Colorado utslagna i andrarundan – för tredje året i rad
Blytungt uttåg för Avalanche

Colorado utslagna i andrarundan – för tredje året i rad

Colorado Avalanche förlorade med 6–3 borta mot Vegas Golden Knights och åkte därmed ut ur Stanley Cup-slutspelets andra runda för tredje året i följd.

Nattens match var kanske Colorados bästa av bortamatcherna i serien. Man hade skottövertag och var aggressivare och vann fler dueller. Men Vegas täckte otäckt många skottförsök och hade studsarna med sig vid flera mål, vilket på något sätt symboliserar hela serien. Avs var inte i närheten av sin maxnivå och förtjänade inte heller att vinna när toppspelare gömde sig och oförmågan att få ut pucken ur egen zon eller slå en pass på en medspelares blad var total.

Vegas tog till vara på och gjorde mål på läskigt många av Avs pucktapp och var svåra att komma förbi i offensiven. Deras storlek och självförtroende blev för mycket vilket är tungt att ta in.

Tre bästa i Colorado i natt:
– Nathan MacKinnon
– André Burakovsky
– Devon Toews

Vegas Golden Knights – Colorado Avalanche 6–3 (1–1, 3–2, 2–0)
0–1 (00:23) Devon Toews (Nathan MacKinnon, Brandon Saad)
1–1 (01:15) Nick Holden (Reilly Smith, Nicolas Roy)
2–1 (15:06) William Karlsson (Alec Martinez)
2–2 (23:47) Mikko Rantanen (Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog)
3–2 (34:27) Keegan Kolesar (Alex Pietrangelo, Shea Theodore)
3–3 (36:52) André Burakovsky (P.E Bellemare, Cale Makar)
4–3 (39:42) Alex Pietrangelo (Alex Tuch, Max Pacioretty)
5–3 (51:46) William Carrier (Shea Theodore, Brayden McNabb)
6–3 (56:50) Max Pacioretty



Colorado klev in i grundserien som storfavoriter, med ett ovanligt spännande lag på pappret. Trots några knackiga perioder tog laget hem Presidents Trophy som grundseriens bästa lag. Inför slutspelet var sedan Avalanche Stanley Cup-vinnare på idel tips, inklusive mitt eget, och förstarundan flöt på väldigt enkelt och bra, men det gick inte denna gången heller.

Det börjar tyvärr bli ett återkommande inslag i Colorado Avalanche NHL-säsonger att bli utslagna i andrarundan. 2018/2019 var det offside-avblåsningar och orutin som gjorde att San Jose Sharks skickade ut Colorado. Förra året i bubblan var det målvaktsskador och en storspelande Anton Khudobin i Dallas Stars-kassen som fällde avgörandet och i år är det…ja vad?

Individuella misstag
Patrik Nemeth pass rakt till Jonathan Marchessault framför eget mål, André Burakovskys indianare istället för den enkla passen rakt ur egen zon, Ryan Graves konstanta skott i täck på offensiv blålinje som ger farlig kontring och Samuel Girards oförklarliga formsvacka där alla passningar gick fel. Ja, jag kan fortsätta och det är skrämmande att dissekera hur många mål som kommit till genom individuella misstag, framför allt av Avs backar. Många har ropat efter de puckskickliga försvararna Bowen Byram och Jacob MacDonald och jag ställer mig också frågan varför ingen av de har fått chansen när det är ett väldigt uppenbart problem som vissa spelare skapar.

Utan att ha facit, men rent ut ur mitt minne kan jag inte minnas ett enda Colorado-mål som kommit från en tydligt individuellt misstag från Vegas-spelare. Det är inte utan att man undrar om Avs hade kunnat vinna serien utan alla misstag. I match fem som slutade 3–2 till Vegas kom iallafall alla deras mål från individuella misstag.

Stjärnornas icke-insatser
Bortsett första två matcherna har de stora stjärnorna lyst med sin frånvaro och när bredden inte heller dyker upp i särskilt hög utsträckning, förutom Brandon Saad, så blir det svårt. I nattens match gjorde Nathan MacKinnon sina första poäng på fyra matcher och det säger ju sig självt. Han har pressen på sig och i de här typerna av serier är det han, Rantanen och Landeskog som ska kliva fram. Men de hängde mycket med sina huvuden och grubblade. Självklart vet de själva att de kan mycket bättre och är djupt besvikna, så det är bara hoppas de tar med sig ytterligare ett surt uttåg som motivation.

I fem-mot-fem krävde jag mer från den traditionella förstakedjan, men i power play behöver man lägga kritiken mot samtliga som får speltid där. Visst att antalet numerära överlägen inte var enormt många, men när fem-mot-fem spelet krånglar så mycket måste PP kunna exploatera Vegas försvar och ge laget några mål och momentum i spelet. Men från match tre till fem var det totalt tre skott på mål i power play vilket väl säger det mesta. Inte godkänt.

Hur stor påverkan Nazem Kadris avstängning hade på utgången i serien får vi aldrig veta. Hans svaga form till trots hade han förmodligen varit en förstärkning för Avs, men jag tvekar på om det hade räckt.

Vegas kvalité
Från och med andra matchen i serien har Vegas Golden Knights varit riktigt bra. Det finns inget annat att säga om deras insatser. De släpper inte igenom någon och är dödligt effektiva och gör mål på alla olika sätt. Behöver de någon turstuds med sig så får de det. Backtrion Alex Pietrangelo, Shea Theodore och Alec Martinez imponerar stort med den förstnämnda som en gigant. Sedan har de två förstakedjor som hjälps åt att avgöra matcher och döda momentum i matcherna. Ofta när Colorado var på väg in i någon match klev de fram och sänkte Avs momentum till botten och självförtroendet till samma plats. Nu har jag följt denna serien klart mest, men jag tror verkligen Vegas går till final och där blir man riktigt farliga. Rutinen finns där, kvalitén likaså och flytet som krävs har de också.

Tre bästa i slutspelet totalt:
– Cale Makar
Philipp Grubauer
– Brandon Saad

Vad händer nu?
Det är inte med sprudlande glädje jag skriver den här texten efter ett allt för välkänt nederlag. Det här kan ha varit Avalanche bästa möjlighet till att ta hem cupen sett till vilket lag man ställer på isen. Men jag väljer ändå att se positivt på lagets chanser framöver. Det är inget snack om att den unga kärnan och några väldigt spännande prospects gör att Colorado kommer att vara en contender i många år framöver. Det finns dock många frågetecken kring hur truppen kommer att se ut nästa år. Det finns nog fog för att återkomma till det, men jag kan lyfta vilka möjliga förändringar som kan komma att ske.

Spelare som lär lämna:
Devan Dubnyk, Jonas Johansson, Patrik Nemeth, Brandon Saad, Carl Söderberg, Matt Calvert

Spelare som behöver nytt kontrakt:
– Gabriel Landeskog, Tyson Jost, Cale Makar, Conor Timmins, Philipp Grubauer, P.E Bellemare (kan mycket väl lämna)

En spelare ska väljas av Seattle Kraken i expansionsdraften. Jag tror på någon av dessa:
Ryan Graves, Tyson Jost, Joonas Donskoi, J.T Compher


Ett stort frågetecken både kring expansionsdraften och även kontraktssigneringen är Erik Johnson. Han har ett stort kontrakt på sex miljoner dollar i cap hit i två år till. Dessutom har han både M-NTC (Modify No Trade Clause) och NTC (No Trade Clause). Med den starka backsidan man har vill Joe Sakic nog bli av med det kontraktet på något sätt för att kunna bygga ett starkare lag och förlänga med de som behöver nytt kontrakt. Vi får se hur det går.

Det kan också komma att ske en del trejder för att få råd med Cale Makar som bör kräva upp mot 9-10 miljoner dollar i cap hit. Landeskog vill också att löneökning och likaså Philipp Grubauer och Tyson Jost. Jag tror att man kollar på att tredja spelare som Nazem Kadri och Joonas Donskoi men det är ju också kännbara tapp isåfall.

Jag gillar tränaren Jared Bednar och tycker han har gjort ett bra jobb, och han verkar vara väldigt uppskattad inom laget, så jag hoppas han får fortsätta och tror också han kommer få det. Men efter ytterligare ett uttåg tidigt i slutspelet kan man aldrig vara säker.

Oavsett vad som händer kommer mycket handla om att få in ett slagkraftigt lag under lönetaket och det blir ett tufft jobb nu när vissa underbetalda spelare ska ha mer pengar. 

Möjlig laguppställning för nästa säsong:
Landeskog – MacKinnon – Rantanen
Newhook – Kadri – Burakovsky
Nichushkin – Jost – Donskoi
Ranta – Compher – O’Connor

Toews – Makar
Girard – Byram
MacDonald – Timmins

Grubauer
Francouz

#GoAvsGo

Oscar Jakobssonoscar98jacobsson@gmail.com@oscar_json2021-06-11 10:35:08
Author

Fler artiklar om Colorado

Preview: Colorado Avalanche - Nashville Predators
Veckorapport - Colorado