Officiellt: Cholo Simeone klar för Atlético de Madrid
Diego Simeone återvänder till Vicente Calderón, den här gången som huvudtränare för klubben som han en gång vann dubbeln med.

Officiellt: Cholo Simeone klar för Atlético de Madrid

Atlético de Madrid har värvat gamle hjälten Diego Simeone. 41-åringen blir lagets nya tränare och gör debut mot Málaga på La Rosaleda den 7 januari.

Diego Simeone.

Där har ni namnet på Atléticos nya huvudtränare.

Det har knappast varit någon större hemlighet att den spanska huvudstadsklubben ville ersätta Gregorio Manzano. Under gårdagen fick han således sparken och under fredagseftermiddagen kunde Atlético de Madrid bekräfta att Diego Simeone kommer ta över sysslan som huvudtränare. 41-åringen kommer närmast från argentinska Racing Club de Avellaneda där han även inledde sin tränarkarriär efter att ha slutat i samma förening 2006. El Cholo, kommer skriva på ett 1,5 årskontrakt tillsammans med klubben som gäller fram till juni 2013. Atlético å sin sida kommer presentera sin nya tränare på måndag, 27 december med start klockan 13:00 i Vicente Calderóns VIP-sal. Där är det även tänkt att José Luis Caminero kommer närvara. De båda har inte dragit jämnt sedan deras spelardagar tillsammans i Atlético då Simeone påstods vara otrogen med Camineros fru. Det har spekulerats i hurvida Camineros framtid ser ut om Simeone skulle komma till klubben, men under gårdagskvällen sade Miguel Ángel Gil Marin att sportchefen själv insisterade på att värva Cholo och att han således stannar.

Simeones första tävlingsmatch kommer att äga rum på La Rosaleda i Málaga den 7 januari och de röd-vitrandiga supportrarna kommer kunna hälsa honom välkommen tillbaka veckan därpå när Atlético ställs mot Villarreal på Vicente Calderón i ytterligare en match som spelas klockan 12:00 på en söndag.

Torneo Clausura 2006: Racing Club de Avellaneda
18:e plats; 5-3-6 och 18 inspelade poäng samt en målskillnad på 11-14 efter att ha inlett med sex matcher utan seger varav fyra av dessa var förluster. Racing gick sedan obesegrade i fem raka matcher fram till Clausura hade spelats klart och lycakdes på så vis undvika att hamna bland de två sämst placerade lagen i ligan.

Torneo Apertura 2006: Estudiantes de la Plata
Segrare; 15-2-3 och 47 inspelade poäng med målskillnaden 37-13 på 20 omgångar. 7-1-1 på hemmaplan, 8-1-2 på bortaplan. Simeone använde sig mestadels av ett 4-4-2-system men bytte även till 4-3-1-2 under en kort period mitt under säsongen. Mariano Pavone och José Luis Calderón blev bästa målskyttar med elva respektive sex fullträffar.

Torneo Clausura 2007: Estudiantes de la Plata
3: plats; 10-7-2 där laget plockade sammanlagt 37 poäng, åtta bakom San Lorenzo. 38-17 i målskillnad där Estudiantes hade ligans bästa försvar tillsammans med San Lorenzo, River och Argentinos Juniors, samtliga lag släppte bara in 17 mål på 19 omgångar. Den gången experimenterades det betydligt mer med laguppställningar, det sedvanliga 4-4-2 blev återigen 4-3-1-2 samt 4-3-3 i vissa matcher beroende på vem som var tillgänglig.

Torneo Apertura 2007: Estudiantes de la Plata
6: plats; 8-6-5 och 30 inspelade poäng. Segrande Lanús hade spelat in åtta poäng mer än Estudiantes och Tigre på en andraplats var fyra pinnar ifrån titeln. Det såg alltjämt stabilt ut defensivt, men lagets bortaform var långt ifrån bra; 5-3-1 på bortaplan i Clausuran hade helt plötsligt blivit 3-2-5 och det blev även lagets fall. På hemmaplan var man obesegrade i nio matcher där man vann fem av dessa.

Torneo Clausura 2008: River Plate
Segrare; Cholo bestämde sig för att ta huvudansvaret för River efter att Apertura 2007 hade spelats färdigt. Det blev genast succé för Los Millionarios. 43 inspelade poäng och odiskutabelt ligans bästa hemmalag under Clausuran med nio av tio segrar, varav det enda poängtappet på hemmaplan kom mothans gamla klubb Racing. Laget spelade väldigt innovativt och innehöll bl.a. Radamel Falcao som Cholo alltså kommer återförenas med. Den här säsongen använde han sig av 4-2-3-1, 3-3-3-1 och 4-4-2. Det skall sägas att Falcao också användes som något av en mediapunta i vissa matcher vilket gjorde att han gjorde mindre mål. Laget var även det bästa defensivt med sammanlagt elva nollor.

Torneo Apertura 2008: River Plate
Sist; Detta blev utan tvekan Simeones värsta säsong som tränare. River, som hade gjort så bra ifrån sig tidigare hade gått med på att sälja iväg alla sina stjärnspelare och det gjorde att man inte hade alls samma kvalité i truppen. Simeone mäktade endast med en seger på 14 matcher där sju av dessa var oavgjorda och resten förluster. Gabriel Rodríguez tog över i November 2008 och Cholo hade för första gången fått sparken av en klubb som tränare.

Torneo Clausura 2009: San Lorenzo
11:e plats; Ersatte Alberto Fanesi i April 2009 och inledde med 0-3-förlust mot San Martín de Tucumán. Sedan gick laget obesegrat i fyra raka matcher innan man åkte på tre raka förluster igen, bara för att avsluta med att bortabesegra Independiente och avsluta på topp med en 3-0-seger mot Argentinos Juniors. 4-2-4, en målskillnad på 12-11 samt 14 inspelade poäng blev facit.

Torneo Apertura 2009: San Lorenzo
7:e plats; 32 inspelade poäng, nio bakom segrande Banfield. 9-5-5 på 19 spelade matcher där det blev väldigt mycket experimenterande med spelsystem. 28-20 i målskillnad.

Torneo Clausura 2010: San Lorenzo
Det blev bara ytterligare 12 matcher i San Lorenzo för laget lyckades bara plocka poäng i fem av dessa ligamöten. Tre var segrar och laget kunde inte leva upp till förväntningarna. San Lorenzo slutade på en 15:e plats i Clausuran den våren vilket naturligtvis var en stor missräkning.

Serie A 2010-2011: Catania Calcio
Det blev en vända till Italien för Simeone som även var hans första jobb utanför Argentinas gränser. Den sicilianska klubben låg på en 16:e plats i ligaspelet när Cholo tog över och lyckades klättra som högst till en elfte placering i ligan under hans sex månader vid rodret. Det började med fyra raka utan seger innan man etablerade sig som ett starkt hemmalag igen; mellan den 13 februari och 3 april vann man surrealistiskt nog varannan vecka. Simeone använde sig mestadels av ett 4-2-3-1-system och avslutade sin tid i klubben med 4-3-3 i de tre sista ligamatcherna mot Brescia, Roma och Inter. 22-26 i målskillnad samt 7-3-8 blev hans facit och bortaspelet var långt ifrån imponerande.

Torneo Apertura 2011: Racing Club de Avellaneda
Delad andraplats med Vélez Sarsfield; 31 inspelade poäng på 19 matcher där man gick obesegrade i 15 raka, av dessa var dock endast fem segrar och hela 10 oavgjorda. Cholo använde sig mestadels av ett 4-3-1-2 eller 4-2-3-1-system och laget släppte endast in åtta mål under hela Aperturan, endast Boca Juniors med sitt låga försvarsspel blev överlistade färre gånger. Hemma hade man 5-3-1 och på bortaplan kom alla dessa oavgjorda matcher, 2-7-1 och otroligt nog 5-3 i målskillnad! 13 nollor varav åtta av dessa kom på bortaplan i form av 0-0-matcher.

Bienvenido, Cholo y buena suerte!

Zoran Zoriczoranzoric@gmail.comzoranzoric2011-12-23 16:25:00
Author

Fler artiklar om Atlético