Mer Mari än José: Riquelme vill tillbaka!
I den bästa av världar kommer liknande bilder förekomma även i år.

Mer Mari än José: Riquelme vill tillbaka!

Detta är Villarrealredaktionens nystartade blogg där vi kommer kasta ur oss lite om ditten och datten, men mest om Villarreal. Namnet är en hyllning av den vansinnigt underhållande kommentaren en kommentator fällde ur sig för ett par år sedan när La Liga sändes på någon billigare kanal än i dagsläget, efter att José Mari ännu en gång gjort det han kanske är mest känd för, nämligen att kasta sig i backen utan någon som helst kontakt från vare sig motspelare, medspelare eller domare.

Detta är ingen superduperny ”nyhet”, det tål att påpekas med en gång, men eftersom svensk media inte har rätt prioriteringslista (har inte sett ett ord om det hela någonstans) så känner jag som relativt ny på Villarrealredaktionen att det är min förbannade plikt att förmedla ett par ljuvliga meningar från klubbens störste profil genom tiderna, och spåna lite kring vad dessa skulle kunna betyda för Villarreals framtid. Det är ju hur som helst föga troligt att geniet gått och ändrat åsikt på bara någon vecka.
Men vem är det denna nya spjuver snackar om, och vad har han vräkt ur sig egentligen? Jo, det är såklart en viss argentinare som när han kickar boll bland oss vanliga snubbar på jorden brukar kalla sig för Juan Román Riquelme. Och ”nyheten” som berör oss som sympatiserar med ett gublått lag från Vila-Real istället för från Buenos Aires kommer från en intervju han gjorde med Radio Marca den 5 juni i år.
 
Ett axplock av det som berör Villarreal i intervjun:
 
– Jag är alltid tillgänglig för Villarreal. Det är bara att ringa så kommer jag med en gång.
 
– Jag har fortfarande inte sålt mitt hus utanför Vila-Real, och jag och min familj drar dit på semester minst en gång om året.
 
– Jag älskar fortfarande Villarreal väldigt mycket. De gav mig möjligheter och upplevelser. Jag ställer mig till deras förfogande.
 
– Jag snackar fortfarande med Diego Forlán, José Manuel Peña, José Mari, Rodolfo Arruabarrena…jag vet att alla önskar att hjälpa till.
 
– Mitt avsked med klubben var inte bra, och det är synd – Roig är ju faktiskt den bäste presidenten jag har haft.
 
– Jag såg matchen mot Atlético, förutom sista kvarten. Vi i Boca skulle spela match senare på kvällen. Efter spelarmötet kollade jag mobilen, och där fanns det sms från familj och vänner som berättade att det inte hade gått bra. Jag kunde inte tro det. Folket och supportrarna behandlade mig som en hjälte när jag var där. Det glömmer jag aldrig.
 
Väldigt starka och tydliga ord som bara kan tolkas som att han helt enkelt vill hjälpa tillbaka Villarreal till La Liga. 
Att Riquelme dessutom uttryckt att han sannerligen inte uppskattar Julio Falconis – Boca Juniors tränare – pragmatiska taktik är en annan faktor som bidrar till ökade förhoppningar om att kunna locka tillbaka Román till den gula ubåten.
 
Hur hög kvalité håller gubben nuförtiden då? Han fyller ju trots allt 34 bast i dag (grattis!) och folk brukar ju slentrianmässigt tro att spelare tar slut så fort de lämnar Europa. Jo ser ni, har man en lika okonventionell dygnsrytm som undertecknad har man kunnat skåda hur han burit sitt lag till både ligaseger, och för bara några dagar sedan även till Copa Libertadores-final. Visst, han är inte den rörligaste, snabbaste eller mest defensivarbetande spelaren, men det har ju heller aldrig varit hans styrkor. Blicken, bollkontrollen, passningarna och skotten finns fortfarande där och jag skulle vilja påstå att han tillhör det absoluta toppskiktet av fotbollsspelare än i idag. 
 
Jag är knappast ensam i att hylla Riquelme; när undersökningar görs kring vem som är Boca Juniors störste spelare genom tiderna bland deras fans i Argentina så heter inte vinnaren Maradona utan Riquelme. ( En annan som brukar placera sig högt där är ännu en gammal Villarreal-räv, Martin Palermo.)
Och varje gång en ny landslagsuttagning sker utan att Riquelme finns med hörs alltid besvikna röster.
 
Ett annat exempel från hyllningskören kring Riquelme kommer från mannen som tillslut lyckades bryta Spaniens mästerskapsförbannelse, Luis Aragonés.  När han vid ett tillfälle pratade om honom valde han orden: – Jag tänker inte kalla Riquelme för Argentinas Zidane, för enligt mig är Riquelme mycket bättre än Zidane. ( Zidane fyllde för övrigt år i går, så grattis där med!)
 
Allt verkar ju frid och fröjd hittills, men ett problem finns, och det är tyvärr ett rätt stort sådant. Det var Riquelme som var syndaren i hela historien som förde honom bort från klubben. Därmed är det president Roig som måste svälja stoltheten och gräva ner stridsyxan i fall en affär och återförening ska bli av.
 
Visst skulle han kunna kosta en del kosing med, och på sistone har det tisslats och tasslats om att Riquelme är risätarna i Shanghai Shenhuas nästa mål efter att redan ha plockat dit Anelka och Drogba.
För mig får man annars gärna tömma hela pengakistan för Riquelmes signatur, och jag skulle med nöje även kunna bidra med en slant eller två från den egna fickan.
 
* * *
Villarreal kommer sänka sin budget med mer än 50 % jämfört med i fjol. Trots detta kommer de ha den största av alla i Segundan – ja, såvida inte någon shejk får för sig att spontanköpa upp typ Elche – så räkna med kross efter kross och en avgjord liga efter halva serien från di gule.
 
* * *
Villarreal har ändrat policy vad gäller utlånade spelare: Från och med i år kommer de som lånas ut inte få vara på planen när de möter klubben de ägs av. Denna förändring beror troligtvis på grund av att Uche sänkte laget i första mötet mot Granada den här säsongen. Helt rätt val enligt mig; tror man så pass mycket på en spelare att man valt att köpa loss den är det också rimligt att tro att den kan skapa oro för klubben om den spelar i motståndarlaget.
 
* * *
Vad gör våra spelare på semestern då?
De flesta pimplar nog sangria och frossar i tapas som vanligt hemma på byn.
De Guzman hade dock spanat Cani på en riggad wrestling-fajt i Vegas utan att hälsa på honom. Stelt.  Joan Oriol hänger också i staterna, men honom lovar i alla fall Rossi att glida runt på stan och stöka lite med.
 
 
Klaga på mig i kommentatorsfältet nedan.
 

Fredrik Kamp2012-06-24 11:00:00
Author

Fler artiklar om Villarreal