades i laguppställningen medan Kris Versteeg, Niklas Hjalmarsson och Adam Berti fick en chans att visa upp sig. Hade Blackhawks vunnit matchen hade de missat slutspelet med en försmädlig poäng. Nu slapp de det antiklimaxet då ligans bästa lag i grundserien visade att de var redo för slutspelet. Inför matchen fick Nicklas Lidström ta emot President’s Trophy som delas ut till laget som samlat ihop flest poäng under grundserien. På grund av skrock vidrörde Lidström dock inte trofén eftersom det sägs ge otur att vidröra priser innan man når Stanley Cup. I matchen vann Detroit skotten med 38-28 och gick fram till en stabil 4-0 ledning genom mål av Jiri Hudler, Mark Hartigan och Lidström som gjorde två. Patrick Kane snyggade till siffrorna lite med ett mål i powerplay och kom därmed upp i 21 mål under sin rookie-säsong. Dominik Hasek utsågs till matchens bästa spelare och revanscherade sig efter att ha blivit utbytt i den föregående matchen mot Blackhawks.

1st Period
07:21 Jiri Hudler (Darren McCarty, Brett Lebda)
2nd Period
18:29 PPG - Nicklas Lidstrom (Jiri Hudler, Niklas Kronvall)
3rd Period
06:28 Mark Hartigan
14:02 PPG - Nicklas Lidstrom (Johan Franzen, Daniel Cleary)
17:40 PPG - Patrick Kane (Patrick Sharp, Jason Williams)


Blackhawks säsong tog i praktiken slut redan på torsdagskvällen i en match där de själva inte ens medverkade. I och med Nashville Predators vinst mot St. Louis Blues blev de klara för slutspelet på Blackhawks bekostnad och de två sista matcherna var i praktiken betydelselösa. Blackhawks slutade till sist på en 10:e plats i den västra konferensen med 88 poäng, lika många som Vancouver Canucks och Edmonton Oilers. Med tre poäng upp till en slutspelsplats kom därmed Chicago närmare än på mycket länge och med lite mindre skador hade det förmodligen sett annorlunda ut. Resultatet är dock helt godkänt och det bådar gott inför nästa säsong då jag redan nu vågar sticka ut hakan och säga att Blackhawks kommer att gå till slutspelet med ganska god marginal. Detta givetvis under förutsättning att nyckelspelarna inte är skadade under långa perioder.

Patrick Kane var veckans bästa spelare för Blackhawks och gjorde mål i alla tre matcherna. Kane slutade till sist på 21 mål och 51 assist för 72 poäng på 82 matcher och vann därmed skytteligan för rookies före Nicklas Bäckström som stannade på 69 poäng. Kanes 51 assist var ett rookie-rekord för Blackhawks och med 72 poäng gör han en poängmässigt bättre debutsäsong än Jeremy Roenick som gjorde 66 poäng under sin första hela säsong för Blackhawks. Detta är givetvis mycket imponerande av en 19-åring som valdes i förra årets draft. Förväntningarna på Kane var givetvis höga men få trodde att han skulle kunna komma in på ett sådant här tidigt stadium och producera så pass mycket som han har gjort under hela säsongen. Kane får nu anses vara förhandsfavorit till Calder Trophy och även om jag personligen är svag för Jonathan Toews, som vann målligan för nykomlingar med 24 fullträffar, anser jag att Kane är den värdiga vinnaren av utmärkelsen. Likheter har dragits mellan när Sergei Samsonov vann Calder Trophy framför Joe Thornton i Boston där Samsonov, liksom Kane, hade den bättre debutsäsongen, men där Toews, liksom Thornton, är en mer komplett spelare. Oavsett så har de två ynglingarna återuppväckt hockeyintresset i en stad där hockeyn länge varit ointressant för de flesta.

Även om NHL- säsongen nu är slut för Blackhawks så kommer säsongen att fortsätta för några av spelarna. Jonathan Toews, Patrick Sharp och Duncan Keith kommer alla att representera Kanada i VM framöver. För Duncan Keiths del är detta lite av en chans att visa upp sig och försöka spela till sig en plats i Kanadas OS-lag 2010 i Vancouver. Toews gör sitt andra raka VM och får kanske, precis som förra året, spela bredvid Rick Nash och Shane Doan som även de är med i år igen. Även USA:s lag kommer antagligen att innehålla ett par Blackhawks-spelare. Att Patrick Kane kommer att bli uttagen är självklart, men även James Wisniewski, Dustin Byfuglien och Adam Burish säga vara aktuella. Det finns med andra ord tillfälle att följa sina favoritspelare även under en tid framöver.

Avslutningsvis kan jag säga att det kommer en längre säsongssummering framöver!

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 82 matcher, 21 mål, 51 assist, 72 poäng, -5
2. Patrick Sharp – 80 matcher, 36 mål, 26 assist, 62 poäng, +23
3. Jonathan Toews – 64 matcher, 24 mål, 30 assist, 54 poäng, +11
4. Robert Lang – 76 matcher, 21 mål, 33 assist, 54 poäng, +9
5. Dustin Byfuglien – 67 matcher, 19 mål, 17 assist, 36 poäng, -7

Western Conference (Slutställning)

# Team GP Pts
1. z-Detroit 82 115
2. y-San Jose 82 108
3. y-Minnesota 82 98
4. x-Anaheim 82 102
5. x-Dallas 82 97
6. x-Colorado 82 95
7. x-Calgary 82 94
8. x-Nashville 82 91
9. Edmonton 82 88
10. Chicago 82 88
11. Vancouver 82 88
12. Phoenix 82 83
13. Columbus 82 80
14. St. Louis 82 79
15. Los Angeles 82 71

Johan Nilsson2008-04-09 11:07:00
Author

Fler artiklar om Chicago