Gästkrönika: Lock-out, lyxskatt och stenhårda förhandlare

Gästkrönika: Lock-out, lyxskatt och stenhårda förhandlare

Med dryga tre veckor kvar tills NHL:s nuvarande kollektivavtal löper ut tycks de två parterna stå långt ifrån varandra. Ägarna förväntar sig lönesänkningar och begränsade kontrakt för att rädda ekonomiskt blödande lag. Spelarna vill ha mer från de rika...

Hösten brukar präglas av nordamerikansk nyhetstorka – i år är det värre än någonsin. Vi får nöja oss med intetsägande tolkningar och korta utdrag från förhandlingarna mellan NHL och spelarfacket (NHLPA). Förhandlingar som inte alltid ter sig självklara och enkla att ta ställning till.
 
En av stöttestenarna tycks vara hur ligans inkomster ska fördelas mellan ägare och spelare – alltså hur stor del av ligans intäkter som får gå till spelarlöner.
 
Det nuvarande avtalet – som går ut den 15 september – ger spelarna rätt till 57% av den ”hockeyrelaterade” omsättningen i ligan.
 
Ägarna har förslagit en sänkning till 46% - en nedjustering med elva procentenheter eller om man så vill dryga 19%. Då bör man betänka att spelarna tvingades sänka sina ersättningar med 24%  redan 2005.

Sedan dess har omsättningen dock ökat med dryga 40% (från knappa 15 miljarder kronor till dryga 21) och lönetak och lönegolv har höjts i samma utsträckning.
Många lag har det därför tufft ekonomiskt. Enligt ekonomitidskriften Forbes gick endast tolv av ligans 30 lag med vinst 2011. Där de tre största (Toronto, New York och Montreal) tillsammans tjänade mer än de nio övriga.
Att 18 lag (17 av dem amerikanska) i nuläget förlorar pengar är förstås ohållbart i längden men att en generell lönesänkning därmed skulle vara nödvändig håller inte spelarfacket med om.
 
De menar att en mjukare form av lönetak kan införas där lag med stora ekonomiska resurser kan överskrida maxbeloppet. En lyxskatt skulle då appliceras och det beloppet skulle sedan fördelas över övriga klubbar. Liknande system finns i ryska KHL och i NBA.
 
Det ger rika klubbar möjlighet att använda sina ekonomiska resurser samtidigt som fattiga klubbar får ekonomisk hjälp. Det garanterar också fler spelare högre löner och kan i teorin höja kvalitén på ligan då klubbarna kan locka över fler europeiska (ryska?) talanger.
 
I ett sådant system verkar spelarfacket kunna tänka sig att sänka lönetaket – kanske ned till 50 % av de hockeyrelaterade inkomsterna. Dessa ”extra” pengar ska då fördelas till ligans fattigaste klubbar genom att förändra det nuvarande utjämningssystemet. Enligt spelarfackets överhuvud Donald Fehr ska det kunna ge ligans ekonomiskt svaga klubbar över 5 miljarder kronor under en treårsperiod.
 
Tillåter vi oss att tolka NHL:s kommissionär Gary Bettman – ägarnas företrädare – senaste uttalanden är det helt otänkbart och något de tillsynes eniga klubböverhuvudena inte vill veta av.
 
De vill obevekligen ha en generell sänkning av lönetaket och säkert också en än mer markant sänkning av lönegolvet.

 
Fehr och Bettman
 
Spelfackets förslag lär leda till ett NHL där bara ett fåtal lag kan utnyttja det mjuka lönetaket och bygga framgångsrika lag med ekonomiska muskler – på samma sätt som i de europeiska fotbollsligorna. Förslaget innebär också att fattiga klubbar då kommer få mer pengar av ligan – dels i det lyxskattesystem som då införs och dels i det förändrade utjämningssystemet. Klubbarna överlever men utan reell chans att vinna Stanley Cup.
 
Ägarnas förslag begränsar löner kraftigt – klubbarna måste använda andra medel än ekonomiska för att locka spelare. Det ger en jämnare liga och ett förmodat större publikintresse. Ryska KHL blir en aktör att räkna med då de med stöd av oljepengar kan locka spelare från NHL. Samtidigt tycks man vilja behålla nuvarande fördelning i utjämningssystemet – det ger rika klubbar en fördel här.
En kraftig och generell sänkning av lönetaket ger fler lag med en hållbar ekonomi och slagkraftiga trupper.
 
Spelarfacket representeras sedan 2009 av Donald Fehr. En hårdhudad förhandlare som under många år hade samma roll i Basebollens spelarfack. Han genomdrev exempelvis den ökända spelarstrejken 1994 - enda gången World Series inte genomförts. Han backas upp av spelare som anser sig ha gett upp mer än tillräcklig 2005... Han kommer inte vika en tum såvida inte en – i hans ögon – vettig kompromiss nås.
 
På andra sidan står Gary Bettman – segersäker och inte alls oroad över vilka konsekvenser en utebliven säsong kan få. Efter lock-outen 2005 repade sig ligan oerhört snabbt och är nu i bättre form än på mycket länge. Att fansen skulle återvända även den här gången finns det inget tvivel på – varken hos Bettman eller ägarna. Ligans totala ekonomi är hans huvudfokus och med en enig ägargrupp med sig förväntas han inte svika sitt uppdrag – den här gången heller.
 
Lägg till det föreslagna begränsningar på kontraktslängd, längre karriär innan man når Free Agent-status och femåriga rookiekontrakt. Ni kan också addera massor av andra – mindre – punkter att slutförhandla innan ett nytt kollektivaval kan undertecknas så förstår ni de pessimistiska tongångarna hos spelare och i media.
 
Torsdagens presskonferens – den senaste i ordningen - gav oss inte något större hopp då man verkade fortsatt långt ifrån varandra gällande den ”fundamentala ekonomin”. Samtidigt försökte Fehr och Bettman lägga över skulden på en utebliven överenskommelse på varandra – kanske klokt förhandlingstekniskt men trist att lyssna på.
Helt utan inkomster blir inte heller ligan om säsongen ställs in då TV-bolaget NBC/Comcast ändå måste betala dryga 1,2 miljarder kronor – som kompensation får man ett extra års sändningsrätt.
 
Det ser med andra ord inte hoppfullt ut och nås inte en överenskommelse före den 15 september är en strejk/lock-out det enda alternativet.
 
Det som trots allt tala för att vi ska kunna rulla i gång säsongen som vanligt i oktober är att parterna faktiskt samtalar och att finns konkreta förslag att utgå ifrån. Under de tre återstående veckorna kommer förhandlingarna intensifieras och både Fehr och Bettman är måna om att hålla en positiv attityd – åtminstone utåt. Ägare kommer förlora pengar på en utebliven säsong – arbetstillfällen försvinner och det är något man givetvis vill undvika.
 
Stalltipset blir därför en försenad ligastart men att Winter Classic går av stapeln på Michigan Stadium nyårsdagen 2013.

/Håkan Tranbeck

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2012-08-27 12:47:23
Author

Fler artiklar om NHL-podcast