Preview: New York Rangers - Ottawa Senators

Preview: New York Rangers - Ottawa Senators

Vinnaren av Eastern Conference, New York Rangers, första hinder till slutspelsframgång blir Ottawa Senators. Med den gångna grundserien och hemmafördelen i åtanke är Rangers storfavoriter på förhand.

Slutspelet är igång och för New York Rangers-fansen har det varit en lång väntan. Frågan har bara varit om man skulle gå in i slutspelet som conference-vinnare eller ej, vilket man gjorde. Med 109 poäng placerade man sig sju poäng före Boston Bruins på andra platsen och möter därmed det lag som placerat sig på åttonde plats. Det laget råkar vara Ottawa Senators, som trots att man mot slutet började skaka lite lyckades behålla sin plats över strecket.

Givetvis ses Rangers som stor favorit i den här serien men det ska sägas att Senators har 3-1 i inbördesmöten den här säsongen, och ser ut att kunna hota vilket motstånd som helst. Kan man däremot göra det över sju matcher, och dessutom vinna i svårspelade MSG? Det återstår att se.

Historia

Detta är blott andra gången som Ottawa Senators och New York Rangers möter varandra i ett slutspel. För att hitta senaste gången får vi gå så långt bak som till 1930, det vill säga 82 år sedan, då Rangers slog ut Ottawa i conference quartern.

Nyckelspelare:

New York Rangers

Matchvinnaren: Marian Gaborik

Slovaken har höjt sig markant sedan förra säsongens mediokra 22 mål. Med 41 kassar hamnar han på tredje plats i hela ligan, och hans sju matchvinnande mål snuddar top 10. Tanken var att han den här säsongen skulle paras ihop med Brad Richards och skapa ett av ligans giftigaste anfallsvapen, och det har man efter vissa problem till slut hittat. Om Rangers ska ta sig långt in i slutspelet är det ett måste att den formationen fungerar och att slovaken gör sina mål.

Försvarsgeneralen: Dan Girardi

Rangers backbesättning är inte den som består av de största stjärnorna, utan är snarare ett hopkok av ungdomar och grovjobbare som inte hamnar på de stora rubrikerna. Men om någon ska nämnas så är det Dan Girardi, som under den första halvan av säsongen i Marc Staals frånvaro tog över positionen som försteback. Han snittar över 26 minuter per match, 4:a i NHL, och med sina 183 blockerade skott ligger han på sjunde plats i ligan. Han är inte den mest färgstarke backen, utan är snarare en smart spelande Lidström-typ som inte drar på sig utvisningar i onödan.

Grovjobbaren: Brian Boyle

Brian Boyle ska ha en stor del av äran till varför Rangers box play har varit ett av ligans bästa i år. Tillsammans med Brandon Prust har den 27-årige tekningsskicklige amerikanen gjort ett mycket stort jobb. De senaste matcherna har även hans poängproduktion skjutit i höjden med fyra poäng på de tre senaste matcherna. Detta är givetvis välkommet, då ett lag aldrig mår dåligt av lite secondary scoring.

Doldisen: Carl Hagelin

Den Södertälje-födde forwarden kom in i laget i slutet av november, och hittade rätt direkt. På de första fyra matcherna gjorde han lika många poäng, och allteftersom säsongen har gått har han fått mer och mer speltid. Den senaste månaden har ett av säsongens största utropstecken i Rangers-tröjan spelat i förstakedjan tillsammans med Marian Gaborik och Brad Richards, och gjort det mycket bra. Hans +21 är 19:e bästa i ligan, inte dåligt för en kille som började säsongen i farmarlaget.

Målvakten: Henrik Lundqvist

Om det är någon spelare som måste spela på topp och absolut inte får gå sönder när det vankas slutspel är det Rangers 30-årige svenske målvakt Henrik Lundqvist. Någon närmare presentation behövs egentligen inte, ”Henke” har gjort sin bästa säsong i karriären och är favorit till att ta hem sin första Vezina Trophy som ligans bäste målvakt.

Fightern: Brandon Prust

Tränaren John Tortorella sa vid ett tillfälle att ”He just can’t say no” om Brandon Prust och slagsmål. Med 20 Fighting Majors under säsongen har kanadicken, som inte är den störste fightern i ligan, tagit sin roll som slagsmålkämpe med högsta seriositet. Han fungerar dock inte enbart som bråkstake och psykare av motståndarnas stjärnor, utan han är också en otroligt viktig länk i Rangers box play.

Lagkaptenen: Ryan Callahan

Pådrivare, målgörare, matchvinnare. Ryan Callahan gör sin första säsong som kapten i New York Rangers och han har inte låtit pressen och ansvaret tynga ner honom, utan snarare tvärtom. Om lagets spel gått i stå är det ”Captain Cally” som visar vägen i nästa byte genom att smälla på närmaste motståndare tre gånger om. Förra säsongen missade han slutspelet efter att ha blockerat ett Zdeno Chara-skott med fotleden, så lita på att han kommer vara heltaggad när slutspelet nu drar igång.

Coachen: John Tortorella

Tortorella gör sin tredje fulla säsong som tränare för Rangers, och laget har successivt presterat bättre och bättre sedan han tog över. ”Torts” är en tränare som alltid kräver 100% av sina spelare, och han är verkligen inte rädd att säga emot om han tycker att något inte är som han vill att det ska vara. Under säsongen har han blivit bötfälld med sammanlagt 50 000 dollar för att han sagt olämpliga saker i intervjuer. Bortsett från det är det en tränare med slutspelsrutin, som det unga Rangers kan behöva, med Stanley Cup-vinsten med Tampa Bay 2004 som höjdpunkt.

Ottawa Senators

Matchvinnaren: Jason Spezza

Är inte helt oväntat Ottawas bästa målskytt och poänggörare den här säsongen med 34 mål och 84 poäng under grundserien.  Spezza kommer in i slutspelet med god målform med fem mål på de sju senaste matcherna, vilket bådar gott. Lever på god skridskoåkning och en härlig precision. Andravalet från 2011 års draft går in på sitt sjätte slutspel med Senators.

Försvarsgeneralen: Erik Karlsson

Tveklöst en av de spelare som överraskat mest positivt i hela NHL hittills den här säsongen. Är den back i ligan som gjort flest poäng och om än han varit klart duglig de två tidigare säsongerna var det nog ingen som räknat med 78 poäng och 19 mål från Karlssons klubba den här säsongen. Möjligen lite fel att kalla Karlsson för en försvarsgeneral, då det är defensiven han har sin svaghet, men att han är den back som sticker ut mest råder det ingen tvekan om.

Grovjobbaren: Chris Phillips

Veteranen är en oerhört omtyckt spelare i Ottawa då han spenderat hela sin 14 år långa NHL-karriär i laget. En storväxt back som är klart pålitlig i det defensiva spelet. Kan i sällsynta fall blixtra till framåt, men det är i defensiven, det kraftfulla närkampsspelet och i styrkan som Phillips har sina styrkor.

Doldisen: Kyle Turris

Den unge centern kom till Ottawa från Phoenix i december och har gjort ett positivt avtryck. Lyckades trots allt smälla in tolv mål under grundserien, men lever framförallt på en härlig speluppfattning. 22-åringen trivs onekligen i hemlandet och kanske har han sin fantastiska match mot Islanders för ett par veckor med sig som självförtroendestärkare inför slutspelet. 

Målvakten: Craig Anderson

Trots att han under snart tio år spelat i NHL från och till har Anderson bara vid två tillfällen spelat fler än 60 matcher under en grundserie, varav en av säsongerna är den som just passerat. Anderson kan utan tvekan stämpla ut med ett klart godkänt betyg och framförallt är det ett par fina månader mellan december – januari och även slutet av våren som sätter sig på näthinnan. Vissa påstår att en målvakt är som bäst vid 30 års ålder, och det är just den åldern Anderson är vid nu. Blir givetvis oerhört viktig i slutspelet.

Fightern: Zenon Konopka

Ligans tredje mest utvisade spelare är naturligtvis också Ottawa Senators främste ”fighter”. Då ska det tilläggas att han den här säsongen spelat betydligt färre matcher än säsongerna dessförinnan – bara 55 stycken – men ändå nått upp till 193 utvisningsminuter. I Islanders i fjol drog den nu 31 år gamle Konopka exempelvis på sig hela 307 minuter. En spelare som aldrig viker ner sig och med 97 kilo på kroppen är han en spelare som inte drar sig undan.

Lagkaptenen: Daniel Alfredsson

Den svenske kaptenen har haft en medioker säsong och hade en risig inledning på säsongen. Till slut så har ”Alfie” ändå producerat 27 mål och med över 1100 matcher och 1000 poäng under karriären samt otaliga år med C:et på bröstet går det inte att nog understryka Alfredssons betydelse för Ottawa.

Coachen: Paul MacLean

Paul MacLean gör sin första säsong som head coach i NHL och han har lyckats att driva det här laget till ett slutspel, trots att det började svaja ordentligt på slutet. Var innan han kom till Ottawa under flera år assisterande manager i Detroit Red Wings, så att vara inne i hetluften som coach under ett slutspel är knappast något nytt för MacLean. Full fart på mål är det som gäller för MacLean, som dessutom klär sitt ansikte i en episk mustasch.
 
Duellerna:

Brad Richards vs Jason Spezza

Två tongivande centrar inom respektive lag och det ska bli kul att se vem utav dem som kan glänsa mest. Richards har inte spelat slutspel på fyra år och har mycket kvar att bevisa i NHL-sammanhang. Jason Spezza å sin sida har höga förväntningar på sig – med all rätt. Fansen på läktarna kommer att räkna med att Richards respektive Spezza tar ansvar framåt.

Marian Gaborik vs Milan Michalek

Här har vi två riktigt vassa målskyttar där Gaborik gjort 41 mål under grundserien och Michalek 35. Alla känner vi till Marian Gaboriks öga för mål och hans klubbteknik, och frågan är om Michalek kan ge honom en utmaning. De är båda väldigt utmanande i offensiv zon.

Michael Del Zotto vs Erik Karlsson

21-åriga backarnas egen fight. Michael Del Zotto har tio mål den här säsongen mot Erik Karlssons 19. Del Zotto hittade tillbaka till det spel han hade under sin första säsong i NHL och Karlsson har som vi tidigare nämnt varit otroligt bra den här säsongen. Två offensivt skickliga backar som är totalt orädda.

Tre nycklar till seger:

New York Rangers

Henrik Lundqvist

Världens bästa målvakt har burit Rangers lag på sina axlar under flera säsonger nu, och om man nu aspirerar på att ta sig långt in i slutspelet måste ”Henke” prestera på topp. Med tanke på att Rangers haft förtvivlat svårt att göra mål i vissa matcher kommer målvaktsspelet att bli otroligt viktigt för New York-laget. Henrik ligger top 5 i alla målvaktskategorier den här säsongen, med bland annat 93,0 i räddningsprocent och 1,97 i GAA.

Spelsättet

Rangers har under John Tortorella hittat ett spelsätt som passar lagets dynamik. Man spelar ett fysiskt spel med försvarsspelet i fokus och försöker dra nytta av motståndarlagets misstag. Under den första halvan av säsongen spelade man det här spelet klanderfritt och vann väldigt många matcher på det viset. Men i februari började man bli ofokuserade och det ledde till att spelet inte fungerade som det skulle och man började tappa fler poäng än tidigare. Om Rangers kan spela sitt grundspel blir man väldigt svårslagna i slutspelet.

Power play

Visst, målvaktsspel och disciplinerat försvar i all ära, men utan offensiva krafter kommer man ingenstans. Rangers kan stoltsera med föga imponerande 15,7% i power play och en 23:e plats totalt. Med detta är man sämst av alla slutspelsklara lag i Eastern Conference, och tredje sämst av alla. Detta är något som måste förbättras till slutspelet, och med spelare som Brad Richards, Marian Gaborik och Ryan Callahan i förstauppställningen är förutsättningarna mycket goda.

Ottawa Senators

Högstanivån

Eftersom Ottawa Senators ställs mot eastern conference bästa lag – åtminstone sett till hur grundseriens tabell slutade – så har man inte råd med några halvdana matcher. Senators måste ligga på sin högstanivå och slå till när Rangers inte gör det, och kan inte komma ut till en match oförberedda.
 
Bortaspelet
 
Som ett sämre placerat lag har Ottawa nackdelen att inte ha den sjunde och avgörande matchen på hemmais. Dessutom inleder man med två bortamatcher i Madison Square Garden. I grundserien var Ottawa för sin slutposition ett riktigt bra lag i motståndarnas arenor, och det gäller att man tar med sig det spelet. MSG har också ryktet om sig att vara en av ligans mest svårspelade arenor och Senators måste därför våga stå pall mot så väl publik och möjliga andra motgångar.
 
Fysiska spelet

Som sig bör i ett slutspel kommer det att bli hårda tag och här har Ottawa mycket att vinna. I truppen har man flera spelare som är skickliga i det fysiska spelet, och mot Rangers har man inte råd att vika sig en tum. Närkampsspelet vid sargerna så väl ute som på isen kommer att spela en stor roll, var så säkra.
 
Förmodade laguppställningar:

New York Rangers

Carl Hagelin – Brad Richards – Marian Gaborik
Artem Anisimov – Derek Stepan – Ryan Callahan
Brandon Dubinsky – Brian Boyle – Ruslan Fedotenko
Michael Rupp – John Mitchell – Brandon Prust

Ryan McDonagh – Dan Girardi
Michael Del Zotto – Stu Bickel
Marc Staal – Anton Strålman

Henrik Lundqvist (Martin Biron)

Ottawa Senators

Milan Michalek – Jason Spezza – Colin Greening
Nick Foligno – Kyle Turris – Daniel Alfredsson
Zack Smith – Jesse Winchester – Chris Neil
Erik Condra – Jim O’Brien – Kaspars Daugavins

Filip Kuba – Erik Karlsson
Chris Phillips – Matt Gilroy
Jared Cowen – Sergei Gonchar

Craig Anderson (Ben Bishop)


Skador:

New York Rangers
 
Michael Sauer har varit borta sedan början av december på grund av hjärnskakning, och väntas inte komma tillbaka för spel i slutspelet. Sauer är även uppskriven på Injury Reserve-listan. Steve Eminger (fotled) och Mats Zuccarello (arm) väntas inte heller komma tillbaka inom den närmsta tiden. Med tanke på hur Rangers skadelista sett ut under året är det inte direkt panik över dessa tre spelarförluster.
 
Ottawa Senators

Den enda på Ottawas skadelista i nuläget är Peter Regin som är borta på grund av en axelskada, och han kommer vi inte att få se i slutspelet överhuvudtaget. Det har även varit frågetecken kring om Chris Neil är kry nog eller ej efter en upper body-skada, men det mesta pekar på att han spelar.


Inbördes möten under säsongen:

29/10 NY Rangers – Ottawa 4-5 (OT)
9/11 Ottawa – NY Rangers 2-3
12/1 NY Rangers  - Ottawa 0-3
8/3 Ottawa – NY Rangers 4-1

Ottawa vann säsongsserien med ett 3-1-0-record.
 
Spelschema:
 
Torsdag 12/4 New York Rangers – Ottawa (01:00)
Lördag 14/4 New York Rangers – Ottawa (01:00)
Måndag 16/4 Ottawa – New York Rangers (01:30)
Onsdag 18/4 Ottawa – New York Rangers (01:30)
Lördag 21/4 New York Rangers – Ottawa * (01:00)
Måndag 23/4 Ottawa – New York Rangers * (-)
Torsdag 26/4 New York Rangers – Ottawa * (-)

Andreas Holm, Oscar Grälls Nilsson & Daniel Brandt2012-04-12 08:00:00

Fler artiklar om NHL-podcast