Officiellt: Borja Valero klar för Fiorentina
Borja byter gult mot lila.

Officiellt: Borja Valero klar för Fiorentina

Det har hänt igen. Utan att ett enda rykte hade florerat om det innan så poppade det upp på Villarreals hemsida att Borja Valero är i Florens för att genomgå en läkarundersökning och signera papperna som gör honom till Fiorentinaspelare nästa säsong.

Likt Marco Ruben-övergången så slog det här ner som en blixt från klar himmel när det kom upp på hemsidan. Den här gången var det dock en negativare känsla som spred sig i kroppen än när argentinaren lämnade.
Dels för att de senaste rapporterna tytt på att mannen med en landskamp för Spanien på meritlistan – där han assisterade Torres till ett mål – tillslut skulle stanna. Men också för att han tillskillnad från Ruben var en av lagets mest talangfulla spelare och hade gått in i mer eller mindre varje lag i världens startelva.
Ännu deppigare kändes det när summan de flesta nyhetssajterna rapporterade att Real Madrid-produkten kostar bara är €7 miljoner, även om det mycket väl kan finnas en del prestationsbaserade klausuler med. Det trodde man sannerligen inte efter allt snack från presidenten om att de skulle krävas jättebud nu när klubben redan sålt så många spelare, och när den betydligt mindre talangfulle Ruben såldes för över €10 miljoner.
Det enda positiva med det hela är att det med största sannolikhet betyder att Bruno kommer stanna. Och även om jag helst hade haft kvar båda mittfältarna så ser jag hellre att Bruno stannar, eftersom han uppenbarligen känner mer för klubben än Borja, som helst velat lämna Segundan ögonaböj. 

Borja Valero är en väldigt mångsidig mittfältare som oftast har spelat i en offensiv Villarreal-stylish-ytterroll; där yttrarna sällan slickar kanten, utan mer rör sig in i mitten för att leta skottlägen, väggspel eller lägen för att kunna sticka in bollen på en djupledslöpande anfallare.
När man jagat en ledning eller när det varit skadebekymmer i truppen har han dock lika galant skött en mer central och djupare roll, där han inte hotar lika mycket på egen hand, men kan fördela bollar till sina lagkamrater och dessutom inte skitit i att försvara likt Pirlo från en liknande roll, utan även ettrigt jobbat för att vinna bollar och läst spelet på ett bra sätt för att täcka ytor.
Nått annat han gillar är att slå tunnlar vilket man fått se prov på i nästan varenda match. Och han vågar ofta utmana sina motståndare trots att han inte är den snabbaste spelaren där ute. Därtill är han väldigt svår att ta bollen av, vilket statistiken om att han var den mest tacklade spelaren i La Liga förra säsongen vittnar om.
 
Mittfältet är dock fortfarande Villarreals starkaste lagdel och därför kanske klubben resonerade att man hade råd med att släppa honom. Spelare som Senna, Bruno, Manu Trigueros, Hernán Pérez, Moi Gomez och Camuñas är fortfarande spelare som alla hade platsat i La Liga.
 
Borja har alltid uppträtt professionellt på planen ända sedan han anlände från West Bromwich och varit en av klubbens bästa spelare de senaste åren, så vi får tacka honom för sin tid här även om han inte ville hjälpa den upp till finrummet igen.  Jag tror att Fiorentinas supportrar kommer njuta av hans konster på planen, även om ett annat spanskt geni, Mendieta, inte lyckades när han övergick till den Italienska fotbollen. 

Fredrik Kamp2012-08-01 19:25:00
Author

Fler artiklar om Villarreal