Hampus Lindholm är exakt vad Bruins behöver
Hampus Lindholm är numera en Boston Bruin

Hampus Lindholm är exakt vad Bruins behöver

Igår blev det klart att Hampus Lindholm går till Boston. Dessutom kom uppgifter om att han snart skriver på ett nytt mastigt kontrakt med Bruins. Här går jag igenom vad värvningen innebär för Bruins.

Hampus Lindholm var en av dom bästa backarna som fanns tillgängliga på marknaden inför trade deadline och det är alltså vi som lyckas knyta honom till oss. Han hade ett utgående kontrakt som var värt 5,2 miljoner dollar per säsong men ganska så snart efter att traden var klar så kom uppgifter om att han skriver på ett nytt kontrakt på åtta år med Bruins.

Traden i sin helhet är att vi får in Hampus Lindholm och Kodie Curran och skickar John Moore, Urho Vaakanainen plus ett förstaval i detta årets draft och ett andraval i både 2023 och 2024 års drafter. 

Vaakanainen har fått chansen i år och verkligen gjort det mesta av den när han väl spelat. Tyvärr blev han skadad mot Seattle och missade ett gäng matcher som gjorde att han tappade sin plats i laguppställningen. Men det blev 15 matcher och fyra assist på dom matcherna innan nu flyttlasset går till Anaheim alltså där han förhoppningsvis kommer få chansen att utvecklas och kan bli en del i en kärna på backsidan tillsammans med Jamie Drysdale. Sammanlagt blev det 31 matcher under fyra säsonger med Boston där han aldrig spräckte målnollan men stod för sex assist. 23-åringen har framtiden för sig men den är numera i Ducks istället för Bruins.

Moore är skönt att bli av med för vår del. Han fick ett för stort kontrakt när han inför säsongen 18/19 skrev på för fem år värt 2,75 miljoner dollar. Han är inne på fjärde året på det kontraktet nu och det har inte blivit många matcher i NHL sett till vad man hade förhoppningar på. Skadeproblem och unga backar som varit bättre än Moore har gjort att det totalt bara blev 97 matcher under dom här fyra säsongerna. På dom blev det 19 poäng fördelat på 6 mål och 13 assist. Som sagt är det väldigt skönt att bli av med det kontraktet och framförallt eftersom man mestadels haft Moore i Providence. Denna säsongen blev det sju matcher och en assist innan traden igår.

Vi får in Kodie Curran som kommer att spela i AHL från start. Men det är en spännande spelare faktiskt, det vet vi som har koll på SHL där han varit dominant under två säsonger i Rögle där han gjorde 49 poäng på 48 matcher säsongen 19/20 vilket är galna siffror sett till vad backar presterar poängmässigt i SHL. Sen han skrev på ett kontrakt med Anaheim har det uteslutande blivit spel i AHL med San Diego Gulls där det blivit 61 matcher och 29 poäng. Kan mycket väl få chansen i NHL hos oss bara för att testa honom, men som jag skrev är det i första hand AHL som fortsatt gäller. För, nu kommer vi till guldklimpen i traden - Hampus Lindholm!

Att vi får in Hampus är riktigt, riktigt bra. Han är en allround back som alltid gör ett grymt bra jobb på isen. Har fått spela med unge Drysdale mestadels i år och det kommer såklart bli skillnad på att spela med en ung och lovande back jämfört med vad som förmodligen kommer bli ett par tillsammans med Charlie McAvoy nu. Den här säsongen har det blviit fem mål och 17 assist på 61 matcher och sammanlagt under sina nio säsonger i Anaheim har det blivit 222 (57+165) poäng på 582 matcher. Han valdes som nummer sex totalt i draften 2012 och har alltså spelat hela sin karriär i Ducks hittills, men nu kommer han att spela dom närmsta åtta åren hos oss är tanken. Under gårdagen kom uppgifter från tillförlitliga källor (Pierre LeBrun och Chris Johnston) om att man redan nu är nära en förlängning, ingenting är officiellt än men med största sannolikhet blir det en förlängning på åtta år och 6,5 miljoner dollar i cap hit. Ett mycket prisvärt kontrakt för både Hampus och Boston då han är 28 år och förhoppningsvis inte kommer bli mycket sämre i slutet av ett sånt kontrakt. Det är ju något i vattnet i Boston som gör att spelare bara blir bättre med åren, så det är bara att hoppas på att det blir likadant med Lindholm. Anaheim behöll 50% av cap hiten på hans nuvarande kontrakt vilket gör att han spelar hos oss med en cap hit på 2,6 miljoner. Det i sin tur gör att han är den näst billigaste backen hos oss just nu, men det kommer alltså ändras till nästa säsong.

Hur kommer då Cassidy att formera backarna med Lindholms intåg? Jag drar en gissning på att det kommer se ut såhär framöver:
Lindholm-McAvoy
Grzelcyk-Carlo
Reilly-Forbort
Clifton


En riktigt fin förbättring på backsidan helt enkelt som förhoppningsvis kommer göra stor skillnad i slutspelet då Lindholm enligt den här artikeln i expressen tycker att hans spelstil passar bra i det Bruins han kommer till. 189 cm och 94 kg kommer att komma väl till pass i ett tufft och förhoppningsvis långt slutspel. Han är en riktigt bra skridskoåkare som ofta är på rätt plats vid rätt tillfälle och mentaliteten är defensiven först men tillsammans med McAvoy kan det här bli ett fruktansvärt effektivt par. Man ska tänka på att i underliggande statistik brukar Grzelcyk och McAvoy ligga i topp när dom spelar tillsammans och i mina ögon är Lindholm en uppgradering där vilket säger en hel del. Förutästtningarna finns för att det här ska bli en väldigt bra addering till vår backsida om inte annat.

Vi Bostonfans kan vara mycket glada över den här traden då det i mina ögon inte kostade oss alltför mycket, även fast draftvalen såklart är kännbara. Men med tanke på att vi går för Stanley Cup så är det här en no brainer enligt mig.

Trade deadline är på måndag kväll 21:00 svensk tid och jag återkommer såklart med mer information om/när något nytt händer. För jag tror inte att vi är klara här, det kommer att komma in en forward till om jag ska tippa på något, och det har ryktats om Rakell, Kessel och Garland bland annat. Dessutom har vi fortfarande DeBrusks tradebegäran aktiv och med tanke på vad Chicago fick för Brandon Hagel så finns det definitivt en marknad för en spelare som DeBrusk. Det blir några spännande timmar fram till måndagskvällen helt enkelt. 

Lets go Bruins!
 

Erik HanssonErikhanzzon@hotmail.se@Hanzzzon2022-03-20 14:58:39
Author

Fler artiklar om Boston