SvenskaFans Halftime Awards: ”Inblandad i 47 av 103 mål”

SvenskaFans Halftime Awards: ”Inblandad i 47 av 103 mål”

Alla lag har nu spelat hälften av sina matcher och det är dags för SvenskaFans panel att utse sina Halftime Awards. En viss Pittsburgh-center tar hem storslam – och Montreal överöses av beröm.

Medverkande:
 
Niclas Schaub, krönikör
Fredrik Wiberg, skribent NY Islanders  
Philip Thor, skribent San José
Andreas Holm, redaktör
 
Hart Trophy
 
Delas ut till ligans mest värdefulla spelare.

Niclas Schaub: Sidney Crosby, Pittsburgh 
 
Bortsett från att han leder poäng-, assist- och even strenght points-ligorna i NHL och är tvåa i plus/minus har han nu äntligen sniffat på samma höga individuella nivå som innan Steckel-eländet. Direkt inblandad i 47 av 103 mål framåt, minusstatistik i endast tre(!) bataljer. Pens som lag har 20 segrar på 28 matcher. MVP, enough said. 
 
Fredrik Wiberg: Sidney Crosby, Pittsburgh 
 
Än så länge ett givet val. 47 poäng på 28 matcher är grymt starkt, och ett bevis på att han inte hämmades av den hjärnskakning som höll honom borta från spelet väldigt länge. Sid the kid är tillbaka för att stanna.
 
Philip Thor: Sidney Crosby, Pittsburgh 

 
Även fast jag verkligen inte gillar Pittsburgh eller Crosby särskilt mycket går det inte att blunda för hur bra killen faktiskt är. 47 poäng på 28 matcher talar sitt tydliga språk.
 
Andreas Holm: Steven Stamkos, Tampa 
 
Crosby i all ära men när man pratar om betydelse för ett lags offensiv och möjlighet att vinna matcher är Steven Stamkos viktigare för sitt lag. Man behöver inte nödvändigtvis glo på tabellen. Tänk i stället hur ett Lightning utan Stamkos hade sett ut...
 
---
 
Vezina Trophy
 
Delas ut till ligans bästa målvakt.

Niclas Schaub: Craig Anderson, Ottawa 
 
Överlägsna stats i GAA och Save% gör honom till en tidig vinnare. Att Ottawa överhuvudtaget ligger på slutspelsplats efter skadehelvetet kan de tacka Anderson för. Samt coachen…
 
Fredrik Wiberg: Corey Crawford, Chicago
 
Corey Crawford har alltid varit en bra målvakt, men varit lite för ojämn i vissa stunder för att kanske ses som första alternativet i ett lag som Chicago. Den här säsongen har han höjt sig och visat att han är den målvakt Hawks ska satsa på, och även en spelare Hawks kan vinna cupen med.
 
Philip Thor: Tuukka Rask, Boston 
 
Svårare här, jag har verkligen gillat det jag sett utav Craig Anderson och även Antti Niemi var faktiskt i mina tankar då han är den enda spelaren i Sharks som presterat bra under denna säsong såhär långt, dock så bleknar de något i jämförelse med Rask.
 
Andreas Holm: Corey Crawford, Chicago 
 
Målvaktsspelet har en stor del i Chicagos fina inledning på säsongen. Även om Corey Crawford inte är ensam på isen så har han hittills höjt sig avsevärt jämfört med tidigare två säsonger, och det kan bära långt. Riktigt långt.
 
---
 
Calder Trophy
 
Delas ut till ligans bästa rookie.

Niclas Schaub: Brendan Gallagher, Montreal 
 
3 game-winners och 16 poäng på drygt 13 minuters istid av den lilla 20-åringen från Edmonton är inget annat än sensationellt bra, särskilt i det rätt defensivt tajta Canadiens-bygget. Montreals framtid ser väl helt ok ut, med Gallagher och Galchenyuk?
 
Fredrik Wiberg: Dougie Hamilton, Boston 
 
Unge Hamilton spelar väldigt klokt och moget för sin ålder, och har anpassat sig till spelet väl. Boston ska vara glada att ingen annan hann välja backen före dem. Hamilton hade definitivt kunnat gå högre än nummer nio i draften.
 
Philip Thor: Cory Conacher, Tampa Bay 
 
Svåraste kategorin denna säsong då jag inte tycker någon rookie direkt rosat marknaden. Huberdeau har gjort det bra, men tycker ändå att Conacher gjort det bättre.
 
Andreas Holm: Jonathan Huberdeau, Florida 
 
Har stor press på sig, men har trots att han spelar i ett lag vars säsong hittills är ett enda stort mörker, levererat. Enda akilleshälen är "ojämnheten" men snarare laget än Huberdeau själv som ska lastas för det.
 
---
 
Norris Trophy
 
Delas ut till ligans bästa back.

Niclas Schaub: P.K. Subban, Montreal 
 
Point per game efter att ha signat sent och haft makalös press att både leverera nya poäng och nya ”manners”. Stenhårda och precisa outlets är själva nyckeln till Canadiens transition game. Ingen gör det bättre än Subban.
 
Fredrik Wiberg: Kris Letang, Pittsburgh 
 
Det kanske är dags för Letang att ta hem priset? I Erik Karlssons frånvaro kommer han bli poängbäste back i ligan. Och det kan mycket väl räcka till ett pris om ett par månader. 27 poäng på 25 matcher och +12 är ett imponerande facit.
 
Philip Thor: P.K. Subban, Montreal
 
Skulle jag följa mitt hjärta hade Douglas Murray prenumererat på denna utmärkelse, men detta är ju en seriös sida och vi kan nog alla enas om att Murray inte riktigt håller i det långa loppet. Istället hamnade jag emellan Letang eller Subban. Valet blev ganska enkelt då jag tycker att Subban gjort det bättre med tanke på vilka spelare han har omkring sig. 
 
Andreas Holm: Zdeno Chara, Boston 
 
Alltid en bjässe och oavsett hur produktionen ser ut framåt betyder han väldigt mycket för Bruins defensiv. Bruins har släppt in minst mål den här säsongen, och i försvaret är Chara som bekant en grundpelare.
 
---
 
Selke Trophy
 
Delas ut till ligans bästa defensiva forward.

Niclas Schaub: Sidney Crosby, Pittsburgh 
 
Sprutar in poäng men är samtidigt väldigt sällan inne på 5-5-mål bakåt. Utomordentligt sund i egen zon, råstark tekare och expert på att bita kvar pucken djupt i motståndarnas zon. Mest all-round och därför värd Selke (om NHL tänkt att likt Gilmour/Francis/Fedorov-eran åter ge trofén till mest kompletta forward). 
 
Fredrik Wiberg: Frans Nielsen, NY Islanders  
 
Islanders gode dansk givetvis, som gjort sig förtjänt av priset i många år. Är oerhört skicklig att läsa av motståndarlagets forwards och gör ett stenhårt jobb defensivt, match efter match.
 
Philip Thor: Patrice Bergeron, Boston 
 
Det är svårt detta, men det jag har sett utav Bergeron denna säsong har nästan enbart varit positivt. Kämpar som en dåre varje match och det känns lite som att han är favorit att vinna även detta år.
 
Andreas Holm: Ryan Getzlaf, Anaheim 
 
En av Ducks klart viktigaste spelare, och är stark i båda ändarna. Spelar med rejäl kraft och vilja matcherna igenom och stark i både numerärt över- som underläge.
 
---
 
Jack Adams Award
 
Delas ut till ligans bästa coach.

Niclas Schaub: Paul MacLean, Ottawa 
 
Playoffs inom räckhåll med Karlsson, Spezza och Michalek på läktaren. Ge cred till Anderson, pappa Alfredsson och ungdomarna. Ge även cred till Paul MacLean. "Valrossen" har vänt båten på rätt köl. Skutans däck glimrar i solen, seglen är uppe och kapten MacLean styr med fast hand ut henne mot öppet hav... slutspel?
 
Fredrik Wiberg: Michel Therrien, Montreal 
 
Montreal är en av årets stora överraskningar. Laget har egentligen inte materialet att ligga där de ligger. Men framgången kan tillskrivas coach Therrien som har fått ihop ett samspelt och vinnande lag.
 
Philip Thor: Paul MacLean, Ottawa 
 
Ohotad etta för mig, det han gjort med Ottawa är något utöver det vanliga. Speciellt med tanke på alla de skador laget har dragits med under i stort sett hela säsongen.
 
Andreas Holm: Joel Quenneville, Chicago 
 
Tar man ett lag till 24 raka matcher utan förlust så är det imponerande, om än det inte är Quenneville själv som spelar. Det krävs ändå en enorm pådrivning och lagkemi för att det ska lyckas. Har gjort Blackhawks till klar favorit till att ta hem Stanley Cup.
 
---
 
General Manager of the Year
 
Delas ut till ligans bästa GM.

Niclas Schaub: Ray Shero, Pittsburgh 
 
Även om trading deadline är ett par veckor bort vet man att Shero kommer att göra ännu ett smart byte. Brendan Sutters spel har fått folk i Pittsburgh att nästan glömma Jordan Staal. James Neal mot Alex Goligoski måste vara the steal of the century. Kunitz mot Whitney?! Kan Shero knyta till sig en magnifik stay-at-home-bjässe vid deadline har han min röst till årtiondets GM.
 
Fredrik Wiberg: Jim Rutherford, Carolina 
 
Carolina gjorde några bra drag i somras: att Staal-bröderna fann varandra igen och värvningen av Alexander Semin. Jordan Staal och Alexander Semin är två spelare som kan ta tillbaka Hurricanes till slutspelet igen. Det får fansen tacka GM Rutherford för.
 
Philip Thor: -
 
Kan faktiskt inte komma på något namn. Skulle kunna säga Chuck Fletcher i Minnesota endast på grund utav det uppsving klubben fått genom mer mediabevakning och mer intäkter från merchandise efter sommarens bomber. Dock så känns det inte helt rätt och jag kommer faktiskt inte på någon som är värdig priset än så länge. 
 
Andreas Holm: Marc Bergevin, Montreal 
 
Totalt uträknat inför säsongen, men Marc Bergevin har bevisligen lyckats sätta samman ett lag där allt - åtminstone så här långt - klaffar. Någon måste ju berömmas för den här framgången. Dessutom har Alex Galchenyuk visat sig vara ett alldeles utmärkt val och har redan presterat bra i NHL.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2013-03-15 14:25:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast