Preview: Montreal Canadiens – Tampa Bay Lightning

Preview: Montreal Canadiens – Tampa Bay Lightning

Får Tampa Bay revansch på Montreal efter förra säsongens slutspel?

Montreal och Tampa har en väldigt färsk historia i slutspelet. Så sent som förra året möttes man i första rundan. Då saknade Tampa Bay Ben Bishop i kassen, något som märktes tydligt. Canadiens gick, till syvende och sist relativt enkelt, vidare med 4-0 i matcher. Men även om förutsättningarna påminner om varandra - en grundserie med nästan identisk poängtotal - så finns det väldigt många skillnader i år. 

Den tydligaste är förstås att Lightning inte behöver oroa sig över målvaktssituationen på samma sätt. Anders Lindbäck fick chansen förra slutspelet när Bishop gick och blev skadad, och det vet ni hur det gick - mediokert spel och inget nytt kontrakt. Nu finns en helt annan trygghet där bak mellan stolparna, och Bishop har nu dessutom fått sin slutspelsdebut avklarad och spelat bättre och bättre ju längre serien har gått.
 
Canadiens har dock ändå fördelen när det kommer till målvaktsmatchen. Carey Price är säsongens suverän och storfavorit till såväl pris som bäste målvakt som MVP överlag. Å andra sidan har Price haft förtvivlat svårt mot Lightning i år. Han snittar på 1.85 insläppta mot alla andra lag utom Tampa, men mot just Bolts är det mindre smickrande 3.47. Tampa har dominerat Montreal från början till slut. Fem raka segrar och en målskillnad på 21-8 förvånar när man ser att de tabellmässigt slutade så nära varandra. 
 
Tampa har en del att fundera på, även om man till sist lyckades manövrera ut Detroit Red Wings i första rundan. Powerplayspelet var allt annat än bra, och lagets största offensiva stjärna gick helt mållös. Steven Stamkos kämpade och tacklade bra, men förväntan är högre. Inte heller Nikita Kucherov lyckades hitta nätet, han gjorde näst flest mål med 28 i grundserien. Stamkos har tre assist, Kucherov fyra, men det är av dessa två förhoppningen finns om mål.
 
Montreal kommer in i matchserien efter att i någon mån ha snubblat sig genom serien mot Ottawa. De första två matcherna, som båda gick till Habs med uddamålet, hade Ottawa lika väl kunnat vinna. Speciellt match 1 hade Ottawa som i en liten ask, när P.K. Subban åkte på ett onödigt matchstraff. Hade Craig Anderson fått spela istället för Andrew Hammond redan från början är det långt ifrån orimligt att det varit Canadiens som stått på golfbanan nu.
 
Efter att ha tagit en 3-0-ledning i serien, hjälpta av att Dale Weise gjorde Canadiens två mål i den första bortamatchen, blev saker och ting svårare. Ottawa lyckades vinna match 4 med 1-0, innan man totalt körde över Montreal med 5-1 i match 5. I den sjätte matchen lyckades man så till sist ta sig vidare till andra rundan, men först efter en helt magisk vinnare av den blivande Vezina Trophy-vinnaren Carey Price.
 
Precis som under hela säsongen har målskyttet varit lagets stora akilleshäl. På sex matcher mot Senators lyckades man endast göra tolv mål, och sju av dessa kom i de första två matcherna mot Andrew Hammond. När Canadiens ställdes mot en riktig målvakt i Anderson gjorde man alltså bara fem mål på fyra matcher, varav ett med Anderson på bänken.
 
Nyckelspelare:
 
Montreal
 
Matchvinnaren: Max Pacioretty
 
Pacioretty hade det tufft i serien mot Ottawa. Två mål på sex matcher, varav det andra kom i öppet mål med 0,3 sekunder kvar att spela av match sex. Han såg inte ut att vara sitt vanliga jag i början av serien, och de två sista matcherna var hela laget bedrövligt. Måste komma upp i sin normala klass om Habs ska slå ut Tampa Bay.
 
Försvarsgeneralen: P.K. Subban
 
Som det så ofta gör i slutspelet handlade mycket i serien mot Ottawa om den gode Pernell Karl. Åkte på ett omdiskuterat matchstraff i match ett, efter en slashing på Mark Stone. Var, som vanligt, stabil defensivt under hela säsongen, men har inte haft samma produktion offensivt. Trots det nominerad till Norris Trophy, vilket är ett bevis på att han tagit sig in som en av de allra mest respekterade backarna i ligan. Är en av spelarna som måste ta ansvar för att spelet i numerärt överläge ska fungera. Antagligen den spelare, bortsett från Price, som Canadiens minst gärna vill vara utan.
 
Målvakten: Carey Price
 
Aldrig har väl en Vezina Trophy känts så säker som den gör för Carey Price i år. Hade det tufft i match fem, även om det inte var så mycket att göra åt något av de insläppta målen. Utöver det var han lika perfekt i serien mot Ottawa som han varit hela säsongen. Räddade lagets bacon med en galen insats i match sex. Price kommer behöva vara den bästa målvakten för att Canadiens ska gå vidare – frågan är kanske mest med hur mycket?
 
Doldisen: Brandon Prust
 
Den inte särskilt snabbe Brandon Prust hade inga större problem med spelet på isen när slutspelstempot kom igång. Var en stor anledning till att Canadiens fjärdekedja för det mesta var i offensiv zon. Prust var faktiskt, tro det eller ej, Canadiens bästa possessionspelare i första rundan med en SAT% på 58,4 %. Om Prust även fortsatt kan leda fjärdekedjan på ett så framgångsrikt sätt kan mycket vara vunnet, då det inte sällan är bredden som avgör slutspelsserier.
 
Tampa Bay
 
Matchvinnaren: Tyler Johnson
 
Med sex mål på sju matcher och delad skytteligaledning efter den första slutspelsrundan står det klart vem som är lagets MVP än så länge. Utan Tyler Johnson hade inte tagit sig hit, och den lille snipern får nu sikta in sig på en ny utmaning - att få hål på Carey Price. 
 
Försvarsgeneralen: Anton Strålman
 
Strålman var helt enkelt suverän i serien mot Detroit och gör det mesta rätt. Offensivt satte han ju poängbästa under grundserien med 39 poäng, nu mot Detroit blev det förvisso bara två poäng, men vad gör det när han i det defensiva spelet är så klok och löser de flesta situationer på ett sätt som får det att se enkelt ut. Med sin slutspelsrutin utgör han en viktig kugge där bak när andra darrar.
 
Målvakten: Ben Bishop
 
Big Ben blev till sist en avgörande faktor även positivt vid ett flertal tillfällen, inte minst när han stängde igen helt under sjunde avgörande. Han har sett bättre och bättre ut allt eftersom serien mot Detroit gick, och kan förhoppningsvis bygga vidare på det mot Montreal.
 
Doldisen: Andrej Sustr
 
"Chara Light" får inte särskilt mycket uppmärksamhet, men den 24-årige tjecken som är inne på sin tredje NHL-säsong (den första räknas knappt med bara två matcher) blir bara bättre och bättre. Med +7 är han bäst av alla i hela slutspelet, och med sin räckvidd och långa klubba lyckas han sätta stopp för många situationer. 
 
Tre nycklar till seger:
 
Montreal
 
Power play
 
Det må vara tjatigt, för power play är alltid en av nycklarna till framgång. Men för att Montreal Canadiens ska kunna gå längre i det här slutspelet måste spelet i numerärt överläge bli betydligt bättre. I serien mot Ottawa gjorde man ett ynka mål på 20 försök, och det målet fick man mer eller mindre av Andrew Hammond. Stundtals såg spelet ändå hyfsat ut mot Ottawa, men om inte produktionen stiger i alla fall lite kan man få problem mot Tampa – även om inte heller deras power play fungerat särskilt bra.
 
Michel Therrien
 
Den gode Therrien är kanske den mest ifrågasatte av alla de coacher i NHL som sitter stensäkert på sin post. Therrien måste kanske inte dominera coachkampen, men han får inte förlora den alldeles för stort om Canadiens ska ha en chans. Canadiens har visat att man kan överleva med Dale Weise i förstakedjan, men i Therriens karriär kan man se ett par tillfällen där han mer eller mindre på egen hand förlorat matchserier för sina lag. Det får inte ske nu.
 
Stör Ben Bishop
 
Bishop var mer än mänsklig under serien mot Detroit, till skillnad från Carey Price. Om Canadiens redan tidigt under serien kan störa Bishop med mycket trafik, och få in några enkla puckar, kan man kanske knäcka honom rejält. Lyckas man med det – något man visserligen inte gjort mycket under säsongen – är det antagligen den bästa chansen att slå ut Tampa.
 
Tampa Bay
 
Göra första målet
 
Med tanke på att suveräne Price står för motståndet, så lär det precis som i serien mot Detroit bli otroligt viktigt att få hål på honom innan man själv åker dit på ett. Montreal i ledning kan bygga upp sitt spel på samma sätt som Detroit, i underläge blir det en annan match. 
 
Spela sitt spel
 
Tampa behöver ta med sig att man lyckades nolla Canadiens helt i grundserien, och fortsätta spela sitt spel och diktera villkoren, och inte fastna i en trög och defensiv hockey.
 
Powerplay
 
Lightning hade en horribel utdelning i numerärt överläge mot Detroit - man gjorde bara mål på 2 av 30 lägen. Nu vann man ju faktiskt serien ändå, men det kan ju bara inte hålla i längden. Spelarmaterialet är helt klart kompetent nog för att kunna göra det bättre, det gäller att de börjar leverera nu också.
 
Förmodade laguppställningar:
 
Montreal
 
Pacioretty – Plekanec – Gallagher
Galchenyuk – Desharnais – Weise
Prust – Eller – Parenteau
de la Rose – Mitchell – Smith-Pelly
 
Markov – Subban
Emelin – Petry
Gilbert – Pateryn
 
Price (Tokarski)
 
Tampa Bay
 
Killorn – Stamkos – Callahan
Palat – Johnson – Kucherov
Namestnikov – Filppula – Paquette
Morrow – Boyle

Hedman – Strålman
Coburn – Garrison
Sustr – Carle
Nestorov
 
Bishop (Vasilievskiy)
 
Skador:
 
Montreal
 
Canadiens kommer att vara utan Nathan Beaulieu, åtminstone i de fyra första matcherna i serien. Beaulieu råkade ut för en hjärnskakning efter att ha blivit open ice-tacklad av Erik Karlsson. I övrigt är alla tillgängliga för spel.
 
Tampa Bay
 
Som läget rapporteras nu finns inga skador i truppen. Ondrej Palat lämnade ju matchen nu senast men kunde återvända och det är inget som sagts något mer om.
 
Så går det:
 
Oliver Åbonde (MON):
Montreal får svårt att hitta något svar på Tampa Bays fartfyllda hockey, något vi sett hela säsongen under mötena lagen emellan. Carey Price lär väl, trots det, sno ett par matcher åt Canadiens, men årets slutspelsresa tar slut här för Habs som åker ut med 4-2 i matcher. 
 
Dan Augustsson (MON):
Må bäste puckmotare vinna. Jag tror att Carey Price kommer vara bättre än Ben Bishop i divisionsfinalen och om Steven Stamkos fortsätter ha blött krut så bör Montreal ta hem serien. Utan att överdiva kan jag säga att jag inte skulle bli överraskad över något slutresultat i serien även om 4-0 i matcher till Tampa eller Habs i dagsläget känns orealistiskt. Habs når konferensfinalen för andra året i rad efter sex matcher.
 
Nicklas Mether (TB):
Lightning har revansch att utkräva från ifjol, Canadiens från grundserien. Räkna med ännu en tight historia som mycket väl kan gå hela vägen till sex matcher. Men Tampa har nu lite extra mod efter att ha överlevt första rundan och jag tror och hoppas man kan spela ut ännu lite mer - och då ska man kunna klara av Canadiens redan i sex matcher. Avgörande seger hemma i Amelie Arena alltså.
 
Spelschema:
 
Fredag 1 maj: Montreal – Tampa Bay
Söndag 3 maj: Montreal – Tampa Bay
Onsdag 6 maj: Tampa Bay – Montreal
Torsdag 7 maj: Tampa Bay – Montreal
Lördag 9 maj: Montreal – Tampa Bay
Tisdag 12 maj: Tampa Bay – Montreal
Torsdag 14 maj: Montreal – Tampa Bay 

Oliver Åbonde, Dan Augustssson och Nicklas Mether2015-05-01 10:04:22

Fler artiklar om NHL-podcast