NHL-bloggen: Säsongens besvikelser hittills

De flesta lagen har nu spelat hälften av grundseriens 82 matcher – och det är dags att gå igenom säsongens största besvikelser hittills. Notera att nedanstående spelare inte utgör någon lista, utan är bara en sammanställning.

Vi låter hammaren falla på Alexander Ovechkin först. Washingtons lagkapten har ligans högsta cap hit – drygt $9.5 miljoner – men är inte ens med på topp-30 i skytteligan. Det sägs att han har sadlat om till playmaker, det sägs att han har tagit ett större defensivt ansvar, men hans målproduktion är likväl undermålig. Det har blivit blott 15 mål på 42 matcher och fortsätter Ovechkin i samma takt gör han sin sämsta NHL-säsong någonsin.

Efter Capitals stjärnforward går vi vidare till den kanske mest uppenbara besvikelsen – Ovechkins landsman Ilya Kovalchuk, New Jersey. Alla turer kring Kovalchuk och hans nya kontrakt i somras satte hyfsad press på honom – en press som ryssen inte har lyckats leva upp till. Hittills har det blivit tio mål för Kovalchuk – vilket alltså innebär att varje mål som Kovalchuk gör är värderat till $10 miljoner. En hyfsad bang for the bucks?

När vi ändå är inne på New Jersey fortsätter vi med Travis Zajac och Anton Volchenkov. Zajacs poängproduktion har varit bristfällig, men även hans defensiva spel – normalt sett hans största styrka – har inte stått att känna igen. Volchenkov har aldrig varit någon poängmaskin, men två assist efter 29 matcher från din förstaback är fullkomligt odugligt – oavsett vilken spelartyp du är.

Vi fortsätter på den inslagna vägen och tittar vidare i Devils – och hittar ingen mindre än Martin Brodeur. Efter 28 spelade matcher har den forne stormålvakten ett 5-18-1-record med en räddningsprocent på 88.6 och ett GAA på 3.05. Är det här slutet?

I Detroit hittar vi Jiri Hudler, killen som lämnade NHL till förmån för KHL för ett och ett halvt år sedan – men har kommit tillbaka ännu sämre. Hittills har det blivit tolv poäng på 37 matcher i ett Red Wings som har imponerat stort och vräker in mål. Hudler är Detroits femte dyraste forward, men återfinns bara på 13:e plats i den interna poängligan.

Marian Gaborik har inte varit någon höjdare i New York Rangers. Slovaken har bara mäktat med i snitt ungefär ett mål var tredje match och hans poängsnitt har inte varit så här lågt sedan säsongen 03/04. Landsmannen Zdeno Chara, lagkapten i Boston, har även han haft vissa problem. Trots att Bruins inte vräker in mål kan man ändå förvänta sig en bättre produktion än 17 poäng efter 40 matcher.

Förra säsongens Norris Trophy-vinnare, Duncan Keith, har inte lyckats konservera sin form. 24 poäng efter 43 matcher och -8 imponerar inte. Paul Martin värvades till Pittsburgh för att bli lagets förstaback och även om han har varit fullt godkänd i defensiven är hans 15 poäng alldeles för svagt.

Hela San Josés stjärntrio – Joe Thornton, Dany Heatley och Patrick Marleau – har haft vissa problem. Det är inte någon av dem som är uppe i en poäng per match, och Heatleys 15 mål är direkt svagt. Simon Gagne värvades för att förbättra Tampa Bays offensiv ytterligare, men har bara mäktat med sju poäng på 30 matcher – vilket givetvis är underkänt, skadeproblemen till trots.

Vi får inte heller glömma Scott Gomez. 31-åringen har haft problem att övertyga sedan han lämnade New Jersey och är inte i närheten av att vara värd jättelönen på drygt $7.3 miljoner.

Vi har redan nämnt Martin Brodeur – men vilka andra målvakter har haft problem? Marty Turco kom till Chicago för att ge lite stabilitet och rutin mellan stolparna, och det sades att Blackhawks förväntat starka defensiv skulle underlätta för honom. Så har det dock inte blivit, utan Turco fortsätter underprestera, precis som under de sista åren i Dallas. Inte heller Miikka Kiprusoff har övertygat. Förvisso har Calgary haft diverse problem, men finländaren brukar man kunna lita på.

Svenskar då? Nicklas Bäckström har haft vissa problem med poängproduktionen, medan Mikael Samuelsson inte riktigt har varit lyckosam i målgörandet. Vi var nog en hel del som hade förhoppningar om ett genombrott för Niclas Bergfors, men 23-åringen har inte tagit nästa steg på utvecklingsstegen. Slutligen har inte riktigt Niklas Hjalmarsson stått att känna igen och måste definitivt prestera bättre.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2011-01-09 19:54:30
Author

Fler artiklar om NHL-podcast