SvenskaFans rankar: 5. Boston Bruins
De regerande mästarna Boston Bruins har kunnat njuta ordentligt av ledigheten i sommar. Efter ett mycket tufft och ovisst slutspel fick de till slut fira som segrare. Kommer Bruins lyckas med bragden att försvara titeln?
Det tog 39 år, sedan var pokalen tillbaka i Boston. Inget lag har lyckats försvara titeln sedan 1998 då Detroit Red Wings vann två säsonger i rad. Även fast historien talar emot dem har Boston bättre chans än många Stanley Cup segrare i och med att truppen är i stort sett intakt. Chicago hade problem säsongen efter att de vunnit Stanley Cup för att de var tvungna att släppa spelare för att vara inom lönetaket.
Boston däremot har varit väldigt lugna på transfermarknaden. Det visar att man har en tro på truppen och att de ska prestera på nytt. Tomas Kaberle lämnade men ersattes av Joe Corvo från Carolina. Det är en rokad som inte bör påverka varken positivt eller negativt. Kaberle var tänkt att leda det offensiva spelet från backposition men lyckades inte så som organisationen hade hoppats när han plockades in. Joe Corvo har mångårig rutin från NHL och vet vad som förväntas av honom. Det är ingen chansing utan en back som de kan lita på i både offensiv och defensiv zon.
Mark Recchi pensionerade sig från spel i NHL och hans plats blir svårare att ersätta med en spelare som finns i truppen i dagsläget. Platsen kommer troligtvis fyllas av 19-årige Tyler Seguin. En mycket sevärd ungdom som har kapacitet att bli tongivande i laget redan denna säsong, även fast man nog får räkna med att det tar några år till innan han kan prestera dag efter dag.
Det ska dock erkännas att en stor del av framgången i fjol stavas givetvis Tim Thomas. Det är viktigt att målvakten kan nå upp till nästan samma nivå för att Boston ska bli ett allvarligt hot när slutspelet drar igång. För slutspel går Boston till enkelt, men SvenskaFans tippar inte de regerande mästarna som konferenssegrare. Boston är inte den typen av lag, man har för få spelare som producerar många poäng för det. Lucic, som hamnade högst i poängligan av Bostonspelare i fjol kom på en blygsam 40:e plats.
Bruins styrka ligger i lagbygget och förmågan att manövrera ut motståndarna med disciplinreat försvarsspel och fantastiskt målvaktsspel. Om det skulle visa sig att laget har problem har Boston fortfarande pengar att spendera innan de når lönetaket när transferfönstret är öppet i vinter. Det är skönt att kunna inleda säsongen och veta att den livlinan finns.
En nackdel för Boston är att spelarna fick kortare tid att vila och bygga upp kroppen inför nya säsongen. Spelare pratar om hur viktig sommarträningen är så det kommer nog bli fler skador på Bostons och Vancouvers trupp jämfört med konkurrenterna.
Alla är medvetna om hur svårt det att vinna två på varandra följande år. Det är vissa saker som måste inträffa för att Boston ska försvara segern från förra året. En önskelista från en Bruinssupporter ser ut så här:
-Fortsatt fantastiskt målvaktsspel från Tim Thomas.
- Ett bättre PP. 16,2% skrämmer inga motståndare. Problemet är att Boston inte har tillräckligt många spelare med den individuella skicklighet som krävs för att ha ett PP på över 20% effektivitet.
- Att Zdeno Chara är lika bra defensivt som förra säsongen samtidigt som han fortsätter att skjuta hårt från blå och gör några fler assist som inte är från styrningar eller returer. Med den extra dimensionen i hans spel skulle han bli ännu farligare offensivt.
Även om inte alla önskemål inträffar har Bostonfans anledning att fram emot säsongen med stor optimism. Boston är en kandidat till att vinna Stanley Cup i år igen.
Målvakter:
Tim Thomas är den givna ettan på förhand. Fjolåret var hans bästa säsong någonsin med en räddningsprocent på makalösa 93,8 och endast 2,0 insläppta mål per match. Han fick också ta emot de ärofyllda troféerna Vezina Trophy för NHLs bästa målvakt och Conn Smythe Trophy som delas ut till den spelaren som anses vara mest värdefull för sitt lag i slutspelet. Att hoppas på att den nu 37-årige Amerikanen ska repetera bragdsäsongen är troligtvis att hoppas på för mycket. Däremot är en säsong där han slutar som en av de fem bästa målvakterna i ligan en rimlig målsättning. Vi kommer också att få se ett antal makalösa räddningar, något han tvingas till med sin aggressiva spelstil.
Bakom Thomas finns finske Tuukka Rask. I slutspelet 2009-2010 konkurrerade han ut Tim Thomas som den som fick förstaspaden och inför fjolåret trodde många att han skulle starta de flesta matcherna. Anledningen till att det inte blev så är inte att Rask spelade dåligt, med en räddningsprocent på 91,8 hade han varit etta i många andra klubbar. Den nu 24-årige målvakten är inte nöjd med att sitta på bänken, räkna med hård konkurrens om spletid från Rask.
Som backup till de två tidigare nämnda finns även 25-årige Anton Khudobin från Kazakhstan. Hans enda möjlighet att få öppna båsdörren under säsongen är att någon av de andra två blir skadad. Thomas kommer starta och Rask får rimligtvis räkna med att spela de matcher han blir tilldelad av Thomas. Målvaktsposten känns riktigt bra i Bruins och är den enskilt största anledningen till Stanley Cup segern.
Backar:
Störst går först som det heter, Zdeno Chara är inte bara en back med en bomb till slagskott utan också en skicklig defensiv back. Med sin storlek och räckvidd i kombination med att han inte drar sig för att använda klubban till annat än att behandla pucken är han riktig jobbig att möta framför egen målbur. Med bra spelsinne stoppar han många anfall och kan servera lagkamrater med precisa passningar. Kaptenen är viktig i båda PP och PK och kommer att fortsätta vara en tongivande och viktig pjäs i Bruins lagbygge.
Vid Charas sida spelar Dennis Seidenberg. 30-åringen fick förra säsongen stort förtroende tack vare bra spel. Han är en offensiv back med bra skridskoåkning och fina passningar. Han är därför ett bra komplement till den mer defensivt skicklige Chara.
I andra backparet kommer Joe Corvo som är ny för säsongen troligtvis att spela med Andrew Ference. Ett anonymt backpar i ett lag som är regerande Stanley Cup mästare. Corvo kommer närmast från Carolina där han svarade för 40 poäng i fjol. Det är tänkt att Corvo ska ersätta Kaberle, något som han ska klara då Kaberle inte motsvarade de förväntningarna han hade på sig. Corvo är van att spela över 20 minuter per match och kommer stå för rutin och en del poäng, främst i PP.
Ett förväntat tredje backpar består av Adam Mcquaid och Johnny Boychuck. Mcquaid fick ett stort genombrott förra säsongen med imponerande +30 och ett backspel man kände sig trygg med. Han kom från farmalaget Providence Bruins där han spelade i tre år innan han fick chansen i några matcher säsongen 09-10 för att sedan vara ordinarie under fjolåret. De båda har framförallt sina kvaliteter i defensiven och kan bilda ett tredje backpar som inte släpper in många mål. Just det, släppa in få mål är Bruins signum och det är mycket tack vare spelare som dessa två, relativt anonyma men skickliga på det de gör.
Forwards:
Bruins har inga spelare som var med i toppen på poängligan. Lagets bredd och försvarsspel var styrkan och det som ledde till Stanely Cup vinsten. De bästa poänggörarna i grundserien var David Krejci och Milan Lucic med 62 poäng vardera. Dessa två kommer spela tillsammans med Nathan Horton i förstakedjan. Horton plockades in inför fjolåret från Florida Panthers som en tänkt målskytt men gjorde inte så många mål som de hade hoppats på. Även fast 26 är en respektabel siffra känns det som att han har 30 mål i sig på en säsong. Framförallt med tanke på att Krejci är en framspelare av hög kaliber när han är på rätt humör. I PP ska dessa tillsammans med publikfavoriten Lucic kunna närma sig 20 procents effektivitet. I fjol var Boston inte bättre än tjugonde lag med endast 16.2 procents effektivitet.
Den största förlusten för Bruins noteras i andra kedjan. Mark Recchi bestämde sig för att lägga skridskorna på hyllan vid 43 års ålder och över 1 650 matcher i NHL på meritlistan. Hans 48 poäng i grundserien går att ersätta men hans rutin och ledaregenskaper finns det inte många i NHL som besitter. För att få lite perspektiv kan man konstatera att när Recchi spelade sin fjärde säsong i NHL föddes personen som är tänkt ska ta hans plats. Tyler Seguin är en riktigt spännande 19-åring som visade respektlöshet och klass under förra säsongen, då tänker jag framförallt på hans fantastiska match i konferensfinalen mot Tampa Bay där han gjorde 4 poäng. Att Seguin kommer få större förtroende i år och göra fler de 22 poäng han gjorde i fjol råder det inga tvivel om.
Tillsammans med Seguin spelar Brad Marchand och Patrice Bergeron. De båda kanadensarna är skickliga med pucken och kommer att vara giftiga i offensiven. Att se Bostons andrakedja kan bli riktigt underhållande med tanke på vilka kvaliteter alla spelarna har offensivt, det finns anledning att tro att de kan snurra runt länge i offensiv zon däremot kan deras avsaknad av tyngd göra att de inte kommer in tillräckligt mycket på mål för att göra ”skitmålen” som krävs.
Tredjeformation med Chris Kelly, Rich Peverley och Michael Ryder stod för riktigt bra skridskoåkning och var ständigt jobbiga att möta. Michael Ryder lämnade Bruins som free agent och signade med Dallas medan de andra två finns kvar. De kommer troligtvis bli ackompanjerade av Benoit Pouliot som signades som free agent men som i fjol spelade i Montreal. Som alternativ finns annars Daniel Paille som också är en skicklig skridskoåkare men som inte hade någon vidare poängproduktion i fjol.
I övrigt finns Shawn Thornton, Marc Savard och Gregory Campbell med i truppen. Thornton är mest känd för att alltid backa upp lagkamrater och vara en pina mot motståndarlaget, trots det blev det 10 mål och lika många assists ifjol vilket bedöms som bra för en spelare med hans roll och begränsad speltid. Savard har haft otur med hjärnskakningar och kommer inte vara i truppen när säsongen inleds. Mycket talar tyvärr för att karriären är över för Savard då han inte tycks bli återställd efter sin senaste hjärnskakning. Det är synd, mellan 2006 och 2010 snittade han över en poäng per match, oavsett om han kommer tillbaka eller inte kommer han nog aldrig komma tillbaka till de fina siffrorna.
Nyckelspelare:
Tim Thomas, Zdeno Chara, Milan Lucic, David Krejci
Nyförvärv:
Chris Clark (RW) Columbus, tryout
Joe Corvo (D) Carolina, trade
Benoit Pouliot (LW) Montreal, free agent
Förluster:
Shane Hnidy (D) retired
Tomas Kaberle (D) Carolina, free agent
Mark Recchi (RW) retired
Michael Ryder (RW) Dallas, free agent
Svenskar:
Inga
Coach:
Claude Julien
Preliminär laguppställning:
M. Lucic - D. Krejci - N. Horton
B. Marchand - P. Bergeron - T Seguin
B. Pouliot - C. Kelly - R. Peverley
D. Paille - G. Campbell - S. Thornton
Z. Chara - D. Seidenberg
A. Ference - J. Corvo
J. Boychuk - A. McQuaid
Thomas (Rask)
Andra notabla spelare:
Nathan Horton, David Krejci, Tyler Seguin, Dennis Seidenberg
Bästa nyförvärvet: Joe Corvo
I brist på annat får Joe Corvo från Carolina utses som bästa nyförvärvet. Inte för att han kommer misslyckas i Boston utan för att Boston har varit väldigt lugna på transfermarknaden och kunnat behålla i stort sett samma lag som i fjol. Inga stora namn har värvats till Bruins trupp.
Värsta förlusten: Mark Recchi
Att Mark Recchi skulle lägga av var väntat men det är ändå en förlust som känns. Ovärderlig rutin både på och utanför isen går inte att ersätta utan tar tid. Förhoppningsvis kan någon annan kliva fram och sprida trygghet i viktiga situationer.
Årets poängkung: David Krejci
Det är jämnt mellan Lucic, Horton och Krejci då de kommer vara väldigt beroende av varandra då ingen har den individuella skickligheten att snurra upp ett försvar på egen hand. David Krejci är den mest passningsskicklige och har mest talang av de nyss nämnda och får därför ses som favorit till årets poängkung.
Årets nykomling: Jordan Caron
Jordan Caron, född sent 1990 spelade 23 matcher och gjorde 3 mål och 4 assists förra säsongen för Boston. Centern från Kanada spelade 47 matcher för Providence Bruins där det blev 28 poäng. Han är inte en ordinarie spelare i Boston utan inleder säsongen i AHL. Det finns ingen rookie att presentera i Bostons trupp för tillfället men centern Caron kommer att få chansen och kan bli ett utropstecken.
Årets genombrott: Tyler Seguin
Det går ju att diskutera om Tyler Seguin fick ett genombrott i slutspelet eller inte. I vilket fall som helst var han namnet alla pratade om efter lysande spel mot Tampa Bay. Däremot är 22 poäng på 74 grundseriematcher inte mycket att skryta med. Denna säsongen kommer Seguin, född 1992, att få större förtroende och göra fler poäng. Unga spelare brukar vara mer ojämna men det är inte otänkbart att Seguin tar sig över 50 poäng.
###
1.
2.
3.
4.
5. Boston Bruins
6. Los Angeles Kings
7. Chicago Blackhakws
8. Detroit Red Wings
9. Philadelphia Flyers
10. Tampa Bay Lightning
11. Buffalo Sabres
12. Anaheim Ducks
13. New York Rangers
14. Montreal Canadiens
15. Nashville Predators
16. New Jersey Devils
17. Columbus Blue Jackets
18. Calgary Flames
19. St. Louis Blues
20. Carolina Hurricanes
21. Toronto Maple Leafs
22. Phoenix Coyotes
23. Minnesota Wild
24. Colorado Avalanche
25. Florida Panthers
26. Dallas Stars
27. Edmonton Oilers
28. Winnipeg Jets
29. New York Islanders
30. Ottawa Senators