Lagbanner
Chicago - San José Game 4: Chicago klara för final!
4-0 i matcher och Chicago är klara för sin första Stanley Cup-final sen 1992.

Chicago - San José Game 4: Chicago klara för final!

Trots underläge med 0-2 i andra perioden vinner Chicago kvällens match och är klara för Stanley Cup-final. Dustin Byfuglien blev återigen matchvinnare och har nu gjort tre GWG i denna matchserie.

Chicago - San José 4-2(0-1, 2-1, 2-0)


Period 1
Starten av matchen var inte alls lika upphetsande som början av tidigare matchen lagen emellan. Det var inte alls lika fysiskt spel och tempot var mycket lägre. Spelet passade San José och de stängde igen mittzon och Kane och co. kom inte alls igång. Efter 11 minuter gjorde Logan Couture 1-0 då han snappar upp en puck mitt framför mål och tryckte upp den i krysset. Målet kom som en blixt från klar himmel, trots att San José hade spelet. Med fyra minuter kvar av perioden trampade Campbell igång och Chicago fick sitt första ordentliga anfall. De sista fyra minuterna tillhörde sen Chicago, men 1-0 stod sig till periodpaus.

Period 2
Andra perioden fortsatte i det låga tempot, trots Chicagos försök att få igång benen. San José spelade mycket bra försvar och efter dryga sju minuter gjorde Patrick Marleau 2-0 i boxplay, efter att Vlasic räddat ett öppet mål och sen följt med upp i anfallet och spelade fram Marleau. Efter målet öppnade spelet upp sig och när både Dany Heatley och Jonathan Toews satt utvisade tryckte Brent Seabrook, efter många om och men, in 1-2 för Chicago. Spelet fortsatte i ett högre tempot och det blev mer öppna lägen. San José hade bra tryck, men när Chicago anfaller tappade Sharks markeringen i försvaret och via Kent Huskins gör Dave Bolland 2-2. Matchen var alltså kvitterad med 1.22 kvar av perioden och matchen kändes helt öppen inför tredje perioden.

Period 3
Tredje perioden börjar med att Setoguchi träffar ribban efter ett par studsar på folk framför mål. Efter det blev San José ängsliga och började backa hem. Men inte med samma disciplin och bestämdhet som tidigare under matchen, utan det syntes tydligt att det var nervöst i Sharks. Chicago å andra sidan tryckte på offensivt och har ett självförtroende som kommer göra dem mycket svåra i en Stanley Cup-final. Halvvägs in i perioden började San José dra på sig utvisningar och när Dany Heatley åker på en tveksam utvisning trycker Dustin Byfuglien(vem annars?) in 3-2 och Blackhawks hade ena benet i final. De sista minuterna jagade San José en kvittering, men det blev aldrig något riktigt tryck på Niemi. Istället avgjorde Kris Versteeg(efter att ha haft ett skott i stolpen) i tom kasse och Chicago blev klart för sin första Stanley Cup-final sedan 1992.


Statistik

Period 1

11.08 0-1 Couture(Setoguchi, Murray)

Skott: 8-7
Utvisningar: 1x2 - 0

Period 2

07.35 0-2 Marleau(Vlasic, Pavelski)BP
13.15 1-2 Seabrook(Hjalmarsson, Versteeg)
18.38 2-2 Bolland(Eager, Keith)

Skott: 10-8
Utvisningar: 1x2 - 2x2

Period 3

14.05 3-2 Byfuglien(Kane, Toews)PP
19.18 4-2 Versteeg

Skott: 3-9
Utvisningar: 0 - 3x2


Målvakter:

Niemi 16/18
Nabokov 23/26


Varför vinner Chicago?

1. Secondary Scoring
Patrick Marleau gjorde fem av Sharks sju mål i serien. I Chicago var fördelningen helt annorlunda och detta var en stor anledning till att Blackhawks var det starkare laget. Man hade helt enkelt fler linor som producerade och var hot.

2. Stjärnorna
Patrick Marleau var riktigt bra i serien, Dany Healty och Joe Thornton var inte. Trots att i alla fall Thornton jobbade hårt överglänstes dessa av Toews, Kane, Keith och även av många andra spelare. Thornton och Heatley var tvungna att producera för att Sharks skulle ha en chans - det gjorde de inte.

3. Niemi
Nabokov spelade bra och var stundtals strålande. Men Niemi i Chicagos mål var säkerheten själv i hela serien och är en stor, om inte den största enskilda skillnaden lagen emellan.


Det finns självklart en massa andra anledningar också, men detta är de tre största skillnaderna mellan lagen.

Jag vill även tillägga att San José gör fyra riktigt bra matcher och en vinst med 4-3 i matcher hade varit mer logiskt än 4-0. Men hockeyn är inte logisk och Chicago är väl värda den finalplats man nu är klara för.

Simon StrömbergTwitter: @Simpa_stromberg2010-05-24 00:10:00
Author

Fler artiklar om Chicago