NHL-bloggen: My Generation

Medelåldern bland NHL’s general managers är 52,56 år. Det känns på något vis rimligt. Men det finns några som drar ner den siffran. Allra mest Arizonas nyutnämnde GM: John Chayka, 26 år.

Det har inte varit helt lugna dagar sedan Arizona offentliggjorde att den blott 26-årige John Chayka skulle ta över som general manager. Ihärdiga rykten placerade Les Jackson, Dallas assisterande GM, i klubben. Jackson, som har en bra kontakt med Arizonas tränrae Dave Tippet låg länge bra till.

Dave Tippett och tidigare GM Don Maloney drog inte helt jämnt och till en början trodde många att det, i vanlig ordning, skulle bli coachen som skulle få gå. Men så blev alltså inte fallet. Maloneys approach, att sakta men säkert bygga om Arizona, ryktas vara det som fick bägaren att rinna över hos ledningen, som verkar anse att det måste gå fortare.

Men så sipprade nyheten - som visade sig vara en bomb - ut: John Chayka, som förra sommaren anställdes som assisterande GM, skulle få jobbet.  I vanliga fall hade få höjt på ögonbrynen. Men det här är inget vanligt fall. Det här är...

...en ny generation
John Chayka är inte bara den yngste general managern i NHL. Han är den yngste general managern någonsin i hela den nordamerikanska proffsidrotten. 2009 grundade han, tillsammans med några vänner, statistikföretaget Stathletes Inc där han själv hade rollen som Director of Hockey Operations. Företaget är en analysfirma som specialiserat sig på hockeystatistik genom grundliga videogranskningar av spelare  och lag. Firman är obunden och kan användas av vilket lag som än önskar deras hjälp.

Tillsammans med Kyle Dubas, som nu skolas in i Torontos organisation, står John Chayka för något helt nytt. De har inte spelat hockey på proffsnivå men de kan sporten. De har, däremot, en helt ny arsenal med sig: Den avancerade statistiken, nyss nämnda videoanalyser och en modern teknik.

Och så var det det där med att bygga om snabbt. Man kan argumentera för att Maloneys ”sakta men säkert”-taktik inte är helt fel och man skulle inte heller vara helt fel ute. Men:
1. Arizona Coyotes har en brokig historia och ekonomin har inte varit den bästa. Att sacka efter än mer och därmed tappa publik är inte ett alternativ.
2. Laget har en bra grund men saknar det där lilla extra. Med andra ord: Vissa saker funkar, andra inte.
3. Tack vare Arizona Coyotes, tidigare Phoenix Coyotes, börjar det poppa upp talanger. Den främsta just nu heter Auston Matthews. Det säger en del om lagets inverkan på sporten i öknen.


 
Men!
Vi ska komma ihåg att Arizona är ett bottenlag och det kan knappast gå sämre, men om inte laget klättrar i år kommer många kritiker – det finns ett gäng – att säga: ”Nej, det var ju det vi sa. Det funkar aldrig.”

Här blir det dock en smula paradoxalt. Nej, Arizona ska inte skynda långsamt. Man måste bygga på det man har och det ganska snabbt. Men med den filosofi och det tankesätt den yngre generationens GM’s kommer med - statistk och teknik till hjälp – kan vi nog se en viss skillnad redan i höstens Arizona. Man ska dock skynda långsamt om man ska döma ut Chayka. Även om tekniken är snabb och informationen likaså bör man ge Chayka tid att implementera allt han vill få in. Kanske anställa den personal han vill ha?
Självklart finns krvaen men jag tycker mig ana en viss harmoni nu. Det finns en tro. 


John Chayka kommer inte att slänga iväg femton spelare, skaffa femton nya och föra Arizona till titeln nästa år. En titel är fortfarande långt bort.
Men att säga att Arizona Coyotes har begått ett misstag vore att sticka ut hakan väldigt långt.
Jag tror att det är precis rätt steg i precis rätt ögonblick.

Dave Tippett då?
Jodå, han är precis där han ska vara. I torsdags skrev han på ett nytt femårskontrakt med Arizona Coyotes. Det visar på att han trivs med klubben och ledningen. Och att ledningen har fullt förtroende för hans arbete. Bara det borde vara bra grund för en lugn säsong i maktens korridorer i Arizona. Nyss nämnda harmoni bör således kunna finnas i båset också. 


Bryter ny mark
Både Toronto och Arizona bryter ny mark med sina ungtuppar i lagledningen – okej, i Toronto styr Gudfadern Lamoriello fortfarande, men ni fattar – och det går just nu en stötvåg genom ligan. Vilket lag blir nästa att hoppa på statistiktåget? Jag skulle inte bli jätteförvånad om vi såg något sånt här i Vancouver.  Exakt vad det här betyder för ligan i det långa loppet är svårt att säga, förstås, men jag kan tänka mig att vi kommer att se fler spelare i farmarlagen bli tradade. Om ett lag söker en viss speltyp kan man lika gärna forma honom direkt i AHL eller ännu lägre ner.  Det kan också betyda att veteranernas karriärer förlängs. De besitter vissa kunskaper som den gamla generationens GM’s kanske förbisett. Hypoteser alltihop, förstås. Men utvecklingen är intressant.

Kommer ni ihåg baseball-filmen Moneyball? Det känns som om det är där vi är nu. Fast med än snabbare informationsflöde och än modernare teknik
Jag gillar det.

Jag skrev tidigare att kritikerna sticker ut hakan om de snabbt dömer ut det här som ett misstag. De som sticker ut hakan just nu är Arizonas ledning. Måtte de hålla fast vid den här vägen om det börjar storma i vinter.
Det kan bli guld värt om några år.

****
En fundering: Jag undrar hur många från Stathletes som följer med till Coyotes organisation.

***
En uppmaning: Har ni inte sett Moneyball, så gör det. 

Sixten Funqvist2016-05-08 21:40:06
Author

Fler artiklar om NHL-podcast