2019-04-21 12:00

Levante - Espanyol
2 - 2

Bara en poäng trots två ledningar

Bara en poäng trots två ledningar

Espanyol fick många chanser att ta med sig alla tre poäng från lunchmatchen i Valencia, men Levante lyckades lyfta sig gång efter annan.

En gråmulen dag i Valencia när två lag med olika målsättningar under resten av säsongen tågade ut på Estadi Ciutat de València. Hemmagänget Levante är mitt i nedflyttningsstriden och hade givetvis en stor möjlighet att skapa sig bättre förutsättningar i den striden när Espanyol kom på besök vid lunchtid. Espanyol som vid seger skulle känna en svag, svag doft av europaplatserna som är en bit upp. Just lunchtid har blivit ett tema för gästerna. De tre senaste matcherna har spelats vid lunch. Beror det på möjligvis på att Espanyols säsong känns ganska intetsägande?

Espanyol kom till matchen med två raka segrar och Rubi annonserade vissa förändringar i startelvan. Javi López tog skadade Roberto Rosales plats på högerbacken. Wu Lei förpassades inte oförtjänt till bänken till förmån för talangen Javi Puado som fick sin andra start för säsongen. Väldigt spännande att se egna produkter som vanligt. Detta ledde till ett tremannaanfall med Óscar Melendo, Borja Iglesias och tidigare nämnde Javi Puado. Hemmalaget då? Jo, Levante hade åtta raka ligamatcher utan seger innan dagens batalj, och tränare Paco López valde att ställa upp med Aitor Fernández som målvakt istället för Oier Olázabal. En 3-5-2-uppställning mönstrades och i övrigt var det inte många skrällar i hemmalagets laguppställning. Lagets mesta målskytt Roger Martí startade på bänken och Borja Mayoral fick chansen från start. Alltid kul att se Ruben Rochina spela fotboll, en spelare jag gärna hade sett i Espanyol nästa säsong om Levante inte skulle klara nytt kontrakt.

En tyst minut ramade in matchen som var av stor betydelse för hemmalaget Levante. Efter en ganska medioker första kvart fick Espanyol plötsligt chansen att kontra efter ett dåligt inspel av Borja Mayoral i Levante. Kontringen sattes igång av Óscar Melendo, som hittade Marc Roca som chippade vidare till Sergi Darder och han använde sin lena högerfot när hans passning letade sig fram till Borja Iglesias som vek in och avslutade vid Aitor Fernández närmsta stolpe. Ett klassavslut som gav gästerna ledningen efter 16 minuter. I övrigt var det en halvlek som bollinnehavsmässigt dominerades av Levante, men chansmässigt av Espanyol. Mario Hermoso hade en enorm dubbelchans, och en av säsongens räddningar gjordes av Aitor Fernández. En helt fabulös dubbelräddning. Strax därefter gjorde Marc Roca sitt första mål för säsongen, men målet dömdes bort efter tv-tittning. Bollen studsade mot hans arm i ett flipperspel. Synd.

Inledningen av den andra halvleken speglade den första. Mycket boll för Levante, större chanser för Espanyol. Men i den 61:a minuten fick hemmalaget en frispark som böjdes in i straffområdet, och där var Valencia-lånet Rúben Vezo och nickade in bollen. Matchen utjämnad efter 15 spelade minuter i den andra halvleken. En snabb replik skulle komma, och nu fick han göra det. Marc Roca gav Espanyol övertaget efter ett inlägg och en rörig situation i hemmalagets straffområde. Till slut fick han en öppen chans, och hans första La Liga-mål någonsin blev realitet.

Det skulle inte heller stå sig särskilt länge. Hemmalagets, i mitt tycke, bästa spelare Ruben Rochina kvitterade med en riktig rökare från straffområdeslinjen. Men två minuter efter det målet fick han inte spela mer. Hans andra gula kom efter en tuff satsning, och Levante skulle få försvara sin poäng med en man mindre. Otroligt händelserika tio minuter på Estadi Ciutat de València. Det händelserika skulle inte upphöra där. Hela den resterande delen av andra halvlek bestod av riktig hawaiifotboll. Två lag som ville ha alla tre poäng turades om att kontra på varandra, och till slut var ändå Levante närmre segern med en man mindre. Ganska svaga byten gjordes av Rubi, i synnerhet bytet där Sergi Darder ersattes av Álex López. Sergis spelförståelse och kyla hade behövts under den här kaosartade andra halvleken. En poäng var delades till slut ut i Valencia denna vårdag.

Spelarbetyg (1-5):

Diego López (2): En svajig insats av veteranen. Jag hade velat se honom vara mycket mer aktiv i utrusningar för att hjälpa backlinjen. Nu skapades många farligheter med långbollar bakom backlinjen som enkelt hade kunnat avvärjas med hans hjälp.

Javi López (4): Jag tycker att han var felfri idag. Riktigt bra insats av kaptenen. Fantastisk ersättare för Roberto Rosales.

Naldo (4): Jättefin insats ännu en gång, och målen kan inte lastas på backlinjen idag över huvud taget. Stabil, i synnerhet i duellspelet.

Mario Hermoso (4): Även Hermoso imponerade i backlinjen med sitt lugna passningsspel och starka duellspel.

Adrià Pedrosa (4): Han går från klarhet till klarhet, och har gjort den där vänsterbacksplatsen till sin.

Óscar Melendo (4): Var instrumental i 1–0-målet och var lugn och fin med bollen. Svårt att ha några synpunkter.

Víctor Sánchez (2): Han var bra på en sak, det var att vinna frisparkar. Annars var han högst medelmåttig, den gode Víctor.

Marc Roca (4): Nästan en femma på Marc idag, två bollar i nätet varav en godkänd och kul att se honom kliva upp lite i planen. Han har en enorm talang.

Sergi Darder (2): Möjligt att han förtjänar mer, men med de insatserna vi sett senaste veckan kräver jag mer av honom. Dock långt från dålig idag.

Javi Puado (3): Bra insats, men vill se lite mer våghalsiga beslut från ynglingen. Han har fin touch och fint löpsteg, men våga slå genomstickaren, våga ta avslutet, våga ta löpningen. Då kan det bli riktigt bra.

Borja Iglesias (4): Svårt att ge honom något annat efter den här insatsen. Mål och bra kombinationsspel. Härligt.

Álex López (2): Nej, det här bytet borde inte genomförts. Han slog bort flera bollar och var nära att skänka bort poängen.

Sergio García (1): Nu är det dags att sluta byta in honom. Han håller inte längre. Det gör ont att säga det, men han håller verkligen inte längre.

Hernán Pérez (3): Kom in och var nära att avgöra. Piggt inhopp, och jag tror att vi får se honom från start i nästa match.
 
På onsdag möter Espanyol i nästa match Celta Vigo på hemmaplan.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-04-21 14:20:00
Author

Fler artiklar om Espanyol