Preview: Phoenix Coyotes - Los Angeles Kings
Phoenix Coyotes överraskade många under grundserien då man tog hem segern i Pacific Division. I förstarundan så ställdes man emot Chicago och stod för en skräll när man vann med 4-2 i matcher. Nashville besegrades sedan med 4-1 i matcher vilket innebar att Coyotes är i franchises första conferencefinal. Los Angeles Kings har imponerat i slutspelet. Först slog man ut förstaseedade Vancouver med 4-1 och sen svepte man St. Louis.
Pacific Division rivalerna Phoenix Coyotes och Los Angeles Kings gör upp i Western Conference finalen. Båda lagen har imponerat i slutspelet och tagit ett par fina skalpar på vägen. En enormt viktigt "matchen i matchen" emellan Mike Smith och Jonathan Quick kan vara det som fäller avgörandet i denna matchserien.
Historia:
Lagen är som sagt divisionsrivaler, så förutom en plats i finalen så är det bragging rights på spel mellan lagen. Dock har dem ingen historia när det kommer till slutspelet.
Nyckelspelare:
Phoenix Coyotes
Matchvinnaren: Radim Vrbata
Vrbata stod för 35 mål, nytt personbästa, under grundserien och flera av dem var matchavgörande (12 game winning goals). Har inte riktigt levt upp till potentialen, och två mål och två assists är inte okej för en spelare av Vrbatas kaliber. Men får Vrabata ett tidigt mål i serien så kan han bli riktigt farlig.
Försvarsgeneralen: Rostislav Klesla
En riktig kämpe i defensiven som täcker skott oavsett ifall matchen är avgjord eller inte. Saknades otroligt mycket då han missade 17 matcher på grund av skada. Han kommer bli den som kommer att få ta hand om Kings anfallsvapen och blockera skott från Drew Doughty och Slava Voynov.
Grovjobbaren: Boyd Gordon
Gordon gör sitt jobb i det tysta och får sällan några större rubriker i media. Men det är en otroligt nyttig spelare som är grym i defensiven men även en helt okej tekare. Gjorde ett otroligt bra jobb med att plocka bort Chicagos och Nashvilles stjärnor, och det lär bli Gordon som ska hålla koll på Anze Kopitar.
Doldisen: Martin Hanzal
Hanzals 34 poäng på 64 matcher får ses som klart godkänt från en spelare som till stora delar spelat i en defensiv roll. Hanzal storlek och fysiska spelstil har gjort honom till en publikfavorit i Phoenix, men i media är det Whitney, Doan och Smith som fått dem stora rubrikerna under säsongen. Åkte på en skada mot Chicago och spelade bara tre matcher. Hans fysiska spel kommer bli viktigt mot Kings som är ett lag som gillar att smälla på ordentligt i sargerna.
Målvakten: Mike Smith
Har varit helt outstanding under grundserien och bevisade många fel, inklusive mig, då flertalet journalister och experter dömde ut Phoenix målvaktsduo inför säsongen. Tog 38 segrar på 67 starter och höll 8 nollor. Fortsatte att vara helt fantastiskt bra mot Blackhawks i första rundan och krönte det hela med att hålla nollan i Game 6. Smith höll sedan en grym nivå mot Nasville och överglänste Pekka Rinne.
Fightern: Paul Bissonnette
"BizNasty" har fått sparsamt med speltid under säsongen (31 matcher), och spelade bara två matcher i serien emot Chicago, men skulle det behövas en fighter mot Kings så är Bissonnette killen som Coyotes kommer kalla på.
Lagkaptenen: Shane Doan
Doan är en riktig ledare både på och utanför isen. Alltid glad och verkar som att hans muntra humör smittar av sig på lagkamraterna. Doans fysiska spelstil kommer att passa bra emot Los Angeles och förhoppningsvis kan han även bidra lite mer i poängprotokollet. Sex poäng på 11 matcher får dock ses som godkänt.
Coachen: Dave Tippett
Tippett har återigen fått rätt emot kritikerna. Få trodde på laget inför säsongen, och även inför serierna emot Blackhawks och Predators, men Tippett har fört samman laget i en härlig "vi-mot-dem" anda och Coyotes mantra "hockey the hard way" är verkligen beskrivande för lagets spelstil. Alla ger allt för varandra, det är tufft att spela mot Coyotes och mycket cred skall ges till Tippett.
Los Angeles Kings
Matchvinnaren: Anze Kopitar
Kopitar har inlett slutspelet på ett bra vis och har skrapat ihop 10 poäng på nio matcher. Som en av de viktigaste spelarna i powerplay-situationer måste han hitta bra passar och våga ta skott.
Försvarsgeneralen: Drew Doughty
Inför slutspelet fanns det förhoppningar om att Doughty skulle kunna lyfta sig till samma spel som han visade upp under sin första och andra säsong i ligan. Riktigt så var det inte mot Vancouver, men han har definitivt sett bättre ut än under grundserien och han har sju poäng på nio matcher.
Grovjobbaren: Jarret Stoll
Ska en viktig tekning vinnas är det oftast Stoll som tar den, vilket naturligtvis hjälper laget. Kommer bli extra viktigt mot Phoenix då dem har ett par bra tekare. Stoll är inte heller rädd för att täcka skott eller tackla motståndare, vilket naturligtvis är extra viktigt i slutspelet. Dessutom visade han i den sista matchen mot Vancouver att han fortfarande kan göra mål.
Doldisen: Dwight King
Under förra säsongen kallades Dwight King upp från AHL och spelade tio matcher med Kings utan att imponera. I februari kallades han upp igen, denna gången tillsammans med Jordan Nolan. Båda har imponerat stort, fast på varsitt håll. King har hittat sin plats i andrakedjan bredvid Mike Richards och Jeff Carter, medan Nolan har förstärkt fjärdekedjan. Det är inte bara poängproduktionen som har gjort att King passar bra ihop med Richards och Carter, utan dessutom faktumet att han inte är rädd för att rota fram pucken i trängda lägen.
Målvakten: Jonathan Quick
Det finns inte mycket att klaga på när det gäller Jonathan Quicks spel. Han är en av ligans absolut bästa målvakter och blev häromdagen utsedd till en av finalisterna till Vezina Trophy – NHL:s pris till ligans bäste målvakt. Kan han bara fortsätta hålla en jämn nivå så har Kings goda chanser att gå till Stanley Cup final.
Fightern: Kyle Clifford
Clifford utgick redan i den första matchen mot Vancouver efter att ha fått en tackling i huvudet från Byron Bitz. Efter den matchen har inte Clifford spelat några fler matcher, men förhoppningsvis kan han komma tillbaka i serien mot Coyotes och visa upp sitt fysiska spel.
Lagkaptenen: Dustin Brown
Dustin Brown har börjat slutspelet på precis samma sätt som han avslutade grundserien. Med hårda tacklingar, flera mål och ett allmänt bra spel. Genom att göra precis det han gör bevisar han att han är bra kapten och kan leda laget även i ett slutspel.
Coachen: Darryl Sutter
Darryl Sutter kom in som ersättare till avskedade Terry Murray mitt under säsongen. Även om lagets offensiva produktion inte blev mycket bättre förrän Jeff Carter kom till laget lyckades Sutter få laget att börja vinna igen. Säsongen 2003/04 ledde Sutter Calgary till Stanley Cup-finalen där laget förlorade mot Tampa Bay Lightning, men precis som många av spelarna har han erfarenhet av finalspel – vissa som vinnare och vissa som förlorare. Det finns mycket rutin i laget för Sutter att utnyttja.
Duellerna:
Antoine Vermette vs Dustin Brown
Lagens poängbästa spelare efter de två första rundorna lär fortsätta att stå i fokus även i conference finalen. Vermette har kommit in bra i laget efter att ha anslutit vid trade deadline. Fem mål och fyra assists har det blivit såhär långt för Vermette som klivit fram när Ray Whitney och Radim Vrbata haft svårigheter med poängproduktionen. Dustin Brown har klivit fram rejält i slutspelet och med sina sex mål och fem assists på nio matcher så ligger han på fjärdeplats i slutspelets poängliga.
Keith Yandle vs Drew Doughty
Förvänta er att se dessa två mycket på isen, de är troligtvis de mest betydelsefulla backarna i dessa båda lag och kommer att ha en stor bidragande roll offensivt och spela en hel del i power play. Yandle styr uppspelen i Coyotes när han är på isen och försöker bidra framåt så fort han får chansen, vilket gör att hans kollega Derek Morris får ta ett stort ansvar bakåt. Doughty har en liknande situation i Kings, då han ofta ger sig in och härjar i offensiv zon medans Rob Scuderi får täcka upp där bak.
Mike Smith vs Jonathan Quick
Slutspelets två bästa målvakter gör upp i denna matchserien. Smith har knipit flera matcher åt Coyotes och har hållit nollan i två matcher. Smith har en räddningsprocent på 94.8 och ett GAA på 1.77. Quick har varit en levande vägg vid ett flertal tillfällen för Kings och med 94.9 i räddningsprocent och 1.55 i GAA så leder han målvaktsligan av dem kvarvarande målvakterna.
Tre nycklar till seger:
Phoenix Coyotes
Målvaktsspelet:
Mike Smith måste fortsätta att storspela som han gjort under stora delar av säsongen och slutspelet, för utan en Smith i högform så kan det bli oerhört svårt att ställa till problem för Kings då dem har Quick som är glödhet just nu.
Penalty kill:
Coyotes penalty killing var utmärkt under serien mot Blackhawks och hyfsat bra emot Nashville. och det krävs att man håller uppe det fina spelet i numerärt underläge. Det sista man vill är att ge Kings billiga mål, så man skall nog se till att hålla sig borta från utvisningsbåset.
Lagmoralen:
Det är en otrolig "vi mot dem" känsla som Dave Tippett har gett sitt lag och man ser tydligt att alla ger allt för varandra ute på isen. Detta är något som kan fälla avgörandet i denna matchserie då vi såg i förra rundan att motivation och team spirit kan slå klass.
Los Angeles Kings
Den individuella erfarenheten:
I Kings finns det tre Stanley Cup-vinnare; Dustin Penner, Rob Scuderi och Justin Williams. Utöver det har laget även ett flertal spelare som har spelat i Stanley Cup-finaler. De måste visa fvad som krävs för att gå hela vägen till final.
Defensiven:
Mötet mellan Los Angeles och Phoenix är mellan två skickligt defensiva lag. Ingen kommer bli förvånad om en eller flera av matcherna blir mållös efter tre perioder och det är allt som oftast defensiva misstag som avgör i förlängningar. Därför måste Kings
Andrakedjan:
Andrakedjan såg riktigt bra ut i den första matchen men tynade något efter det. Trots det är det, precis som så mycket annat, en oerhört viktig del i Kings chanser när det handlar om att ta sig till Stanley Cup final. Mike Richards och Jeff Carter är det fasta inslaget i andrakedjan, där positionen som vänsterforward har fyllts av flera spelare, bland annat Dustin Penner och Dwight King.
Förmodade laguppställningar:
Phoenix Coyotes
Ray Whitney – Martin Hanzal – Radim Vrbata
Lauri Korpikoski – Antoine Vermette – Shane Doan
Marc-Antoine Pouliot – Daymond Langkow – Gilbert Brule
Mikkel Boedker – Boyd Gordon – Taylor Pyatt
Keith Yandle – Derek Morris
Oliver Ekman-Larsson – Michal Rozsival
Rostislav Klesla – Adrian Aucoin
Mike Smith (Jason LaBarbera)
Los Angeles Kings
Dustin Brown – Anze Kopitar – Justin Williams
Dwight King – Mike Richards – Jeff Carter
Dustin Penner – Jarret Stoll – Trevor Lewis
Brad Richardson – Colin Fraser – Jordan Nolan
Rob Scuderi – Drew Doughty
Willie Mitchell – Slava Voynov
Alec Martinez – Matt Greene
Jonathan Quick (Jonathan Bernier)
Inbördes möten under säsongen:
20/10 Phoenix - Los Angeles 0-2.
29/10 Phoenix - Los Angeles 3-2 (OT).
26/12 Los Angeles - Phoenix 4-3.
5/1 Los Angeles - Phoenix 1-0 (OT).
16/2 Los Angeles - Phoenix 0-1.
21/2 Phoenix - Los Angeles 5-4 (SO).
Lagen vann tre matcher vardera under grundserien och samtliga var jämna tillställningar så vi lär nog få se något liknande under conferencefinalen.
Så går det…
Svårtippad matchup, men om Quick fortsätter att glänsa så känns det som att han är strået vassare än Smith och att Kings tar hem det. 4-2 eller 4-3 i matcher till Kings.
Spelschema:
Söndag 13/5 Phoenix - Los Angeles (02:00)
Tisdag 15/5 Phoenix - Los Angeles (03:00)
Torsdag 17/5 Los Angeles - Phoenix (03:00)
Söndag 20/5 Los Angeles - Phoenix (21:00)
Tisdag 22/5 Phoenix - Los Angeles (03:00)*
Torsdag 24/5 Los Angeles - Phoenix (03:00)*
Lördag 26/5 Phoenix - Los Angeles (02:00)*
* = Vid behov.